Bób cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Bób cz.4

Post »

przemek1136 To ten bób co namoczyłeś 16.02. już wczoraj powschodził?
arek9025 A u Ciebie jaką odmianę posiałeś i po ilu dniach pokazał łepki?
Ja posieję w czwartek, pierwszy raz na rozsadę w domu. Jutro postaram się kupić wczesny Bizon, Fabiola lub Witkiem Manita, o ile są dostępne w małych paczkach w sklepie. Zobaczę co tam będzie do wyboru. Nie zwracałam uwagi dotychczas na odmianę ;:131 .
wingrul
Przyjaciel Forum - silver
Od: 8 sie 2015, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja namoczyłem w poniedziałek 15go
I co który puścił kiełek to do doniczki.
Pierwsze zielone czubki wyszły wczoraj, dziś kolejne i tak pewnie codziennie będę wynosił po parę doniczek
Odmiana nieznana z własnych nasion robie tak już ładnych pare lat.
Rok temu testowałem nowe odmiany ale mi nie pasowały znalazłem 3letnie nasiona i wracam do tego co mi smakuje :D
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie w necie sprawdzałam i jestem zaskoczona jak dużo odmian bobu jest do wyboru. Zawsze kupowałam w pobliskim małym sklepie ogrodniczym i był tylko jeden Windsor Biały ;:306 .
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek
W warunkach domowych bób kiełkuje dosyć szybko natomiast w tunelu będzie kiełkował o wiele wolniej. Tak, ten bób powędrował do namaczania 16 II a dzisiaj tak wygląda (1 dzień pod lampą WLS).
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arek i Przemek -Dziękuję. Czyli mogę liczyć ok. tygodnia i bób będzie wzeszły w domowym ciepełku. Widzę, że macie po jednym nasionku w doniczce. Jak siałam bezpośrednio do gruntu to zawsze wrzucam po 3 nasionka co 20 cm. Sieję jeden rząd, więc ma swobodę na boki . I tak też myślałam zrobić rozsadę po 3 do doniczki o poj. 1l.
wingrul
Od: 8 sie 2015, o 11:58

Post »

Ja zawsze dawałem 2 do doniczki ale tylko żeby ograniczyć ilość miejsca teraz nie musiałem się ograniczać
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mógłby Ktoś pokazać jak wygląda korzeń takiej kilkudniowej rozsady (po wzejściu). Siejąc bezpośrednio do gruntu nigdy się nie zastanawiałam co tam się dzieje pod ziemią. Bób zamoczyłam i zastanawiam się jeszcze nad doborem wielkości doniczek. Mam pomysłów bez liku :wink: .
Awatar użytkownika
Świnka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 8 mar 2009, o 17:39

Post »

przemek1136 pisze:Rambos to zdecydowanie polska odmiana hodowli Spójnia Nochowo. Co do uprawy bobu w tunelu to ja jednak z takiego sposobu uprawy zrezygnowałem bo bób plonuje znacznie słabiej niż w gruncie. Zamiast bobu w tunelu mam fasolkę szparagową na wczesny zbiór a później jesienne pomidory.
Tak, nasiona Rambosa (i znajomość tej odmiany) zawdzięczam właśnie Spójni Nochowo. Świetna hodowla, ma atrakcyjne odmiany warzyw. Nikt oprócz nich tego bobu nie hoduje, sądziłam, że to autorski produkt. Dopóki nie poszłam do centrali nasiennej, która wówczas z nimi nie współpracowała, na moje pytanie o Rambosa usłyszałam "nie mamy nasion holenderskich" ;:174

Ale jakoś do wiedzy niektórych forumowiczów mam większe zaufanie, więc szczerze cieszę się, że to odmiana stworzona w mojej ulubionej polskiej hodowli ;:215
Pozdrawiam, Ilona
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Kontakt:

Post »

Telimenko, korzenia Ci nie pokażę, bo moje dopiero od soboty w doniczkach. Ale sadzę do doniczek 7x7 cm po 2 nasiona. Teraz mam wielodoniczkę o średnicy 7 cm i też dałam po 2 nasiona. To jest akurat, bo jak trzeba będzie dłużej potrzymać w doniczkach, to nie będzie za mocno przesychało, a jak się ukorzeni, to wypełni całą doniczkę i dobrze się wysadza, bo jest ładna bryła.
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

W sobotę byłam na działce pierwszy raz po zimie i oto co zastałam:
Obrazek
Jesienią dodałam mężowi do zielonego nawozu stare nasiona strączkowych w tym bobu.
2-3 tygodnie temu były u nas mrozy sięgające 20 stopni i leżał śnieg czyli bób musiał wyrosnąć wcześniej i przetrwał te warunki w całkiem dobrej kondycji.
Roślinki okazały się na tyle ładne, że przesadziłam je na naprędce przygotowaną grządkę.
Obrazek
Dorota
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Kontakt:

Post »

Dorocinda! Niesamowite! To oznacza, że można go spokojnie wysadzać, oby tylko był zahartowany i przykryć w razie mrozu.
Kilka razy zdarzyło mi się, że mróz poszczypał wcześnie posadzony bób zrobiony z rozsady. Wystarczyło go może dobrze nakryć? Dziękuję, że podzieliłaś się swoim doświadczeniem :)
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Jeszcze nie mówię hop, bo nie wiadomo jak zniosą przesadzanie i czy nie będzie mrozów teraz gdy śnieg już stopniał, ale obiecuję, że będę informować o dalszych losach tych twardzieli.
Dorota
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Wkońcu znalazłem chwilę czasu i wysiałem bób na rozsade. :)

Reszta już wprost do gruntu. :)

Obrazek

Obrazek
LIS93
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 mar 2021, o 12:39

Post »

Witam. Planuję po 10 marca wysiać 10 ar bobu wprost do gruntu bez okrywania. Tu moje pytanie czy nie za wcześnie na to? Przeglądając pogodę długoterminową raczej dużych nie będzie. Jaką odmianę polecacie aby jak najwcześniej zebrać plon bo zależy mi na sprzedazy w miarę wcześnie ze względu na cenę? Zastanawiam się nad odmianą Figaro bo podobno można cały plon zerwać za pierwszym rwanie.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Niestety pogody w marcu czy w kwietniu Ci nie wywróżymy. Figaro jest dobrą odmianą ale nie zaliczyłbym jej do wczesnych odmian. Może zastanów się nad Witkiem Manita?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”