Dżdżownica w doniczce !

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dżdżownica

Post »

Dżdżownice przewietrzają glebę drążąc kanaliki, tworzą strukturę gruzełkową- taka struktura jest najlepsza dla roślin, a ich odchody zawierają duże ilości wapnia i częściowo przetworzonych substancji organicznych - są ważnym składnikiem próchnicy.
Nie lubią kwaśnej gleby- przy pH=4,5 praktycznie nie występują, więc ich obecność świadczy pozytywnie o odczynie, a jednocześnie wapń zawarty w odchodach do pewnego stopnia zapobiega zakwaszaniu, do którego większość gleb ma naturalną tendencję..... więc dokarmiajmy zwierzątka ;)
I ciekawostka: w użytkach rolnych dżdżownic jest 50-500kg/ha, a w użytkach zielonych 1000-4000kg/ha :)
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dżdżownica

Post »

Walerio ale przez nie niestety kwiatki mi zle rosna, sprawdzilam na cissusie. Marnial, po zmianie ziemi i pozbyciu sie dzdzownic ruszyl slicznie a teraz znowu mu sie pokazaly i znowu stoi ze wzrostem
emmka

Re: Dziwne lecz ciekawe pytanie. Dżdżownica w doniczce !

Post »

Również się popłakałam. Świetne poczucie humoru ;)

Co do samych dżdżownic, to szukam odpowiedzi na pytanie czy mogę kalifornijki wrzucić pod thuje, żeby spulchnić ziemię (wydaje mi się mało przepuszczalna). Powinnam czy nie wolno? Wszędzie wszyscy piszą o kompostowniku, a ja się zastanawiam czy do ziemi pod thuje można i czy warto ;) Czy nie ściągne kreta? Kalifornijki podobno "chodzą" po elipsie (nie drążą nieregularnych korytarzy). Heh trochę głupawe pytanie ;) No ale może warto ;)
pozdrawiam serdecznie ;)
NOTO
200p
200p
Od: 2 sty 2013, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Możesz je wszędzie wrzucać. Polecam.
To co po nich pozostaje jest b.urodzajne. Ale ma odczyn neutralny, Czasami trzeba dokwasić glebę aby tuje się jeszcze lepiej poczuły.
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Dzisiaj przypadkiem odkryłam dżdżownice w doniczce z gynostemmą.
Podnoszę doniczkę i patrzę, a na podstawce jest mnóstwo ziemi, przyglądam się, a ta ziemia - to takie małe czarne balaski ;:oj Takie małe odchody :? patrzę na spód doniczki, a z dziurki drenażowej wystaje dżdżownica! ;:oj

Nie jestem pewna czy to dżdżownica, ale taki ma kształt. Długa, przezroczysta, z różowym zabarwieniem, chociaż cieńsza i chudsza od takiej zwykłej rosówki. Przez jej przezroczyste ciałko prześwitywały te 'balaski' :? Udało mi się wypędzić dwie sztuki, małą i dużą.

Mała ma przezroczyste czułki w kształcie nawiasów [ ] :D i wydaje mi się, że może też mieć nóżki, ale ona jest tak mała, że jak próbuję na maksa wzrok wytężyć, aby ją dokładnie obejrzeć, to mi się w oczach mieni.
Duża niestety 'przerwała' mi się na pół i nie wiem czy ma też takie czułki czy nie, bo nie wiem którą mam część. Nóżek nie ma.

Zrobiłam zdjęcia, małej w ogóle nie widać, ale dużą chociaż trochę.

Zobaczcie i podpowiedzcie mi co to za robale i czy mam się martwić, że siedzą w doniczce. Zwróciłam uwagę, że na spodku pod gruboszem też są te balaski :?

Duża niestety upaćkana w ziemi
Obrazek

Obrazek

Balaski
Obrazek

--------edit-----------

Karolina__ w tym wątku Odchody szkodników na podstawce http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=56950 miała takie same 'balaski' na podstawce do kwiatów :D To chyba więc będzie jednak dżdżownica.
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 10:49
Kontakt:

Post »

Amanita toć to malutkie hehe. Kawę arabską 2 dni temu przesadzałem i wyjąłem z 8 dużych dżdżownic :) . Na szczęście nie są groźne jak sie wymienia ziemię tak co max 2 latka ;)
Maniak roślin egzotycznych :)
vucalur
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 wrz 2014, o 22:08

Dżdżownice w doniczce

Post »

W ziemi mojej jednej dużej (ok 150 cm bez donicy) areki (chrysalidocarpus lutescens) zalęgły się nicienie.
Palma ma się nienajgorzej. Jedynie schną końcówki, troszkę bardziej niż w drugiej - bez nicieni.
Jest podlewana od dołu, przez nasiąkanie.

Nicienie są długości od 2 do 6 cm, są bardzo smukłe, cienkie
Koloru dżdżownicy, wyglądają jak dżdżownice miniaturki
we wnętrzu widać czarne odcinki - pewnie przewód pokarmowy
bardzo ruchliwe - po wyjęciu z bryły korzeniowej miotają się.

W przeciągu 1 roku dosłownie dwa osobniki wypłyneły na podstawkę z wsiąkającą wodą.
Na górze ziemi w doniczce ich nie ma.
Zauważyłem ich sporo na dole i w środku bryły korzeniowej dopiero przy przesadzaniu palm.

Zdjęcia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bardzo proszę Was o identyfikację i zalecenie czym je wytruć.
O ile w ogóle truć - w jednej mniejszej arece miałem w ziemi skoczogonki (ang. springtails), ale wyczytałem że w umiarkowanej ilości nie są szkodliwe, wręcz przeciwnie: zjadają gnijące korzenie i świadczą o dobrej jakości podłoża.
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Re: [identyfikacja] nicienie w ziemi, podobne do małych dżdżowni

Post »

To malutkie dżdżownice, nie nicienie... O ile w ziemi w ogrodzie są skarbem, nieocenionym, o tyle w donicy już niekoniecznie... Napowietrzają ziemię, ale przy okazji, uszkadzają w jakimś stopniu korzonki... Pewnie się dostały przez otwory w donicy, albo w ziemi były jajeczka, albo wystarczyła jedna dorosła i już masz rodzinę...
Ja się pozbywam dżdżownic z donic, które stoją na zewnątrz latem, przez namoczenie ich w większym od nich pojemniku, tak ok 20-30 min. Zbieram potem, te które wychodzą na wierzch... Kilka razy, trzeba, niestety, powtarzać...
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
vucalur
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 wrz 2014, o 22:08

Post »

Dzięki

pogooglałem, poprzyglądałem się tym w słoiku i faktycznie mają coś wyglądającego jak zalążek Klitellum (tego pierścienia):

Obrazek

czyli zapewne masz rację - dżdżownice

a co do ich usuwania:
Wystarczy zanurzyć na tyle żeby ziemia porządnie namokła i zaczęły wypływać dolnymi dziurami, czy może cała-cała bryła korzeniowa z ziemią ma zanurkować (tylko łodygi mają wystawać spod tafli wody) ?

mam na dnie donic ok. 2 cm warstwę keramzytu, także to pierwsze może być niezbyt efektywne :(
Nie zaszkodzi takie obfite zamoczenie palmom bardziej niż jakiś środek chemiczny ?
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Metoda biologiczna, nie zaszkodzi ani roślinom ani domownikom... Zanurz całą bryłę z doniczką...
Można kupić ciężkie środki chemiczne, zwalczysz wtedy wszystko co masz w ziemi, zarówno te pożyteczne, jak i te niechciane... Może być np. Dursban 480 ec... Środek bardzo szkodliwy...
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Agata69
100p
100p
Od: 27 lut 2010, o 12:18

Re: Dżdżownice w doniczce

Post »

Ten okaz mam już dwa lata, nie wiem jak sie nazywa, trzymałam go wcześniej na stronie pólnocno- wschodniej i bardzo marnie sobie radził, sądziałam, ze to z powodu braku wystarczającej ilości słońca, postanowiłam go przesadzic i o mało nie zamarłam bo w doniczce ogromne glisty, dżdzownice, wyrzuciłam całą tą ziemie do kompostownika, i postawiłam na oknie południowo-wschodnim. Nie zlałam porządnie korzenia wodą , mogły tam larwy zostać, moze ktoś co doradzi czy zostawić czy jeszcze raz przesadzić.

Obrazek
rokoroko
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 paź 2021, o 08:52

Dziwna glista wyszła z doniczki

Post »

Witajcie. Jak w temacie, dzisiaj rano przez podstawkę doniczki zwisała mi ot taka dziwna glista, spotkałam je już parę razy na podłodze przy innym kwiatku, ususzone od ogrzewania podłogowego. Co to może być?
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
rokoroko
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 paź 2021, o 08:52

Re: Dziwna glista wyszła z doniczki

Post »

Kwiatek mam od roku, jest to bonsai ginseng, jeszcze nie był przesadzany, ale na początku nie było żadnych glist/dżdżownic.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”