Witam miłych gości ostatnimi tulipanami. 
Późno zakwitły i niewiele ich mam bo  z poprzedniej działki nic nie dało się uratować  ale w planach zakupy jesienne tulipanów, narcyzów i innych cebulowych.

Alicjo witam
 Alicjo witam i mam nadzieję, że  u Ciebie też rozpanoszyła się na dobre wiosna choć jest wyjątkowo kapryśna .
dziękuję za pozdrowienia i Tobie również życzę wszystkiego naj  

Lubię takie kolory w ogrodzie i choć kwitnie niezbyt długo ale bardzo obficie i zaraz   po wydaniu nasion usycha i śpi do następnego sezonu.
Kokorycz pełna (Corydalis solida) to gatunek rośliny wieloletniej.
Kupiłam ją wiele lat temu dla jej właściwości leczniczych ale jak można takie  małe cudowne zjawisko pociąć i przerobić na mikstury ... 

Jadziu witam i pozdrawiam
 Jadziu witam i pozdrawiam 
Moje kępy ciemierników rosną pod dużym drzewem  Kaliny koralowej 'Roseum' (buldeneż).
Przycinana każdego roku bo to wielki krzew, a  raczej drzewo i wciąż sucho pod nią a mimo to dają radę.  Czasami podlewam całość to i one dostają.
Swoim ciemiernikom podsypuję ze 3 razy w sezonie bardzo mocno pokruszone skorupki jajek. Informacje podają  ,że bardzo im pasuje wapienne podłoże.
Jedyny mój floks  wiec go uwieczniłam i się nim chwalę  

Delikatny błękit i fioletowym podbiciem  o tej porze roku to jak zabłąkana chmurka  na  rabacie 

pestka - Teresko  witam
pestka - Teresko  witam  
Maj u nas wyjątkowo zimny, wietrzny i kapryśny.
 Do tej pory wiele roślin czeka w folii i w domu na wysadzenie . 
Może  teraz się ustatkuje i pokaże więcej słońca.
Tego życzę Tobie i sobie 
 leszczyna - Krystynko witam i cieplutko pozdrawiam
 leszczyna - Krystynko witam i cieplutko pozdrawiam   

Miło, że pamiętasz o mnie i do tego  tyle pochlebnych słów  

działka faktycznie zagospodarowana ale prawie każdej wiosny coś przesadzam bo tam był czarnoziem a na nowej słaba ziemia i szybko wysycha. Dlatego tak uważnie trzeba wybierać miejscówki. Przeszłam z duża kolekcją host a tu prawie cienia  nie ma ...
Z jednym lepiej to drugie szwankuje ...
Ale wystarczy kupić kilka sadzonek z bratków, posadzić w różne miejsca i juz się oczy śmieją . Tej wiosny  mam więcej tych z drobniejszymi kwiatuszkami.
Czyż nie są urocze ?

Shalina - Halinko  witam i pozdrawiam
 Shalina - Halinko  witam i pozdrawiam 
pacioreczniki  tej wiosny jakby miały mniej wigoru i wolniej rosną im pędy. Wszystkie mam już na działce i zaczęłam sadzić ale przez te chłodne dni wstrzymała się bo te zimne wiatry niszczą im liście. Po niedzieli ma byc lepiej to i siewki wywiozę 

Wiosennych kwiatów muszę mieć sporo stąd tyle u mnie krokusów w różnych miejscach działki bo mamy domek dla pszczół murarek.
To dla nich te pierwsze wiosenne kwitnienia aby miały co jeść bo  czeka ich zapylanie drzew i krzewów owocowych 

W dolnej części domku pierwszy raz włożyłam tzw formatki i widać, że im pasują

Ostatnio zaczęłam dokładać niewielkie wiązki rurek z  reszty zapasu trzciny i z papieru bo  ok 90% wyłożonych już zajęte.
Pacioreczniki wywiozłam na działkę ale czekam na wkopywanie bo zapowiedzi silnych wiatrów na weekend wstrzymały  planowane roboty.
 Lucynko witam i  pozdrawiam  

Ciemierniki w tej chwili to ogromne wysokie kępy, rosną im liście. Jak wiesz maja piękny kształt i często tne je do kwiatowych kompozycji. Długo zachowują świeżość.
Pytasz o  "gazetowy" sposób ukorzeniania 

Ukorzenianie sadzonek zdrewniałych w mokrych gazetach kiedyś  częściej było wykorzystywane a teraz gotowe wszystko można kupić 

Potrzebne sa gazety te najzwyklejsze bo lepiej trzymają wilgoć.
Gazety moczę w misce, wyciskam je i rozkładam na blacie. Podsypuje trochę żwiru ( wyparzony i wilgotny), układam  "patyczki" i troszkę żwiru na wierzch.
To wszystko zgrabnie zawijam w kilka warstw mokrych gazet i wkładam do woreczka strunowego.  W zimnym pomieszczeniu mogą leżeć  miesiąc a nawet dwa.
W styczniu sprawdzam i  jeśli mam miejsce na sadzonki to taki pakiet zostawiam  już w mieszkaniu. Po 2, czasem 4 tygodniach pojawiają się korzonki a często też pędy.
Wtedy towarzystwo ląduje w doniczkach  ...

Niektóre krzewy  w tym czasie budują tylko kalusy. 

Często korzystam z ukorzeniacza z młodych gałązek wierzby i przed  włożeniem do gazet  sadzonki moczę dobę.
Sposób prosty, łatwy i coś się dzieje bo wiesz ... zima długa.
anabuko1 Aniu witaj 

Czułam potrzebę powrotu na forum choc zbyt często nie zaglądam to jednak jestem na bieżąco w zaprzyjaźnionych wątkach.
Koleusów mam sporo bo lubię je uprawiać 

Ich kolory oszałamiają 

cyma2704
 cyma2704  Soniu  witaj  

Ja zawsze jestem otwarta na takie pomysły, tym bardziej, że to proste.
Zostawiam  fotki host i uciekam