Mój ogród niepokazowy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród niepokazowy

Post »

Witajcie kochani :wit :wit
Kilka słonecznych dni sprawiło, że po śniegu nie zostało już ani śladu. Poprzednie noce jeszcze były na minusie, ale wygląda na to, że przez następne dwa tygodnie nie będzie ujemnych temperatur nawet nocą. Można się spodziewać, że przyroda ruszy pełną parą. Gdyby jeszcze ucichł ten wiatr .... byłoby pięknie.
Dziś wykorzystałam słoneczny dzień i trochę podziałałam w grodzie. Obcięłam kilka hortensji, oczyściłam część rabat z zeschniętych liści, posprzątałam połamane trzcinniki, wycięłam pozostałości po bylinach. Trochę zdjęć też zrobiłam :D

Obrazek
Ranniki powoli się otwierają

Obrazek
Przebiśniegi ciągle w pączkach

Aniu-Annes77, Soniu, Ewuniu, Lucynko, Krysiu, Aniu-anabuko1 odpowiem razem, bo już późno i pewnie mnie północ zastanie. Dziękuję bardzo za milutkie słowa i wiosenne życzenia ;:196 Mam nadzieję, że i u Was pogoda sprzyjała spacerkom po ogrodach i działeczkach, a przede wszystkim mam nadzieję, że ten okropny wiatr nie narobi nam szkód.

Śpieszę donieść, że ciemiernik póki co nic a nic nie ucierpiał z powodu wystrzyżonych liści, ale na wszelki wypadek wiaderko do przykrycia przygotowane w pobliżu :D

Obrazek

Pierwiosnki ząbkowane wyglądają obiecująco
Obrazek

Rozchodniki okazałe też
Obrazek

Na młodziutkim powojniku Guernsey Cream wypatrzyłam pączki
Obrazek

Obrazek
Lucynko, dziękuję za propozycję - zapomniana runianka ma się dobrze :D

Obrazek
Obrazek
Różaneczniki mają sporo pączków

Obrazek
Kwiat leszczyny

Trzymajcie się ciepło i zdrowo ;:162 ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halszko, czytam, że już pracujesz w ogrodzie. ;:333 Trochę Ci zazdroszczę, bo u mnie nie da się wejść na rabaty, które toną w błocie, a jeszcze dzisiaj dolało wody. Waliło deszczem w szyby jakby grochem rzucało. Obudził mnie ten armagedon wichury połączonej z błyskawicami, grzmotami i walącym w szyby deszczem. ;:202
Bardzo ładne oznaki wiosny znalazłaś w ogrodzie. ;:303 Pięknie kwitnące ranniki, zapączkowane przebiśniegi, ciemierniki i powojnik, zieloniutkie kapustki rozchodnika czy młodziutkie rozetki listków pierwiosnków są widocznym dowodem szybko zbliżającej się wiosny. ;:215 ;:138
Rododendron ma wyjątkowo dużo pąków, mój w tym roku też wyprodukował ich bardzo dużo. ;:63 Oby tylko nie zmarzły. ;:108

Gdyby nie te wichury, byłoby bardzo ciepło nawet pomimo braku słońca, choć nie jestem przekonana co do tego, ;:185 że już pora na takie temperatury.

Trzymaj się ciepło i zdrowo. ;:167 ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Halszko wiosna u Ciebie już jest.Ranniki pięknie kwitną.
Szkoda,że ta pogoda taka paskudna i zmienna.
Jak dobrze mieć ogród przy domu.Ja pewnie odwiedzę działkę w marcu. ;:145
Miłego wieczoru. ;:138
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit
Pracujesz to trochę za dużo powiedziane Lucynko :lol: Wyszłam tylko na 2 godziny trochę posprzątać i wcale nie zrobiłam wszystkiego.
Pogoda u mnie taka jak wszędzie - wiatr deszcz na zmianę ze słońcem, tylko grzmotów i błysków nie było. Deszcz w lutym jest o tyle fatalny, że woda nie wsiąka w zmarzniętą ziemię i stoją kałuże na trawniku i rabatach :(
Te dodatnie temperatury z pewnością nie są dobre, bo rośliny pobudzone do życia robią się wrażliwe nawet na niewielki mróz. Właśnie okryłam krzaczek hortensji ogrodowej, który choć niewielki ma kilka ładnych pączków. Rośnie co prawda w pobliżu jabłoni, ale bezlistna nie chroni go przed operacją słońca, a nocne przymrozki z pewnością zniszczyłyby nabrzmiałe pączki.

Obrazek

Rododendronom chyba już nie grozi przemarznięcie, chyba żeby wróciły dwucyfrowe mrozy ;:7
Szczególnie cieszę się z tego małego Nova Zembla, mam go od niedawna i kwitł tylko jak go kupiłam, w zeszłym roku piękny pęd z pąkiem osobiście sobie złamałam ;:223
Dziękuję kochana za życzenie i przesyłam Ci równie cieplutkie myśli ;:167 Miłego weekendu ;:196

Danusiu, to prawda, że ogród przydomowy jest pod ciągłym nadzorem i można doglądać wszystkiego na bieżąco. Ale na pewne rzeczy i tak nie ma wpływu. Wyszłam wczoraj miedzy jednym deszczem a drugim i zobaczyłam stojące w ogrodzie kałuże ;:145 Woda nie wsiąka w zmarzniętą ziemię :cry: boję się, że korzenie krzewów zgniją, nie mówiąc o cebulach ;:223

Miłego dnia i całego tygodnia Danusiu ;:196

Obrazek

Czekam już na takie widoki ;:65
Pozdrawiam, Halszka
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Halszko, u mnie wprawdzie ziemia rozmarzła, ale błoto takie, że - jak raportuje M - nogi toną po kostki. ;:oj
Mimo wszystko jeśli wiatr nie będzie szalał, to jutro spróbuję sprawdzić osobiście, co w trawie piszczy. :lol:

Moje ogrodówki ciągle jeszcze w zimowej włókninie i nadal je tak pozostawię. ;:108 Letnią włókniną owinę je dopiero w kwietniu i tak potrzymam aż do zimnej Zośki. Tak robi jedna z moich sąsiadek i u niej ta metoda sprawdza się w stu procentach. ;:333 Jak będzie u mnie, dopiero się okaże. ;:218

Za takimi kolorowymi widokami również coraz bardziej tęsknię. ;:204 Śliczne tulipany. ;:215

Pozdrawiam słonecznie. ;:196 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Halszko wypatrzyłaś sporo oznak wiosny w ogrodzie. ;:215 Ranniki piękne w słońcu. ;:oj U mnie dużo ich dopiero wychyla się z ziemi.
Ciągnie nas do prac ogrodowych, ale to dopiero luty. :D
Mało zdjęć rudbekii Cherry Brandy pokazywałaś latem. Przeżyły Ci siewki?
Pozdrawiam ciepło. ;:196
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Jak kolorowo tulipanowo sie zrobiło ;:oj Oj, czekamy na takie widoki. U mnie już wyszła większość irysów i niektóre liliowce się pokazały. Jqak to natura wyrywa się z zimowego uwięzienia ;:138 Miło na to patrzeć.

@ godziny pracy, to też praca ;) Rozkręcaj się po woli, teraz łatwo się przeziębić. Pozdrawiam ciepło :)
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Halszko
Oznaki wiosenne tu i ówdzie się pokazują i to nas napędza aby szybko wkroczyć do ogrodu.
A tu jeszcze nie te wiosenne klimaty. ;:185
Zaprawić się idzie a następstwem może być grypsko.
Z doświadczenia unikam takiej niepewnej pogody w pracach ogrodniczych choć już mnie skręca aby coś porobić
bo tyły już mam w tych pracach.
Pokazuj, pokazuj te kolorowe, roślinne widoczki bo ciepło się robi na ;:167
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
No, no całkiem fajne, ładne te oznaki wiosenne.
Rumianka pięknie zapączkowana.
Kwiat leszczyny ślicznie ujęte. ;:63 ;:63
Nie wiem czy u mnie sa,czy nie. bo jakoś nie chce mi się zaglądać.
Ostatnio wiatry jak szalone wieją, nie chce mi się chodzić. :roll: .
pozdrawiam cieplutko Halinko ;:196 ;:167
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit
Znów trochę zaniedbałam swój wątek, bo właściwie nic ciekawego się nie działo. Huśtawka pogodowa nie zachęcała do pracy w ogrodzie.
Dziś co prawda był piękny dzień i nawet ciepły ale z racji Tłustego czwartku zajęłam się czym innym. I taki efekt uzyskałam.

Częstujcie się, proszę ;:36
Obrazek

Przed wieczorem zrobilam szybki obchód po ogrodzie, ale o tym potem.

Lucynko, czy dobrze rozumiem, że te ogrodówki pod tą wiosenną włókniną siedzą niezależnie od pogody, dzień i noc? Nie mają za mało światła?
Mam nadzieję, że i u Ciebie pogoda się poprawiła, czego Ci serdecznie życzę ;:196

Soniu, rudbekie Cherry Brandy siałam w ubiegłym roku, z czego tylko dwie dotrwały do dorosłości. Miały nawet trochę pąków ale tylko jeden w pełni się rozwinął, pozostałe zatrzymały się w rozwoju i do samej jesieni tak trwały. Dlatego zdjęć nie miałam wielu, bo fotografowanie jednego kwiatka było trochę nudne. Wygląda na to, że roślina nie całkiem padła przez zimę i być może odbije wiosną i będzie miała szansę wcześniej zakwitnąć ;:7
Ostatnio posiałam resztkę nasion z ubiegłego roku, zobaczymy co z tego będzie.

Ewo-jolifleur, może wreszcie pogoda się ustabilizuje i będzie można wyjść coś zrobić, na razie miałam tylko jedno podejście. Moja mama zawsze mówiła, że najbardziej zdradliwa jest pogoda w marcu, może dlatego, że przed laty w lutym nikt nie wychodził pracować bo ogrody spały pod zmrożonym śniegiem :)

Ewo-ewita44, ja też tak bardzo sie nie wyrywam do pracy ogrodowej, ale że już jestem emerytką więc siłą rzeczy mam sporo czasu i czasem się skuszę na zrobienie małegoco nieco :lol:

Aniu, teraz to i u Ciebie pewnie już wiosenka puka do ogrodu. Miejmy nadzieję, że te orkany już nie wrócą i będzie coraz ładniej. Ale przecież jeszcze mamy luty, więc jeszcze czas na wiosnę ;:65

A teraz pokażę co dziś udało mi się cyknąć, choć zbliżał się wieczor i światła bylo mało.

Obrazek
Pączki na róży

Obrazek
Hiacynt się gramoli

Obrazek
Samotny rannik - jak on się tu znalazł ;:7

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Tulipany Turkestanica wystrzeliły kępą liści

Obrazek
Gęsiówka ma dużo pączków

Obrazek
Pierwsze krokusy ;:138

Pozdrawiam serdecznie, życzę wszystkim słonecznego i przede wszystkim spokojnego weekendu.
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Pyszne pączki, chętnie się poczęstuję :D Akurat z rana do kawki .
Jak miło z rana zobaczyć krokusy i wyglądającego hiacynta.U mnie też wyłażą, ale jakby mniejsze były.Ranniki tylko liście wypuściły, a kwiatków zero.
Pękający kiełek w róży pięknie ujęty, moje róże też już puszczają czerwone nosy.
Muszę lobelię wysiać i kobeę na ten weekend ;:oj
Nova Zembla to mocarny rhododendron, mam dwa i co roku ładnie kwitną :D

Miłego weekendu i słoneczka na weekend ;:3
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

No to smacznego. ;:136
Wiosna idzie.Kwiatki rwą się do życia.Fajnie jest ma być lepiej.
Trzymaj się.Miłego wieczoru. :wit
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu-Annes77, Danusiu :wit
Po pączkach już śladu nie ma, zresztą robiłam je jeszcze raz. Ostatnio przekonałam się do pączków pieczonych w piekarniku, trochę się różnią od tradycyjnych smażonych, ale przez moich domowników są zdecydowanie bardziej lubiane.
Pogoda w miarę dobra, nie pada, słońce pojawia się na dłuższe chwile na niebie, ale noce z przymrozkami nie pozwalają zapomnieć, że to jeszcze zima.
Na pocieszenie coraz więcej kolorków można spotkać w ogrodzie :heja

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Uprzedzając ewentualne pytania to szafirek Muscari Azureum w dużym powiększeniu :D

Dobrego, spokojnego tygodnia dla wszystkich ;:168
Pozdrawiam, Halszka
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Halszko, hortensja ogrodowa dostanie światła, gdy będę na działce i słońce pozwoli odkryć roślinę na jakiś czas. Na razie trzymam je w zamknięciu, wzorując się na sąsiadce. ;:108
W ogrodzie jednak wiosna szybciej daje o sobie znać. Na działkach jest jednak chłodniej i w związku z nocnymi mrozami rośliny nie śpieszą się, czekają lepszego czasu. Wcale mi to nie przeszkadza, nie zaglądam bowiem na działkę w takie dni, wolę pójść na spacer i poobserwować radosne ptaszki, które mocno już czują wiosnę. ;:303
Pozdrawiam słonecznie. ;:3 ;:3 ;:196
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

;:196 Halinko witam Ciebie :D
Piękne te wiosenne już masz kwiatuszki .
Ranniki mi bardzo się ostatnio podobają ,w jakim miejscu rosną u Ciebie ?
Jak długo kwitną ?
Czy pod sosnami gdzie słońce jest tak z przesswitów dały by radę?
Hortensje ogrodowe mam jeszcze owinięte agro .
Jak nie za kwitną w tym roku to się podkurzę, dwa ostatnie sezony nie kwitną .
Halinko dużo zdrówka i spokojnych ciepłych dni życzę ;:108 ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”