Mój ogród niepokazowy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród niepokazowy

Post »

Halszko, i u mnie dzisiaj słoneczko po niebie wędrowało, a towarzyszył mu dość silny wiatr, co - jak sądzę - pomogło osuszyć ziemię na działce. ;:333 Nie pojechałam tam dzisiaj, by znowu nie zepsuć sobie nastroju. ;:131 Jutro mam nadzieję zobaczyć ładniejsze obrazki. ;:204
Twój ogród, zapłakany wczoraj, dzisiaj już się do Ciebie uśmiechał :D pięknie kwitnącymi kwiatuszkami, nawet jeśli tylko pojedynczymi, jak hortensji. ;:108
Z zielonych pomidorów, co do których nie masz pewności, że dojrzeją, zrób dżemik. ;:333 Tak zrobiłam przed dwoma laty. Dżem wszystkim bardzo smakował. ;:92

Prawdopodobnie słoneczko w najbliższych dniach będzie nam towarzyszyło, niech więc ozłoci Twój świat i ucieszy roślinki. ;:3 ;:3
Pozdrawiam serdecznie. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Halinko i u mnie w końcu zaświeciło ;:3 , ale jest bardzo zimno. Lepsze już to niż ten ciągły deszcz.
Jeżeli chodzi o tą hortensję, to pewnie Ty masz rację, że to Masja, ja kiepsko widzę i prawie wszystkie dla mnie jednakowe ;:223
Wszystkie kwiatki piękne, ;:333 a malinki i jeżynki palce lizać, mniam, mniam ;:92
Pozdrawiam i życzę już tylko ;:3 dni ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Halinko pierwszą gailardię miałam z nasion,niestety w tym ;:124 roku nie wzeszła.W tamtym roku zebrałam nasiona,ale chyba nie siałam??
Piękne malinki,u mnie marne jeszcze do tego coś?? złamało 2 pędy z malinami. ;:145 .Jerzyn w tym roku też nie ma,ale długaśne pędy rosną więc mam nadzieję na przyszły rok.
Ta woda stojąca jest straszna,dobrze,że ja nie mam takiego problemu.Moja działka na górce i ma lekki spadek.Niestety mam problem ze ślimakami.Deszcz deszczem a kwiatki u Ciebie pięknie kwitną.
Miłej końcówki dnia i wreszcie bez deszczu. ;:138
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Hortensje to teraz królują i cieszą nas ogromnie ;:333 ;:167
Śliczne dalijki.Masz je z nasion ?
Smaczne pomidorki.Fajnie,ze je masz. Moje juz zaraza wzięła.
Owocki swoje to same pysznosci.Jutro muszę zebrać swoje malinki i jeżynki.
Pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Lucynko, dziękuję bardzo za życzenia, widać że były szczere, spełniły się w 100 procentach. Słoneczko wczoraj pięknie świeciło i grzało ;:138 aż przyjemnie było spędzać czas w ogrodzie.
Przejrzałam przepisy na dżem z zielonych pomidorów, jest ich w sieci sporo, ale jeśli masz jakis sprawdzony, to bardzo proszę podziel się ze mną, a może i ktoś inny skorzysta ;:108

Halinko, mniejsza o nazwę tej hortensii, ważne, żeby chciała kwitnąć :D Dziękuję za wszystkie ciepłe słowa i życzę Ci poprawy pogody ;:168

Danusiu, dziękuję ;:196 maliny i jeżyny obrodziły, ale przy takiej deszczowej pogodzie sporo zepsutych, gdyby się na dłużej wypogodziło to zbiory by były niezłe.
Ślimaków to u mnie też pod dostatkiem ;:223

Aniu, dziękuję, dalie siałam wiosną, nasiona miałam od Lucynki ;:167 Te kwitną pięknie, natomiast te, które sadziłam karpy porosły ogromne, ale żadna nie zakwitła jeszcze ;:185 Chyba dam sobie z nimi spokój ;:7
Pomidory w foliaku też Ci zaraza dopadła?

Niech Wam słońce nie skąpi swego blasku i ciepła ;:167 Miłego dnia ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko też myślę jak Ty :heja, ale nazwy jednak się przydają przy zakupach, aby nie dublować. Dlatego to co kupuję mam w kajeciku, szkoda że nie w głowie. ;:223
Przepiękne zdjęcia z cudownym fioletowym mieczykiem, rozchodnikiem, hortensjami i jeżówkami ;:333 Hortensie z trawami świetnie się komponują ;:63
Życzenia Twoje się spełniły, bo pogoda dzisiaj była piękna , tylko troszkę wiało ;:215 Udało mi się wyczyścić kostkę z mchu i nawet wykosić, ale jestem padnięta :tan
Pozdrawiam i miłego wieczoru ;:167 ;:196
Pozdrawiam Halina
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Halszko, jak ładnie jeżówki zaprzyjaźniły się z rudbekiami! ;:215 ;:138
U nas dzisiaj ciepłego słonka nie brakowało, ;:3 ;:333 tylko wiatr trochę chłodził, a od jutra spadek temperatury aż do 17 stopni. Brrrrr.... Podobno zima pędzi do nas kurcgalpkiem. Aż strach się bać. ;:202

Halszko, mój przepis jest bardzo prosty, choć wymagający sporo czasu.
Dżem z zielonych pomidorów robiłam z dwóch kg owoców:
Pomidory pokroiłam w drobną kostkę, wrzuciłam do rondla o grubym dnie, przesypałam szklanką cukru, wymieszałam i odstawiłam do następnego dnia.
Nazajutrz dodałam sok z czterech cytryn i cztery szklanki cukru, wymieszałam , doprowadziłam do wrzenia i na małym ogniu gotowałam do miękkości, po czym zdjęłam z ognia i odstawiłam.
Następnego dnia gotowałam na małym ogniu aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. ( Nie patrzyłam na zegarek, więc nie potrafię powiedzieć, jak długo.)
Gotowe przekładałam do wyparzonych słoików, zakręcałam, stawiałam do góry dnem i stały tak aż do całkowitego ostygnięcia.

Spokojnego, słonecznego, cieplutkiego weekendu, Halszko. ;:3 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit

Halinko, też lubię mieć nazwane rośliny, ale nie zawsze się to udaje, zwłaszcza "dostane" od sąsiadek mam nn. ? propos właśnie dowiedziałam się niedawno, że jedna z host od Ciebie to Golden Tiara :D
Dziękuję za miłe słowa i dobre życzenia, które szczerze odwzajemniam ;:196

Lucynko, dziękuję za przepis na dżem z pomidorów, chyba trochę zrobię. Zastanawiam się tylko czy skórki z pomidorów się rozgotują czy trzeba je zdjąć ;:7
U mnie też ma być ochłodzenie ale dopiero w niedzielę. Dziękuję za życzenia dobrej pogody, oby się spełniły również u Ciebie ;:196
A zimą to jeszcze nie strasz Lucynko ;:oj

Dziś udało mi się zrobić kolejną okrągłą rabatę w wyniku czego zniknęło kilka doniczek :D
Obrazek

Z drugiej strony tak to wygląda
Obrazek

Nie wiem czy ten miskant nie rozrośnie się za bardzo i nie zagłuszy pozostałych roślin ;:7
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko to się wczoraj też napracowałaś, a klombik wyszedł ;:333
Miskant Zebrinus też jest chyba w kilu odmianach. Jeden u mnie ma ponad 3 m wysokości, a drugi ok, 1,5m i ten drugi bardziej rozrasta się na szerokość. Najlepiej zrób jej granicę wkopując obrzeże trawnikowe. A co masz w tej donicy?
Hosta z podłużnymi liśćmi i żółtym środkiem to Cherry Berry, chyba że też już doszłaś :D
Miłego weekendu i pozdrawiam ;:167 ;:196
Pozdrawiam Halina
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko dzięki za radę w sprawie miskanta ;:180 To odmiana Strictus. Zobaczę, jak się bedzie zbyt rozrastał, to przesadzę go w inne miejsce. Ta rabata ma średnicę około 1,6m. Obok niego jest hortensja Polar Bear, która też może osiągnąć pokaźne rozmiary a oprócz tego żurawki i chryzantema, które mogę stąd zabrać gdy się zrobi ciasno. W tej doniczce rosną dwie dalie siane wiosną.
Hostę Cherry Berry nazwałaś mi przy przesyłce i Invicible też.

Zakwitła malutka sadzonka hibiskusa ukorzeniona z gałązki ;:138
Obrazek

Ostatni kwiat liliowca
Obrazek

Ognik
Obrazek

Pozdrawiam, miłego wypoczynku w weekend ;:168 :wit
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Halinko, doskonale rozumiem co czujesz jak rośliny stoją w wodzie :( Dobrze, że u Ciebie gleba szybko wciąga nadmiar wody. U mnie po ostatnich ulewach woda stała trzy dni ;:222
Dobrze, że deszcze na razie się skończyły i wyszło tak długo oczekiwane przez nas słoneczko. Zbiory pomidorków ;:215 Maliny i jeżyny też ładnie Ci obrodziły.
Super wyszła nowa rabatka. Żurawka nowa czy może z własnego chowu? Moje żurawki tak się rozrosły przez ten sezon, że chyba wiosną będę musiała je podzielić ;:oj Dzieliłaś kiedyś? Nie bardzo wiem jak się do tego zabrać?
Mam pytanko o ognik... Jak duży jest u Ciebie? Wiosną kupiłam w B, ale mój jest jeszcze mały i nie kwitł. Zostawiłam mu sporo miejsca i mam nadzieję, że w przyszłym roku też zobaczę jego koraliki :)
Miłej niedzieli ;:196
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, moja posesja jest zdrenowana. Jest zrobiony system peszeli, studzienek i rur odprowadzający nadmiar wody do drenu melioracyjnego, który znajduje się na sąsiedniej działce. Jednak przy dłuższych mocnych opadach system odwodnieniowy nie nadąża odbierać wody i dlatego stoi ona na ogrodzie. Po kilku godzinach od ustania opadów woda schodzi. Dlatego przerażają mnie prognozy zapowiadające długotrwałe ciągłe deszcze ;:174
Tę żurawkę kupilam pod nazwą Forever Red w centrum ogrodniczym. Ale moje inne żurawki nie raz dzieliłam, one bardzo łatwo się przyjmują. Raz nawet udało mi się reanimować Delta Dawn, która jak mi się wydawało, całkiem padła. Wyrwałam ją i przy korzeniu zobaczyłam coś jakby żywe kiełki. Wsadziłam do mieszanki ziemi z piaskiem i po kilku tygodniach miałam 4 małe roślinki.
Mój ognik ma ponad 20 lat i jest wielkim rozłożystym krzaczorem pomimo, że od czasu do czasu go przycinam. Jest zimozielony, jednak wiosną jego listki robią się jakby zeschnięte i powoli opadają a wyrastają nowe. Początkowo myślałam, że przemarzł i już po nim. Ale gdzieś na przełomie maja i czerwca pojawiają sie młode listki a potem kwiatki. Mimo, że ma kolce to bardzo go lubię, koraliki są od tej pory gdzieś do połowy zimy, dopóki ptaki ich nie objedzą.
Na razie go nie przycinaj, bo on kwitnie na starszych gałęziach. Mimo, że mam go tak długo, to właściwie nie jestem pewna kiedy się go przycina, ostatnio wczesną wiosną skróciłam mu tylko część gałęzi, a część zostawiłam i na nich właśnie są owoce.
Dziękuję Dorotko za ciepłe słowa, również życzę Ci miłej słonecznej niedzieli ;:167

Obrazek

Niektóre floksy jeszcze kwitną
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Halszka
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Halszko, widzę nową rabatkę i to nie tylko przygotowaną, ale już obsadzoną! ;:138
W sprawie traw nie zabieram głosu, bo to nie moja bajka, ;:185 choć jedną posiadam, a to dzięki sąsiadce, która przyniosła sadzonkę i sama wetknęła ją na rabatę z informacją, że to niska trawka. :lol: Fakt, bardzo wysoka nie jest, ale niska raczej też nie. Na szczęście jej źdźbła są niezwykle delikatne, dzięki czemu lubię, gdy kołyszą się na wietrze. Poza tym dowiedziałam się, że ona się ładnie wysiewa, choć jeszcze ani jednej siewki nie zauważyłam, a nasionka zbieram dla chętnych. ;:108
Gosia - Margo2 napisała, że ta trawka to 'Stipa Pony'
Jeszcze bardzo ładnie kwitną Twoje floksy, ;:215 u mnie już tylko różowy gra kolorem i czerwony zaczyna powtarzać, pozostałe raczej kończą.
Nawet nie wiedziałam, że hibiskusa bagiennego da się z patyczka ukorzenić. ;:303 Wydaje mi się, że kwiatek Twego hibiskusa ma taki sam kolor jak mojego.
Liliowiec jeszcze cieszy Twoje oczęta! ;:63 U mnie już tylko jeden pajączek rozwija kolejne pąki.
Ognik w pełnej krasie ;:215 niestety, informuje o końcu lata. ;:108
Dwa ogromne ogniki pysznią się koralikami u nas na działkach przed świetlicą. Jeden ma koraliki czerwone, drugi pomarańczowe.

Pomidorów na dżem nie obieram ze skórki. Ona się bardzo ładnie rozgotuje.

Pozdrawiam cieplutko w tę słoneczną piękną niedzielę. ;:3 ;:3
Dobrego tygodnia. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko wszystkie rośliny z tej nowej rabatki czekały w doniczkach aż ją zrobię wielokrotnie przestawiane przez M. podczas koszenia :oops: przy tym padały pod ich adresem różne słowa nie wszystkie cenzuralne :;230 Najgorsze, że mam jeszcze kilka takich tymczasowych donic, z roślinami czekającymi na posadzenie na stałe miejsce ;:65
Taką trawkę mam i faktycznie u mojej kuzynki się rozsiewa a ja nie mogąc się doczekać na siewki sama ją zasiałam wiosną w małych kępkach i przesadziłam do gruntu jak trochę podrosła.
Ten hibiskus Lucynko nie jest bylinowy lecz syryjski.
Dziękuję za życzenia i również Ci życzę dobrego tygodnia ze wspaniałą pogodą ;:196 ;:168

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Compassion pnie się do nieba
Obrazek
Pozdrawiam, Halszka
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

HALSZKO barwy ogrodu jak w pełni lata....czytam o deszczu który często Cię nawiedza i to do tego stopnia że woda stoi na grz?dkach. U mnie padało jeden dzień i całą noc ale to już mi wystarczyło na przesadzenie co nieco.
Widzę nową rabatę z Miskantem Zebirnusem....zapewnij jemu sporo miejsca bo on się pięknie rozrasta i potrzebuje sporo miejsca, pewno hortensja będzie miała ciasno w jego towarzystwie.
Ja swojego sadziłam 5 lat temu i co roku odcinam po kawałku dzieląc się bo roszrasta się dość mocno. nie każdego roku daje radę zakwitnąć....zaleźy jak pogodną mamy jesień.
Podejrzałam Twoją hortensję ogrodową....ja dwie swoje już wsadziłam do donic i spróbuję o nie szczególnie zadbać .

Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”