Mój ogród niepokazowy
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój ogród niepokazowy
Halszko trzymam kciuki za bungevillę.
Tyle siewek rudbekii,
super że tak ładnie wykiełkowały. 
- jarha

- Od: 17 lip 2014, o 23:28
Witajcie
U mnie też, jak wszędzie, wiosna w odwrocie
Piątkowy poranek przyszedł ze śniegiem i ochłodzeniem.

Dziś już co prawda śniegu nie ma, ale ziąb niesamowity, mimo słońca.
Wszystkie kwiatki pozamykały się i czekają na ciepełko

Karolu, ten szafirek jakiś wyjątkowo wyrywny
. Tylko jeden się pokazał, być może cebulka jakoś bliżej powierzchni się wydobyła, cały czas jest taki malutki, że prawie go nie widać. Trzymaj kciuki za moje sadzonki bugenvilli, zobaczymy co z nich będzie. Dzięki za nazwanie moich krokusów
Lucynko, dziękuję, ale i u mnie się mocno oziębiło i wiosna przystopowała. Mężowie (moze nie wszyscy) już tak mają, że widzą tylko duże kwiatki, mój w każdym razie uważa że za dużo takich durnostojek, które przeszkadzają mu w koszeniu
Jak mu pokażę coś na zdjęciu, to się potrafi zdziwić, że to u nas kwitnie
Wandziu, dzięki za miłe słowa
Może Twój ciemiernik tak mocno się nie rozsiewa, albo tak skrupulatnie pielisz, że usuwasz siewki z chwastami. Ja mam na tej rabacie z ciemiernikami korę (choć one wolą zasadowe podłoże) i między korą siewki mają szansę na tyle urosnąć, że je rozpoznaję. Mam na myśli ciemiernik biały, bo te różowe, wschodnie kwitły już u mnie dwa razy a jak dotąd nie trafiłam na siewki
Ewo, Soniu, dzięki wielkie za trzymanie kciuków za moją bugenvillę i jej dzieci, wsparcie bardzo się przyda
Miłego niedzielnego popołudnia dla Was, a w nowym tygodniu zdrowia i słoneczka jak najwięcej
U mnie też, jak wszędzie, wiosna w odwrocie
Piątkowy poranek przyszedł ze śniegiem i ochłodzeniem.

Dziś już co prawda śniegu nie ma, ale ziąb niesamowity, mimo słońca.
Wszystkie kwiatki pozamykały się i czekają na ciepełko

Karolu, ten szafirek jakiś wyjątkowo wyrywny
Lucynko, dziękuję, ale i u mnie się mocno oziębiło i wiosna przystopowała. Mężowie (moze nie wszyscy) już tak mają, że widzą tylko duże kwiatki, mój w każdym razie uważa że za dużo takich durnostojek, które przeszkadzają mu w koszeniu
Wandziu, dzięki za miłe słowa
Ewo, Soniu, dzięki wielkie za trzymanie kciuków za moją bugenvillę i jej dzieci, wsparcie bardzo się przyda
Miłego niedzielnego popołudnia dla Was, a w nowym tygodniu zdrowia i słoneczka jak najwięcej
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nawet ładny ten zimowy obrazek, Halszko.
Mimo wszystko jednak większą przyjemność dają obrazki kwitnących wiosennych kwiatuszków.
Do mnie też zima wróciła, jednak z samym mrozem.
Do tego wieje silny wiatr, który potęguje zimnicę.
Brzydki dzień, mimo że niedziela.
Mam nadzieję, że tydzień przyniesie lepszą pogodę, czego Tobie, sobie i wszystkim nam życzę z całego serca.
Pozdrawiam cieplutko.
Mimo wszystko jednak większą przyjemność dają obrazki kwitnących wiosennych kwiatuszków.
Do mnie też zima wróciła, jednak z samym mrozem.
Brzydki dzień, mimo że niedziela.
Mam nadzieję, że tydzień przyniesie lepszą pogodę, czego Tobie, sobie i wszystkim nam życzę z całego serca.
Pozdrawiam cieplutko.
Halszko to zdjęcie zimowe jest piękne.
U nas po południu dosypało sporo śniegu i znowu jest biało.Jest też mrożno,na chwilę obecną jeden stopień.
Trzymaj się ciepło.
U nas po południu dosypało sporo śniegu i znowu jest biało.Jest też mrożno,na chwilę obecną jeden stopień.
Trzymaj się ciepło.
- Shalina

- Od: 3 paź 2017, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Halinko u mnie za oknem podobnie jak i u Ciebie, chociaż śniegu dużo,dużo więcej

Szkoda tylko tych pięknych zwiastunów wiosny, których przybywa w Twoim ogrodzie
Pozdrawiam cieplutko i życzę dużo

Szkoda tylko tych pięknych zwiastunów wiosny, których przybywa w Twoim ogrodzie
Pozdrawiam cieplutko i życzę dużo
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
-
leszczyna

- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
[Halinko/b] u mnie dzisiejszy poranek też ze śniegiem i mrozem a na niebie piękne słońce.
Myślę, że to już ostatnie podrygi zimy i lada dzień wyjdziemy na spotkanie z glebą.
Doczytałam że ciemierniki się Tobie nie sieją. U mbie każdego roku mnóstwo siewek, widziałam jeszcze na rabatkach u siebie w tygodniu zeszłoroczne siewki które mogę podarować.
Pozdrawiam
Myślę, że to już ostatnie podrygi zimy i lada dzień wyjdziemy na spotkanie z glebą.
Doczytałam że ciemierniki się Tobie nie sieją. U mbie każdego roku mnóstwo siewek, widziałam jeszcze na rabatkach u siebie w tygodniu zeszłoroczne siewki które mogę podarować.
Pozdrawiam
Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- jarha

Witajcie
Taki dziś widok z okna miałam od rana. Nie powiem, że mi się nie podoba, ale jednak wolałabym żeby był bardziej zielony
Lucynko wiosna się ociąga i nic sobie nie robi z naszych dobrych życzeń
Danusiu, czekamy zatem na lepszą pogodę, bo zimy już mamy dość
Halinko, wiosenne kwiatuszki śniegu się nie boją, i przymrozków też nie. Więc mam nadzieję, że nic im się nie stanie, chyba, że te śniegi i mrozy się będą przedłużać. Oby nie!
Krysiu, ciemierniki białe sieją się u mnie jak szalone, gdybym nie zaczęła obcinać nasienników, to bym miała pełne rabatki siewek. Natomiast te różowe mam od niedawna i jak dotąd nie natknęłam się na siewki, może tej wiosny znajdę jakieś zeszłoroczne. Ale bardzo Ci dziękuję za propozycję
Choć dzisiejszy świąteczny dzień już dobiega końca, życzę nam wszystkim kobietom samych sukcesów w życiu i w ogrodach, dużych i małych radości a przede wszystkim dużo zdrowia

- sauromatum

- Od: 18 maja 2010, o 08:54
Jakbym widział inną strefę klimatyczną
Skąd ten śnieg?
U mnie w nocy do -7 stopni ale śniegu zero, żadnych opadów.
Ale rzeczywiście wiosennym zwiastunom takie chwilowe czy nocne mrozy dużo nie robią - a szczególnie gdy leży na nich śnieg
Za kilka dni już będzie zielono
Chyba, że u Ciebie jakaś zupełnie inna prognoza pogody 
Piękna kępka przebiśniegów
bardzo wiosenna 
Ale rzeczywiście wiosennym zwiastunom takie chwilowe czy nocne mrozy dużo nie robią - a szczególnie gdy leży na nich śnieg
Za kilka dni już będzie zielono
Piękna kępka przebiśniegów
- jarha

Karolu, co prawda tamten śnieg już stopniał, ale dziś znów wietrznie, zimno i pochmurno i właśnie coś zaczyna z nieba lecieć. Póki co od razu topnieje. Zima się zaparła i nie chce odejść
A tymczasem w ogrodzie ciemierniki smętnie zwiesiły główki

Tulipany Turkestanica czekają na sygnał aby wybuchnąć kwiatami

Tylko krokusy ratują honor przedwiosennego ogrodu, wczoraj radośnie wdzięczyły się do słoneczka (dziś już stuliły swoje płatki
)

Pozdrawiam ciepło, życzę wszystkim odwiedzającym zdrowia i słonecznej pogody
A tymczasem w ogrodzie ciemierniki smętnie zwiesiły główki

Tulipany Turkestanica czekają na sygnał aby wybuchnąć kwiatami

Tylko krokusy ratują honor przedwiosennego ogrodu, wczoraj radośnie wdzięczyły się do słoneczka (dziś już stuliły swoje płatki

Pozdrawiam ciepło, życzę wszystkim odwiedzającym zdrowia i słonecznej pogody
-
plocczanka

Halszko, u Ciebie wiosna na rabatach, zresztą bardzo już kolorowa dzięki krokusikom
, a u mnie biała zima.
Sypie śnieg, wieje silny wiatr, temperatura ciut poniżej zera, nawet w mieszkaniu jakoś zimniej się zrobiło.
Miałam pójść po ziemię, bo kurier dostarczył trochę roślin wymagających umieszczenia w doniczkach, ale zrezygnowałam, odkładając tę konieczność do jutrzejszego ranka w nadziei, że będzie lepiej.
Może chociaż u Ciebie pogoda bardziej sprzyjająca, czego życzę Tobie i Twoim roślinkom.

Miałam pójść po ziemię, bo kurier dostarczył trochę roślin wymagających umieszczenia w doniczkach, ale zrezygnowałam, odkładając tę konieczność do jutrzejszego ranka w nadziei, że będzie lepiej.
Może chociaż u Ciebie pogoda bardziej sprzyjająca, czego życzę Tobie i Twoim roślinkom.
Halinko no niestety zima nie odpuszcza.Dzisiaj u nas strasznie wieje i pada śnieg.Dobrze,że wczoraj pojechałam na działkę.
U Ciebie prawdziwe początki wiosny.Duży biały ciemiernik.Krokusy pięknie kwitną.
Zima nie odpuszcza,ale i wirus nie daje za wygraną.Wszelkie zło się na nas zwaliło.
Dużo zdrowia.
U Ciebie prawdziwe początki wiosny.Duży biały ciemiernik.Krokusy pięknie kwitną.
Zima nie odpuszcza,ale i wirus nie daje za wygraną.Wszelkie zło się na nas zwaliło.
Dużo zdrowia.
- Shalina

- Od: 3 paź 2017, o 17:06
Halinko u mnie przez trzy dni w nocy - 10, a dzisiaj już na zerze i plucha.Wczoraj dosypało i znowu biało wszędzie i już nie tylko na moim ogrodzie
Pomimo zimna pięknych zwiastunów wiosny wciąż u Ciebie przebywa
Pozdrawiam cieplutko i dużo

Pomimo zimna pięknych zwiastunów wiosny wciąż u Ciebie przebywa
Pozdrawiam cieplutko i dużo
Pozdrawiam Halina
- jarha

Witajcie
W sobotę miałam pracowity dzień. Zamówiłam pana ze zwyżką aby obciął mi moje tuje. Nie chciałam czekać do kwietnia bo co roku sporo ptaków buduje gniazda między gałęziami. Obcinanie z pewnością zakłóciłoby im spokój a co gorsza mogłoby im zdemolować pieczołowicie budowane domki.
Nie wyglądają zbyt pięknie takie obciachane od góry, jednak musiały być skrócone, bo sięgały już do linii elektrycznej.

Po całej operacji została sterta gałęzi, które sukcesywnie przepuszczamy przez rozdrabniacz, zrębki rozsypiemy pod świerki, jodełkę, cyprysik.
Dziś ogoliłam dość mocno tuje-kule. Trochę się pokrzywiły od śniegu, którego w porę nie strząsnęłam a później się nie dało bo przymarzł
Mam nadzieję, że się wyrównają.
Muszę jeszcze przyciąć berberysy, pęcherznicę, ognik.
Lucynko, mam nadzieję, że pogoda u Ciebie już trochę lepsza, choć widzę, ze prognozy dla całego kraju nienajlepsze. Cóż, musimy czekać i cieszyć się tym co mamy.

Danusiu, u mnie co prawda zakwitły pierwsze wiosenne kwiatki, ale wcale ich nie przybywa
W ubiegłym roku o tej porze było ich o wiele więcej. Ale nic nie możemy poradzić, tylko cierpliwie czekać 

Halinko, jak widać w prognozach, nie wiem kiedy się doczekamy prawdziwej wiosny. W zeszłym roku w połowie marca miałam już pierwszego tulipanka, kępkę narcyzów miniaturek, pierwiosnki ząbkowane, i mnóstwo krokusów. A teraz ... szkoda gadać

Trzymajcie się cieplutko na przekór tej niesprzyjającej aurze. Uważajcie na wirusy
Miłego tygodnia mimo wszystko

Moje fiołki kwitną niestrudzenie od października
W sobotę miałam pracowity dzień. Zamówiłam pana ze zwyżką aby obciął mi moje tuje. Nie chciałam czekać do kwietnia bo co roku sporo ptaków buduje gniazda między gałęziami. Obcinanie z pewnością zakłóciłoby im spokój a co gorsza mogłoby im zdemolować pieczołowicie budowane domki.
Nie wyglądają zbyt pięknie takie obciachane od góry, jednak musiały być skrócone, bo sięgały już do linii elektrycznej.

Po całej operacji została sterta gałęzi, które sukcesywnie przepuszczamy przez rozdrabniacz, zrębki rozsypiemy pod świerki, jodełkę, cyprysik.
Dziś ogoliłam dość mocno tuje-kule. Trochę się pokrzywiły od śniegu, którego w porę nie strząsnęłam a później się nie dało bo przymarzł
Muszę jeszcze przyciąć berberysy, pęcherznicę, ognik.
Lucynko, mam nadzieję, że pogoda u Ciebie już trochę lepsza, choć widzę, ze prognozy dla całego kraju nienajlepsze. Cóż, musimy czekać i cieszyć się tym co mamy.

Danusiu, u mnie co prawda zakwitły pierwsze wiosenne kwiatki, ale wcale ich nie przybywa

Halinko, jak widać w prognozach, nie wiem kiedy się doczekamy prawdziwej wiosny. W zeszłym roku w połowie marca miałam już pierwszego tulipanka, kępkę narcyzów miniaturek, pierwiosnki ząbkowane, i mnóstwo krokusów. A teraz ... szkoda gadać

Trzymajcie się cieplutko na przekór tej niesprzyjającej aurze. Uważajcie na wirusy
Miłego tygodnia mimo wszystko

Moje fiołki kwitną niestrudzenie od października
-
plocczanka

Halszko, tak się cieszę, że u Ciebie piękne zdjęcia kwitnących wiosennych roślinek mogę podziwiać.
Bardzo ładnie też kwitną fiołki afrykańskie.
Moje dwa przekwitły, odpoczęły i powtarzają,
trzy inne cały czas odpoczywają, takie leniuszki.
Trzymaj się zdrowo i cieplutko.

Bardzo ładnie też kwitną fiołki afrykańskie.
Trzymaj się zdrowo i cieplutko.
- jarha

Lucynko, mam zdjęcia, bo ostatnio zaczęłam korzystać z innego hostingu. Z fotosika miałam jakieś małe zdjęcia co mnie trochę denerwowało.
Moje inne fiołki też mają przerwę, tylko te takie wytrwałe.
Dziś prawie pół dnia spędziłam w ogrodzie. Podcięłam od dołu 3 tuje, i obcięłam 3 berberysy. Ramion nie czuję od sekatora (właściwie to czuję ból, nie wiem kto to wymyślił, takie powiedzenie
) narobiłam balaganu, sterta gałęzi leży na trawniku, trzeba będzie wyciągnąć rozdrabniacz. A mój M jak na złość ma problem zdrowotny i dostał od lekarza prikaz, żeby się wystrzegać zziębnięcia, czego skwapliwie przestrzega
Jeszcze mi zostały 3 tuje i 2 berberysy do cięcia, może tymczasem się ociepli i M mi pomoże uprzątnąć te gałęzie 
W tak zwanym międzyczasie przyleciała do karmnika chmara dzwońców i udało mi się kilka fotek cyknąć. Nie chciałam podchodzić bliżej, żeby ich nie spłoszyć, toteż zdjęcia niezbyt wyraźne.

Z dzwońcami biesiadowała modraszka

Wczoraj kupiłam sobie kilka wiosennych umilaczy

Kupiłam też bratki, ale zanim je wsadziłam do donicy zrobiło się prawie ciemno i fotka nie wyszła
Milutkiego wieczoru i dobrej nocki

Moje inne fiołki też mają przerwę, tylko te takie wytrwałe.
Dziś prawie pół dnia spędziłam w ogrodzie. Podcięłam od dołu 3 tuje, i obcięłam 3 berberysy. Ramion nie czuję od sekatora (właściwie to czuję ból, nie wiem kto to wymyślił, takie powiedzenie
W tak zwanym międzyczasie przyleciała do karmnika chmara dzwońców i udało mi się kilka fotek cyknąć. Nie chciałam podchodzić bliżej, żeby ich nie spłoszyć, toteż zdjęcia niezbyt wyraźne.

Z dzwońcami biesiadowała modraszka

Wczoraj kupiłam sobie kilka wiosennych umilaczy

Kupiłam też bratki, ale zanim je wsadziłam do donicy zrobiło się prawie ciemno i fotka nie wyszła
Milutkiego wieczoru i dobrej nocki