Lecę po zakupy i zaraz spokojnie sobie wszystko poczytam.
Mój ogród - mariasen cz.1
- mariasen
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 paź 2006, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jestem bardzo ciekawa Aniu czy udało Ci się coś skreślić z listy czy może wręcz przeciwnie. W ubiegłym roku chorowałam na Neptune, a teraz z niecierpliwością czekam nowe zamówienie bo będę miała hostę Fallen Angel.
Ciekawe ze mam podobny sposób z tymi zamówieniami, ja też kopiuje sobie zdjęcia i przeglądam je usiłując coś wyeliminować.
Neptune, Aristocrat i różne inne

Ginsu Knife i Lakeside Party Dress

Ciekawe ze mam podobny sposób z tymi zamówieniami, ja też kopiuje sobie zdjęcia i przeglądam je usiłując coś wyeliminować.
Neptune, Aristocrat i różne inne

Ginsu Knife i Lakeside Party Dress

- zanna

- Od: 24 maja 2008, o 22:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Majko, a skąd Ty zamawiasz hosty? Chociaż może lepiej nie mów
Stoi mi przed oczami Atlantis - taka ulepszona wersja Yellow River, cudowna
Ja sobie wybrałam głównie średnie, małe i miniaturowe - przynajmniej o tyle rozsądek pracował
A ze zdjęciami o tyle łatwiej o eliminację, że przynajmniej widać podobieństwa i różnice. Trudno spamiętać wzrokowo kilkadziesiąt odmian...
Stoi mi przed oczami Atlantis - taka ulepszona wersja Yellow River, cudowna
Ja sobie wybrałam głównie średnie, małe i miniaturowe - przynajmniej o tyle rozsądek pracował
A ze zdjęciami o tyle łatwiej o eliminację, że przynajmniej widać podobieństwa i różnice. Trudno spamiętać wzrokowo kilkadziesiąt odmian...
- mariasen

Jolu, klon kupiłam w centrum ogrodniczym. Jeżeli masz dużo półcienia to możesz jeszcze posadzić języczki, parzydła, hortensje, rododendrony, cimicifugi, zawilce, po murach puścić bluszcz. Ciekawa jestem jak wygląda Twój ogród, zdjęcia byłyby najlepsze. Napisz jakie masz hosty. Mój M też walczy o trawnik ale ja go podbieram tak powolutku...
Majeczko, u ciebie jestem codziennie, ale jak pisałam wcześniej twój ogród -rośliny mnie powalają i nie mogę sie odezwać. Już nawet przestałam analizować co bym chciała bo u ciebie wszystko mi się baaaaaardzo podoba. Ja również jak pamiętasz mam chorobę hostową. Mam też zamówione już hosty u Tomasza naszego forumowego Guru od host.
Również podobnie jak wy nie mogę doczekać się wiosny. Już nawet posiałam rośliny jednoroczne (może właśnie prześle ci sadzonki?)
Również podobnie jak wy nie mogę doczekać się wiosny. Już nawet posiałam rośliny jednoroczne (może właśnie prześle ci sadzonki?)
- mariasen

Lucy, skarbie sama widzisz ile mam miejsca.
Pozwalam jeszcze trochę szaleć po ogrodzie malvie sylvestris Mauritianus, jest to roślina która kwitnie prawie cały sezon. Osiąga wysokość nawet do metra i jest obsypana kwiatami. Kiedy kwiaty przekwitną obcinam takie niezbyt już ładne łodygi, roślina wypuszcza nowe i kwitnie aż do przymrozków. Rozsiewa się ale te siewki można wyrwać.

Pozwalam jeszcze trochę szaleć po ogrodzie malvie sylvestris Mauritianus, jest to roślina która kwitnie prawie cały sezon. Osiąga wysokość nawet do metra i jest obsypana kwiatami. Kiedy kwiaty przekwitną obcinam takie niezbyt już ładne łodygi, roślina wypuszcza nowe i kwitnie aż do przymrozków. Rozsiewa się ale te siewki można wyrwać.

- zielono mi
- 500p

- Od: 26 maja 2008, o 19:38
Maju dziękuję za dobre rady , na pewno jeszcze nie raz skorzystam z Twojego doświadczenia i wiedzy, tym bardziej że jest wszechstronna .
Klon jest śliczny, ale na pewno drogi muszę popatrzeć wiosną w okolicznych szkółkach. Z klonami nie mam co prawda miłych doświadczeń , palmowy Atropurpureum kupiłam 7 lat temu i chociaż dmuchałam i chuchałam , wymieniałam podłoże, przesadzałam na inne stanowisko, to po 5 latach był tak samo malutki, aż w końcu padł
.
Mam nadzieję że ta odmiana klonu którą Ty posadziłaś nie jest aż tak delikatna .
Co do zdjęć mojego ogrodu to na razie możesz zobaczyć fotki które są na stronie jednego z wątków hostowych
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... c&start=64
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=112
Maju prosiłaś żebym napisała jakie mam hosty ale to jest spora lista , jeśli chcesz to możemy wymienić się listą odmian na pw.
Może coś znajdziesz czego nie masz u siebie
wiele roślin pochodzi z ubiegłego roku ale są też starsze egzemplarze które już można dzielić.
Klon jest śliczny, ale na pewno drogi muszę popatrzeć wiosną w okolicznych szkółkach. Z klonami nie mam co prawda miłych doświadczeń , palmowy Atropurpureum kupiłam 7 lat temu i chociaż dmuchałam i chuchałam , wymieniałam podłoże, przesadzałam na inne stanowisko, to po 5 latach był tak samo malutki, aż w końcu padł
Mam nadzieję że ta odmiana klonu którą Ty posadziłaś nie jest aż tak delikatna .
Co do zdjęć mojego ogrodu to na razie możesz zobaczyć fotki które są na stronie jednego z wątków hostowych
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... c&start=64
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=112
Maju prosiłaś żebym napisała jakie mam hosty ale to jest spora lista , jeśli chcesz to możemy wymienić się listą odmian na pw.
Może coś znajdziesz czego nie masz u siebie
Pozdrawiam Jola
- zielono mi
- 500p

- zielono mi
- 500p

Majeczko dziękuje za rewanż
powaliła mnie Twoja kolekcja
ja nawet jak bym chciała to tyle u siebie nie zmieszczę,tak że już mam problem bo dużo z tych które wymieniłam są jeszcze małe ale jak zrobią sie z nich kępy to będzie straszny tłok,ale co tam zawsze można je komuś podarować.
Maju nie mogę sie doczekać wiosennych zdjęć twoich ślicznotek jeśli masz jeszcze jakieś fotki w zanadrzu to proszę pokaż nam, daj nacieszyć oko.
Ciekawe co tam Ania kupiła
ale będzie w sezonie co oglądać 
ja nawet jak bym chciała to tyle u siebie nie zmieszczę,tak że już mam problem bo dużo z tych które wymieniłam są jeszcze małe ale jak zrobią sie z nich kępy to będzie straszny tłok,ale co tam zawsze można je komuś podarować.
Maju nie mogę sie doczekać wiosennych zdjęć twoich ślicznotek jeśli masz jeszcze jakieś fotki w zanadrzu to proszę pokaż nam, daj nacieszyć oko.
Ciekawe co tam Ania kupiła
Pozdrawiam Jola
- mariasen

Poczekam z tymi zdjęciami do wiosny, zrobiłam sporo ale takich dla orientacji gdzie od wiosny dłubać żeby sprawdzić czy wychodzą. Wiosną obfotografuję wszystkie dokładnie. I mam nadzieję że uda mi się je ochronić przed ślimakami i pasionkami, bo w tym roku niektóre były strasznie podziurawione.
Ty masz bardzo ładną kolekcję, sporo takich których nie mam wiec będziemy mogły się wymieniać.

Ty masz bardzo ładną kolekcję, sporo takich których nie mam wiec będziemy mogły się wymieniać.