Goryczkę kiedyś kupiłam w kilku kolorach, ale coś jej u mnie nie pasowało i szybko wyginęła, albo wymarzła
 Goryczkę kiedyś kupiłam w kilku kolorach, ale coś jej u mnie nie pasowało i szybko wyginęła, albo wymarzła  Cieszyłam się tylko jeden sezon
 Cieszyłam się tylko jeden sezon 

Goryczkę kiedyś kupiłam w kilku kolorach, ale coś jej u mnie nie pasowało i szybko wyginęła, albo wymarzła
 Goryczkę kiedyś kupiłam w kilku kolorach, ale coś jej u mnie nie pasowało i szybko wyginęła, albo wymarzła  Cieszyłam się tylko jeden sezon
 Cieszyłam się tylko jeden sezon 
 Goryczki rosną na lekkim podwyższeniu, widocznie nie lubią za dużo wody...podczas opadów woda szybko odpływa. Chyba dlatego jeszcze nie żyją. Region jest ten sam, mróz im nie zagraża. Podwyższona rabata, zaciszne miejsce powinny rosnąć
 Goryczki rosną na lekkim podwyższeniu, widocznie nie lubią za dużo wody...podczas opadów woda szybko odpływa. Chyba dlatego jeszcze nie żyją. Region jest ten sam, mróz im nie zagraża. Podwyższona rabata, zaciszne miejsce powinny rosnąć 

U mnie też jeden sezon i każda ginie
 U mnie też jeden sezon i każda ginie  ..Jedynie trojeściowa się trzymała kilka lat do pierwszego podzielenia i przesadzenia..
 ..Jedynie trojeściowa się trzymała kilka lat do pierwszego podzielenia i przesadzenia..

Jak zdrowie pozwoli to jeszcze raz spróbuję
 Jak zdrowie pozwoli to jeszcze raz spróbuję   

Mój nareszcie zaczyna trochę przyrastać i pierwszy raz się ładnie przebarwił.
 Mój nareszcie zaczyna trochę przyrastać i pierwszy raz się ładnie przebarwił.  
  tylko ciepła i słońca potrzebują.
 tylko ciepła i słońca potrzebują.