Czosnek zimowy cz.5
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Czosnek zimowy cz.5
Też zdarzało mi się sadzić w grudniu i rósł normalnie. Takż nie przejmował bym się, tylko sadził. 

- Cinka80
- 50p
- Od: 13 mar 2011, o 07:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też w tym roku z różnych przyczyn czosnek wsadziłam dopiero w zeszłym tygodniu. Mam nadzieję że coś z tego będzie. Mam tylko na własny użytek więc może być i mały, byleby był. Zobaczymy co z tego wyjdzie. 

To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia...
- BobejGS
- Kontakt:
Czosnek wyjdzie.. czosnek. 

- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
Robimy kiełbaskę na święta i trzeba było obrać sporą ilość czosnku.
Harnaś ma większe główki ale mniejsze, chude ząbki i cienką przyklejoną skórkę,
ciężko się obiera, więcej go nie sadzę.
Druga odmiana nie znana mi ponieważ z cebulek powiettznych od znajomego
z pracy jest o niebo lepsza i tylko ją będę sadzić. Ząbków w główce mało
ale pękate i skórka sztywna jak skorupka odchodzi leciutko i w całości.
Obieranie takiego czosnku to przyjemność.
Harnaś ma większe główki ale mniejsze, chude ząbki i cienką przyklejoną skórkę,
ciężko się obiera, więcej go nie sadzę.

Druga odmiana nie znana mi ponieważ z cebulek powiettznych od znajomego
z pracy jest o niebo lepsza i tylko ją będę sadzić. Ząbków w główce mało
ale pękate i skórka sztywna jak skorupka odchodzi leciutko i w całości.
Obieranie takiego czosnku to przyjemność.

-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

- BobejGS
- Kontakt:
Kasia Polecam w takim wypadku Ornaka. Jest taki jak opisujesz, czyli większe ząbki ale mniej i obiera się ok. 

-
- 100p
- Od: 8 lut 2013, o 11:36
Jeśli chodzi o obieranie czosnku to niedawno zrobiłam odkrycie- biorę w dłonie kilka ząbków i roluję je ocierając o siebie. Same się obierają, ja akurat mam Harnasia.
Sadzić czosnek ozimy trzeba po prostu tak aby posadzony mógł się w ziemi dobrze przechlodzić, czyli do prawidłowego wzrostu potrzebuje posiedzieć w ziemi podczas mrozów - powinien się ukorzenić. Ja sadzę w różnych porach zależnie od tego jak... zdążę. Sądziłam i w styczniu, urósł ładnie. Zawsze na grządkach mam tez czosnek, którego nie wybieram po lecie i jak nie zdążę wysadzić na czas to go wiosną wykopuję, dzielę na ząbki i wysadzam. Raz mi część posadzonego czosnku wymarzła. A taki zostawiony z ubiegłego roku na grządkach nigdy mi nie zmarzł.
Jeśli chodzi o wielkość ząbków to ja sadzę wszystkie. Nawet cebule powietrzne wysiewam. Ale wiadomo, im większy ząbek tym większa główka powinna wyrosnąć. Szczególnie jest to widoczne na glebach słabszych. Ja mam piaski i żeby mi czosnek rósł to muszę dobrze wynawozic obornikiem żeby mieć ładne główki. Oczywiście z największych ząbków są najładniejsze.
..........tekst nie związany z tematem wątku/ jokaer
Sadzić czosnek ozimy trzeba po prostu tak aby posadzony mógł się w ziemi dobrze przechlodzić, czyli do prawidłowego wzrostu potrzebuje posiedzieć w ziemi podczas mrozów - powinien się ukorzenić. Ja sadzę w różnych porach zależnie od tego jak... zdążę. Sądziłam i w styczniu, urósł ładnie. Zawsze na grządkach mam tez czosnek, którego nie wybieram po lecie i jak nie zdążę wysadzić na czas to go wiosną wykopuję, dzielę na ząbki i wysadzam. Raz mi część posadzonego czosnku wymarzła. A taki zostawiony z ubiegłego roku na grządkach nigdy mi nie zmarzł.
Jeśli chodzi o wielkość ząbków to ja sadzę wszystkie. Nawet cebule powietrzne wysiewam. Ale wiadomo, im większy ząbek tym większa główka powinna wyrosnąć. Szczególnie jest to widoczne na glebach słabszych. Ja mam piaski i żeby mi czosnek rósł to muszę dobrze wynawozic obornikiem żeby mieć ładne główki. Oczywiście z największych ząbków są najładniejsze.
..........tekst nie związany z tematem wątku/ jokaer
- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
Ja przykrywam czosnek warstwą liści.
Jak wyrośnie, to liście zasłaniają wszystko, a z czasem robi się warstwa humusu.
Nawet nasiona super kiełkują.
Jak wyrośnie, to liście zasłaniają wszystko, a z czasem robi się warstwa humusu.
Nawet nasiona super kiełkują.
-
- 200p
- Od: 5 maja 2019, o 17:02
A nie zgnije to wszystko przy tak mokrej pogodzie?
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Mi tez wykiełkował czosnek, ale nie cały posadzony. Widocznie ten co siedzi jeszcze w ziemi, głębiej posadziłam .
Mam jednak nadzieje, że będzie wszystko Ok
Mam jednak nadzieje, że będzie wszystko Ok

- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
Na ziemi nic nie zgnije, bo ma dostęp powietrza.
Powstanie cienka warstwa kompostu.
Powstanie cienka warstwa kompostu.
-
- 200p
- Od: 14 mar 2016, o 19:40
Wiele razy już czytałem (w tym wątku), że czosnek kiełkuje w grudniu, czy styczniu. Mój czosnek co roku śpi do wiosny. Może to też cecha odmianowa? Ja swój kupiłem 5-6 lat temu na ebay pod nazwą "Lautrec wight". Ciekawy temat poruszyliście odnośnie sadzenia dużych ząbków. Ja sadzę i duże, i mniejsze. Moim zdaniem może być coś za coś. Duże ząbki mogą (nie jestem w stanie tego sprawdzić) mieć np. mniejszy udział substancji odpowiadających za specyficzny smak i aromat czosnku. A wykombinowałem to na podstawie opinii mojej mamy, kiedy powiedziała że mój czosnek jest mniej ostry od targowiskowego (najprawdopodobniej Harnaś) ale za to bardziej aromatyczny.
Pozdrawiam Irek
Aromat i smak zależy od odmiany i to nie tylko czosnku ale wszystkich warzyw i owoców.
Czy można posadzić czosnek w szklarni, na ściance południowej? Czy mu taki ocieplony klimat pasuje jak rośnie?