Mój ogród niepokazowy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród niepokazowy

Post »

Halszko
Tulipankowe widoczki cudne i kolorowe.
Kwitnące drzewka owocowe szaleją z kwiatami.
Fajny ten szary kamień.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie :wit Dziś od południa miało popadać, ale póki co tylko się chmurzy ;:65 a trochę by się przydało, choćby żeby dopełnić beczki. Dziś już nie było tak upalnie, przyjemnie się pracowało w ogrodzie. Kolejne chwastowisko zostało odchwaszczone (z grubsza :lol: ). Kolejna porcja roślin z doniczek przeniosła się na stale miejsca. Powiązałam też "kucyki" krokusom, żeby jakoś przetrwać czas zanim liście zżółkną.

Obrazek

No i pozachwycałam się pięknem majowej przyrody i uwieczniłam trochę na fotkach.

Obrazek

Obrazek

Danusiu z takich programów można się dużo ciekawych rzeczy dowiedzieć. Ja obserwuję kilka kanałów na YouTube i grup na Fb. Też można wiele się nauczyć.
Pogoda ma się zmienić, miejmy nadzieję, że nie popsuje się na dobre ;:7

Obrazek

Ewuniu, dziękuję, tulipanów mam jeszcze trochę w pączkach, kamyk też niezmiennie mnie fascynuje :D

Obrazek

Obrazek

Miłego wieczoru dla Was, w nocy deszczyku a jutro od rana dobrej pogody ;:168 ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Halszko, ogrody i działki najpiękniej prezentują się podczas kwitnienia drzew owocowych. Ten czas najbardziej lubię i z przyjemnością podziwiam. ;:63
Twój ogród bardzo kolorowy, a szary kamień robi niesamowite wrażenie. ;:215 Wspaniale komponuje się z wiosennymi kwiatami. ;:303
Przecudnie skomponowałaś rabatę w jego pobliżu z floksikowymi poduchami . ;:138 ;:138

Jutro już piątek, tydzień zaraz się skończy, niech będzie przychylny i spełni Twoje oczekiwania pogodowe. ;:3 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Witaj Halinko :wit
U Ciebie zawsze idealny porządeczek ;:180 Tulipany piękne i świetnie się trzymają, oby trwały tak najdłużej. ;:215
Fajny pomysł z tym związywaniem przekwitłych krokusów i narcyzów ;:333,muszę zastosować go u siebie :D
Hosty też już pięknie wystartowały, teraz tylko podziwiać ich piękne liściorki i pilnować, aby ślimaczki je nie skonsumowały ;:306
Pozdrawiam cieplutko i życzę udanego weekendu ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie w pochmurną niedzielę :wit
Od wczorejszego wieczoru pada drobniutki deszczyk, taki właśnie lubię, nawilża stopniowo a nie ubija ziemi ;:333
Niestety, wraz z deszczem pojawiły się te żarłoczne bezdomne ślimaki. Rankiem trzeba wychodzić i zbierać ;:223 Ja nie mam litości, zbieram do butelek z szerszą szyjką, zakręcam i wyrzucam do śmieci ;:124 może nie jest to zbyt humanitarne, ale one też nie mają litości nad naszymi ogrodami ;:145

Lucynko, dziękuję za wszystkie miłe słowa pod adresem moich ogrodowych poczynań ;:196 Twoje życzenia się spełniły, do soboty pogoda bez deszczu wytrzymała, można było porobić najpilniejsze prace (tzn. część prac ;:7 ) a w nocy popadało, teraz chmurki zasnuły niebo, więc wilgoć się utrzyma jakiś czas. Mam tylko nadzieję, że nie ochłodzi się na dłużej.

Halinko z tym porządeczkiem to nie przesadzaj, zanim ostatnią rabatę oplewię to pierwsza już tonie w chwastach ;:223 tulipanów jeszcze trochę w pączkach mam, jak kupuję cebulki, to zwracam uwagę na czas kwitnienia.
Niestety z tymi ślimakami to utrapienie ;:145
Zbieram ile mogę ale i granulki też stosuję w niewielkich ilościach, bo już niektóre rośliny objedzone ;:14

Dobrej niedzieli Wam życzę i pogody takiej, jaka Wam pasuje, a przede wszystkim zdrowia ;:168 ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Halszka
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Halszko, moja niedziela kratkowana. Trochę deszczu, dużo słońca, a ja sobie słodko leniuchuję. :tan
Od jutra ma się znacznie ochłodzić. Mam nadzieję, że nie na długo, ale jednocześnie cieszę się ze względu na kwitnące roślinki. ;:131 Po deszczu w chłodniejszym powietrzu dłużej utrzymają kwiaty. ;:303

Konwalie już u Ciebie w blokach startowych! ;:333 Moje jeszcze ospałe.
Irysy i floksiki prezentują się pięknie. ;:63 Zresztą każdy, najmniejszy nawet, kwiatuszek to duża radość dla oczu. ;:33

Dobrego tygodnia, Halszko. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Halinko u mnie też do południa było pochmurno i od 14-tej pada spokojny deszczyk :D W międzyczasie pozbierałam trochę ślimaków ;:223
Piękne kwiatuszki nam pokazujesz, a irysik ma piękny kolorek ;:215 ;:215
Miłego wieczoru ;:167 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Cudny ten irys.
Taki mało spotykany kolorek.
Floksiki cudne poduchy tworzą.
Konwalie zaczynają kwitnąć. W tym roku dużo opóżnione.
Pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit Dziś od rana pochmurno, a od wczesnego popołudnia pada drobny deszczyk. Szkoda tylko, że znów się ochłodziło. Nie nastraja to optymistycznie, zwłaszcza, że ślimaki nie próżnują ;:14 Niestety do końca miesiąca poprawy nie widać ;:145

Lucynko, wypoczynek - dobra rzecz, ale jak w tyle głowy mam listę zaległości do nadrobienia, to mnie wkurza taka "leniwa" pogoda ;:223
Dziękuję w imieniu kwiatuszków skąpanych w kroplach deszczu ;:168 i za dobre życzenia też ;:196

Obrazek
Narcyzy wielokwiatowe są dość trwałe i mają zapach podobny do starych babcinych odmian :heja

Obrazek
Queen of night - niektóre wyrosły ponad miarę, inne jakieś niedorośnięte ;:7

Halinko, dziękuję, ten irysek to Bourgeois bardzo dobrze się rozrasta, jest niewysoki.

Obrazek

Po deszczu ślimaki mają raj ;:223
Obrazek
Niektórych nie da się upilnować ;:223

Aniu, dziękuję za miłe słowa ;:168 masz rację, że wszystko spóźnione, a teraz znow deszcz i chłód więc nie przyśpieszy :cry: Całe szczęście, że tulipany jeszcze sie jakos trzymają, bo trochę kolorków jest w ogrodzie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziękuję, że odwiedzacie mój wątek, życzę wszystkim dobrego tygodnia ze słoneczkiem i jeśli trzeba z deszczykiem. A jeśli pogoda znów nie dopisze, to przynajmniej niech Was nie opuszcza pogoda ducha i zdrówko
;:cm ;:cm ;:cm
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Halszko
Piękne te kolorowe widoczki u Ciebie. ;:215
Irysik ma fajnisty kolorek. ;:333
Konwalie majowe takie pachnące. Jak sprzedają na targu zawsze kupuję bukiecik aby trochę zapachu konwalii było w domu.
Miłego tygodnia, ciepłego i ogrodowego.
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25

Post »

Halszko i u mnie "ślimakowa zaraza" ;:222 Kilka razy dziennie robię obchód i wybieram po kilkadziesiąt takich nawet malutkich ;:124
Tak się cieszyłam, że ładnie mi powschodziły słoneczniki a nim się obejrzałam te zmory zeżarły już kilka - dziś na noc co mogłam to zakryłam kubkami ;:224
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie wieczorem :wit
Niestety, u mnie znów deszczu w nadmiarze, padało od wczoraj po południu do dzisiejszego południa, ziemia nasiąkła i dziś rano ujrzałam takie widoki ;:145
Obrazek

Obrazek

Co prawda, kiedy przestało padać, w ciągu kilku godzin woda wsiąkła, ale prognozy nie są optymistyczne.

Ewo, dziękuję Ci za życzenia ciepełka, niech się spełnią, bo to oznaczałoby koniec deszczu ;:333
Nie masz konwalii? Może chciałabyś jesienią kilka kłączy? Pozdrawiam serdecznie, dobrej nocy a jutro miłego, pogodnego dnia ;:168

Obrazek

Obrazek

Olu, moje przebrzydłe zmory zeżarły mi prawie całą chryzantemę, na szczęście wsadziłam parę sadzonek do doniczki "na wszelki wypadek", no i przydały się ;:333 Też chodzę i zbieram, ale ciągle wyłażą spod coraz bardziej rozrastających się bylin ;:124 Dobrego, pogodnego tygodnia ;:168

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Halszka
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Halszko, normalne błotniste kałuże w ogrodzie. :roll: ;:oj
Niech już przestanie padać, bo roślinki utoną, jeśli ślimory ich nie zeżrą. ;:202
U mnie też slimorów zatrzęsienie. :shock: Dzisiaj nie wytrzymałam! Wysypałam na całej działce niebieskie granulki, niech jedzą na zdrowie. Zdrowie moich roślinek. ;:108
Tulipanki jeszcze ładnie stoją i nie straciły swej urody ;:215 , mimo że po deszczu jak zmokłe kury. 8-)

U mnie na szczęście deszczu w sam raz, a jutro mam mieć słoneczko i oby tak było.
Tobie również życzę słoneczka na błękitnym niebie. ;:3 ;:3 ;:3
Dobrej nocy, Halszko. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko :wit
Bardzo Ci dziękuję za słoneczko, niech Twoje życzenia sie spełnią. Już dzisiaj nie było najgorzej, bo tylko dwa razy przelotnie popadało przez kilkanaście minut ;:138 Co prawda ciepło też nie było, ale i tak trochę popracowalam w ogródku. Moją uwagę zwróciły podziurawione liście na róży Chopin. Podejrzewałam ślimaki, dokładnie przejrzałam cały krzak i nie znalazłam ani jednego. Poszłam więc po dodatkowe oczy i jeszcze raz zaczęłam przyglądać się pogryzionym listkom. No i znalazłam ... 7 zielonych liszek o długości ok. 2 cm. zwiniętych w kółeczko ;:14 Bardzo trudno było je zauważyć, wcale nie jestem pewna czy wszystkie wyzbierałam. Przy okazji znalazłam też ślady żerowania skoczka różanego więc postanowilam użyć mospilanu. Mam nadzieję, że ten preparat rozprawi się ze skoczkami i z liszkami, jeśli jakieś się zakamuflowały wśród różanych listków. Oprysk zrobiłam przed wieczorem. Wcześniej zajęłam się moimi karłowymi pomidorkami, bo choć jeszcze niewielkie, na jednej sadzonce zauważyłam pączki :tan
Obrazek

Obrazek

Jutro muszę dokupić ziemi i wsadzić też moje pomidory wysokie.

Zrobiłam też trochę zdjęć, żeby zachować te majowe wspomnienia :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego dnia ze słońcem ;:3 Lucynko ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witaj Halszko:)

U mnie też wciąż popaduje i wieje, mało jest chwil słonecznych.Jedyny plus takiej pogody to rośliny szybko rosną.Ciepło i mokro.Oj te ślimaki i inne latające stworzenia potrafią uprzykrzyć życie ogrodnika.U mnie takie chmary czarnych, latających, małych muszek zdominowały klon palmowy.
Normalnie posiedzenie sobie zrobiły ;:124 Jedną poskrzypkę na lilii też dojrzałam.
Pomidorki masz porządne, moje dużo wyższe i jak na razie muszą przytyć ;:oj Kupiłam pręciki i muszę je przywiązać koniecznie.
Uwielbiam maj i cebulowe , więc trzeba pstrykać fotki zanim przekwitną.

Miłego weekendu ;:3 :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”