Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.8
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.8
Z uprawami donicowymi mam taki problem , że albo podlewam za dużo lub za mało .
Wspomnę jeszcze o mrówkach , które cisną się do doniczek i nie sposób ich się pozbyć .
Spróbuję w tym roku uprawy doniczkowej , może się uda .
Wspomnę jeszcze o mrówkach , które cisną się do doniczek i nie sposób ich się pozbyć .
Spróbuję w tym roku uprawy doniczkowej , może się uda .
Ja miałem w zeszłym roku piri piri. Możesz zobaczyć na moje dodane w tym wątku zdjęcia. Jak dla mnie dosyć plenna. Trzymałem ją na balkonie. Niestety zaatakowały ją mszyce przez co miała opóźniony rozwój, kwitnienie, owocowanie i dojrzewanie, gdzie dojrzewanie już musiała dokończyć w mieszkaniu i owoce były trochę mniejsze, ale swoją ostrość miałachris18404 pisze:Czy piri piri jest trudne ulw uprawie , plenne ?
Wracając tematowo do moich obecnie siewek nadal czekam na kiełkowanie Jamaican Hot Yellow. Myślałem że może jakoś specjalnie dłużej ona kiełkuje, w sumie pisze że kiełkowanie następuje w przedziale 2 - 4 tygodni, ale tak teraz czytam sobie to taki sam przedział pisze w przypadku innych odmian które już dosyć dawno wykiełkowały u mnie. No, ale nic. Czekam dalej.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 14 cze 2016, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Prawdopodobnie używasz zbyt małych donic. Przy niewielkich objętościach doniczek faktycznie problem istnieje. Im wwiększa donica tym łatwiej kontrolować wilgotność ziemi. Ja używam takich od 8l w górę i jest okanulab pisze: Z uprawami donicowymi mam taki problem , że albo podlewam za dużo lub za mało .
.
- Malachitek
- 1000p
- Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Moje nasiona papryk moczone między warstwami ręcznika papierowego nie chcą kiełkować już chyba z trzeci tydzień za zimno im może, ale z kolei nie chcę ich dawać blisko grzejnika bo wyschną na wiór.
-
- 200p
- Od: 20 lip 2018, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie podobnie, nie wszystkie nasionka wykiełkowały, mimo iż trzymałam je na kaloryferze. Przykryłam spodeczkiem, żeby nie wysychały, postawiłam na tekturce, żeby nie miały za grąco. Ale po 3 tygodniach wsadziłam już do ziemi, nawet jeśli nie skiełkowały. I widzę, że niektóre już się pokazują I wcale nie są to te, które zdążyły skiełkować na talerzyku
Pozdrawiam,
Iwona
Iwona
-
Ja swoje słabo kiełkujące dałam w łazience na kaloryfer , który odkręciłam
prawie na maksa , w ziemi podlałam je solidnie . Skiełkowały szybko , widać potrzebny
był im taki impuls.
prawie na maksa , w ziemi podlałam je solidnie . Skiełkowały szybko , widać potrzebny
był im taki impuls.
Tak wyglądają obecnie moje papryczki. Wreszcie zaczęło kiełkować i Jamaican hot yellow chodź jedno mnie nie pokoi, bo nagle jak by stanęło w miejscu. Jedno po skiełkowaniu wyrosło na ok 2 cm tylko ( reszta siewek ma średnio 5 - 6 cm ) i od 3 dni stoi w miejscu, drugie zaczęło kiełkować i wychodzić z ziemi i też stanęło nagle. Plus z innej odmiany jedno też wyrosło na marny 1 cm i stoi. Warto się niepokoić czy to czasem normalne?
-
rafmaxxx , podnieś pojemnik powyżej ramy okiennej i pochyl pod kątem
w kierunku okna
w kierunku okna
Podniosłem za radą te pojemniki, a dzisiaj zauważyłem pojawiające się pierwsze już normalne liście ;) Idzie ku dobremu
Pomocy. Zacznę od tego, że wyszukiwarka nic nie znalazła. Czy ktoś wie może jak pozbyć się ziemiórki? ( Małe muszki przypominające owocówki ).Wyczytałem że lubią ciepło i wilgoć i stąd się mogły u mnie pojawić. Heh, wcześniej zbagatelizowałem sprawę myśląc, ze to tylko zwykłe niegroźne muszki, ale że mnie zaczęły denerwować to postanowiłem sprawdzić co to i się okazuje że mogą być szkodliwe dla roślin. Próbowałem się pozbyć dorosłych osobników mieszając w małym pojemniku wodę, ocet winny, płyn do naczyń i barwiąc to na żółty kolor co miało przyciągnąć muszki, ale w przeciągu paru godzin tylko jedna się utopiła. Teraz nie wiem na ile te muszki mogą zaszkodzić moim siewkom? Próbować się ich jakoś pozbyć ( głównie larw znajdujących się w ziemi ), czy może spróbować delikatnie poprzesadzać siewki do nowego podłoża i pojemnika?
rafmaxxx Też mam w tym roku ziemiórki w ogromnej ilości od stycznia. Rozwiesiłam zwykłe lepy na muchy (brązowe w ruloniku). Jedne niżej po skosie i jedne wyżej na futrynie okiennej pionowo. Jak słońce świeci to latają wysoko. Bardzo dużo muszek się odłowiło. Jednak ciągle jeszcze są , ale żadna rozsadka mi na razie nie odchorowała.
viewtopic.php?f=8&t=62667&start=374
viewtopic.php?f=8&t=62667&start=374
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Dwa lata temu dostałem ziemiórki z ziemią workowaną do siewu. Wylęgły się jak już wszystko wykiełkowało. Dziennie miałem ich ze 100 nowych. Growbox był szczelny więc w środku umieściłem kilkanaście żółtych lepów tak żeby dotykały doniczek. Niektóre ziemiórki nie chcą latać tylko biegają i w ten sposób wchodzą od razu na lep.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
Marconi_exe Czy u Ciebie rozsadki odczuły obecność ziemiórek?