Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 13

Post »

Lucynko dzieje się u Ciebie, zaległości dwudniowej nieobecności nadrobiłam.
Pomyłki nasienne się zdarzają. Jak zobaczyłam liście podobne do pierwiosnków od razu zapytałam. Takie pomyłki czegoś nas uczą, jak sama zauważyłaś, po co męczyć się z sianiem w domu, jak można jesienią to zrobić.
Na gołąbki proszę nie narzekać, są śliczne i jakie pożyteczne.
Misia widać, że szczęśliwa może grzecznie spacerować po ścieżkach, podglądać pięknie kwitnące kwiatki swojej Pani.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lucynko witaj niedzielnie ;:196
Tak sobie pomyślałam, że te szkudniki są u siebie tak samo jak Ty, bo gdyby nie one nie byłoby tak bujnie kwitnącej działki...więc nie narzekaj :D
U Ciebie śliczna niedziela, a u mnie załamanie pogody i czułam to koło południa, po słonecznym poranku był pochmurny dzień i nawet ciut pokropiło, ale ma więcej :wink:
Prześliczne prymulki i żonkile startują, porcelanowe cebulice ślicznie zdobią grządkę.
Pisałaś u kogoś że przylaszczki Cię nie lubią, a ja po raz pierwszy zauważyłam że mam siewki może takie by się przyjęły ;:219
Na zbliżające ochłodzenia tracę humor może u Ciebie będzie dalej ciepło i słonecznie czego Ci z serca życzę ;:167 Miłego następnego tygodnia ;:196 ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:tan :wit Witajcie wieczorem.
Słoneczko po południu schowało się za chmurami i do zachodu już się nie pokazało, ale jest ciepło i nawet wiatr ucichł.
Jutro jeszcze ma być przyzwoita pogoda, zapewne więc pojadę na działkę, by zrealizować zaplanowany front robót. Dopiero od środy ma się zrobić znacznie chłodniej, na szczęście bez przymrozków. Oby tak było w istocie, a deszcz już nie zaszkodzi.

Maryniu - dziękuję za cieple słowa pod adresem moich kwiatków. ;:196
W sumie to najładniej teraz rozkwitają pierwiosnki i śnieżniki, ale kolejne roślinki powolutku zaczynają się budzić ze snu.
U mnie do południa było bezwietrznie, ;:215 po południu powiało, a teraz już cisza. Dobrze byłoby, gdyby jutro nie wiało zbyt mocno. :lol:

Dorotko - taka nauka jest dobra, jednak pod warunkiem, że bez oszustwa, a tu było paskudne oszukaństwo. W tym roku, jeśli uda mi się zebrać nasiona pierwiosnka japońskiego, wysieję je do zimnego inspektu latem choćby z ciekawości, co z tego wyniknie. ;:108
Od czasu do czasu muszę pomarudzić na gołębie, bo też od czasu do czasu muszę nazwać je szkudnikami. ;:306
Misia cała szczęśliwa, :tan wszak ma taką wielką przestrzeń do biegania, a nie cztery kąty i piec piąty.

Marysiu - wiem skądinąd, jaka przykrość Cię spotkała. ;:174 Utulam Cię w żalu po stracie ukochanej wiernej wieloletniej przyjaciółki Loli. ;:168 Wiem, czym jest odejście pieska za tęczowy most, sama przeżyłam taką sytuację dwukrotnie. Trzymajcie się, Kochani. ;:167
No nie! Już kolejna osoba staje w obronie szkudników. :shock: Tylko ja jestem taką wredną małpicą, której śliczne gołąbeczki szkodzą. ;:112
Niedziela faktycznie była u mnie cudowna, po działce chodziłam w bluzeczce z krótkim rękawkiem i było mi gorąco. Przykro mi, że Ciebie pogoda zawiodła. Może jutro będzie ładnie... Niech będzie słoneczko, ;:3 niech będzie ciepełko, czego z całego serca Ci życzę. ;:167
Dziękuję za cieple słowa pod adresem moich kwiatuszków. ;:180
Myślisz, że przylaszczki mogłyby się u mnie zadomowić ... Sama nie wiem. ;:131 Nie wiem, czy jest sens próbować, ale kusisz nieźle. Może ...
Kochana, na ochłodzenie nie trać humoru, to może nie będzie tak źle, może będzie odwrotnie i pogoda spłata miłego psikusa, czego z całego serca Ci życzę. ;:167 Dobrego całego tygodnia. ;:196

Dzisiaj po raz pierwszy na mojej działce pojawiły się motylki.

Obrazek

Obrazek

Dobrego tygodnia, Kochani. ;:4

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko
Pierwiosnki dają popis,ciemierniki, puszkinie i iryski śliczne.
A szkudniki zaopatrzą Cię w nawóz. ;:306
Kicia cudna, taka do przytulenia i schrupania :;230
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko dziękuję ;:196 bardzo przeżyliśmy stratę pieska, która też była czasem szkudnikiem ale byliśmy razem 15 lat, kawał czasu. Mimo, że jest drugi pies to po Loli jest pustka. Napisałam o tym tylko na wyspie, bo tyle smutnych sytuacji mamy wokół że nie chciałam dosmucać.
Ja już też widziałam u siebie motylki tylko pszczółek mam mało, ale podobno nie lubią wiatru i zimna.
Dobrego tygodnia dla Was, niech Ci słonko przygrzewa ;:196 ;:196

p.s. siewki (jedna już kwitnie) podhoduję i przy okazji podeślę ;:65
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Lucynko wiosna w końcu zawitała i są śliczne efekty ;:215 szkoda tylko, że na tak krótko i znowu siedzenie w domu ;:223
U Ciebie pięknie i kolorowo, ;:333 a u mnie przez te dwa dni dały popis przylaszczki, które na pewno i u Ciebie też się zadomowią ,tylko proszę o cierpliwość :heja
Pozdrawiam cieplutko ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Lucynko, pierwiosnki cudne ;:oj zwłaszcza ten żółciutki mnie zachwyca kolorkiem, bo takie mi wybyły, ale jest nadzieja - jedną sieweczkę wypatrzyłam ;:138 Ząbkowanych też już dawno nie miałam, ale widzę dużo jego siewek w wysianej mieszance, to może następnej wiosny już zakwitną :tan
Lucynko, widzę, że jednak Cię nie zawiódł Twój ulubiony sklep, bo masz niebieską i białą cebulicę syberyjską ;:215 . A takie piękne zdjęcie ;:oj ;:63 ;:63 ;:63 , dla mnie niemożliwe do zrobienia tym maluszkom ;:145
W sprawie siewek przylaszczki, z mojego doświadczenia wynika, że im większa, tym łatwiej się przyjmuje, a maleństwa dlugo dochodzą do siebie. ;:185
Jakby coś nie tak z pogodą w tym tygodniu, to życzę moc pogody ducha ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Piękne działkowe rabatki.Dużo masz pierwiosnków,chyba bardzo je lubisz tak jak i ja. :D
Niebieskości też u Ciebie sporo.Jak widzę mamy takie same kwiatki cebulowe,wiosenne. ;:138
Miłego dnia. ;:168
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

Witaj Lucynko :D Pierwiosnki przepięknie kwitną puszkinie i iryski śliczne :)
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko pozachwycam się kwiatami narcyza, piękny, inny niż tradycyjny. ;:oj
Śnieżniki śliczne, niebieskości zawsze mnie kuszą. Mam takie mrowie siewek niebieskiej cebulicy, że jestem w strachu, czy nie zaanektuje całej rabaty. Przesadziłam ją w inne miejsce, a ona postanowiła zostać na starym. ;:223
Działkę masz uporządkowana i wypieloną, bo pierzaści pomocnicy pracują. :wink:
Dużo zdrowia. ;:168 Pomiziaj Misię, na działkę pewnie trudno będzie się wybrać w taką zimnicę.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Powtórka z rozrywki. Do południa słoneczko i bardzo ciepło, po południu wiatr i znaczne ochłodzenie.
Cale pół dnia uczciwie pracowałam na działce, ale gdybym miała napisać, co konkretnie robiłam, to miałabym problem.
Trochę tego, ciut tamtego, ździebełko owego ... Najdokładniej zapamiętałam, że cykałam jakieś fotki.

Ewuniu - rzeczywiście coraz to ładniej na działce dzięki coraz to nowym kwiatuszkom, które przyciągają wzrok. Dziękuję za dobre słowa. ;:196
Z gołąbkami już się dogadałam i gdy tylko mnie zobaczą, to wieją jak przed jastrzębiem.
Żałuję, że Misia się ich boi, byłoby lepiej, gdyby gołębie uciekały przed kotą. ;:108

Marysiu - każde odejście kogoś bliskiego boli, niezależnie od tego czy to jest człowiek, czy ukochane zwierzątko. ;:167
Pszczółek u nas mrowie uwija się wśród kwiecia, natomiast motylki dopiero wczoraj się pokazały, a dzisiaj tylko jednego widziałam. Tylko że dzisiaj byłam zbyt zajęta, by się rozglądać w ich poszukiwaniu.
Bardzo dziękuję za dobre życzenia, które odwzajemniam ;:196 i choć wieszczą pogorszenie pogody, mam nadzieję, że nie będzie tak źle. ;:218
Już się cieszę na nowe roślinki. Tylko mam duszę na ramieniu z powodu niepewności co do ich losu na moich włościach. ;:128

Halinko - nie martw się, Kochana, pogorszenie pogody ma być krótkotrwałe, jak to w kwietniu, a potem znowu wiosenne ciepełko wróci. ;:3
Już się cieszę i bardzo cierpliwie poczekam na przylaszczki, kochana jesteś. ;:167
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Martusiu - gdybyś chciała żółtego pierwiosnka, to nie ma sprawy. Podobnie z ząbkowanymi, tylko daj znać. ;:303
Martusiu, gdybyś jeszcze zechciała mnie uświadomić, które to są te moje cebulice, byłabym Ci niezmiernie wdzięczna. ;:168 Jeśli to któreś z moich fotek, to żadna z zaprezentowanych roślinek nie rośnie tam, gdzie sadziłam przysłane ze ŚK.
Pogoda zapewne trochę sfiksuje, jedna na szczęście nie na długo, więc pogoda ducha bardzo się przyda. Dziękuję i wzajemnie życzę Ci dobrego nastroju. ;:196

Danusiu - pierwiosnki bardzo, bardzo lubię, a miałam ich dużo więcej, ale moje sąsiadki nie miały, więc musiałam się z nimi podzielić, głównie ząbkowanymi. Oczywiście zrobiłam to z radością, ponieważ ogromnie lubię dzielić się z innymi. :tan
Niebieskie kwiatuszki najładniej prezentują się w słoneczne dni. Mają u mnie wysoką ocenę. ;:303
Dzień był pracowity, ale niezwykle miły, dziękuję. ;:196

Paulii - (Paulinko?) - miło mi Ciebie widzieć.
Pięknie dziękuję za ciepłe słowa pod adresem moich kwiatuszków. ;:196
Zapraszam częściej, zawsze będziesz mile widziana. ;:138

Soniu - jesteś niezwykle łaskawa dla moich kwiatków, dziękuję Kochana. ;:196
Niebieska cebulica szwęda się wszędzie. Nie wiem, sieje się, czy gryzonie roznoszą cebulki.
Istotnie w plewieniu działki pomagają gołębie, ale też potrafią nabroić, wyrywając maleńkie sieweczki.
Zdrowie przytulam z wdzięcznością i odwzajemniam z całego serca. ;:167
Misia wymiziana wymruczała podziękowanie.

Na działeczce dzisiaj.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Lucynko u Ciebie prawdziwa wiosna, a u mnie zaś śnieg zapowiadają horror ja już chcę wiosny. Pozdrawiam życzę słoneczka i zdrówka. ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko niestety złe prognozy zawsze się sprawdzają ;:145 i nie wiedziałam rano czy śnię dalej i koszmary mnie dręczą czy za oknem jest biało? Niestety było to drugie ;:223
Wczoraj dostałam przyspieszenia i bardzo dużo zrobiłam...ha ha i wiem co!
Nie przejmuj się jak już przylaszczka się rozsiewa to poczynimy parę prób.
Lucyno czy pod piwonie dajesz skorupki jajek? u mnie co prawda odstają je kurki, ale dolomitem chyba mogę podsypać piwonie? Nie wiedziałam o tym, Marta Koziorożec zalecała pod piwonie (i nie tylko) sól potasową i superfosfat. Co prawda nie sprawdziłam, bo nigdy nie udało mi się kupić tych nawozów. Dając nawozy naturalne to one zakwaszają glebę :wink:
Ładnie Ci kwiatuszki ruszyły i nie życzę im pokrywy śnieżnej jaką u mnie mają :wink: Jak zrobiło się cieplej to można rzec w przysłowiowych oczach wszystko się rozwija. Popielaty kwiatuszek z ogonkiem to sasanka ;:306 ? Wygłaskaj ją ;:167 A Tobie życzę ciepła, ciepła i słoneczka, ściskam ;:4 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Lucynko bardzo mnie rozśmieszyłaś tą pracą, nie pracą. Ileż mnie razy tak się zdarza, biegam chaotycznie z kąta w kąt, niby coś zrobione, a jednak pracy nie widać ;:306
Pod piwoniami skorupki z jajek mnie zaskoczyły, ja nimi obsypuję powojniki, ciemierniki dodaję też do kompostu. Jednego roku za namową koleżanek z forum wokół piwonii wkopywałam suchy chleb, nie wiem czy on pomógł, ale to było mega kwitnienie.
Kokoryczka bardzo urokliwa.
Kwiecień znowu nam przywiał zimę ;:145
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko :wit . Kolorowo się u Ciebie zrobiło ;:138 . Mnóstwo kwiatuszków Ci kwitnie ;:oj . Pogoda byle jaka i mocno w kratkę, raz prawie 20 stopni na termometrze a na drugi dzień 5 ;:oj . Mnie zaczyna już to drażnić ale wpływu na to nie mam ;:131 . Trzeba jakoś przetrwać ten czas. Ty masz swoje przepiękne sadzonki a mnie nawet nie chcę się nimi zajmować przez tą pogodę :oops: . Kwiecień będzie do końca taki byle jaki. Nadzieja w maju ;:3 ;:3 . Pozdrawiam serdecznie :wit .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”