Gorącą wodą z solą jak na ogórki. Nie zmieniają koloru?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Ja też próbuję trochę wysuszyć, a potem zmiksować na proszek.
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Dzięki Beata . Do tej pory też tak robiłam . W tym roku chciałam to zmienić i kupiłam
wodę z B. Woda ta ma 60 mg wapnia w litrze wody . Nie wiem czy nie jestem w błędzie ,
ale ta woda bardziej nadaje się do podlewania kwiatów niż do kiszonek .
Kapustę pekińską tylko w kimczi robiłam. Pewnie się szybko zakisi sama.
Lubczyk (tylko liście) kisi się bardzo szybko
USDA
To dobra wiadomość dla mnie, ogórki się nie udały w tym roku i nakisiłam zastępczo patisonków w różnych konfiguracjach
USDA
Ullak dlaczego ogórki się nie udały?
Toż to prosty przepis. Podejrzewam, że miałaś złej jakości - pędzone warzywa. Do kiszenia zarówno ogórków jak i kapusty nadają się tylko i wyłącznie warzywa z pewnego źródła. Najlepiej własnego ogródka lub zaufanego ogrodnika.
USDA
U mnie też tak jak u ullak
Tzn trochę nakisiłam tych ogóreczków, może ze 12 słoików i nie wiem czy jeszcze coś będzie.
A patisonki ładnie się trzymały.