Mój zielony świat
- Sukulencik36
- 200p 
- Od: 3 gru 2019, o 19:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój zielony świat
Kurcze nie mam czym,maz musiałby Mi cynamon kupić chyba ze cos innego domowego polecasz? Albo topsinem posmarować?

- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szkoda że tak wyszło z tą sansewierią.  Może to przemrożenie a nie choroba? Ostatnie dni były dość zimowe. 
Od siebie mogę polecić Ci węgiel taki z apteczki. Cynamonem bym się nie bawiła, bo on lubi pleśnieć i jest większy syf niż to konieczne.
 Cynamonem bym się nie bawiła, bo on lubi pleśnieć i jest większy syf niż to konieczne. 
A co do pomidorów to ostrożnie można wystawiać ale trzeba uważać i zwrócić uwagę żeby były zahartowane choć trochę, bo pogoda jest mocno niestabilna.

Od siebie mogę polecić Ci węgiel taki z apteczki.
 Cynamonem bym się nie bawiła, bo on lubi pleśnieć i jest większy syf niż to konieczne.
 Cynamonem bym się nie bawiła, bo on lubi pleśnieć i jest większy syf niż to konieczne. A co do pomidorów to ostrożnie można wystawiać ale trzeba uważać i zwrócić uwagę żeby były zahartowane choć trochę, bo pogoda jest mocno niestabilna.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sukulencik
Może być cynamon, nie zauważyłem żeby pleśniał a używam go bardzo często. Możesz też użyć sproszkowanego węgla albo zrobić oprysk Topsinem, na pewno nie zaszkodzi.
Ostatnio zamawiałem rośliny i nie przyszły przemarznięte, chociaż z drugiej strony to kwestia jak były zabezpieczone.

Może być cynamon, nie zauważyłem żeby pleśniał a używam go bardzo często. Możesz też użyć sproszkowanego węgla albo zrobić oprysk Topsinem, na pewno nie zaszkodzi.
Ostatnio zamawiałem rośliny i nie przyszły przemarznięte, chociaż z drugiej strony to kwestia jak były zabezpieczone.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta

Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Sukulencik36
- 200p 
Dziękuję Wam bardzo za rady..   

Zrobiłam cynamonem, a i Topsinem psikne po wierzchu.. Niestety apteki u mnie nie ma Mam nadzieję że się pozbiera ta moja roślinka
 Mam nadzieję że się pozbiera ta moja roślinka  ogólnie miała w paczce wklad grzewczy włożony.
 ogólnie miała w paczce wklad grzewczy włożony.

Zrobiłam cynamonem, a i Topsinem psikne po wierzchu.. Niestety apteki u mnie nie ma
 Mam nadzieję że się pozbiera ta moja roślinka
 Mam nadzieję że się pozbiera ta moja roślinka  ogólnie miała w paczce wklad grzewczy włożony.
 ogólnie miała w paczce wklad grzewczy włożony.- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Korzenie z tego co widzę wyglądają w porządku, ale wiesz jak to jest z takim produkcyjnym podłożem. Im dłużej roślina siedzi, tym gorzej dla niej. Może została wcześniej przelana, różnie bywa. Co do wkładu grzewczego, kupowałem ostatnio calathea i wkład był, ale zdążył ostygnąć, chociaż odebrałem niemal od razu z paczkomatu. Inna sprawa, że nie było temperatury poniżej zera, więc niekoniecznie musiała przemarznąć, nawet jeśli na magazynie w firmie kurierskiej, sortowni czy w transporcie mogło być zimno. Jednak i tego nie można wykluczyć. Mogło też dojść do kumulacji, niska temperatura plus mokre podłoże nie będzie najlepsze dla sukulentów.

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta

Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Sukulencik36
- 200p 
Dlatego zaraz ją wyjęłam z tego podłoża   nawet widziałam że odrost mały idzie, zrobiłam mieszankę ziemia i żwir i wsadziłam ją tam, nie podlewałam. Poczekamy zobaczymy
 nawet widziałam że odrost mały idzie, zrobiłam mieszankę ziemia i żwir i wsadziłam ją tam, nie podlewałam. Poczekamy zobaczymy   

Sama nie wiem co było powodem tego gnicia może tak jak mówisz mokro i zimno

nawet widziałam że odrost mały idzie, zrobiłam mieszankę ziemia i żwir i wsadziłam ją tam, nie podlewałam. Poczekamy zobaczymy
 Sama nie wiem co było powodem tego gnicia może tak jak mówisz mokro i zimno

- 
				3kaczuszki
- 30p - Uzależniam się... 
- Od: 18 paź 2015, o 11:02
Nie wiem czy Cię to pocieszy, ale sansevierię metallica trudno jest kupić w super stanie "na żywo" nawet zaraz po dostawie kiedy na pewno nie zdążyła zostać zamęczona przez personel sklepu. Wszystkie mają jakieś skazy, pomarańczowe przebarwienia, jakieś narośla i ogólnie wyglądają na poturbowane. Od jakiegoś czasu się przyglądam i uznałam że jak mi się nie uda kupić takiej, która mi się spodoba, to wezmę taką co ma maluchy, żeby je odhodować od małego i zobaczyć, może ta odmina po prostu tak ma

- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Bo te odmiany mniej pospolite przeważnie są delikatniejsze. Ale mysle że wyjdziecie na prostą jak już jej zrobiłaś wstępną reanimację.

- Sukulencik36
- 200p 
Może.. Zobaczymy co z nią bedzie   Dziś jeszcze popryskałam Mospilanem zapobiegawczo na te rudawe i czarne coś przyklejone do liści.. Dostała taki hardcore że musi być dobrze
 Dziś jeszcze popryskałam Mospilanem zapobiegawczo na te rudawe i czarne coś przyklejone do liści.. Dostała taki hardcore że musi być dobrze  

Dziś jeszcze popryskałam Mospilanem zapobiegawczo na te rudawe i czarne coś przyklejone do liści.. Dostała taki hardcore że musi być dobrze
- Anetta
- 1000p 
- Od: 17 sie 2009, o 16:23
Hej.
Trzymam kciuki za metalice, podoba mi się bardzo.
Kolokazja jest świetna, te jej wielkie liściory. W tym roku kupiłam tez o ciemniejszych liściach, zobaczymy co z tego będzie.
Pomidorów masz jak na handel, podziwiam, bo tyle pracy włożyłaś w nie.

Trzymam kciuki za metalice, podoba mi się bardzo.
Kolokazja jest świetna, te jej wielkie liściory. W tym roku kupiłam tez o ciemniejszych liściach, zobaczymy co z tego będzie.
Pomidorów masz jak na handel, podziwiam, bo tyle pracy włożyłaś w nie.
- Sukulencik36
- 200p 
- Anetta
- 1000p 
W doniczce na tarasie. Miała być do miejsca zacienionego ale znajoma z Teksasu która ma je w ogrodzie wkopane namówiła mnie żeby przenieść ją od zachodu gdzie po południu mam słońce i rosła pięknie latem.

- Sukulencik36
- 200p 
Dziękuję   zatem będzie na balkonie
 zatem będzie na balkonie   chociaż mam poludniowy
 chociaż mam poludniowy   zobaczymy najwyżej kupię drugą bulwę
 zobaczymy najwyżej kupię drugą bulwę  

zatem będzie na balkonie
 zatem będzie na balkonie   chociaż mam poludniowy
 chociaż mam poludniowy   zobaczymy najwyżej kupię drugą bulwę
 zobaczymy najwyżej kupię drugą bulwę  
- Anetta
- 1000p 
Południowy może być za ostry chyba ze zostawisz jakąś inną roślinką

- Sukulencik36
- 200p