Zakupy w internecie
-
- 200p
- Od: 12 wrz 2008, o 13:24
Re: Zakupy w internecie
"Chyba, że sprzedawca zaznaczy gdzieś u siebie w regulaminie, że nie uwzględnia zwrotów, a kupując zgadzasz się na te warunki "
Polskie prawo nakłada na sprzedającego przez internet obowiązek do przyjęcia zwrotów w terminie 10 dni bez podania przyczyny. Takie zapisy zacytowane wyzej w regulaminie są niezgodne z prawem i jeśli ktoś doniósłby na takiego sprzedajacego do UOKiK to na pewno dostałby karę za taki wpis. Wydaje mi się nawet, ze sprzedajacy mają obowiązek informowac w internecie o tym prawie zwrotu. W realu zwroty to dobra wola sprzedającego.
Polskie prawo nakłada na sprzedającego przez internet obowiązek do przyjęcia zwrotów w terminie 10 dni bez podania przyczyny. Takie zapisy zacytowane wyzej w regulaminie są niezgodne z prawem i jeśli ktoś doniósłby na takiego sprzedajacego do UOKiK to na pewno dostałby karę za taki wpis. Wydaje mi się nawet, ze sprzedajacy mają obowiązek informowac w internecie o tym prawie zwrotu. W realu zwroty to dobra wola sprzedającego.
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Najlepsi są sprzedawcy sezonowi! Sprzedadzą i mają resztę gdzieś! Nie wystawiają komentarza i nie ma z nimi kontaktu! Po ostatniej takiej transakcji będę unikała sprzedawców o adresie e-mail "buziaczek" ;-) Ale lwią część transakcji miałam ok, nawet często byłam zdziwiona!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- nocny_drwal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Ostatnio, zanim kupię, wchodzę na komentarze danego sprzedawcy i nie sprawdzam, co o nim ludzie napisali, tylko klikam na "wystawione przez użytkownika". Jeżeli gość ma masę punktów, a sam ostatni komentarz wystawił pół roku temu... Od takiego nie kupię! Liczba punktów i gwiazdek działa na mnie odwrotnie! wolę znaleźć kogoś, kto ma 100 punktów (same pozytywy), ale wiem, że to nie "maszynka do sprzedawania", tylko człowiek, z którym się dogadam. Z takimi po kilka tysięcy komentarzy załatwienie drobnej sprawy graniczy z cudem...
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
Na niemieckim Ebayu działa to tak, że sprzedający NIE MOŻE wystawić kupującemu negatywa i uważam, że jest to świetne rozwiązanie. Unika to patalogii typu dopiski sprzedających "wystawiam komentarz jako drugi". To zwykły szantaż, bo rola kupującego została wypełniona w momencie wykonania przelewu! Jeśli kupujący nie wywiązął się z transakcji to sprzedający może wystąpić o zwrot prowizji i sprawa załatwiona.
Hej, potrzebuję pilnej pomocy. Muszę wysłać dużą roślinę, chamedorę o wysokości 140cm. Jak sprawdzałam rożnych kurierów to najtaniej mogę to wysłać za 50zł. To strasznie drogo. Widziałam w tematach - ogłoszeniach, że niektórzy forumowicze sprzedają takie duże rośliny i wysyłają za około 20zł. Jaka to firma kurierska? Jak sie skontaktować z kurierem? Musze tą roślinę wysłać w przyszłym tygodniu. Myślę, że dam sobie radę z zapakowaniem, ale nie wiem jak wysłać żeby było tanio. Widziałam, że dianek dużo wysyła takich dużych roślin, ale nie wiem jak się z nią skontaktować.
Firmy kurierskie stosują tzw. wymiar przeliczeniowy. Liczą się wszystkie 3 wymiary tj. wysokość, szerokość długość. Stawka zaś jaką zastosują zależy od tego ile takich przesyłek zmieści się na standardową paletę (80x120cm).
Ja natomiast chciałam zaptać , czy ktoś kupował w Iglaki 24 - jakie oferują rośliny , czy są słowni ?
duduś
-
- 100p
- Od: 7 wrz 2012, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zakupy z Aliexpress - z Chin do naszych ogrodów
Dzień dobry,
jako, że nie znalazłem zakładki poświęconej zakupom na Aliexpress rzeczy, które mogłyby być pomocne do naszych ogrodów lub gospodarstw, proszę o wrzucanie tutaj ciekawych informacji co warto zakupić z Chin.
pozdrawiam
Ja niedawno zamówiłem formy do odkładów powietrznych - wygląda to jak plastikowe kule, cena z dostawą około 18 zł za 5 kul średnich rozmiarów - jeszcze nie dotarło
jako, że nie znalazłem zakładki poświęconej zakupom na Aliexpress rzeczy, które mogłyby być pomocne do naszych ogrodów lub gospodarstw, proszę o wrzucanie tutaj ciekawych informacji co warto zakupić z Chin.
pozdrawiam
Ja niedawno zamówiłem formy do odkładów powietrznych - wygląda to jak plastikowe kule, cena z dostawą około 18 zł za 5 kul średnich rozmiarów - jeszcze nie dotarło

Sed fugit interea fugit irreparabile tempus ...