Halinko jak zawsze bardzo się cieszę z Twoich odwiedzin i miłych słów

Oczywiście od razu jestem z rewizytą u Ciebie. Widzę, że też masz niezłą kolekcję Orlików

Irysy już ładnie kwitną i wiele innych kwiatków. U mnie też ładnie rozrosły się Konwalie i też zrobiłam sobie bukiecik i obłędnie mi pachniał w domu. Oto on;
Teraz będzie trochę wspomnień ponieważ w maju minęło 10 lat od mego zamieszekania na wsi. Tak dzisiaj pospacerowałam po działce spoglądając na zmiany jakie zaszły. Drzewa otaczające działkę porosły ogromnie- Klony, Brzozy i Swierki. Klony i Brzozy jesienią były podcinanae przez słóżby energetyczne bo dotykały już przewodów natomiast świerki od strony sąsiadów były jeszcze niskie, że mogliśmy się nawzajem podglądać teraz już nawet domu ich nie widać. Na działce przed domem rośnie Kasztan który był małym drzewkiem a teraz jest już potężnym drzewem.I jedynym który daje mi cień i w upały mogę po odpoczywać na ławeczce
Te 3 Tuje też były nieduże natomiast ta na rabatce była wielkości bylinki;
,
Z ozdobnych drzew rosła jedynie Jarzębina a z krzewów jedynie na trawniku przed domem rosły nieduże krzewy Porzeczki czerwonej i czarnej, Agrestu i Pigwowca. Przekopałam je za dom gdzie powstał owocowy sad ponieważ zostały dosadzone 2 czereśnie . Sliwa, Jabłoń
drzewko Pigwy, krzew Goi i Winorośl. Za domem też jest warzywnik.
Ja natomiast stopniowo dosadzałam ozdobne krzewy i drzewka. Część ich porosła z małych patyczków pobranych od koleżanki jak np.2 Tawuły to jedna z nich druga też tej wielkości /brak zdjęcia bo jeszcze nie kwitła/

Złotokap też z patyczka, już nawet kwitnie ale na razie są takie pojedyńcze kwiatki
Udało mi się uratować w części wyschnięty , nie kwitnący stary Bez. Teraz wygląda tak ma mniej dorodne kwiatki;

oraz zaniedbany malutki Berberys który rósł na rabatce przed domem. Przesadziłam go w inne miejsce choć wątpiłam , że uda się go uratować . A teraz mam uroczy duży krzew który rośnie w towarzystwie Kaliny i Jaśminu
Ogółem posadziłam z niedużych sadzonek 5 różnego rodzaju Kalin, 3 Jaśminy, 3 Rokitniki , 3 Zylistki /tej zimy coś mi przemarzły i musiałam poprzycinać/. Na tut.portalu kupiłam 6 różnych malutkich Krzewuszek ale 4 mi się przyjęły w tym 2 juz są dorodne a dwie chyba to niskie gatunki bo nadal nieduże.
Zastałam dwie zarośnięte rabatki przed domem. Na której rosły jedynie Przebiśniegi i zapuszczone płożące iglaki które po prostu wykopałam i stopniowo sadziłam najpierw w większości kwiatami jednorocznymi a teraz wiosną rosną różne cebulowe, potem różne byliny, róże, Ketmie.
Teraz ogółem mam 8 rabatek w tym jedna z samymi Liliowcami.
Przed moją ziemianką rosły stare maliny i inne chaszcze a teraz są dwie nieduże rabatki a ziemianka z obu stron pięknie porośnięta Rogownicą i Kocimiętką
Oczywiście na działkę przybyła altanka która jest obsadzona roślinami pnącymi - Wiciokrzew, Powojniki, a przed samą altaną na pergoli rośnie Milin oraz na kratkach róża pnąca, też powojniki i drugi Milin. W ten sposób powstała taka ściana kwietna odgradzająca altanę od pozostałej części działki. Aktualnie pięknie pnie się i kwitnie po altanie Wiciokrzew który wieczorem obłędnie pachnie.
[URL=
https://www.fotosik.pl/zdjecie/2ae06e7bb205dc5f]

[/URL
Powojników ogółem mam 14szt które rosną w różnych miejscach.
Tak w skrócie opisałam moje poczynania i zmiany na działce przez te 10lat. Myślę, że z sukcesem

i mam dużą satysfakcję ponieważ tak na prawdę to tylko i wyłącznie moja zasługa gdyż sama mieszkam i praktycznie sama o nią dbam gdyż dzieci tylko gośćmi tu bywają. To teraz sama siebie pochwalę