Pomidory - Dwarfy cz.1
- Alicja125
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2015, o 00:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory - Dwarfy
Witam serdecznie mam pytanko do was kochani kto ma Adelaide festiwal nasionka? Starałam się na awn niestety brakło 

Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Alicja125 Ja kupiłam Dwarfy w sklepie internetowym ''Moje pomidory'' https://mojepomidory.pl/pomidory/1523-p ... tival.html
- krabik
- 500p
- Od: 28 gru 2021, o 16:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam i ja
Kupiłam kilka odmian dwarfów, by sprawdzić, czy na przyszłość warto rozszerzać kolekcję?
Dwarf Arctic Rose, Dwarf Confetti, Dwarf Mongolian, Dwarf Uluru Ochre. Wysieję w lutym, nieco podoświetlam, pójdą do donic.

Dwarf Arctic Rose, Dwarf Confetti, Dwarf Mongolian, Dwarf Uluru Ochre. Wysieję w lutym, nieco podoświetlam, pójdą do donic.
Anna
- Alicja125
- Od: 13 gru 2015, o 00:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Już mam dziękuję
teraz tylko czekam na połowę marca i zaczynam wysiewy. Pozdrawiam

Pozdrawiam Alicja
W tym roku wysieję Pink Passion i Cherry z własnych nasionek zebranych. W ub. roku posiałam z kupnych bardzo wcześnie 27 stycz. Nie wiem czy mi się udało, czy te dwarfy są mniej podatne na wybieganie i niedobory światła. Bo rosły krępe na parapecie bez doświetlania. Pilnowałam tylko żeby temp. utrzymać dosyć niską. W nocy ok.15 st. w dzień w pochmurne dni 18- 20st. Jak słoneczko ogrzało to naturalnie temp. wzrastała. Oba odmiany bardzo smaczne i nie chorowały.
-
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
Dwarf już taki jest, że nie wybiegnie. Po prostu zwolni jak będzie miał mało światła.
Z poprzedniego sezonu mam doświadczenie, że doświetlane i nie doświetlane dwarfy wyrównały się jeszcze przed wysadzeniem w maju.
Z poprzedniego sezonu mam doświadczenie, że doświetlane i nie doświetlane dwarfy wyrównały się jeszcze przed wysadzeniem w maju.
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Przy doświetlaniu chodzi też o to by rośliny prawidłowo wytworzyły zalążki pod
pączki kwiatowe . Przy niedoborach światła może być problem z kwitnieniem i
owocowaniem . Owocowanie zamiast przyspieszyć przesunie się w czasie .
pączki kwiatowe . Przy niedoborach światła może być problem z kwitnieniem i
owocowaniem . Owocowanie zamiast przyspieszyć przesunie się w czasie .
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
Kiedy zebrałaś pierwsze owoce? Rosły w gruncie czy pod osłoną?Telimenka pisze:W ub. roku posiałam z kupnych bardzo wcześnie 27 stycz. Nie wiem czy mi się udało, czy te dwarfy są mniej podatne na wybieganie i niedobory światła. Bo rosły krępe na parapecie bez doświetlania. Pilnowałam tylko żeby temp. utrzymać dosyć niską. W nocy ok.15 st. w dzień w pochmurne dni 18- 20st. Jak słoneczko ogrzało to naturalnie temp. wzrastała. Oba odmiany bardzo smaczne i nie chorowały.
Pozdrawiam. Sławka
Pierwsze owoce zjadłam 26 maja (Dzień Matki) z krzaczków rosnących w donicach, pod osłoną.
Już po tygodniu się wykluły
Nasionka zamoczyłam w małej ilości przegotowanej, wystudzonej wody przez 12 godz. Ziemię obficie nasączyłam wodą. Po okręgu zrobiłam wgłębienia palcem na ok. 5mm i do takiego dołeczka włożyłam po nasionku lekko dociskając. Następnego dnia oprószyłam suchą ziemią. Jeszcze mają wystarczająco wilgoci i od dnia posiania nie podlewałam. Na dole położyłam warstwę kamyczków. W szklanej miseczce (bez dziurki) można obserwować stan podłoża i korzonków, i mi się udaje tak rozsadkę podciągnąć do fazy pikowania.

- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie również wzeszły:
Arctic Rose, Aztec, Haley's Winbox, Curly Kaley, Anthostriped i Furry Bumblebee
Arctic Rose, Aztec, Haley's Winbox, Curly Kaley, Anthostriped i Furry Bumblebee
-
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
pierwszy "dwarf" - karlik mongolski, sadzonka wierzchołkowa - roślina mateczna rośnie od marca 2021 
korzonki tydzień po włożeniu do wody

korzonki tydzień po włożeniu do wody

pozdrawiam,
Tomek
Tomek