Odstraszanie ptaków
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2008, o 19:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Odstraszacz na ptaki
Mam obok działki słup na którym każdej jesieni zbierają się ptaki.
Zajadają jakieś czarne owoce i świnią potem odchodami wszystko.
Najgorsze że pestki tego sieją się strasznie - 100% wschodów.
Na wiosnę mam małe drzewka w tysiącach sztuk.
Szukam porady jaki odstraszacz zadziała, z detektorem ruchu nie może być bo go nie zainstaluje tak wysoko.
Zajadają jakieś czarne owoce i świnią potem odchodami wszystko.
Najgorsze że pestki tego sieją się strasznie - 100% wschodów.
Na wiosnę mam małe drzewka w tysiącach sztuk.
Szukam porady jaki odstraszacz zadziała, z detektorem ruchu nie może być bo go nie zainstaluje tak wysoko.
Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
- LadyK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Odstraszacz na ptaki
Widziałam taki ponoć skuteczny w pewnym sklepie internetowym - chyba nazwy nie mogę tu podać - działa w ten sposob, że są tam nagrane odgłosy drapieżników, których boją się mniejsze ptaszki-ponoć działa bo są pozytywne opinie tylko o ile dobrze pamiętam to jest na prąd więc pozostaje jeszcze kwestia podłączenia ale ma możliwośc podłaczenia do akumulatora. Aha i pracuje w dwoch trybach na czujnik i auto gdzie ustawiasz częstotliwośc wydawania dźwięków. Odstraszacz nazywa się birdchaser.
Sama się kiedyś zastanawiałam nad takim rozwiązaniem bo co roku mam na balkonie mnóstwo gniazd jaskółek i niestety przez to ściany i płytki wiecznie ubabrane, ale udało mi się w końcu je zniechęcić w inny sposób.
Sama się kiedyś zastanawiałam nad takim rozwiązaniem bo co roku mam na balkonie mnóstwo gniazd jaskółek i niestety przez to ściany i płytki wiecznie ubabrane, ale udało mi się w końcu je zniechęcić w inny sposób.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Re: Odstraszacz ptaków
Witam
Mam od kilku lat odstraszacz ptaków , który jest bardzo skuteczny. Są w nim nagrane odgłosy ptaków drapieżnych skutecznie odstraszające szpaki gołębie kuny itp.
Aby był skuteczny trzeba ostawić pokrętło głośności na max. oraz pokrętło ustawiania czasu włączania głośnika na najkrótszy czas. Wystarczy w wyszukiwarce google wpisać hasło
odstraszacz szpaków gołębi ptaków kun łasic mysz szczurów
Mam od kilku lat odstraszacz ptaków , który jest bardzo skuteczny. Są w nim nagrane odgłosy ptaków drapieżnych skutecznie odstraszające szpaki gołębie kuny itp.
Aby był skuteczny trzeba ostawić pokrętło głośności na max. oraz pokrętło ustawiania czasu włączania głośnika na najkrótszy czas. Wystarczy w wyszukiwarce google wpisać hasło
odstraszacz szpaków gołębi ptaków kun łasic mysz szczurów
Re: Odstraszacze ptaków
Odkopuje temat. Jak wiadomo wiosna za pasem, i już za 1.5 miesiąca będą dojrzewały pierwsze czereśnie. Czy ma ktoś jakiś godny plecenia odstraszacz ptaków który by chronił drzewa od czerwca do lipca ? Płyty CD u mnie działały przez tydzień. Myślałem o jakimś dźwiękowym.
Ostatnio przeglądałem sobie Aliexpress. Trafiłem na sowę z obracającą się głową. 
https://pl.aliexpress.com/item/Large-Re ... 50087.html
Czy to może odstraszać ptaki? Może ktoś ma coś takiego? Kupiłbym to ale obawiam się że chiński plastik może nie dotrwać do końca sezonu.

https://pl.aliexpress.com/item/Large-Re ... 50087.html
Czy to może odstraszać ptaki? Może ktoś ma coś takiego? Kupiłbym to ale obawiam się że chiński plastik może nie dotrwać do końca sezonu.
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
Witajcie
czy ktoś wie, czemu sroka na moim balkonie wyciąga z doniczki cebulki narcyzów? Nic z nimi nie robi, tylko wyrzuca i kopie w doniczce. Płoszę ją samodzielnie, więc odstraszacza nie potrzebuję, ale żeby takie coś! 

Pozdrawiam, Ilona
- Rosacare
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 mar 2021, o 19:41
Pewnie szuka robaków w donicy.
W zeszłym roku mieliśmy kosa co robił nam i sąsiadom "porządki" w donicach
W tym roku powiesiłam plastikowego kruka i spokój mamy

W zeszłym roku mieliśmy kosa co robił nam i sąsiadom "porządki" w donicach

W tym roku powiesiłam plastikowego kruka i spokój mamy

"? Widzę to co widzę i w ogóle się nie wstydzę
Niech się wstydzi ten co robi, nie ten co widzi..."
Niech się wstydzi ten co robi, nie ten co widzi..."
- mandorla
- 200p
- Od: 12 paź 2018, o 21:53
A czego szuka ptaszysko odcinające główki kwiatów? Np. bratków?
Dużo rzeczy działa tylko na chwilę. Wiatraczki, torebki, "strachy na wróble", plastikowe kruki - przez parę dni jest super, a potem ptaszęta "łapią", że to niegroźne i buszują dalej. Na razie sprawdzają mi się tylko siatki ochronne i powtykane dookoła roślin, wyższe od nich patyczki, jako rodzaj blokady. To drugie sprawdza się lepiej na większe ptaki, bo wróble próbują forsować mimo wszystko.
Dużo rzeczy działa tylko na chwilę. Wiatraczki, torebki, "strachy na wróble", plastikowe kruki - przez parę dni jest super, a potem ptaszęta "łapią", że to niegroźne i buszują dalej. Na razie sprawdzają mi się tylko siatki ochronne i powtykane dookoła roślin, wyższe od nich patyczki, jako rodzaj blokady. To drugie sprawdza się lepiej na większe ptaki, bo wróble próbują forsować mimo wszystko.

Pozdrawiam słonecznie, Ika
-
- 50p
- Od: 28 wrz 2019, o 21:59
Widzę u sąsiada w ogrodzie na grządkach powbijane do ziemi patyki ok. metrowej wysokości, do których na szczycie są przyczepione w pęczkach po 4-5 wąskie paski jakiejś błyszczącej folii czy celofanu. Raczej nie jest to wstążka, bo zbyt lekko powiewają. Sięgają prawie do ziemi i chyba dość skutecznie odstraszają ptaki. Tyle tylko, że w mojej okolicy jest dość wietrznie i ten sposób się sprawdza.
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
Na balkonie sprawdza się powieszenie płyty CD, na mały balkon wystarczy jedna. Widziałam u sąsiada.
Sroka, w odróżnieniu od kosa, nie szuka robaczków, dlatego się zdziwiłam. Nie chce mi się też wierzyć, że kopie może za orzechami, które jesienią zakopuje mi w donicach wiewiórka. Na razie przyjęłam, że robi to z nudów i ukryłam doniczki.
Inne ptaki, takie jak gołębie i kosy, rzeczywiście czasem atakują rośliny w celach konsumpcyjnych, w poszukiwaniu robaczka albo tańcząc taniec godowy przed samiczką. Na działce zawsze wbijam gałązki lawendy lub odrosty śliwy, żeby osłonić przed nimi rozsady kapustnych. Po pewnym czasie szal im mija, siadają na gniazdach, a ja mogę warzywa odsłonić i zająć się zwalczaniem ślimaków.
Sroka, w odróżnieniu od kosa, nie szuka robaczków, dlatego się zdziwiłam. Nie chce mi się też wierzyć, że kopie może za orzechami, które jesienią zakopuje mi w donicach wiewiórka. Na razie przyjęłam, że robi to z nudów i ukryłam doniczki.
Inne ptaki, takie jak gołębie i kosy, rzeczywiście czasem atakują rośliny w celach konsumpcyjnych, w poszukiwaniu robaczka albo tańcząc taniec godowy przed samiczką. Na działce zawsze wbijam gałązki lawendy lub odrosty śliwy, żeby osłonić przed nimi rozsady kapustnych. Po pewnym czasie szal im mija, siadają na gniazdach, a ja mogę warzywa odsłonić i zająć się zwalczaniem ślimaków.
Pozdrawiam, Ilona
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 cze 2021, o 16:25
U mnie na gołębie plastikowy kruk ani wiatraczki nie pomogły. Gołębie w okresie lęgowym były tak bezczelne, że samo moje wyjścia na balkon i pomachanie nie zawsze pomagało, raz musiałam delikatnie popchnac gołębia patykiem, bo nie był łaskaw odlecieć a za 2 minuty był z powrotem... Czy tylko siatka pomoże?
Re: Truskawki - cz.5
Czy też macie taki problem z ptakami w truskawkach. cokolwiek tylko złapie trochę kolorku, wszystko zdziobane. Dzisiaj nawieszałam powiewających tasiemek. Ciekawe czy coś to pomoże.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 cze 2019, o 12:46
Jak dotąd nie miałam takich problemów (ale uprawiam amatorsko, raptem 4 rzędy po 10-15 krzaczków), ale słyszałam o rozkładaniu siatek na krzewach borówek, może na truskawki też byloby ok? U mnie z kolei kilka dni temu odkryłam pomiedzy 2 krzaczkami gniazdo dzierlatki z 4 jajkami
Wymościła sobie miejsce w słomie rozłozonej między rzędami.

Ja też amatorsko, mam mały zagonek i do tej pory nigdy aż tak dużo tego ptactwa nie było.
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
U mnie od groma szpaków, kwiczołów i kosów. Niestety lubią owoce i "wcześnie wstają". W tym roku część truskawek mam w tunelu i wejścia do tunelu zakryte siatką na ptaki, na inne truskawki nawet nie liczę, pewnie będą zjedzone.
Borówkę też muszę zakrywać siatką (rozpiętą na prowizorycznej konstrukcji), bezpośrednio na krzakach nie zdałaby egzaminu.
Borówkę też muszę zakrywać siatką (rozpiętą na prowizorycznej konstrukcji), bezpośrednio na krzakach nie zdałaby egzaminu.
pozdrawiam Ewa