W poszukiwaniu niebieskich impresji -Annes 77

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W poszukiwaniu niebieskich impresji -Annes 77

Post »

Aniu pogoda nas faktycznie nie rozpieszcza, słońca praktycznie nie widać, chmury mocno go zasłaniają. Do tego mocne wiatry utrudniają prace w ogrodzie. Chyba długo poczekamy na prawdziwą wiosnę.
Ciesz się pięknymi dekoracjami bratkowymi, przynajmniej one nas rozweselają.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu, nie ma to jak sobie samemu przywołać wiosnę, skoro ona nie chce do nas przyjść :wink: Musimy same zadbać o kolory w ogrodzie, bo już chyba wszystkie mamy dosyć tej szarzyzny.
Pytałaś mnie czy jestem zadowolona z Gabriel Oak I Eustacia Vye... Ten pierwszy ubiegłej wiosna ruszył bardzo dobrze, a potem zaczęły mu obumierać pędy. Wysadziłam go z gruntu do doniczki i siedział w niej cały sezon. Niestety niewiele się zmieniło i późną jesienią został mu jeden pęd. Chciałam go nawet reklamować u Austina, bo taka sytuacja zdarzyła mi się po raz pierwszy. Do tej pory wszystkie róże zakupione u nich sprawowały się bardzo dobrze i zawsze byłam zadowolona. Przez tę przeprowadzkę nie miałam jednak do tego głowy i obawiam się, że teraz jest już za późno :( . Nie wiem czy przeżył z tym jednym kikutkiem zimę? Jeszcze go nie obejrzałam, ale mam jak najgorsze przeczucia. Za to Eustacia Vye sprawowała się naprawdę ok. Zobaczymy jak też ona przetrwała zimę, o ile przetrwała, bo w tej chwili nawet nie pamiętam gdzie jest posadzona :oops: Przy cięciu pewnie do niej dojdę i wtedy się okaże.
Dużo słoneczka, Aniu ;:196
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jakie tłuściutkie hiacynty do siebie zaprosiłaś, niebieściuchne kulki. A ten żółciuchny jak słoneczko super ma kolorek :heja
Czy to puchate futerko http://img1.garnek.pl/a.garnek.pl/036/4 ... _800.0.jpg , to już może sasanka? Z niczym innym mi się nie kojarzy...
A mnie jakoś święta ostatnio nie cieszą, chciałabym już się spotkać z rodziną, a tutaj zapowiadają się takie same, jak te ostatnie. Ech, mogłabym przespać ten trudny czas, już wszystko mnie mierzi, nie chce mi się z domu wychodzić.
Mimo wszystko pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Aniu ;:196
Też dałam się skusić i w ramach kwiatka na Dzień Kobiet pozwoliłam sobie na zakup najpierw jednej a później drugiej jeszcze prymulki o pełnych kwiatkach jak różyczki, w kolorach prawie bordowej czerwieni i niebieskiej. ;:173 ;:173
Muszę zrobić im fotki, bo ciągle zapominam.
Niestety , nie chcą rosnąć w ciepłym mieszkaniu. Trzymam je w chłodnej oranżerii.
Znowu mamy zimę i trzeba uważać na zdrowie.
Trzymaj się, wylecz przeziębienie i poczekajmy na ciepełko. ;:167 ;:79 ;:79 ;:79 ;:3
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

W prognozach już widać powiew wiosny więc jeśli krokusom nie zaszkodziły mrozy to powinny jeszcze zdążyć rozwinąć się w pełni :)
A dalię można przechować nawet w kartonie w szafie :wink: Moi rodzice czasem przechowywali po prostu w korytarzu pod schodami, ja przechowuję w pokoju - nie wyszukuje chłodnych miejsc - i też zimują dobrze :) także jak masz u siebie jakieś mało wykorzystywane miejsce to możesz próbować przechować normalnie w domu :)
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, masz rację, żółte bratki to jest to czego nam trzeba przy takiej wiośnie! :D Ja też mam. Niestety, przymrozki uszkadzają kwiatki, z których robią się szmatki. Żółty hiacynt prześliczny, krokusy optymistycznie pchają się na świat, wszystko ładnie, pięknie, tylko gdzie ta wiosna?! ;:65 .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Aniu :wit Przyszłam z rewizytą i zobaczyłam fajne wiosenne kwiatki i ciekawe ozdoby, także te w pięknym kolorze blue ;:215
Przejrzałam Twój wątek i zwróciłam uwagę na bogatą kolekcję pięknych róż, dalie,hortensje i inne cudeńka.
Poźniej doczytałam, że musiałaś zrezygnować ze swojej działki i został Ci mały ogród przydomowy. Przez to, że mały i że przydomowy, będzie z pewnością dopieszczony i dopracowany w każdym szczególe. Będę z zainteresowaniem podglądać i szczerze kibicować ;:65
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Witaj Aniu.
Choć moje ulubione bratki to tylko te drobne w kolorach różowo - niebiesko - białych, to kupiłam i posadziłam w tym roku te żółte. To była świetna decyzja, bo tej wiosny w tym roku jest tak mało, że chociaż te brateczki widać z daleka.
Krokusów masz całkiem dużo i bardzo fajny ten rządeczek wzdłuż ścieżki ;:333

Róż od Austina mam chyba trzy. Byłam z nich od początku bardzo zadowolona. Już w pierwszym roku poszły jak burza i kwitły pięknie jak na takie młodziaki. Ciężko tak porównywać z tymi z polskich szkółek, gdy ich jest kilkadzisiąt.
Są to Desdemona, Emily Bronte i Comte de Champagne. Ta ostatnia, to nie jakaś nowość, ale nigdzie u nas nie mogłam jej kupić. Potem, gdy już ją miałam dowiadywałam się że wiele osób nie jest z niej zadowolona, że słabo rośnie, rozkrzewia się i ogólnie rachityczna. Trochę się wystraszyłam że wyrzuciłam pieniądze w błoto a okazało się że rośnie wspaniale i pięknie kwitnie.
Jak masz ochotę na róże od Austina i masz możliwość żeby ktoś Ci kupił, to korzystaj :D
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Mnie też podobnie jak Iwonkę zainteresowało to puchate pisklątko. Sasanka może tak się u Ciebie już wykluwa Aniu?
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Nadeszła w końcu kalendarzowa wiosna, jednak ta prawdziwa czai się za rogiem, a my wszyscy na nią czekamy. Wypatruję jej codziennie. Raz jedyny w ciągu ostatnich dni zaświeciło na chwilkę słonko, nagle krokusy do tej pory skulone naraz się otworzyły.Szybko chwyciłam za aparat i dobrze, bo następnego dnia znów stały skulone z zimna ;:oj

Wczoraj otrzymałam paczkę z daliami z Holandii dalekiej przyjechały do mnie. ;:215 Paczuszka pełna szczęścia, wszystko pięknie zapakowane z cytatami w języku angielskim, a w środku karpy nie jakieś strasznie ogromne, ale całkiem ok. Zobaczymy jak się spiszą w tym roku.
W pudełku dodatkowo nowy katalog z odmianami dalii oraz tulipanów i akcesoriów wszelakich. Również cudowne kartki z owymi kwiatami i paczuszka gratis nasionek cynii.Już mam swoje wysiane do pojemników, ale te nasionka posieję wprost do gruntu z ciekawości?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wczoraj również byłam w LM i capnęłam jednego ciemiernika od Zymona :heja
Nie mam u siebie ani jednego egzemplarza, a jak oglądam u innych te piękne kwiatki to też zapragnęłam mieć u siebie. Ciemierniki to drogie chciejstwo, kosztują tyle co róża z dobrej szkółki?.

Ewelinko no właśnie biedne krokusy zamknięte wyczekują na ciepełko.Dobrze, że Twoje w fazie szczypiorków, dłużej się nimi nacieszysz. Rośliny przyjeżdżają, to wielka radość.Od następnego tygodnia poprawa pogody i w końcu coś podziałamy w swoich ogrodach.
Staram się wprowadzać do siebie trochę wiosny, a to w postaci akcentów czy też ozdóbek wiosennych.Wtedy łatwiej przetrzymać ten trudny czas ;:108

Obrazek

Dorotko-korzo bratki radosne umilają każdy dzień, niestraszne im wiatry :uszy
Do tego ta mnogość kolorów ,tylko sadzić i podziwiać. Teraz jest ich czas.Potem skupiam się na tulipanach i różanecznikach.

Obrazek

Dorotko dziękuję za opis dwóch ciekawych różyczek.Trzymam kciuki, aby Gabriel ożył i odbił .
Podobno sklep internetowy jest zamknięty z powodu brexitu ;:124
Na razie odpuściłam, może zamówię ze dwie róże z innej szkółki.
To już taka tradycja, że na wiosnę zamawiam choć dwie róże.
No i mam do wykopania swoje stare z poprzedniego ogrodu.
Tylko mam obawy, czy dam radę, bo ostatnio noga mi szwankowała, tak kopałam.Uparłam się,że zabiorę Red Leonardo da vinci, korzenie miał zapchane z korzeniami wieloletniej thuji. Niestety korzeń się złamał i tyle.

Obrazek

Iwonko hiacynty u mnie nie powychodziły, więc jak tylko gdzieś stanie na mojej drodze szyszka to od razu kupuję.Kilka złociszy, a trochę radości i niespodzianka jaki kolor zakwitnie.
Puchata roślinka to sasanka.Szybko wyszła po zimie, a teraz się kuli z zimna biedactwo.
Iwonko my spędzimy w tym roku święta z rodzicami.Ostatnie były osobno i uważam, że w tym roku tak nie będzie.Moi rodzice są po pierwszej dawce szczepienia.Mam nadzieję, że są bezpieczni ;:108

Obrazek

Krysiu i bardzo dobrze zrobiłaś.Nowe roślinki to radość ogromna, każdy nowy kwiatek to uśmiech .Z prymulami nie idzie mi po drodze ;:124
Nie potrafię utrzymać je w takiej kondycji, jakie zastałam w sklepie.
Więdną im listki, no po prostu marnieją, ale i tak co roku kupuję.
Co robię nie tak, nie wiem?Rzeczywiście w ciepłym pomieszczeniu stają się słabe i zamierają.Trzymam swoje na dworze, ale nie jestem nimi oczarowana.
Przeziębienie udało się pokonać, znów pomógł mi zmrożony lód prosto z zamrażalnika.Kiedy zdarza się, że boli mnie gardło to w pierwszy dzień trzeba zjeść mocno schłodzonego loda.Mi to pomaga zawsze.Na drugi dzień nie boli ;:224

Obrazek

Sauromatum na szczęście raz się krokusy rozwinęły, a ja stałam z buzią otwartą olśniona ich blaskiem.Co za radość chwilowa była ;:215
Na szczęście udało mi się zrobić zdjęcie.
Dalie przechowywać w domu , no o tym nie pomyślałam.Tej jesieni nie zaniosę ich do zimnego domku, tylko w cieplejszym miejscu je przezimuję.Szkoda mi będzie moich perełek. Do tej pory zawsze spały w ciepłej piwnicy u moich rodziców to fakt. Dziękuję za radę:)

Obrazek

Kasiu wiosna kroczy bardzo powoli z ociąganiem, ale w prognozach już ją widać i tylko kilka dni dzieli nas od spotkania .Chwasty sobie zaczynają rosnąć po deszczach u mnie.Tyle pracy nas czeka, odliczam dni do ciepła :uszy

Obrazek

Halszko witaj u mnie:) Tak mam teraz mniej metrów na swoje chciejstwa, ale i tak się cieszę, że mam teraz pod nosem rośliny i mogę codziennie je doglądać ;:108

Obrazek

Wiolu żółte bratki to strzał w dziesiątkę.Masz rację z daleka je widać ;:108
Takie małe słoneczka świecą z daleka.Mam jedną szarą donicę w połączeniu ze słonecznymi bratkami bardzo ładnie się prezentuje.
Emily Bronte rośnie u mnie w donicy już drugi rok.Jestem z niej bardzo zadowolona.Warta wydanych pieniędzy.Czasami dana odmiana rośnie różnie w ogrodach .
Angielki są ciekawe, pachnące, po prostu piękne, myślę, że Gertrude Jekyll uda mi się wykopać i zasadzić koło płotu.Ona jest strasznie kolczasta.
Na razie moje chęci zamówienia dwóch róż z Anglii spełzły na niczym.Sklep online się nie odzywa i nie odbiera tel ;:131

Obrazek

Wandziu owszem to sasanka posadzona w zeszłym roku.Spieszy się na świat i skulona czeka na promyki ;:215

Obrazek

Miłego ogrodowania i ciepłej pogody wszystkim życzę:)
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Aniu, ale cudowna paczka ;:167 Sama radość. Pięknie zapakowane, karpy niczego sobie a do tego ten katalog i ładne etykietki do każdej odmiany :D
Moje dalie też przyszły już i z karp jestem zadowolona, ale oczywiście takich pięknych dodatków nie mam.
Pozdrawiam i słonecznego weekendu życzę ;:3
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Aniu, super zakupy ;:138 Zapisałam sobie firmę i jak nie zapomnę to za rok coś kupię :tan Ciekawa jestem jak będzie ze zgodnością odmianową. Od kilku lat próbuję kupić Alauna Clair-Obscur. Trafiają mi się zamiast niej zwykłe białe. Dziś w sklepie nawet nie obejrzałam jak wyglądają karpy.
Ciemierniki się sieją. Mam już sporo własnych. Co prawda prawie wszystkie białe, ale fajnie wyglądają. :D
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Aniu
Łączka krokusowa cudna.
Paczka z daliami super no i angielski można podszlifować czytając książkę.
Ja też niedawno dostałam zakupione u naszego forumkowego Floriana dalie.
Część wsadzę do gruntu w kwietniu a część planuję dać do donic na taras.
Dalię będę miała pierwszy sezon choć pamiętam jak ich łany kiedyś rosły u teściowej.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Taka paczuszka wczesną wiosną, to czysta przyjemność. Same skarby można w niej znaleźć ;:oj
Krokusy ślicznie kwitną, nareszcie trochą słońca się pokazało, to można zajrzeć im w kolorowe gardziołka. Za chwilę nie będziemy nadążać za kolejnymi kwitnieniami, ale te pierwsze zawsze najbardziej nas cieszą :tan
Aniu, zdrowych i spokojnych świąt ;:196
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Wczoraj mieliśmy długo wyczekiwane ciepełko, 23 stopnie wskazał termometr. Odczułam to na własnej skórze, krótki rękawek no lato przyszło.Cytrynek motylek cieszył się i chował w krokusach.Piękny i optymistyczny widok :D .A co z pracami ?

Zdążyłam podsypać róże wiórami rogowymi , kwasoluby dostały nawóz, także jest na plus.Posadziłam Aspiryne Rose, Leonardo da vinci i Jalitah do donicy.Lawendy wszystkie przycięte.Agrest posadzony. Rozsada pomidorów już za mną.Cynie również w osobnych kubeczkach.

Zastanawiam się ,czy przycinać klony japońskie.Moje są młode, więc chyba ich nie będę ruszać.
Dwie dalie rosną w donicy wcześniej podpędzone. Urosły bardzo szybko, więc wystawiłam je na razie na zewnątrz.Na noc jak spadnie temperatura wniosę je do domu.I będę w tym roku mądrzejsza, wetknę im kijki i przywiążę. Ostatnio wiatr połamał mi całą dalię i startowała od zera ;:14

Wiolu tak to prawda, paczuszka mnie mile zaskoczyła. Chciałam pokazać jak sprzedawcy potrafią zadbać o klienta i sprawić, żeby do nich wrócił wysyłając katalog z cebulowymi już na jesień 2021 ;:108
Paczuszka pełna radości to fakt, ale dopiero będę mogła stwierdzić, czy to był dobry wybór ,kiedy mi zakwitną owe dalie.
A jakie odmiany zamówiłaś? ;:303

Obrazek

Aniu no właśnie zobaczymy latem co z tych moich karp powyrasta. Będę zdawać relację.Ciekawe, czy mają Twoją wymarzoną Alauna Clair -Obscur, zajrzę do katalogu. Ja nawet kiedyś miałam Alaunę, ale chyba mi padła po zimie i już nie mam ;:224
No mam nadzieję, że i u mnie się wysieją ciemierniki, bo ostróżek widzę, że sporo się nasiało. Takie malutkie gwiazdeczki wokoło matki rosną:)

Obrazek

Ewita angielski szlifuję , jestem samoukiem.Trzeba się dokształcić, bo moje dzieci się ze mnie śmieją, że mama nie umie:)
Czekam na połowę kwietnia i sadzę dalie do gruntu, co roku tak robię i nigdy mi nie zmarzły, a potem szybciej w gruncie zakwitają ;:108
Dalie coraz częściej są sadzone w ogrodach, to naprawdę piękne kwiaty i uważam , że są łatwe w uprawie. Róże są bardziej wymagające, opryski, nawożenie itd. I te i te kocham :)

Obrazek

Iwonko paczuszki to najlepsza radość, po prostu cieszę się jak dziecko z nowej zabawki :tan
Na razie cieszę się wiosennymi kwiatami, krokusy po wczorajszym dniu w większości się wyłożyły, za szybko zaczęły mi wyłazić z ziemi.
Teraz stadnie i błyskawicznie pokazały się czosnki, na te czekam z radością, ale to jeszcze trochę czasu minie zanim je zobaczę:)

Obrazek

Mój ostatni zakup ciemiernika w LM

Obrazek

I azalie...

Obrazek

Obrazek

Serduszka ,czy ostróżka oto jest pytanie....

Obrazek

Czosnek z jesieni

Obrazek

Lady Emma wybija z podkładki ....

Obrazek

Gertrude Jekyll przesadzona z działki...czekam na oczka czerwone, ale na razie śpi...

Obrazek

A na deser wczoraj były pyszne gofry.Odkąd kupiliśmy to naleśników na razie nie jemy ;:oj

Obrazek

Zdrowych ,Radosnych i Spokojnych Świąt Wielkanocnych, pysznych jajek i mokrego Dyngusa kochani ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”