Herbatka "Letni wieczór w cieniu gór"
Fermentowane i suszone iście wierzbówki kiprzycy
trochę dobrej jakości czarnej herbaty liściastej
suszone maliny
po garści: płatków róż dzikich i pachnących ogrodowych, suszonych kwiatów akacji, płatków forsycji (lepszy byłby słonecznik, ale nie miałam), płatków chabra, płatków nagietka oraz suszone kwiaty wierzbówki
Liście wierzbówki pomiąć i pozwijać dokładnie w dłoniach, załadować do słoika, ubić dobrze drewnianą pałką, zakręcić słoik i wstawić do piekarnika nastawionego do 70 stopni. Słoik obracać i trzymać w tej temperaturze ok 1-1,5 godziny. Potem rozłożyć na papierze do pieczenia i wysuszyć w temp 50 stopni przy uchylonym piekarniku. Tak samo wysuszyć kwiaty wierzbówki. Resztę składników też suszyłam wcześniej (po zbiorach) na papierze.
Wymieszać, zapakować do suchych, szczelnych słoików. Przechowywać w suchym, ciemnym miejscu.
-- 11 lip 2022, o 12:22 --
Choczapuri
Ciasto drożdżowe: do misy miksera wsypujemy mąkę, cukier, sól i drożdże. Wodę i mleko podgrzewamy do temp. 40°C, wlewamy do miski z suchymi składnikami. Wyrabiamy ciasto na chaczapuri adżarskie, aż nabierze gładkiej, elastycznej konsystencji. Dodajemy oliwę i wyrabiamy jeszcze przez minutę. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1,5 godz. do wyrośnięcia.
Sery i formowanie ciasta: ser żółty i mozzarellę ścieramy, fetę kruszymy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą wałkujemy na okrągły placek o grubości ok. 1/2 cm. Posypujemy je żółtym serem. Rolujemy 2 przeciwległe boki, żeby się złączyły, tworząc kształt łódki, bardzo dokładnie zlepiamy końce, wnętrza wypełniamy mieszaniną mozzarelli i fety.
Pieczenie: dużą blachę przykrywamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią uformowane ciasto. Jedno jajko roztrzepujemy, smarujemy nim ciasto. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C na ok. 15 minut. Gdy ciasto zacznie się rumienić, wyjmujemy blachę, łyżką ugniatamy serowy farsz, w dołki wbijamy po jajku i ponownie wstawiamy do piekarnika na 4–5 min; żółtka powinny pozostać półpłynne. Wyjmujemy z piekarnika, na każdym chaczapuri adżarskim kładziemy kostkę zimnego masła, ew. posypujemy kolendrą.
Przepis pochodzi ze strony Moje gotowanie.
Ja na ser żółty wyłożyłam jeszcze po trochu drobno pokrojonej cebulki i startych pieczarek i przykrywałam mieszanką sera feta i mozarelli. Całość posypywałam przyprawą zatar, a pod koniec dawałam samo żółtko.