Bananowce - pielęgnacja,uprawa Cz.2

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2017, o 01:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Bananowce - pielęgnacja,uprawa Cz.2

Post »

Bananowiec Musa Acuminata Dwarf Cavendish jak sama nazwa skazuje (dwarf - karzeł) jest bananowcem karłowym. Dlatego jego tempo wzrostu jest wolniejsze od np. Musa Basjoo czy Ensete Ventricosum Maurelli. Po trzech latach prawidłowej uprawy osiąga wysokość do 2 metrów i powinien zakwitnąć. Mój ma dwa lata i wysokość ok. 1,6 metra.
Jeżeli chodzi o temperaturę zimowania to aktualnie wynosi ona +23-25 stopni i intensywnie go doświetlam. Pierwszą zimę przetrwał w temperaturze +10 stopni z małą ilością światła.
Olcia609
100p
100p
Od: 11 sty 2021, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Senior, a doradź jeszcze w jednej kwestii, ;) kiedy dwarf przesadzić? Bo one podobno nie lubią dużych donic. Mój jest w dość małej doniczce, ale sporo urósł ostatnio i ziemia bardzo szybko mu przesycha. Korzeni wychodzących póki co nie ma. Nie wiem czy czekać, czy lepiej już.
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olcia609 na razie nie przesadzaj, zrób to dopiero na początku czerwca jak temperatury będą wysokie. Ja przesadziłem mojego na początku stycznia i mocno to odchorował. W większej doniczce chyba go przelałem. Muszę zaznaczyć że rośnie w temperaturze +27 stopni w dzień i +23 stopnie w nocy i jest intensywnie doświetlany. Przy przesadzaniu nie naruszyłem korzeni.
Olcia609
100p
100p

Post »

Dzięki za odpowiedź. Poczekam w takim razie do czerwca, wytrzymamy. ;) A to nie jest tak, że jak bananowca się "przeleje" to po prostu kapie mu z liści? U mnie się to zdarzało, ale szybko pozbywał się nadmiaru. ;) Rośnie sobie dzielnie, teraz trochę zwolnił, ale to chyba przez to że mrozy puściły i częściej jest otwarte okno. Jak utrzymujesz tak wysoką temperaturę? W mieszkaniu, czy masz jakąś szklarnię lub zimowy ogród?
Ostatnio zmieniony 17 lut 2021, o 20:07 przez norbert76, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Banan to owoc, roślina to Bananowiec.
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam pokój w którym są odkręcone kaloryfery na całego i dodatkowo dogrzewa go dmuchawa z termostatem. Jeżeli bananowiec nie jest intensywnie doświetlany to nie radzę trzymać go w tak wysokiej temperaturze.
Olcia609
100p
100p

Post »

No to u Ciebie faktycznie duże przedsięwzięcie. U mnie rośnie w normalnych warunkach, a że nie przepadam za gorącem, to częściej wietrzymy niż grzejemy. ;)
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam dużo pokoi więc mogę sobie pozwolić na wyłączenie jednego z normalnego użytku. Pytałaś o przelanie bananowca. Polega ono na tym, że korzenie zaczynają gnić. Bananowiec przestaje rosnąć a dolne liście zaczynają usychać.
Olcia609
100p
100p

Post »

A jaką ziemię stosujesz? Też mieszasz z rozluzniaczem typu perlit? Nie wiem czy właśnie nie przesadziłam w drugą stronę i nie dałam mu za lekkiej ziemi.
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje bananowce mają w doniczkach moją ziemię ogrodową bardzo przepuszczalną. Bananowców mam więcej i zimują w garażu w niskiej temperaturze. Kilka Musa Basjoo rośnie na stałe w gruncie zabezpieczone przed mrozami.

---20 lut 2021, o 19:19--

Bananowiec Musa Basjoo i śnieg - dzisiejsza fotka

Obrazek
Olcia609
100p
100p

Post »

Super, że była okazja do wystawienia bananowca na słońce. Teraz chwilowe ochłodzenie, ale jeszcze chwila i wiosna.

Bananowca przesadziłam. Chciałam zobaczyć jak wyglądają korzenie i faktycznie były mocno rozrośnięte. Nie dałam rady upchnąć wszystkiego w odrobinę większą doniczkę, więc dostał rozmiar plus size. Ale za to widać dwa małe odrosty.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 26 lut 2021, o 17:23 przez norbert76, łącznie zmieniany 6 razy.
Powód: Nie wolno komentować publicznie działań moderacji, reg. Druga sprawa, kolejny raz zwracam uwagę, banan to tylko owoc, roślina to Bananowiec. Trzecia, jesteśmy forum ogrodniczym, proszę nie stosować więc jakichś infantylnych nazw typu "bejbiki".
sancarlo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 mar 2021, o 20:30

Bananowiec-odrosty

Post »

Witam wszystkich,szukam porady jak zasadzić odrosty bananowca czy musi najpierw puścić korzenie w wodzie czy bezpośrednio do ziemi.
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Przejrzyj wątek (albo obie jego części - tutaj znajdziesz pierwszą: viewtopic.php?f=19&t=8111 ), do którego przeniosłem Twój post, a znajdziesz pewnie odpowiedź.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
KatkaWet
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 kwie 2021, o 10:00

Post »

Witam wszystkich uzytkownikow.
Mam problem z moim rocznym bananowcem. Hodowany w domu, przy oknie południowym. Na początku przyrastal bardzo szybko. Wypuścił jedna szczepke tuż przy ziemi. Szczepka nie ukorzenila sie. Po przesadzeniu głównego bananowca do 40l doniczki wypuszczał nowe liście, każdy coraz większy i ładnie wybarwiony. Niestety przyszła zima. Nie był doswietlany. Marnial, liście zolkly na brzegach i usychaly mimo zraszania, pojawiły się przedziorki. Obcinalam brzydkie liście, bananowca umyłam i czekałam do wiosny.
Niestety mimo wyższych temperatur i dłuższego dnia świetlnego nadal ma problem z wypuszczeniem nowego liścia. Wygląda jakby stary liść blokował wzrost nowego.
Dodatkowo wysoko na pniu pojawił się wzgórek, jasnozielony, a cały pień lekko się wygial.
Czy ten wzgórek to nowa szczepka? Czy mogę jakoś pomóc bananowcowi wypuścić nowe liście z pnia głównego? Co zrobić z tym wzgórkiem?
Będę wdzięczna za każda odpowiedź.

Przesyłam kilka zdjęć mojego bananowca.
Przepraszam również za pisownię w poprzednim poście, pośpiech spowodował, że zgubiłam kilka polskich znaków.

https://imageshack.com/i/pmkOyid7j

https://imageshack.com/i/poCmrzeEj

https://imageshack.com/i/poJ2CfbTj
Olcia609
100p
100p

Post »

Dziękuję Norbert za pomoc.

Faktycznie ten liść wygląda jakby się zablokował. Ale myślę, że sobie poradzi i w końcu któryś wyjdzie już dobry. Ja bym chyba spróbowała ściągnąć delikatnie pochewki tych liści, które są obcięte. Tak jakby go "obrać". Może w tym tkwi problem, że gdzieś do środka dostała się woda i coś gnije.
KatkaWet
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 kwie 2021, o 10:00

Post »

Dziękuję, obralam trochę bananowca, umyłam mu liście. A ten wzgórek z boku dnia okazał się wychodzącym liściem. Wygląda to jakby zablokował się główny pień i liść postanowił wyjść bokiem. Fantastyczna sprawa :) natura sama się ratuje.
Jak oczyszczalam miejsce dla tego liścia bocznego to z głównego pnia wyciągnęłam zgniłego liścia ( ze środka). Chyba w zimie stanął mu wzrost i kolejny lisc, który miał wyjść zgnił i zablokował pień.
Jestem ciekawa którędy teraz będą wychodzić nowe liście.
https://imageshack.com/i/pnVRoUApj
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”