Kawon (arbuz) - część 12
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kawon (arbuz) - część 12

-
- 100p
- Od: 25 lip 2015, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może chodzi o Klondike Blue Ribbon?
- Krzysztof_18
- 200p
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pokaż jakieś fotki nawet na priv ciekawa sprawawokan pisze:Jak już koniecznie tunel ma iść pod uprawy eksperymentalne ciepłolubnych dyniowatych to polecam pionową uprawę melonów. Ja w takim tunelu mieszczę 10 roślin pionowo po sznurkach, plus sznurki poziomo, by było do czego przyczepiać pędy boczne.

Daj link proszę chętnie obejrzęanulab pisze:wokan , ta metoda nie nazywa się na szparę ?
Oglądałam filmy jak na Syberii uprawiają arbuzy .
Rośliny są cięte i prowadzone na podporach a owoce w siatkach podwieszane ,
dzięki temu potrzeba znacznie mniej miejsca .

Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
-

Syn zawita to powie w czym problem .
https://www.youtube.com/watch?v=5-bCSdq ... 0%BE%D0%B4
Tak to wygląda .
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Na takich wykałaczkach to ta pani może sobie bombki co najwyżej podwieszać, a nie arbuzy. No chyba, że jej arbuzy są wielkości śliwek.
Ja robię dużo solidniejszą konstrukcję pod melony w pionie, a i tak przy większych sztukach Piel de Sapo muszę je niezależnie podwieszać bezpośrednio do konstrukcji namiotu bo wszystko by pier...kło.
Coś czuję, że robi to podobnie - czyli owoce arbuza musi w siatkach podwiązywać do dachu tunelu bo inaczej sobie tego nie wyobrażam.

Ja robię dużo solidniejszą konstrukcję pod melony w pionie, a i tak przy większych sztukach Piel de Sapo muszę je niezależnie podwieszać bezpośrednio do konstrukcji namiotu bo wszystko by pier...kło.
Coś czuję, że robi to podobnie - czyli owoce arbuza musi w siatkach podwiązywać do dachu tunelu bo inaczej sobie tego nie wyobrażam.
- Krzysztof_18
- 200p
No ciekawie to wygląda ale żeby te arbuzy wisiały to musi mieć solidną konstrukcję tej szklarni bo inaczej poskładałaby się jak domino
ale nie ukrywam jest to ciekawa opcja
wokan czyli ty robisz tak samo z melonami ??

wokan czyli ty robisz tak samo z melonami ??
-
Wkleję jeszcze jeden film . Proszę się nie naśmiewać , ja od tej Pani dużo się dowiedziałam
o uprawie arbuzów.
https://www.youtube.com/watch?v=Ddunvso ... 0%BE%D0%B4
o uprawie arbuzów.
https://www.youtube.com/watch?v=Ddunvso ... 0%BE%D0%B4
-
- 100p
- Od: 10 maja 2011, o 20:09
Filmik ciekawy, szkoda że nie po polsku. Super wyglądają takie wiszące arbuzy. Obawiam się jednak, że konstrukcja mojego małego tuneliku nie utrzymałaby zbyt wielu dużych owoców... Chyba najpierw wypróbuję wiszące melony a arbuza dam 2 sztuki na dole. Tak na wypróbowanie, żeby wiedzieć na przyszłość czy plon będzie z upraw foliowych lepszy niż z gruntu.
Dzięki za poradę w sprawie Orangeglo. Jeśli nie jest rewelacyjny, to zostanę w tym roku przy tradycyjnych polskich odmianach + Ashai
Jeśli chodzi o nawóz, to ja używam granulowanego kurzeńca i jestem z niego bardzo zadowolona!
Dzięki za poradę w sprawie Orangeglo. Jeśli nie jest rewelacyjny, to zostanę w tym roku przy tradycyjnych polskich odmianach + Ashai
Jeśli chodzi o nawóz, to ja używam granulowanego kurzeńca i jestem z niego bardzo zadowolona!
-
Ja w namiocie 2x3 m mieszczę 10 szt. melonów, po 5 z każdej strony. Pęd główny puszczam pionowo po sznurku przywiązanym do dachu (dól przywiązany do wbitego w ziemię palika). Przed zamontowaniem plandeki tunelu wbijam po cztery 2-metrowe paliki w narożnikach każdej połówki namiotu i do nich przywiązuje co 40-50 cm sznurki, oplatając naokoło te cztery tyczki, tworząc taką jakby skrzynkę, w której rosną melony. Do tych poziomych sznurków przypinam specjalnymi klipsami pędy boczne w miarę wzrostu rośliny. Cięższe melony podwiązuję bezpośrednio do konstrukcji tunelu.
Pomożecieanulab pisze:Wszystko super , ale u mnie zdjęcia się nie otwierają .

-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Coś dzisiaj się chyba zepsuło, bo rano jeszcze widziałem zdjęcia, a po południu już żadnego. 

-
- 100p
- Od: 10 maja 2011, o 20:09
Wokan dzięki za dokladną instrukcję 
Nie wytrzymałam i zamowiłam jednak to Oragneglo. Gdzie ja to wszystko upchnę

Nie wytrzymałam i zamowiłam jednak to Oragneglo. Gdzie ja to wszystko upchnę

- Krzysztof_18
- 200p
Ja pozostaje przy tych co w tamtym roku czyli sugar baby, crimson giant, crimson sweet, ashai, złoto wolicy i janosik
A, że udało się powiększyć nieco poletko to będzie troszkę więcej w tym roku
A no i oczywiście melon do tego jeszcze
Na przyszły rok przyczaję się na nowe ale sprawdzone odmiany

Na przyszły rok przyczaję się na nowe ale sprawdzone odmiany

-
Ten sam problem mam co roku. Zrobiłem sobie właśnie inwentaryzację w moich nasionach... Mam tyle odmian arbuzów, w tym nowych, że aby je wszystkie posiać/sprawdzić/przetestować to musiałbym chyba pole po PGR wydzierżawićvanilla81 pisze:Nie wytrzymałam i zamowiłam jednak to Oragneglo. Gdzie ja to wszystko upchnę

Asahi Miyako, Crimson Giant, Dumara, Red Star, Złoto Wolicy, Rosario, Producer, AliBaba, Astrachanskiyj, Goloprystanskij, Jubilee, Moon and Stars, Rosyjski, Orangeglo, Cream of Sascatchewan, Carolina, Black Pearl.... a to tylko połowa... matko jedyna...

Musze wybrać 5-6 odmian i chwatit.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A jak sądzicie ile wytrzymają arbuzy na południowym parapecie bez doświetlania.
Tzn gdybym wysial 1go kwietnia do mikro szklanek później przesadził do doniczek docelowo pod tunel 1go maja.
Lub gdyby pogoda pozwoliła wcześniej ale to zawsze ryzyko.
Rok temu w tunelu razem z pomidorami mi się udały ale 2 tygodnie paliłem w tzw kozie czasem jak zaspałem to tęperatura nie powalala... największą wpadka było 1na plusie wtedy to praktycznie otarłem się o klęskę tak niewiele brakowało....
Tzn gdybym wysial 1go kwietnia do mikro szklanek później przesadził do doniczek docelowo pod tunel 1go maja.
Lub gdyby pogoda pozwoliła wcześniej ale to zawsze ryzyko.
Rok temu w tunelu razem z pomidorami mi się udały ale 2 tygodnie paliłem w tzw kozie czasem jak zaspałem to tęperatura nie powalala... największą wpadka było 1na plusie wtedy to praktycznie otarłem się o klęskę tak niewiele brakowało....