I oczywiście uznanie dla pięknych zdjęć nieustające
Kolejny sezon w ROD... cd.
- jolifleur
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 lip 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kolejny sezon w ROD... cd.
I ja dzisiaj ruszyłam z przesadzaniem. Jakąś wenę złapałam ;) Całe lato rozmyślałam i nic nie wymyśliłam. Dzisiaj 5 minut na leżaku z herbatką i kociną na kolanach i wszystko się poukładało
Nawet herbaty nie dopiłam
Guzikowiec, krzewuszka i hortensja dostały nowe miejscówki. Dla guzikowca to chyba był ostatni dzwonek, poprzednie miejsce wyjątkowo mu nie służyło. Trzymam za niego kciuki, bo marniutko już wyglądał
- marpa

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Ewciu całkowicie Ciebie rozumiem bo ja całe swoje młodsze ogrodowe życie nieustannie coś przesadzałam...
Teraz już ograniczam się ewentualnie do jakiejś roślinnej drobnicy, za większe gabaryty się już nie biorę...
Wczoraj wieczorem zaświtała mi myśl konieczności przesadzenia berberysu Erecta w inne miejsce co mi pozwoli odzyskać sporo wolnego miejsca, które przysłaniał bo i wokół niego też nic ciekawego się nie dzieje.. Teraz tylko czekać jak wpadnie moja tania niezawodna siła robocza!
Powodzenia Twoim przesadzanym roślinom!
Jestem wdzięczna za uznanie
W MOIM WRZEŚNIOWYM KALEJDOSKOPIE...

Wczoraj wieczorem zaświtała mi myśl konieczności przesadzenia berberysu Erecta w inne miejsce co mi pozwoli odzyskać sporo wolnego miejsca, które przysłaniał bo i wokół niego też nic ciekawego się nie dzieje.. Teraz tylko czekać jak wpadnie moja tania niezawodna siła robocza!
Jestem wdzięczna za uznanie
W MOIM WRZEŚNIOWYM KALEJDOSKOPIE...

- marta64

- Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Sasanka kwitnąca latem
Śliczna, taka radosna dalia w żółciach i różach, bardzo mi się spodobała i czasem ją sobie oglądałam ukradkiem zza płotka
Piękny kolor ma u Ciebie powojnik rurkowaty
Róże jeszcze obficie kwitnące i powojniki, urocze dzielżany, onętek i piękna rudbekia, którą jeszcze chcę gdzieś wcisnąć u siebie
Miłego, działkowego dnia, Maryniu, z mnóstwem obrazów do uwiecznienia w Twoim kalejdoskopie
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- marpa

Witaj Martusiu u mnie po długiej nieobecności!
Pięknie skomentowałaś moje letnie widoczki ogrodowe
a już jesień blisko... Davidiana u mnie ma więcej cienia w ciągu dnia choć i mojej kwiatki jasne , na zdjęciach nieco ciemniejsze
A paproć jeszcze nigdzie się nie wybiera taka jej uroda, że przebarwia się naturalnie.
Wreszcie trochę fajnej pogody nastało, dzisiaj cd co mnie bardzo cieszy!
Wzięłam się ochoczo do rekonstrukcji rabaty,zamiast wykopywać Erectę i oczekiwać pomocy, drastycznie ją osobiście
prześwietliłam..
Brawo ja! Lubię być samowystarczalna!

no to kalejdoskop...

pierwsze astry

pierwsze kwitnące chryzantemy

pierwsze zimowity

stołownik czeka...

Pięknie skomentowałaś moje letnie widoczki ogrodowe
Wreszcie trochę fajnej pogody nastało, dzisiaj cd co mnie bardzo cieszy!
no to kalejdoskop...

pierwsze astry

pierwsze kwitnące chryzantemy

pierwsze zimowity

stołownik czeka...

-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cudowna jesień na Twojej działeczce, Maryniu!
Widzę ślicznie kwitnącą portulakę,
którą ogromnie lubię i nawet wysiałam, tylko małżowe gołębie wszystkie nasionka w tym samym dniu wyżarły.
Ledwo wypuścił te swoje szkudniki, całe stadko migiem znalazło się tam, gdzie dopiero co siałam i zanim się zorientowałam w sytuacji, skrzydlate załatwiły mi wszystkie wysiane nasionka i nie tylko portulaki.
Mamy babie lato, za którym tęskniliśmy
i teraz już tylko trzeba błagać Matkę Naturę,
by pozwoliła mu trwać i trwać, i trwać.
Pozdrawiam cieplutko.
Widzę ślicznie kwitnącą portulakę,
Mamy babie lato, za którym tęskniliśmy
Pozdrawiam cieplutko.
- jolifleur

Tak to już chyba jest, że człowiek jak się do nowego ogrodu dopadnie to szaleje na całego. Wymęczy się , wymęczy i wtedy zaczyna myśleć coby tu zdziałać, żeby było mniej pracy w ogrodzie a więcej na inne miłe rzeczy
Chyba już jesteśmy na tym ostatnim etapie 
- marpa

Lucynko
jesień wkrada się do ogródków i powoli zaczyna być widoczna choć bardziej w części warzywnej niż ozdobnej u mnie.
Takie prawo natury !
Portulakę w sadzonkach dostałam niedawno od sąsiadki . Ja niewiele sieję jednorocznych bo zawsze mnie wspiera a ja nie zapominam o niej jak dzielę byliny
Ewciu ja to z pewnością jestem na ostatnim etapie ale trzeba mi było na to 40 lat...
Choć jeszcze nie mówię ostatniego słowa i działam, jeszcze całkiem aktywnie!
Wczoraj był piękny dzień spędzony działkowo.. Młodzi z własnym prowiantem niespodziewanie urządzili u nas ostatnie pewnie w tym sezonie grillowanie...Był czas również na wykorzystanie taniej siły roboczej i na ogrodowy lifting ...
a we wrześniowym kalejdoskopie..

Portulakę w sadzonkach dostałam niedawno od sąsiadki . Ja niewiele sieję jednorocznych bo zawsze mnie wspiera a ja nie zapominam o niej jak dzielę byliny
Ewciu ja to z pewnością jestem na ostatnim etapie ale trzeba mi było na to 40 lat...
Wczoraj był piękny dzień spędzony działkowo.. Młodzi z własnym prowiantem niespodziewanie urządzili u nas ostatnie pewnie w tym sezonie grillowanie...Był czas również na wykorzystanie taniej siły roboczej i na ogrodowy lifting ...
a we wrześniowym kalejdoskopie..

- jolifleur

Ja też się czasem jeszcze szarpnę na coś większego ale widzę, że coraz bardziej chcę już podziwiać a nie tworzyć od zera ;)
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Znowu piękne zdjęcia. Zachwycam się zdjęciem paproci, która wygląda jak jakiś piękny wytwór rąk jubilera.
- marpa

- marta64

- Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Maryniu, te prognozy nie pozwalają mi cieszyć się piękną pogodą
, w dodatku mój ogród jakiś mało kolorowy, tym przyjemniej pooglądać Twój kalejdoskop, bo tu kwitnień i kolorów nie brakuje
Śliczny kolorek astra
Pięknego dnia
Śliczny kolorek astra
Pięknego dnia
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- marpa

Mamy przed sobą jeszcze 2 dni pięknej pogody w najbliższym czasie i ja przynajmniej mam zamiar je czynnie wykorzystać...
Życzenia pięknego dnia odwzajemniam Martusiu!
Życzenia pięknego dnia odwzajemniam Martusiu!
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Maryniu, jak zawsze podczas spaceru w Twoim wątku, nasyciłam oczy pięknymi fotografiami prezentującymi bardzo wciąż kolorowy jesienny ogródek.
Ostatnio dość późno wracam z działki i bywa, że nawet nie chce mi się zajrzeć do komputera.
Cały czas kombinuję, co by tu.... No i wymyślam. A to coś przesadzę, a to coś wysadzę, a to dosadzę i tak dzień za dniem.
Skoro planujesz czynnie spędzać najbliższe dni, to życzę Ci owocnej pracy pod niebem pełnym słońca.

Ostatnio dość późno wracam z działki i bywa, że nawet nie chce mi się zajrzeć do komputera.
Skoro planujesz czynnie spędzać najbliższe dni, to życzę Ci owocnej pracy pod niebem pełnym słońca.
- marpa

Owszem Lucynko ostatnie dni upływają i u mnie pod znakiem wzmożonej intensywności działkowych prac . Także jakieś przeróbki jak to zwykle od 40lat u mnie pod koniec sezonu.
W sezonie dają się widzieć nowe lub inne możliwości zagospodarowania więc szpadle bądź widły w dłoń... Oby tyko te siły witalne tak nie uciekały...
Chęci jeszcze dużo ale sił coraz mniej .Ale i latka lecą... Wczoraj było palenie wysuszonych sezonowych urobków nie nadających się na kompost .. Była też kolejna wycinka nadmiernie rozrośniętych iglaków bo trzeba było wykorzystać chętną siłę roboczą
Dziękuję za odwiedziny i owocnych prac działkowych w dniu dzisiejszym Tobie
i sobie życzę!
Tradycyjnie...

Dziękuję za odwiedziny i owocnych prac działkowych w dniu dzisiejszym Tobie
Tradycyjnie...