Doświetlanie roślin doniczkowych

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Narvi
50p
50p
Od: 28 mar 2020, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Doświetlanie roślin doniczkowych

Post »

norbert76 Dzięki za szybką odpowiedź, jak zwykle można na Tobie polegać ;:136

Chciałbym uniknąć wiercenia więc zastąpię chyba stojące lampy oprawkami z klipsami, które zamontuje na żaluzjach:

https://domowauprawa.pl/product-pol-263 ... ikiem.html

Rośliny poustawiam pod spodem, żeby światło równomiernie docierało do wszystkich.
Wysokość żaluzji mogę dopasować w każdym momencie.
Żarówki wymienię dodatkowo na mocniejsze, które polecałeś.
Lampy podłogowe być może wykorzystam do doświetlenia dwóch większych roślinek, które teraz mają ciemno.
W każdym razie zarysował mi się plan działania 8-)

Z przykrywki w growboxie powoli rezygnuję, ale nie chcę stresować roślin i usuwać od razu.
Jak już przywykną do mniejszej wilgotności to dam im po prostu żarówkę :wink:

Dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Również używam jako pojedynczych punktów lampki z klipsem. Cztery takie mam. Tak naprawdę nie ma potrzeby skupiać się na jednym sposobie, ja np. zainstalowałem taką listwę tylko ze względu na dużą ilość roślin i nie wszędzie mogę podpiąć taką pojedynczą lampkę. Ale pole manewru jest tutaj duże.
Mocniejsza żarówka o mocy 20W naprawdę daje dużą różnicę, bo daje wyraźną większą ilość światła.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2017, o 01:25

Post »

Ja doświetlam żarówkami led grow (chińskie) i zdają egzamin. Kupiłem lampy biurkowe i stojące regulowane. Fotka z początku listopada jak ustawiałem trzy lampy do doświetlania bananowca. Łączna moc tych lamp podawana przez sprzedającego to 208 W. Dwie po 54 i jedna 100 W. Ja dokonuję pomiaru watomierzem i pobór prądu jest niższy od podawanego prawie czterokrotnie.
Stosuję je już bardzo długo i u mnie się sprawdzają.

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

208W w sumie, to dużo. Czyli po pomiarze trzy wychodzą w sumie jakieś około 50W czyli już lepiej wygląda. A ile roślin można doświetlić tymi trzema świetlówkami, żeby doświetlanie było efektywne?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Narvi
50p
50p

Post »

Senior no to trochę mnie zmartwiłeś teraz.
Właśnie zamówiłem sześć żarówek z mocowaniami do ok. 25ciu roślin, kiedy Ty masz trzy na jedną ;:202
Majajka
200p
200p
Od: 16 mar 2017, o 21:08

Post »

Foxowa pisze:
Majajka pisze:
Użytkowniczka myśli... a to proces powolny i bolesny :twisted: .

.
Mam nadzieje że nie jest to przytyk do mojej osoby spowodowany tą idiotyczną dyskusją tylko żart sytuacyjny ?
Ja w żaden sposób nie miałam zamiaru Cię urazić. Jeśli się poczułaś w jakiś sposób obrażona przeze mnie to bardzo przepraszam. Nie miałam zamiaru tego spowodować ani się wepchnąć Ci w post.

Po prostu rozumiem początkującego. Sama jak zaczynałam to mi się dostało za brak wiedzy i zostałam zbombardowana parametrami tak że nie wiedziałam co jest co i wydałam niepotrzebnie kilkaset złotych. Dopiero mnie na wątku ogrodowym oswiecili i mam teraz światło na którym śmiało mogę zimą hodować nawet pomidory takie że wyrastają ekstra.

Ale nie będę się już wypowiadać bo mija się to z celem. Pozdrawiam.
Ależ ja się absolutnie nie czuję urażona... to raczej moje autoironiczne poczucie humoru ;:209 . Niestety, moje wiedza o wszystkim, co tyczy się prądu jest bardzo mizerna, a nauka przychodzi mi z wielkimi oporami mimo starań ;:131 .
Ale pooowooolutku zaczynam co nieco rozumieć - po pierwsze zrozumiałam, że muszę wyżebrać lampę biurową od TZa (naprawdę, nie umiem znaleźć nic w normalnej cenie :shock: )... dokupić do niej pasującą żarówkę o parametrach minimum 6500K i 1000 lm (oczywiście im więcej tym lepiej - ja celuję w sukulenty :twisted: )...

... a następnie mogę na spokojnie przemyśleć jaką powierzchnię chcę oświetlić, przygotować sobie odpowiedni stojaczek (wynajmuję mieszkanie i wolałabym uniknąć wiercenia), ew. na spokojnie zamówić zza granicy (teraz, jak potrzebuję na już, boję się przetrzymania miesiąc na granicy)... dopasować żarówki/świetlówki/co sobie wymyślę...
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Narvi, ja mam w jednym pomieszczeniu z trzy razy więcej roślin i do doświetlania używam 7 żarówek LED plus dwie świetlówki T8. :wink:

Doświetlam większość roślin poza parapetem. U Ciebie spokojnie powinny starczyć te 6.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2017, o 01:25

Post »

Norbert dwie żarówki po 54 W wystarczają mi do doświetlania ok. 20-tu cytrusów w garażu przy temperaturze 10-14 stopni. Mają tam malutko światła dziennego. Z bananowcem jest inna sprawa, to trzyletni Musa Acuminata Dwarf Cavendish i chcę go zmusić do zakwitnięcia (może zakwitnąć już w drugim roku uprawy). Dlatego przebywa w temperaturze ok. +26 stopni i jest intensywnie doświetlany. Mam zamiar dołożyć mu jeszcze z dwie lampy.
Np. do doświetlania kilku adenium stosowałem 2 żarówki o mocy 10 i 20 W, a faktycznie ok. 2,5 i 5 W. Niektóre cytrusy po 2 miesiącach zimowania przenosiłem z garażu do pokoju i w temperaturze ok. 22 stopnie doświetlałem żarówkami o mocy 5 x 54 W. Były to eksperymenty czy cytrusy przy takim doświetlaniu będą rosły. Były to duże drzewka w liczbie chyba 6 sztuk i rzeczywiście rosły i zakwitały.
Dawno temu robiłem podobne doświadczenia z świetlówkami.
Cytrusy

Obrazek
Awatar użytkownika
Narvi
50p
50p

Post »

Zdjęcia nie do końca oddają zmianę, ale w pokoju zrobiło się znacznie jeśniej ;:3

Przed dwie lampy 1000 i 1500 lumenów, 4000K

Obrazek

Po cztery żarówki, każda po 2452 lumenów, 6500K

Obrazek

Czyli w sumie zmiana z 2500 na 10 000 lumenów, chyba do wiosny roślinkom będzie przyjemniej :wink:
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wygląda całkiem profesjonalnie. :wink:
Myślę, że z czasem zauważysz różnicę.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
wojtas91
100p
100p
Od: 20 paź 2007, o 13:19

Post »

Mam lampę HPS 150W czy nada się do doswietlania fikusa benjamina 8 letniego? Jeśli tak, to jaka odległość zachować i ile godzin doswietlac?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Ja zaś używam 600 W( 95000 lumenów) nad siewkami pomidorów na wysokości 1 m i prawidłowo rosną. Ważne, aby w czasie doświetlania nie miały na liściach kropel wody. Do zimowania może ekonomiczniej oświetlenie ledowe, bo tylko chodzi, aby rośliny przetrwały i miały jakieś 8 godzin światła łącznie z dziennym.
Dojade
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 lis 2021, o 14:56

Post »

Witam :wit

Jestem tutaj i w uprawie roślin całkiem nowy :wink:

Chciałbym spytać o doświetlenie Draceny Marginata. Mam około 12 małych sztuk (40-60cm z doniczką), osiem "podwójnych" (40cm łączone z 90-100cm) i jedną "potrójną" (20cm, 60cm, 120-130cm).
Jakie żarówki kupić, ile i w jakiej odległości powiesić je oraz pod jakim kątem, żeby doświetlić około 2m2 tych różnej wielkości roślin w ciągu +/- 10h dziennie przede wszystkim w okresie jesień/zima tak, żeby nie zrobić im krzywdy, a żeby jednak doświetlenie dobrze działało? Czy muszą to być żarówki fullspectrum, czy mogą być "inteligentne" białe LED 13W 6500k? Oczywiście chodzi mi jedynie o LED, żeby zaoszczędzić na poborze prądu.

Bardzo dziękuję za odpowiedź, jeśli zrobiłem gdzieś błąd lub napisałem coś nie tak, to proszę o zwrócenie uwagi oraz korektę :wink

Pozdrawiam serdecznie wszystkich miłośników roślinek ;:333
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie ma żadnej potrzeby doświetlać draceny. One z powodzeniem radzą sobie w normalnych warunkach oświetleniowych.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dojade
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 lis 2021, o 14:56

Post »

A jeżeli chcę to zrobić, to mógłbym uzyskać odpowiedź na moje pytania? :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”