Kosa - czy warto kupić? Jaką?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
darkob
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 cze 2020, o 22:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Którą z tych trzech kos polecacie?

Post »

Witajcie.Chciałbym kupić kose do max.700zł. Będzie głównie służyła do podkaszania przy ogrodzeniu i dokoła drzewek.Mam na oku Stiga sbc 232 ,OLEO-MAC BCH 250 T ,SOLO by AL-KO 116 B ?
miachlbyk
100p
100p
Od: 7 lis 2015, o 09:27

Re: Którą z tych trzech kos polecacie?

Post »

Jak do podkaszania to wziąłbym najlżejszą,a przynajmniej nie Stige bo to ciężar
darkob
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Czy w Oleo-mac i Solo-Alko to są silniki z chin takie jak w Nac ?
darkob
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Kupiłem Al-ko 4535 za 450zł.
kosa11
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 sie 2020, o 13:29

Re: Kosa - czy warto kupić? Jaką?

Post »

Kupiłem całkiem niedawno Stigę 646DX (2,1KM). Ładna kosa :) docierałem zgodnie z instrukcją - trawa 15 cm około 40 arów, z przerwami, obroty nie wyższe niż 7500. Spisywała się poprawnie. Wszystko dobrze było, nie grzała się, nie śmierdziałą, odpalała na zawołanie. Licznik pokazywał obroty, było OK.
Kolejnym zadaniem kosy była zarośla jeżynowo-młodnikowe. Odrosty olchy i brzozy do 3 cm średnicy. Nóż dostarczony dostarczony orginalnie - średnio dawał radę, zostął naostrzony zgodnie z przepisami w serwisie Stiga ale nie ciął dobrze. Założyłem tarczę tnącą na kosę zgodnie z zaleceniami producenta. Niestety po 4 godzinach pracy kosa straciła wolne obroty co powodowało, że nie mozna było odpalić jej z tarczą.
Stiga trafiła do serwisu. Ciekawe co powiedzą.

Moja rekomendacja, jeżeli macie do częstego koszenia nie więcej niż 20 arów średniej twardości trawy to Stiga da radę.
W przypadku większego areału kupcie kosę co najmniej 3,0 KM (ale prawdziwe 3,0). Jeżeli będziecie kosić zarośla - nie kupujcie Stigi, jest za słaba. (chociaż praca z nią to przyjemność - nie ma drgań, system antywibracyjny pracuje znakommicie).

Aby skościć to co chciałem pożyczyłem Stihla 490FS. - ten dał rady - bardzo szybko sobie poradził z zaroślami i odpalał jak trzeba (miał wolne obroty)

Może sie to komuś przyda jak będzie decydował sie na zakup Stigi (ładna, dobrze tnie ale trawę) nie do jeżyn, pokrzyw, ect.
Wolf05
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 maja 2021, o 16:28

Kosiarka CEDRUS KS53H

Post »

Witam
Mam pytanie czy ktoś spotkał się z taką kosiarką i jakie macie na jej temat opinie? Przymierzam się do zakupu nowej kosiarki bo obecna Oleo-Mac już się rozsypuje. Silnik Hondy wydaje się kuszący, ale nie spotkałem się do tej pory z tą firmą, dlatego proszę o pomoc. Dzięki.
kamileus
50p
50p
Od: 17 paź 2017, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kosa - czy warto kupić? Jaką?

Post »

Jest jakaś bieda z kosami spalinowymi. Zamówiłem jakiś czas temu mocniejszą kosę Stihl'a, ale od paru tygodni sklep czeka na dostawy sprzętu i nie wiadomo kiedy coś dostanie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”