Nie wygląda ta pestka najgorzej. Moje bywały ciemniejsze i bardziej puchate. ;)
Tylko dlaczego jej nie przykryjesz ziemią?
Box spoko. Sądzisz że jestem aż tak zgryźliwa, ze do wszystkiego się przyczepię? Są chyba gorsi ode mnie
Sam fakt że masz tam światło w zimowej porze jest już wielkim plusem. Mogłoby być mocniejsze chyba tylko i dziurki czy wywietrznik ale tak to źle nie jest.
No i ładnie czysciutko tam masz. A żarówka jest w środku czy na zewnątrz? Nie mogę się dopatrzeć.
Jeśli coś miałbym doradzić w kwestii tego pojemnika, to wiem że dobrym rozwiązaniem jest zamontowanie małego wentylatorka, jak od komputera. Wtedy masz zapewnioną bardzo dobrą cyrkulację powietrza, dzięki czemu spada ryzyko załapania pleśni czy innych chorób grzybowych.
Foxowa są to jedyne pasujące lampy jakie znalazłem w markecie.
Dwie sztuki po 400 Lumenów, 4000 Kalwinów (nie wiem czy mogę wklejać link, nie chcę reklamować)
Dziurek zrobiłem kilkanaście (są ledwo widoczne przy krawędziach pokrywki), nie chciałem tracić wilgotności, ale być może wniosę projekt na wyższy poziom i zainstaluję wentylatorek jak doradza norbert76
Poszukam też mocniejszego oświetlenia przy okazji resztę roślin doświetlam ponad 1000 lumenowymi LED'ami, mam nadzieję, że maluchom to nie zaszkodzi ;)
Widzę otwory, ale wg mnie nie rozwiąże to problemów, żeby pleśń się nie zbierała.
Sam pojemnik jest całkiem w porządku, trochę to dopracować i powinno być ok.
Witam Wszystkich i proszę o pomoc w temacie Mango
Mam dwu i pół letnie Mango metrowe i do tej pory było wszystko dobrze,liście się rozwijają jak należy i mają po 40cm
ale ostatni przyrost liści dostał żółtych kropek.Mango nie jest przelane jedynie co to raz na dwa tygodnie podlewam odstaną wodą
z namoczonymi skórkami po bananach,które posiadają fosfor,potas, fosfor,wapń,krzem,magnez i siarkę.potrzebne dla cytrusów.
Zdjęcia zmniejszyłam.
Proszę o wstawianie na forum zdjęć w mniejszym formacie,ich dopuszczalne rozmiary określa regulamin forum. /Karo
No tak, te domowe metody, niestety nie zawsze się sprawdzają. Roślina do tego czasu jakoś rosła, ale
czy wiesz jakie stężenie poszczególnych pierwiastków ma ten roztwór do podlewania?
Jakie jest pH podłoża? Kiedy roślina była przesadzana? Jakiej twardości wodę masz w kranie?
Sprawdź jeszcze czy nie ma szkodników.
Jeśli nie, to są niedobory składników odżywczych, które mogły powstać z paru powodów.
Przede wszystkim powinien być nawóz mineralny o właściwym stężeniu wszystkich najważniejszych składników mineralnych, czyli nie tylko potasu i fosforu, ale również azotu. Dzisiaj jest taki wybór nawozów, że nie ma potrzeby kombinować z jakimiś domowymi metodami.
Druga sprawa, podłoże powinno mieć pH podłoża na poziomie około 5,5 - 6,5. Podłoże powinno się wymieniać co około 2 lata, więc jeśli nie było wymieniane to teraz trzeba to zrobić.
Trzecia sprawa, twardość wody która jest bardzo istotną kwestią. Powinno się podlewać wyłącznie miękką wodą. Jeśli masz w kranie twardą albo nawet średnio twardą, to odstanie jej niewiele zmieni. Twarda woda z czasem zmienia pH podłoża na niekorzystny, przez co roślina coraz trudniej pobiera składniki odżywcze. Na zdjęciu nie widać dobrze podłoża, ale wydaje mi się że widzę wykwity soli wapnia. W przypadku twardej wody trzeba najlepiej filtrować przez RO albo używać przegotowanej, względnie mieszać z wodą destylowaną.
Czyli, jeśli od dawna rośnie w tym podłożu, najlepiej przesadzić do nowego, mieszanki ziemi i żwirku, do doniczki o rozmiarze dopasowanej pod wielkość bryły korzeniowej, nie powinna być większa niż około 2 cm na średnicy. Na dno drenaż, doniczkę stawiasz na podstawce.
Odczekujesz miesiąc i do końca września, połowy października co dwa tygodnie nawozem mineralnym do roślin zielonych.
Podlewanie wyłącznie miękką wodą.
Mango jest przesadzone na wiosnę tego roku do ziemi przepuszczalnej z torfem
Woda,której używam jest miękka używam tylko wody filtrowanej przez filtry Zepter EdelWasser
Na zdjęciu widać piasek,który jest posypany na wierzchu ze względu że miałem po zakupie ziemi, Ziemiórki
Zacznę używać nawozu mineralnym do roślin zielonych,po kilku tygodniowej obserwacji napiszę i zrobię kolejne zdjęcia.
Mango na to chwilę szykuje się do kolejnej partii wypuszczenia nowych liści,czyli trzeci raz w tym sezonie,liście są ogromne.
Piasek nie jest do końca najlepszym rozwiązaniem. Jak już chcesz się skutecznie pozbyć ziemiórek to kup Nemycel. To nicienie, które zjadają larwy ziemiórek.