Zalany storczyk - jak go ratować ?

ODPOWIEDZ
Rzemyk
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 lut 2021, o 15:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zalany storczyk - jak go ratować ?

Post »

W sumie już przesadziłem do samej kory... Co do korzeni powietrznych... Jest jeden i pozostał poza doniczką tak więc postawię blisko maly pojemnik z wodą żeby miał wilgoć w pobliżu... Pierwsze podlanie w takim razie przeprowadzę na początku następnego tygodnia myślę że będzie to racjonalne i obym się nie mylił w tym zakresie ?
iwonka-amzi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 mar 2021, o 22:47

Post »

Dobry wieczór, proszę o pomoc/radę. Tydzień temu, będąc u koleżanki dostrzegłam u niej storczyka dendriobium. Normalna doniczka, mokra ziemia uniwersalna i ta roślinka wołająca o pomoc. Zabrałam całą doniczkę do domu, wyciągnęłam delikatnie z ziemi. Roślina dzielnie walczy, tylko te bulwy, czy one nie zgniją? Jak ją ratować? Nie mam doświadczenia z tego typu storczykiem. Z góry dziękuję za pomoc.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Odetnij tą psb w tym miejscu i zasyp cynamonem:

Obrazek

Zostaw żeby korzenie obeschły z dzień, dwa i posadź do podłoża do storczyków oraz do przeźroczystej doniczki.

O uprawie Dendrobium poczytaj tutaj:
http://www.orchidarium.pl/rodzaje/html/ ... _nble.html
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Ekspresja
500p
500p
Od: 22 kwie 2014, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

@iwonka-amzi
Korzenie nie wyglądają źle. Posadź do podłoża storczykowego o drobnej korze i nie podlewaj przez ok. 10 dni. Potem namocz doniczkę w miękkiej wodzie zanurzając ją do 2/3 wysokości i potrzymaj 15 min. Postaw doniczkę na mokrym keramzycie, aby zapewnić wysoką wilgotność.
Doniczka musi być jak najmniejsza i nie musi być przeźroczysta.
Powodzenia, roślinka na pewno da radę.
Poczytaj: ten wątek.
Pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dla amatora doniczka powinna być przeźroczysta, żeby wiedzieć kiedy namoczyć. Zauważ, że użytkowniczka nie ma doświadczenia ze storczykami.
Ponadto gwoli doprecyzowania, keramzyt wsypujemy na tackę, zalewamy wodą, na to podstawkę i dopiero doniczkę. Doniczka nie ma prawa stać w wodzie. Warto jeszcze zaznaczyć, że rozwiązanie z wilgotnym keramzytem to rozwiązanie połowiczne, przy centralnym ogrzewaniu w okresie jesienno-zimowym jest niewydajne. Tutaj w zasadzie tylko nawilżacz wchodzi w grę. Inna sprawa, że w tym okresie Dendrobium powinno się zapewnić chłodniejsze stanowisko, więc podwyższanie wilgotności powietrza nie jest aż tak istotne, a nawet zbędne.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
iwonka-amzi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 mar 2021, o 22:47

Post »

Dziękuję bardzo za pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”