Kompost cz.2

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
flora gaszcz
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 wrz 2021, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kompost cz.2

Post »

Co zrobić z darnią z wycinania obrzeży rabat. Mam kompostownik ale nie daje tam ziemi. Czy jak zrobie osobna pryzmę z darni to też zrobi się kompost? Jak długo to się będzie ewentualnie kompostować, czy trzeba tam coś jeszcze dodać? Może ktoś ma w tym temacie doświadczenia. Z góry dziękuję za podpowiedź.
Rosynant
200p
200p
Od: 24 wrz 2020, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak najbardziej, zrobić pryzmę. Zielonym do dołu :wink: przegnije w rok, góra dwa. Można zaprawić obornikiem/kurzeńcem, mocznikiem, (także jeszcze świeżym kompostem), kwaśnej dodać wapń, popiół; będzie szybciej i bogatsze.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Od pewnego czasu skórki cytrusów po zmieleniu suszę . Mam zamiar używać ich
pod korzenie wysadzanych roślin .
Pamiętam dyskusje , że skórek nie należy kompostować , bo są traktowane fungicydami .
Dotarłam do informacji , że skórki nie tylko nie są szkodliwe , ale nawet mogą sprzyjać
dobremu plonowaniu .
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Skórki z cytrusów, czyli cytryn, grejpfrutów i pomarańczy, a także resztki z nich czyli np. plasterek z cytryny z herbaty, itp. lądują u mnie pod borówkami i te najwyraźniej są szczęśliwe, mimo iż przestałem zakwaszać glebę innymi środkami. No i oczywiście, że same skórki nie są szkodliwe, tylko ta chemia, którą je pokryto. U mnie te skórki i jak sądzę tą chemię zjadają nagie ślimaki, które najwyraźniej to lubią. Cieszy mnie to, bo przecież borówki nie mogą być zasypane skórkami. Czy im to szkodzi? nie wiem. Czy borówki są przez to trujące? nie wiem. Ale fajnie wszystko się kręci bez odpadów. Plan był żeby się gleba zakwaszała, więc nigdzie indziej ich nie daję, bo nie posiadam innych kwasolubnych, no może poza jałowcami.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla zainteresowanych film dotyczący skórek .https://www.youtube.com/watch?v=i8LISD1 ... 0%B8%D1%85
A tak ja przetwarzam skórki .
Obrazek
trzyary
200p
200p
Od: 30 lip 2020, o 19:27

Post »

Wroniarz pisze:Myślałem że tylko ja rozdrabniam gałęzie sekatorami. .... Małym sekatorem tnę cieńsze gałęzie na kawałki do 10cm, sekatorem teleskopowym gałęzie grubości 2-3cm.
Trochę pociętych gałęzi tworzy warstwę pryzmy kompostowej. Większość rozsypuję po całej działce ( grubszą warstwę pod krzewami i drzewkami owocowymi). ...
Też rozdrabniam gałęzie sekatorami. Gałązki cienkie lub niezdrewniałe trafiają na kompostownik razem z chwastami, resztkami pożniwnymi, papierem i tekturą. Skoszoną trawą wykładam międzyrzędzia i ścieżki.
Gałęzie i gałązki zdrewniałe pocięte sekatorem na kawałki do 10cm trafiają do wydzielonej części kompostownika razem z grubymi gałęziami, konarami i pniami pocięte piłą ręczna lisi ogon na odcinki o długości do 30 cm.
Raz w roku zakopuję je na głębokości około 40 cm w warzywniku. Po kilku latach można z nich wyciskać wodę jak z gąbki. Wnikają w nie korzonki warzyw w poszukiwaniu wody i pokarmu.
Andrzej997
500p
500p

Post »

A ja w tym roku na jesieni, wszystkie grubsze gałęzie z różnych źródeł, wrzuciłem na kupę i przywaliłem resztkami roślin. I mam wrażenie, że też jest dobrze.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też myślałam , że jeśli zrobię tak samo jw. to będzie dobrze . Przez kilka lat urosła wysoka góra .
Teraz robię odwrotnie , zabieram stamtąd i staram się już nie dokładać .
Słabo się w ten sposób rozkłada .
deltoro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2017, o 22:27

Post »

Pytanko,
mam w sumie dużo tutek po papierze toaletowym jak i po ręcznikach papierowych. Jest sens dawać je do kompostownika?
pozdrawiam,
Tomek
trzyary
200p
200p

Post »

Tak.
Ja daję.
Przecinam wzdłuż. Rozpłaszczam.
Andrzej997
500p
500p

Post »

anulab pisze:Ja też myślałam , że jeśli zrobię tak samo jw. to będzie dobrze . Przez kilka lat urosła wysoka góra .
Teraz robię odwrotnie , zabieram stamtąd i staram się już nie dokładać .
Słabo się w ten sposób rozkłada .
Zgadzam się, ale co robić jak nie ma miejsca w kompostowniku? Postaram się, żeby to na wiosnę rozdrobnić i do kompostownika lub na ściółkę. A jak nie to komuś oddam lub do bioodpadów.
Andrzej997
500p
500p

Post »

trzyary pisze:Tak.
Ja daję.
Przecinam wzdłuż. Rozpłaszczam.
Ja to rwę ale w poprzek na 4-5 kółek. Dzięki temu zostaje w środku powietrze i kompost jest lepiej napowietrzony.
W zasadzie to są tak małe ilości, że nie ma o czym mówić. Z opakowań tekturowych mam tyle tektury, że zaczynam się zastanawiać nad wyrzucaniem jej do odpadów bio. Ale póki co wrzucam do worka i w trakcie roku dorzucam do kompostownika na zmianę z odpadami zielonymi.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Kallka
50p
50p
Od: 6 wrz 2021, o 12:53

Post »

Widły do kompostu - czy ktoś może polecić dobre widły do kompostu, nie za ciężkie a jednocześnie nadające się do przerzucania kompostu z mało rozdrobnionego materiału (łodygi roślin, gałązki itp)?
trzyary
200p
200p

Post »

Używam widły do gnoju - cienkie druty oraz widły amerykańskie.
Jedne lub drugie w zależności od tego które do danego kompostu bardziej się nadają.
Kallka
50p
50p
Od: 6 wrz 2021, o 12:53

Post »

A możesz polecić konkretny model/markę?
Zastanawiam się czy warto zapłacić więcej za np Fiskarsa, czy nie ma to znaczenia? Chodzi mi o konkretny model z tego względu, że różnią się od siebie jakimiś szczegółami ale w ostatecznym rozrachunku okazuje się, że te szczegóły mają znaczenie. A po co wyrzucać pieniądze w błoto i kupować do skutku, skoro może ktoś poleci coś wartego uwagi :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”