Fakt dla mnie też to bardziej sakiewka, ale sklepy z nasionami podają jako odmianę "w typie bawolego serca"jerry pisze:Odmiana 'Corazon' jest sakewką, nie ma nic wspólnego z sercem !
Wszystko o pomidorach cz. 17
Re: Wszystko o pomidorach cz. 17
Pozdrawiam serdecznie, Andrzej
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ands, sklepy z nasionami nie są żadną wiarygodną wyrocznią.
Paplają co im się uwidzi bo trzeba towar sprzedać i szukają popularnych oraz lotnych nazw i haseł.
Czysty marketing i sztuka uwodzenia klienta.
Ciekawe czy ktoś z nich widział w rzeczywistości serce bawoła, albo byka, ... no albo chociaż krowy ...
Może wtedy nie gadał by głupot, bo skądś ta nazwa się jednak wzięła.
Potem idą w świat takie idiotyzmy, a ludziki powtarzają głupoty jedna po drugiej,
bo nie chce się racjonalnie pomyśleć ...
Jakiś czas temu, na YT widziałem jak jeden "ogrodnik" pokazywał stare odmiany malinowe, które sadzi.
Nieważne, że pomidory były czerwone albo nawet żółte - u niego to były stare odmiany malinowe ...
Pomroczność jasna i daltonizm w jednym.
Bawole serca też miał w kształcie okrągłym, sakiewkowatym lub spłaszczonego beefsteak-a ...
Ręce i wszystko inne opada, jak się to ogląda lub czyta ...
Aż się chce zacytować:
?Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie zajrzałem do internetu?
Paplają co im się uwidzi bo trzeba towar sprzedać i szukają popularnych oraz lotnych nazw i haseł.
Czysty marketing i sztuka uwodzenia klienta.
Ciekawe czy ktoś z nich widział w rzeczywistości serce bawoła, albo byka, ... no albo chociaż krowy ...
Może wtedy nie gadał by głupot, bo skądś ta nazwa się jednak wzięła.
Potem idą w świat takie idiotyzmy, a ludziki powtarzają głupoty jedna po drugiej,
bo nie chce się racjonalnie pomyśleć ...
Jakiś czas temu, na YT widziałem jak jeden "ogrodnik" pokazywał stare odmiany malinowe, które sadzi.
Nieważne, że pomidory były czerwone albo nawet żółte - u niego to były stare odmiany malinowe ...
Pomroczność jasna i daltonizm w jednym.
Bawole serca też miał w kształcie okrągłym, sakiewkowatym lub spłaszczonego beefsteak-a ...
Ręce i wszystko inne opada, jak się to ogląda lub czyta ...

Aż się chce zacytować:
?Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie zajrzałem do internetu?
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
Co możecie mi powiedzieć o Berkeley Tie-Dye Pink? on jest plenny? jest smaczny ?
Pozdrawiam Marcin 

- FikuMiku
- Od: 19 maja 2020, o 08:08
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
[color=#4040F Pelargonioza Fiku Miku cz.1
[color=#4040F Pelargonioza Fiku Miku cz.1
- jan_kow
- 100p
- Od: 19 maja 2016, o 11:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam ten pomidor w uprawie od kilku lat. Bardzo ciekawy wizualnie a do tego bardzo smaczny w typie soczystego befsztyka.aturi pisze:Co możecie mi powiedzieć o Berkeley Tie-Dye Pink? on jest plenny? jest smaczny ?
Ma bardzo cienką skórkę wręcz jest delikatny nadający się do bezpośredniej konsumpcji.
Wzrost pomidora u mnie raczej średni.

Pozdrawiam.

Przepraszam, że tak ni z gruchy ni z pietruchy ale czy i gdzie można dostać nasiona Megagrona?
- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
Liczik był dostępny na AWN.
Witam !
Jako że już trzeba zacząć myśleć o pomidorkach to zastanawiam się nad przygotowaniem podłoża. Mam miejsce gdzie rok temu były pomidorki. Ziemia niczym nie nawożona. Jedyne co robiłem to pod pomidory sypałem garść obornika bydlęcego. Zastanawiam się co w tym roku ? Czy powtórzyć ten proces czy zsypać całe miejsce gdzie były pomidory i przekopać ? Czy już za późno ?
Jako że już trzeba zacząć myśleć o pomidorkach to zastanawiam się nad przygotowaniem podłoża. Mam miejsce gdzie rok temu były pomidorki. Ziemia niczym nie nawożona. Jedyne co robiłem to pod pomidory sypałem garść obornika bydlęcego. Zastanawiam się co w tym roku ? Czy powtórzyć ten proces czy zsypać całe miejsce gdzie były pomidory i przekopać ? Czy już za późno ?
- atymtym
- 100p
- Od: 18 sie 2019, o 12:35
czy dobrze rozumiem że planujesz pomidorki w tym samym miejscu co rok temu?, generalnie się tego nie robi z uwagi na możliwość wystąpienia chorób, ale z drugiej strony sam też kiedyś miałem rok po roku na tym samym miejscu i dały radę, tylko ubiegły rok był mniej życzliwy dla pomidorków i chorowały
ja zaprawiam dołki przekompostowanym obornikiem z uwagi na braki tegoż surowca,
pytasz czy nie za późno, na świeży późno ale jak przepalony to nie ma chyba znaczenia ale ja bym jednak w dołki dawał
Proszę o poprawną pisownię. / jokaer
ja zaprawiam dołki przekompostowanym obornikiem z uwagi na braki tegoż surowca,
pytasz czy nie za późno, na świeży późno ale jak przepalony to nie ma chyba znaczenia ale ja bym jednak w dołki dawał
Proszę o poprawną pisownię. / jokaer
AT
Wiem że może być problem z tym samym miejscu ale na ten moment nie mogę sobie pozwolić na inne miejsce. Myślę że powinno dać radę. A będzie to zobaczymy.
Jak bym miał odczekać 3-4 lata i zrobić np. 4 stanowiska, każde na inny rok to by mi ogródka brakło
Jak bym miał odczekać 3-4 lata i zrobić np. 4 stanowiska, każde na inny rok to by mi ogródka brakło

-
Piecha21, a może dobrze by było jednak zrobić sobie badanie gleby i zalecenia pod uprawę pomidorów?
Zawsze to więcej informacji i zalecenia dla prawidłowego nawożenia.
Jak pobierzesz próbkę w tym tygodniu, to powinieneś zdążyć przed sezonem bo na wynik czeka się ok. 14 dni.
Atymtym, pomidory nie są tak wrażliwe na brak zmianowania jak inne warzywa.
Największe żniwa chorobowe to jednak ZZ, czasem brunatna plamistość (tunele) oraz niedobory.
Zawsze to więcej informacji i zalecenia dla prawidłowego nawożenia.
Jak pobierzesz próbkę w tym tygodniu, to powinieneś zdążyć przed sezonem bo na wynik czeka się ok. 14 dni.
Atymtym, pomidory nie są tak wrażliwe na brak zmianowania jak inne warzywa.
Największe żniwa chorobowe to jednak ZZ, czasem brunatna plamistość (tunele) oraz niedobory.
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
-
- 200p
- Od: 11 lip 2014, o 12:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak oddam próbkę gleby do badania to muszę wybrać pod jakim kątem chcę wyniki czy to są jedne standardowe badania? Jak się pobiera to z jednego miejsca czy po trochu z kilku punktów?
Mam tę moc - Sylwek
- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
SylwesterK6 Odszukaj w swoim województwie Okręgowa Stacja Rolniczo Chemiczna. Na ich stronie znajdziesz instrukcje pobierania próbek glebowych oraz dane kontaktowe.
-
Sylwek, ja zamawiałem podstawowe "badanie gleb dla potrzeb doradztwa nawozowego w zakresie zakwaszenia (pH)
i zawartości makroelementów tj. fosforu, potasu i magnezu, chlorków" itp. Podają też poziom zasolenia podłoża.
Do tego poprosiłem o zalecenia nawożenia dla uprawy pomidora.
Próbkę należy pobierać w kilku punktach z miejsca gdzie zamierzasz sadzić pomidory.
Potem się to wszystko miesza i z tego bierzesz ok. 0,5 kg i zawozisz lub wysyłasz do badań.
Instrukcja takiego pobrania jest dobrze opisana np. tutaj https://www.schr.gov.pl/p,155,instrukcje
U Ciebie to chyba będzie Okręgowa Stacja Chemiczno - Rolnicza w Białymstoku, ale najlepiej zadzwonić i dopytać o szczegóły
jak to teraz w czasie obostrzeń działa.
i zawartości makroelementów tj. fosforu, potasu i magnezu, chlorków" itp. Podają też poziom zasolenia podłoża.
Do tego poprosiłem o zalecenia nawożenia dla uprawy pomidora.
Próbkę należy pobierać w kilku punktach z miejsca gdzie zamierzasz sadzić pomidory.
Potem się to wszystko miesza i z tego bierzesz ok. 0,5 kg i zawozisz lub wysyłasz do badań.
Instrukcja takiego pobrania jest dobrze opisana np. tutaj https://www.schr.gov.pl/p,155,instrukcje
U Ciebie to chyba będzie Okręgowa Stacja Chemiczno - Rolnicza w Białymstoku, ale najlepiej zadzwonić i dopytać o szczegóły
jak to teraz w czasie obostrzeń działa.
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
Uprawiał ktoś z was może pomidora Marmande? jest smaczny,bo gdzieś wyczytałem że nie zbyt
Pozdrawiam Marcin