Mój ogród niepokazowy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród niepokazowy

Post »

Berberysy o tej porze roku są przepiękne. No a potem drugi raz podczas jesiennego wybarwiania. Gdyby jeszcze nie były tak kłujące. :wink: Ładny masz ten złocisty.
Zwróciłam też uwagę na kępki granatowych irysków. Moje się jakoś tak chętnie nie rozrastają.

Halszko, co robisz z siewkami ciemiernikow? U mnie się ichtrochę wysiało, ale nie wiem, czy mam je zostawić w tych miejscach, czy poczekać aż podrosną i wziąć do doniczek, a potem jesienią wysadzić na miejsce stałe?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Irysy to okazy niespotykane!! Piękna wiosna u ciebie, ;:138 Niestety nie widzę częsci zdjęć ale wpadnę jeszcze... może będą już widoczne.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Witajcie wieczorem :wit
Muszę się pochwalić moimi nowymi nabytkami :heja Pojechałam do sąsiedniego miasta i weszłam do centrum ogrodniczego. Miałam tylko pooglądać czy nie ma czegoś ciekawego :oops: i niestety było ;:7 Naprawdę się starałam :D Kupiłam tylko 5 sadzonek malin w doniczkach w miejsce tych, które padły po ubiegłorocznych podtopieniach. Miałam kupić więcej, ale były drogie jak nieszczęście (15 PLN) Wobec tego za zaoszczędzone pieniądze troszkę zaszalałam :tan ale tylko troszeczkę :lol:

Nabyłam malutką azalkę
Obrazek

Hostę - sporą sadzonkę o kilku pędach
Obrazek

I jeszcze ciekawego plektrantusa kupiłam
Obrazek

Halinko, dziękuję ;:196 jakieś długowieczne te moje tulipanki, na co wpływ ma z pewnością chłodna aura.

Wandziu, nie bardzo mi przeszkadzają kolce berberysów, chyba, że podczas przycinania, ale to robię bardzo rzadko :D
Tylko te niskie iryski tak się rozrastają, średnie i wysokie nie bardzo.
Tych siewek jest tak dużo, że mogłabym obsadzić cały ogród więc chyba muszę część usunąć. Jak pojawią się liście właściwe, to poprzesadzam trochę do doniczek na rozdawanie, może jeszcze wsadzę ze trzy kępki na swoje rabaty, a resztę.... jeśli ktoś reflektuje to chętnie oddam. One mogą też zimować w doniczkach.

lgo, dziękuję ;:180 Ja też czasami nie widzę zdjęć w niektórych wątkach. Wtedy wystarczy zmienić przeglądarkę np. na Firefox.

Dobrej nocki Wam życzę, jutro natomiast słoneczka od rana do wieczora ;:196 ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit :wit :wit
Ładna pogoda, więc obowiązkowy poranny obchód po ogrodzie zaliczony :D
Sprawdzone co zakwitło, co przekwitło, fotki zrobione, to czas na kawkę zanim sie zabiorę do pracy ;:304

Tulipany mnie zadziwiają w tym roku ;:7 Jeszcze Was trochę pomęczę nimi :lol:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ale nie samymi tulipanami człowiek żyje :D

Obrazek

Obrazek j
Już niedługo ;:65

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego dnia ze słoneczkiem ;:3 ;:3 ;:3

Obrazek
Pozdrawiam, Halszka
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Halszko, niesamowita jest ta wiosna. ;:oj Nic nie można zaplanować, bo nigdy nie wiadomo, na co pozwoli nam kapryśna pogoda. U mnie dzisiaj przeszywający zimny wiatr, słońce na zmianę z chmurami, z przewagą chmur. Zimno. ;:222 Po powrocie z ryneczku zdecydowałam zostać w domu. Nawet Misia nie była zainteresowana opuszczeniem ciepłego gniazdka i twardo śpi zakutana pod kocem. ;:19
Czytam, że u Ciebie podobnie i o ile jednego dnia mogłaś spokojnie popracować w ogrodzie, o tyle kolejny dzień te działania zastopował. A jeśli lato będzie podobne?! ;:110
Ogród masz bardzo kolorowy, kwitnący nie tylko tulipanami, które ciągle jeszcze trzymają formę. ;:215
Soczysta zieleń stanowi dla kwitnących roślinek wspaniałe tło, ;:303 a nowe zakupy niezwykle interesujące i z pewnością dadzą Ci dużo radości. :tan
Konwaliami mi zapachniało ;:138 ;:138

Dobrej, wymarzonej pogody, Halszko. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, dziękuję za życzenia dobrej pogody, spełniły się w 100 procentach ;:138
Dziś udało mi się popracować w ogródku, popchnęłam trochę plewienia a nawet dokończyłam kopanie fragmentu rabaty, której nie dokończyłam w ubiegłym roku :;230 Po prostu potrzebowałam miejsca na azalkę i mini sadzoneczkę rodka Rasputin, którą kupiłam jakiś czas temu w B. Ostatecznie azalkę wsadziłam w odpowiednie podłoże na rabatę a rodka do większej doniczki. Jak trochę podrośnie, pójdzie do gruntu.
Dziękuję Lucynko za cieple słowa o moich kwiatkach ;:196

Konwaliowy bukiecik dla Ciebie :D
Obrazek

Miłego wieczoru ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Urocze konwalie. Kiedyś dawno temu miałam w starym ogrodzie, ale były bardzo ekspansywne. Ale ten cudny zapach pamiętam do dziś.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Halszko Twoje piękne, fioletowe irysy przypomniały mi, że muszę swoje przesadzić, bo nie kwitną.
Tulipanom chłodno, to długo cieszyły Cię kolorami.
Jeszcze piękny kwiat lilaka wypatrzyłam. ;:oj
Cudna azalia zagościła w ogrodzie. ;:215
Pięknie sfotografowałaś pąk piwonii. ;:138
Ślimaki nas w tym roku wykończą psychicznie, ;:223 strasznie się nimi brzydzę, a M nie zawsze ma czas na zbieranie.
Niech słońce nareszcie zagości na Twoim niebie. ;:196
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit :wit :wit
Wandziu, dziękuję, konwalie rosną u mnie co najmniej z 30 lat, jak nie więcej. Mam je w kilku miejscach np. przy domu ogranicza je krawężnik i płytki chodnikowe, pod tują puściłam je samopas, tam i tak nic nie chce rosnąć :wink: są jeszcze u nasady żywopłotu i trochę uciekają na trawnik, ale regularnie koszone nie są szkodliwe a miedzy ligustrem lepiej wyglądają jak pokrzywa i podagrycznik ;:306

Soniu, te irysy bardzo szybko się rozrastają. W ciągu 5 lat z 2 czy 3 kłączy mam 4 kępy i jeszcze trochę rozdałam. Jak tak dalej pójdzie to będą zasilać kompost :wink: Żadne inne nie przyrastają w takim tempie ;:224
Z tymi tulipanami to jest tak, z jednej strony cieszy, że długo kwitną, ale wszystko ma swój czas, na ich miejsce już czekają cynie, dalie i rudbekie z nasion, które stacjonują w doniczkach żeby zająć ich miejsce ;:7
Dziękuję za miłe słowa, lilaczek wolno rośnie, jest u mnie chyba trzy lata i ciągle jest niewielki, ale w sumie to dobrze, bo kwiaty mam na wysokości oczu i łatwo mogę je podziwiać :lol:
Ślimaki też mi spędzają sen z oczu ;:14

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam cieplutko, przesyłam słoneczko ;:3
Pozdrawiam, Halszka
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Halszko, no to dzisiaj uraczyłaś nas soczystą zielenią wzbogaconą o dostojne fiolety. ;:138 ;:138
Hosty, paprocie tudzież wiele innych zieloności - wszystko śliczne! ;:215
Dobrego weekendu, Halszko. ;:3 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko :wit
Dziękuję ;:167 dziś było wszystkiego po trochu, i deszcz i słońce, zimny wiatr i ciepełko, ciemne chmury i błękitne niebo;:219
Tak, czy inaczej niewiele dziś czasu spędziłam w ogrodzie, syn z żoną przyszli na obiad, więc trzeba się było troszkę przyłożyć :lol: coś upichcić, coś upiec a jak już było więcej czasu to się ochłodziło.
Tylko parę fotek udało się cyknąć w tak zwanym międzyczasie :wink:

Obrazek Bugenvilla

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fajnej niedzieli Lucynko ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Halszko
Iryski, hosty i żuraweczki pięknie się prezentują.
Pięknie zagospodarowana rabatka pod drzewkiem. Konary i kamienie dodają jej uroku.
Piękne konwalie przypominają majowe komunie.
Rodki , lilak i tulipanki biją po oczach kolorami.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Halszko, spotkanie z dziećmi jest ważniejsze niż odwiedziny w ogrodzie, do którego w każdej chwili i każdego dnia możesz zaglądać do woli. ;:138 Oczywiście, jeżeli pogoda pozwoli. ;:108
Wow! Nawet mi się rymło. ;:306
Bugenvilla ładnie kwitnie, słaniając się ku słońcu. ;:215
Mam nadzieję, że wreszcie coś się w pogodzie zmieni na lepsze, przynajmniej tak zapowiadają prognozy, niech więc słoneczko zaświeci i ogrzeje porządnie Twój ogród. ;:3 ;:3 ;:3

Dobrego tygodnia, Halszko. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit
Niedziela upłynęła jak cały poprzedni tydzień pod znakiem zmiennej pogody, dobrze, że nie lało, trochę się chmurzyło ale koniec końców słoneczko co rusz wygrywało z chmurami.

Ewo, dziękuję za ciepłe slowa o moich podopiecznych. Ta rabata znajduje się pod starym świerkiem. Rosnące tam hosty, żurawki i inne rośliny cieniolubne nie mają tam łatwego życia. Muszą walczyć o wilgoć i o miejsce z siecią świerkowych korzeni. Jednak już kilka lat jakoś się to trzyma. Niektóre rośliny musiałam podzielić i przesadzić bo przysłaniały maluszki, albo wolniej rosnące.
Kamienie i stare konary bardzo lubię.

Lucynko, to oczywiste, że odwiedziny dzieci są najważniejsze ;:167 ogród może poczekać ;:108
Czekam już z niecierpliwością żeby oprócz słońca i termometr drgnął i słupek przekroczył albo choć zbliżył się do magicznej liczby 20 :wink: Tym bardziej dziękuję za Twoje życzenia i oczywiście je odwzajemniam ;:196

Parę dzisiejszych fotek :D

Jeszcze kwitnie kilka tulipanów :)
Obrazek

Orliki się rozkręcają
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lilak Sensation
Obrazek

Udanego tygodnia z upragnionym ciepełkiem
;:3 ;:3 ;:3 ;:3 ;:3
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
FikuMiku
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2020, o 08:08

Post »

Twój bez jest przepiękny, te dwukolorowe płatki robią robotę!
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
[color=#4040F Pelargonioza Fiku Miku cz.1
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”