Borówka amerykańska - 12 cz.

Drzewa owocowe
Zablokowany
Arkare
50p
50p
Od: 8 mar 2020, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - 12 cz.

Post »

Witam, czy mógłby mi ktoś podpowiedziać jak przyciąć moje borówki? Odmian niestety nie znam. W 2021 roku było dużo owoców niektóre gałęzie leżały na ziemi.

Czerwone gałązki są jednoroczne?

Nurtuje mnie jeszcze taka kwestia, którą znalazłem w artykule (https://www.ho.haslo.pl/article.php?id= ... 4&numer=03 ) jest tam mowa, że w odmianach które nie wypuszczają dużo nowych pędów z ziemi nalezy przycinać głównie ich końce. Stosuje ktoś takie praktyki?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
bociankrasna
200p
200p
Od: 25 mar 2013, o 14:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obejrzyj na yt zielone pogotowie. Prosto wytłumaczone.
Arkare
50p
50p

Post »

Oglądałem właśnie, ale każdy krzak jest inny.
bociankrasna
200p
200p
Od: 25 mar 2013, o 14:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Stare takie kolczaste bez pąków usuwasz, wszystkie małe przy ziemi, które przy owocowaniu będą dotykać ziemi też usuwasz.
Generalnie nie bój się używać sekatora. Lepiej wyciąć 1 gałąź za dużo niż nie ciąć wcale. Dasz radę żadna filozofia.
Arkare
50p
50p

Post »

A patrząc na te moje krzaczki jak byś to zrobił? U moich borówek jest dużo starych pędów...
chris18404
200p
200p
Od: 3 maja 2013, o 10:02

Post »

Stosuje ktoś siarkę granulowaną? Jaką ilość pod krzak 5letni
trzyary
200p
200p
Od: 30 lip 2020, o 19:27

Post »

Przez cały rok sypię 5 g na m2 co 2 miesiące zgodnie z zaleceniem Stacji Chemiczno-Rolniczej.
Podałem niedawno jak to na przestrzeni kilku lat zmieniało odczyn.
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2020, o 17:24

Post »

Arkare pisze:A patrząc na te moje krzaczki jak byś to zrobił? U moich borówek jest dużo starych pędów...
Nie są jeszcze takie złe, widziałem gorsze. 5 minut potrzeba by amator przyciął jeden taki krzew. 5 min , które zadecyduje o 700 dniach tego krzewu. Ja ci napiszę co trzeba zrobić. Najgorsze jest nic nie zrobić. Bardzo zapuszczone borówki można przyciąć na 2 sposoby. Wyciąć wszystko 10 cm nad ziemią lub wyciąć tak połowę pędów a za rok drugą połowę. W rok lub dwa będziemy mieć nowe krzewy, zdrowe i silne pod warunkiem ,że krzew jest zdrowy i nie ma chorób korzeni.
Cięcie borówki takie normalne zaczynamy od dołu krzewu. Wycinamy pędy pochylone, drobne i wszystkie gałązki z pąkami czy bez które są w środku i zbyt nisko. Można też pokusić się na tym etapie do wycięcia jednego pędu głównego w celu prześwietlenia środka krzewu. Na dole do wysokości 40-50 cm mają być tylko zdrewniałe pędy i te nowe ale tylko te najgrubsze, najmocniejsze.
Potem tniemy górę promujemy pędy jednoroczne idące w górę. Zostawiamy też pędy dwuletnie, które mają nieco krótsze przyrosty z pąkami. Całą resztę wycinamy zostawiając tylko stare drewno, będące szkieletem i bazą dla pędów dwuletnich z rocznymi przyrostami i pędów jednorocznych również zakończonych pąkami kwiatowymi. Na tym etapie można a nawet trzeba wyciąć pędy najstarsze, wyrodzone, które wycinamy u podstawy.
Jak tak robię u siebie i moje borówki owocują na gałązkach dwuletnich i jednorocznych. Z starszych wycinek z pąków śpiących wybijają mocne roczne odrosty, które zaowocują dwa razy i ciach. Z karpy muszą wybijać nowe silne przyrosty, które będą zastępować te najstarsze pędy.
I tak w kółko. Tak cięte krzewy nie starzeją się i są łatwe do cięcia ale jak robimy to systematycznie co rok.
https://youtu.be/5_mHa5ypyt4
https://youtu.be/LHP9Lv8Y1VM
https://youtu.be/v0nT1P8zUcs
Tu są moje borówki 3-4 lata po sadzeniu, cięte co roku a na ostatnim filmiku borówki już przycięte.
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41

Post »

Wroniarz pisze:Nie radzę przekopywać. Borówka ma najwięcej korzeni 20-30 cm pod powierzchnią.
U mnie na piachu najlepiej sprawdza się ściółkowanie kwaśnym torfem.
Co 2-3 lata rozgrabiam delikatnie pazurkiem 10 litrów torfu w promieniu 40cm wokół krzewu.

Rozkład korzeni w tabelce opracowania ,,Rozmieszczenie korzeni borówki wysokiej odmiany ‘Bluecrop’ w profilu glebowym''

http://www.up.poznan.pl/ogrodnictwo/Ogr ... 20Wach.pdf
Ja już w życiu torfu nie kupię, bo uważam, że trudno kupić nie oszukany torf, a poza tym jego ceny są zbójeckie.
Poza tym, zmienia kwasowość pewnie na chwilę, bo po roku znika. Do tego jest bardzo ubogi w składniki pokarmowe.
Ściółkuję tym co mam za darmo i tym co sąsiedzi wyrzucają do śmieci bio.
Nie wiem jakie mam pH, ale skoro borówki rosną i owocują, to może być nawet być większe niż 8 :wink:
P.S.
Swoją drogą uważam, że powinno się zabronić niszczenia torfowisk.
chris18404
200p
200p

Post »

trzyary pisze:Przez cały rok sypię 5 g na m2 co 2 miesiące zgodnie z zaleceniem Stacji Chemiczno-Rolniczej.
Podałem niedawno jak to na przestrzeni kilku lat zmieniało odczyn.
Kupiłem Wigor S , też to stosujesz?
trzyary
200p
200p
Od: 30 lip 2020, o 19:27

Post »

Wigor S nie stosuję.
Wystarczy zwykłą siarkę ze sklepu ogrodniczego równomierni rozsypać i powierzchniowo rozmieszać z glebą aby nie dopuścić do uszkodzenia korzeni borówki.
5 g na m2 co 2 miesiące.
Kiedy pierwszy raz szukałem siarkę to najtańsza była zwykła stuprocentowa siarka bez domieszek.
Wigor S ma 90% siarki. Reszta to chemia.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Odnośnie cięcia borówek, był tu taki post jak forumowicz poprosił sąsiada aby mu ten przyciął borówkę bo zadeklarował się , ze umie ciąć borówkę. Efekt był taki, że borówki wyschły bo tak mocno były przycięte :;230 . Więc uważajcie co robicie :lol:
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja stosuję Wigor S , który oprócz siarki zawiera bentonit .
Bentonit to skała o silnych właściwościach absorpcyjnych .
chris18404
200p
200p

Post »

Ile sypiesz pod krzaki?
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Normy podają , że jednorazowo podawać 6 gram siarki na metr kwadratowy .
Biorę w dłoń pół garstki i rozsypuję rzadko .
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”