Rośnie pierwszy koperek w doniczkach.
Dobry pomysł - wysiew do donicy, ja od kilku lat nie mogę dochować się kopru na działce z powodu plagi ślimaków, zżerają siewki w moment.
Spróbuj wywar z z cebuli, 3 cebule pokrój w plastry, zalej 1l wody i gotuj 30min. Po wystudzeniu przecedź, dodaj kilka kropli płynu do naczyń typu Ludwik i tym pryskaj. U mnie tak średnio działa ten wywar, z wypróbowanych sposobów to posypywanie lub oprysk ziemią okrzemkową lub mączką bazaltową. Roztwór szarego mydła z wodą - 100g na 6l wody. Mydło ścieramy na wiórki za pomocą tarki lub obieraczki do ziemniaków, rozpuszczamy w dość ciepłej wodzie. I ostatnim skutecznym środkiem jest wywar z tytoniu(liście, krajanka lub pety) - 50g na 1l wody. Zalewamy gorąca wodą, mieszamy i zostawiamy na dobę lub dłużnej, odcedzamy, dodajemy kroplę lub kilka płynu do naczyń, pryskamy. Oprysk ten ma karencje 7dni.Darek26 pisze:Potrzebuję na szybko pomocy. Mój koper zaatakowała mszyca. Pryskalem roztworem z octu alennicnto nie dało. Co polecacie z domowych sposobów? Gnojowka z pokrzyw się dopiero robi. A chciałbym ją jakoś pogonić z tego kopru na szybko, tak aby go ściąć całego i zamrozić.