W moim ogródeczku ... Halina ;-) 2009r cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Halinko -ja lubię zapach świeżych ziół także w zimie, więc sadzę, sieję lub kupuję doniczki.
Stoją pachną a nie zawsze wszystkie są wykorzystane jako przyprawę.

Mam też Anginowca którego zapach wprost uwielbiam.
Rośnie bardzo szybko więc co dwa lata szczepię go na nowo, aby nie zasłonił całego okna.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Jacku, znalazłam ten kopytnik pospolity, nooo muszę przyznać, że ma bardzo ładne, dekoracyjne, błyszczące liście.

Obrazek ... Obrazek

Trochę mi przypomina ziarnopłon wiosenny, którym jestem zachwycona i planuję go sobie przywieść z lasu :lol:

Obrazek

Ziarnopłon nie ma takich dekoracyjnych liści, ale ma za to dużo ładniejsze kwiatuszki.
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zyto, bardzo bym chciała mieć na parapecie okna kuchennego doniczki z ziółkami, ale z wiadomych względów nie mogę sobie na to pozwolić. Szczególnie marzę o rozmarynie, geranium i macierzance :P

Ciekawa jestem co to jest ten Twój anginowiec, czy to nie geranium - anginka, która tak wygląda

Obrazek

(zdjęcie z netu)
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Udało mi się wczoraj kupić szarłat zwisający. Ciekawe co mi z tego wykiełkuje. Chciałam jeszcze szkarłat trójbarwny...niestety nigdzie nie spotkałam. :wink: :wink:
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Zeniu szukaj szarłatu trójbarwnego, a nie szkarłatu. Pewnie bliżej wiosny sklepy będą bardziej zaopatrzone, wtedy będzie większa gwarancja, że nasiona są świeże :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Te wszystkie rośliny - kokorycz, kokoryczka, kopytnik i ziarnopłon rosną w naszych lasach więc można je czasem spotkać. Kokoryczka w lesie jest dużo mniejsza.
Kopytnik ma niepozorne kwiatki ale liście zdecydowanie ładniejsze od ziarnopłona więc mi się bardziej podoba. Te listki błyszczą się cały czas i są takie zielone przez cały rok. W moim "starym ogródku" rósł na glinie bardzo wolno, ale na piaskach rośnie szybko. Dostałem całą kępę od znajomych jesienią, bo już nie wiedzieli, co z nim robić.
Kokorycz złocista ma mniej efektowne kwiatki od pozostałych, ale za to listki przepiękne
Znalazłem tylko takie zdjęcie kokorycz to ta na pierwszym planie po prawej stronie):

Obrazek
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale tu wiosenny nastrój, za oknem buro i ponuro, a Wy już szykujecie nasiona.
Mam u siebie miętę, pięknie pachnie ale bardzo się rozrasta podziemnymi rozłogami. W tym roku posadzę kawałek w donicy, a resztę powyrywam bo boję się że się jej nie pozbędę.
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

judyta pisze:Zeniu szukaj szarłatu trójbarwnego, a nie szkarłatu. Pewnie bliżej wiosny sklepy będą bardziej zaopatrzone, wtedy będzie większa gwarancja, że nasiona są świeże :)
Judytko...oczywiście szukam szarłatu trójbarwnego. Przejęzyczyłam się. :lol:
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

No to już wiem, dlaczego tak marnie rósł mi mój rącznik - rzadko był podlewany i zasilany.
A tego szarłata to chyba jednak u Was będę podziwiać, bo jak na moją działkę, to zbyt
wymagająca roślina. :(

Jejku ... kiedy ta wiosna będzie?!
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
TAJGA 2008
1000p
1000p
Od: 5 sie 2008, o 09:44

Post »

Halinko, ale u Ciebie gwarnie i wesoło.
Mnie też zauroczył szarłat trójbarwny. Jak znajdziecie nasiona to proszę dajcie znać gdzie, też chętnie kupię.
Pozdrawiam i zapraszam
Ogródek TAJGI 2008 2009 2010/2011
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku, ślicznie dziękuję za zdjęcie ... kokorycz ma bardzo ciekawą barwę zieleni :P
Kopytnik i ziarnopłon być może rośnie już w moim ogrodzie, bo trochę tych leśnych, niskich poprzywoziłam z lasu :oops:
W tym roku więcej uwagi poświęcę na zorientowanie się, co już mam w ogrodzie i będę wszystko zapisywała.

Maju, moja mięta też się tak rozrasta podziemnymi rozłogami, następnym posadzonym ograniczę przestrzeń życiową :lol:

Jagódko, mój rącznik, też marnie rósł, ale i tak ślicznie się prezentował. Koty uwielbiały siedzieć w jego cieniu, wyglądało to uroczo :-D
Niestety nigdy nie doczekałam się nasion :cry: chociaż, jak wszystko w moim ogrodzie, był obficie podlewany. Chyba jednak trzeba go nawozić, a ja tego nie robiłam :(

Basiu, dziękuję, że do mnie wpadłaś :lol: Jak tylko spotkam nasiona szarłatu trójbarwnego, to napiszę :-D

Zeniu, ja też bardzo często piszę szkarłat zamiast szarłat ;-) Szkarłat, dla mnie, jakoś ładniej brzmi i bardziej pasuje do wyglądu tej ślicznej roślinki. Szarłat, jakoś nieciekawie ... tak szaro :?
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj Halinko! To fajnie, że masz różne leśne rośliny, one ładnie uzupełniają rośliny odmianowe. Ja nawet nie sądziłem, że tak wiele roślin mam leśnych. Dopiero potem, spacerując po lesie, odkrywałem, że niektóre rosną u mnie.
Rącznik - faktycznie potrzebuje nawozu, bo szybko musi wytworzyć dużą zieloną masę. Nie lubi też zbytnio przeciągu. I za podlewanie jest wdzięczny :) Ale odpłaca się pięknie za dobre traktowanie.
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Mój rącznik miał jakieś ze 2 i pół metra :lol: wyrósł ogromniasty, i tak jak Halinka pisze moje koty też uwielbiały chować się w jego cieniu .Posadziłam go w śrut kwiatów kwasolubnych nie wiem czy mu tak ziemia kwaśna odpowiadała , bo naprawdę był wielgachny . Mam nawet zdjęcie ale zrobione jeszcze zwykłym aparatem :?
justynaz
200p
200p
Od: 23 sty 2009, o 20:56
Kontakt:

Post »

W rewanżu za odwiedziny u mnie jestem.
Najbardziej podoba mi się ten okaz liliowca i niebieskiego orlika. Piękne! Ja ogródek mam już jakiś czas, ale takiego efektu jak u Ciebie to nie ma :( trochę mi wstyd, w tym roku musze się poprawić.

Pozdrawiam i czekam na więcej fotek.
Awatar użytkownika
Mons
100p
100p
Od: 19 sty 2009, o 10:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja tak jeszcze ni z tego ni z owego zapytam o tego żarnowca żółtego, czy mnie się wydaje czy on jest szczepiony na pniu????
Poza tym ogródeczek śliczniutki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”