Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu, w szklarni cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.6

Post »

Ja również zastanawiam się nad zasileniem moich pomidorów. Część się zawiązuje i nie rosną. Po prostu wiszą takie malutkie zawiązki, z których opadły kwiaty. Wie ktoś dlaczego tak się dzieje? Są już głodne?
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Myślę że warto zasilać nawozem i obserwować w razie widocznych objawów przenawożenia odstawić. Ja zacznę nawozić nawozem NPK 4-6-8 do połowy lipca, potem dam kristanol pomaranczowy.
Piotr
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Długie dni, ciepło powoduje szybkie zużywanie nawozów z gleby, dlatego wskazane jest zasilanie, a gdy górne grona drobnieją, to pewnie zaczyna brakować wapnia. Dlatego raz w tygodniu przy fertygacji saletra wapniowa, nawóz wieloskładnikowy i w razie potrzeby saletra potasowa, obserwując krzak.
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy oprysk gron OW lub krzaków , zastąpi w jakimś stopniu podlewanie saletra wapniowa ?
Piotr
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
mkwapisz
100p
100p
Od: 9 cze 2012, o 08:46

Post »

--julian-- pisze:Ja również zastanawiam się nad zasileniem moich pomidorów. Część się zawiązuje i nie rosną. Po prostu wiszą takie malutkie zawiązki, z których opadły kwiaty. Wie ktoś dlaczego tak się dzieje? Są już głodne?
Upał powoduje brak pylenia, a niezapylone kwiaty odpadną.
Szara pleśń na kwiatach także spowoduje takie efekty.
ekopom pisze:Długie dni, ciepło powoduje szybkie zużywanie nawozów z gleby, dlatego wskazane jest zasilanie, a gdy górne grona drobnieją, to pewnie zaczyna brakować wapnia. Dlatego raz w tygodniu przy fertygacji saletra wapniowa, nawóz wieloskładnikowy i w razie potrzeby saletra potasowa, obserwując krzak.
Tylko chyba nie razem, a każdy z nich osobno w odstępie przynajmniej tygodnia.
Co do wapnia na forum już pojawiły się okazy z SZW, co niekoniecznie znaczy1 że brakuje wapnia, a może być po prostu za mało wilgoci w glebie.
Marcin
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Zalecałbym fertygację i za każdym razem w granicach 0,15% nawozu, bo trudno przygotować ziemię, aby uwalniała stale równomiernie składniki pokarmowe. Mam glebę VI klasy i muszę kilka razy dzienne podlewać pomidory w tunelu. Szczególnie jak jest taki upał podanie po trochu zimnej pożywki doskonale służy im.
Tak, sucha zgnilizna wierzchołkowa także występuje przy braku wilgoci w glebie, gdyż wtedy wzrasta zasolenie.
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 cze 2017, o 21:38

Post »

Cześć. Jest jakiś nawóz, którym można podlewać pomidory, ale żeby był bez azotu? Przesadziłem z konpostem po oborniku i mam masę zielonych liści, a pomidorów mało. Mam kristalon pomarańczowy. Co prawda ma on przewagę fosforu i potasu, ale azot też w sobie ma. I jeśli chodzi o saletrę wapniową to stosuje się ją do podlewania czy poprzez oprysk?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Obrazek
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy można zamiast nawozu npk 4-6-8 którego optymalną dawka to 3ml /l
Zastosować mieszankę kristanolu pomarańczowego o składzie npk 6-12-36 plus 0,5g saletry wapniowej, co każde podlanie ? Według moich wyliczeń nie przesadzimy wtedy z azotem

Stosując sama saletrę wapniowa nie dostarczamy potasu i fosforu, a na owocach widać już u mnie niedobory potasu.
Chyba że fertygować sama saletra wapniową, a potas dolistne uzupełniać ?
Piotr
wingrul
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 8 sie 2015, o 11:58

Post »

A moze siarczan potasu? Jak niedobory potasu
Po co azotu dodawać
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10

Post »

A może to, a może tamto ...
Najlepiej to do wróżki - ma kryształową kulę i czarnego kota - na pewno pomoże ... ;:224 :;230

Sorry, ale nie mogę - co roku czytam te same historie i jak widzę nikt nie wyciąga wniosków.
A wystarczy poczytać wcześniejsze posty "starych', doświadczonych ogrodników.

Na jesieni czy wczesną wiosną szykuje się podłoże do nasadzeń - wiadomo gleba glebie nierówna,
więc warto zrobić jej badanie i poprosić o zalecenia nawozowe dla pomidora.

Ale samo wstępne przygotowanie gleby nie wystarczy - to jest zasilanie na tzw. start, potem trzeba pomidory
dokarmiać zależnie od fazy wzrostu i dobrze nawadniać.
Ludwik pisze o kilkukrotnym nawadnianiu w tak gorące dni - to przy takich upałach jest konieczność.

Kombinacje alpejskie z nawożeniem kończą się zwykle problemami i większą podatnością na choroby.

Gandalfwhite, Rolnik90, --julian-- piszecie, że zastanawiacie się nad nawożeniem swoich pomidorów.

Teraz, ... kiedy mają już pierwsze czy drugie grona, ... kiedy kwitną na kolejnych ?

Przecież w tej fazie to już dawno powinniście podawać np. Kristalon czerwony i przechodzić na pomarańczowy.
A jak pokazuje się SZW - to interwencyjnie opryskać 2-3 razy co kilka dni same owoce roztworem saletry wapniowej
(nie zrywać ich, nie są 'trujące' ), zwiększyć podlewanie i obserwować, ale dokarmiać nawozem wieloskładnikowym cały czas.
Podlewanie gleby roztworem saletry wapniowej w tej chwili nic nie da - wapń bardzo wolno przemieszcza się w roślinie.
Na jesieni, po sezonie trzeba będzie uzupełnić w glebie.

Jak nie będziecie już teraz dokarmiać to za chwilę liczcie się z niedoborami i problemami - załamywaniem gron,
zielonymi piętkami, kwaśnymi owocami, złym wybarwianiem i drobnieniem owoców itp.

Rolnik90, Maciek13, po co kombinować i zastanawiać się czy on ma tyle a tyle azotu - no musi mieć, bo jest to
nawóz zbilansowany dla danej fazy rozwoju pomidora.
Zobaczcie jakie są ilości innych pierwiastków w kristalonie pomarańczowym w stosunku do azotu.

Chcecie samodzielnie kombinować z poszczególnymi pierwiastkami ... no ok. niby można, ale najlepiej tak na 2-3 krzakach,
tak na bocznym boisku, dla treningu i zdobycia własnych doświadczeń.

Na całej uprawie to z całym szacunkiem, ale przy aktualnym stanie wiedzy
i doświadczeniu to może być katastrofa.
Pozdrawiam
Jerry
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Robiłem analizę na jesień specjalnie by przygotować glebę pod pomidory.
Niestety, rozypalem saletrę amonowa, przez ktorą cześć odmian miała poskręcane stożki wzrostu, ewidentne objawy przenawożenia.
Twoim zdaniem mimo to powinienem nawozić od początku pomidory ? Bo moim chyba raczej nie.

Pojawiły mi się objawy niedoboru potasu w połowie czerwca na liściach, musiałem uzupełniać dolistne, mimo że w glebie mam go wystarczająco.
Dopiero teraz krzaki zaczynają wyglądać normalnie.
Piotr
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Przy wysokiej temperaturze potas jest trudno pobierany, nawet występują na owocach żółte przebarwienia właśnie z tej przyczyny.
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

U mnie tunel był nawieziony obornikiem. Część odmian do teraz ma skręcone wierzchołki, ale rosną i zawiązują owoce. Wczoraj połowa dostała magiczną siłę do pomidorów, a druga połowa kristalon czerwony. Na szczęście od jutra już chłodniej.

Miał ktoś z Was przędziorki na pomidorach? Wczoraj zauważyłem je na kilku krzakach. :roll: Pryskać?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Julian, przedziorki załatwisz olejem neem. O ile to rzeczywiście przedziorki. Oczywiście pryskać trzeba kilkakrotnie ale to nie trucizna, jest bezpiecznie.
Pozdrawiam! Gienia.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

:wit Znalazłam nawóz calfon , który oprócz podstawowego składu ma
wapń . Poczytałam o nim i myślę , że byłby dobry do pomidorów .
Są różne warianty . Nie zawiera magnezu , ale to zapewne przez wapń .
Znacie ten nawóz , co o nim sądzicie ? Wart zakupu w miejsce kristalonu ?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”