Ochrona upraw i drzewek przed sarną, zającem itd

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Obgryzione drzewko

Post »

A ja wiem że są :D :D :D i nieśmiało powiem że mogą do jesieni dorównać straconej koronce . ;:224
Awatar użytkownika
wujeksam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 cze 2005, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na bieżąco usuwałem wszelkie odrosty, które pojawiały się poniżej zalążków korony.
Mogły tam zostać jakieś uśpione pąki? Drzewka są już 2-letnie.
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23

Post »

Na Forum jest wielu specjalistów od roślin ja tylko obserwuję i widzę że nawet pień kilkudziesięcioletni potrafi wypuścić nowy pęd jeśli się sprowokuje cięciem , złamaniem lub od tak . Mechanizm obronny rośliny przed utratą życia i w sumie dobrego stanowiska . Pąki uśpione są wbudowane w żywą część kory i przy dwuletnim drzewku są gotowe natychmiast do podjęcia wzrostu ale muszą mieć ku temu warunki , dzięki temu możemy odmładzać drzewka , ratować po złamaniu itd.
Wujek , cięcie da drzewkom największą szanse na przeżycie trochę dopilnujesz żeby rosło to co ma rosnąć i będzie dobrze . :wink:
Dareku
200p
200p
Od: 14 lut 2018, o 21:09

Post »

Z tego co udało mi się zauważyc najwięcej pąków śpiących ma jabłoń/orzech wloski, trochę mniej śliwa, mniej ma wiśnia a u czereśni to rzadkość. Mówię oczywiście o starych konarach i pniach. Bardzo dobrze na wypuszczanie pąków śpiących ma wpływ nasłonecznienie.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Re: Sarny i zające - problemy z nasadzeniami

Post »

Znowu narobiły szkód, sarny oczywiście, czuja się jak w swoim ogrodzie. Cały konar gruszy Chojuro złamały ( syn go już wyciął) i dokładnie go opedzlowaly, nawet owoce pozjadały mimo, ze twarde jeszcze. Na szczęście z orzecha włoskiego zgryzly tylko liście , orzechy im nie smakują.

Obrazek
Pozdrawiam! Gienia.
Belinda
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 kwie 2020, o 20:05

Jablonka obgryziona przez zajace, jak uratowac?

Post »

Prosze o porade, pien jablonki obgryzly zajace ubieglej zimy, jablonka choruje, nie ma owocow i malo lisci, czy mozna ja jeszcze jakos uratowac.
To jest moja cenna odmiana i bardzo bym chciala ja uratowac, prosze o rady na mail:usunięty.
Porad udzielamy na forum w ramach wzajemnej dyskusji. By uzyskac poradę prosimy o zdjęcie uszkodzonego drzewa i liści . Karo
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Re: Jablonka obgryziona przez zajace, jak uratowac?

Post »

Jak zamieścisz fotkę to może ktoś coś doradzi, jeżeli taka cenna odmiana to dlaczego nie usiłowałaś jej ratować rok temu? Jeżeli zając ją okorował na całym obwodzie pnia i dużej powierzchni to powinna już uschnąć.
Pozdrawiam! Gienia.
AroniowyListek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 paź 2021, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Odstraszanie dzikiej zwierzyny w nowo posadzonych sadach

Post »

Witajcie.
To mój pierwszy post na forum, a że nie znalazłem wątku z powitaniami, witam się na początku tego posta z Wami ;)
Przechodząc do meritum sprawy. Posadziłem ostatnio kilkaset drzewek jabłoni i zastanawiam się nad odstraszaczami dzikiej zwierzyny, zwanych popularnie repelentami. Czy Repentol 6PA, bądź Silvakol, którymi maluje się drzewka nadają się na nowe nasadzenia jednoroczne? Stosował ktoś z Was taką ochronę. Otóż na etykiecie produktu jest informacja o wydajności środka na drzewka 2-5 letnie, ale też nie ma wypisanych żadnych przeciwskazań do drzewek jednorocznych. Wolę jednak zapytać kogoś bardziej doświadczonego niż uczyć się na błędach ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”