MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.8

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.8

Post »

Klik, cel szczytny, pomysł ciekawy. Nie kusiło Cię by zerknąć na te oferowane w bonusie domki, miałeś taka możliwość? Czy spełniają warunki? Szkoda by tyle tys. Kokonów zmarnowali.
Pozdrawiam! Gienia.
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59

Post »

Jestem przy tym jakimiś tam niby konsultantem, więc coś tam dodałem. Nie mam mocy sprawczej, ale nie napotykam oporu.
Kartonowa rura, to pudełko wylęgowe, domek z plastiku przewiewny + trzcina, czyli tamto było OK na 50 kokonów. Nie wiem co w tym nie tak?
Awatar użytkownika
mar95
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 sty 2019, o 10:48

Post »

Jest ich troszkę, u mnie murarki pracują w 10 ha sadzie, to mają gdzie latać ;:306 nie ograniczałem populacji do zaleceń doradców, wraz ze wzrostem liczby osobników można zaobserwować tzw. "efekt roju" co przejawia się w większej efektywności i zdrowotności populacji. :heja
Pozdrawiam Marcin
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2018, o 15:47

Post »

mar95 ale łupiesz trzcinę czy zostawiasz bez łupania i dodajesz nowej trzciny :heja

Pozdrawiam zagiel ;:333
Pozdrawiam zagiel
Awatar użytkownika
mar95
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 sty 2019, o 10:48

Post »

Wszystko jest co roku łupane, praca po 4h godziny dziennie przez 3 miesiące ;:306
Pozdrawiam Marcin
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59

Post »

mar95 Mi też podobnie schodzi przy wydobyciu urobku. Nie jest to jakaś przykra praca :heja . Zaczynałem od kilkunastu kokonów po sezonie 2015 - masakra.
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kuneg są dwie opcje ;:306 łupanie zapobiega namnażaniu się pasożytów i powiększania się liczebności pszczół oczywiście trzeba dodawać nowej trzciny, nie łupanie i nie dodawanie nowej trzciny spowoduje spadkiem liczebności Twoich zapylaczy ;:145 Wybór należy do Ciebie ;:333

Pozdrawiam zagiel

-- 8 lut 2021, o 14:28 --

Poczytaj forum i wszystko będzie jasne :heja
Pozdrawiam zagiel
monia77
100p
100p
Od: 15 paź 2011, o 10:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jesienią łuskalam kokony i trafiłam na larwy jeszcze żywe.Postanowilam wziąć 2 i dałam do probówki z pyłkiem a korek zrobiłam z papieru toaletowego. Zapomnialam o nich gdy parę dni temu patrzę a po biurku spaceruje bolica a w probówce była jeszcze jedna.Teraz boję się resztę łuskać bo w tym poziomie mam bolice ale tylko kilka wiem na pewno że ich bo na niebiesko zamurowane.
Awatar użytkownika
ernownik
50p
50p
Od: 7 sie 2020, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wczoraj wybrałem się na cięcie trzciny i oto moje zbiory:
Obrazek

Obrazek

Jeziorko nadwiślańskie było ładnie zamarznięte, więc można było dotrzeć w miejsca gdzie dotychczas nie udawało mi się dojść

Obrazek

dużo było takich oto perełek:

Obrazek

Teraz czeka mnie oczyszczenie zbiorów, ułożenie i powiązanie ich w pęczki :D
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ernownik ładny zbiór ja już mam komplet trzciny ;:333 i został mi jeszcze 1 duży pakiet do łuskania i jestem gotowy na ten sezon ;:306

Pozdrawiam zagie

-- 15 lut 2021, o 17:21 --

miało być zagiel
Pozdrawiam zagiel
adam_k27
200p
200p
Od: 21 kwie 2020, o 07:55

Post »

Ktoś wie gdzie można zdobyć trzcinę w okolicach Rzeszowa? Sprawdziłem stawy w Gęsiówce i zalew w Nowej Wsi ale tam rośnie tylko pałka wodna. Byłem też na mokradłach w Jasionce i rośnie tam sporo trzciny ale rurki zbyt cienkie tak około 5mm.
Awatar użytkownika
ernownik
50p
50p

Post »

@zagiel
Jestem zadowolony ze zbiorów ale wolę nazbierać trochę na zapas, więc to nie jest moje ostatnie słowo :D Jutro mam dzień wolny więc może tym razem wybiorę się na spacer w okolice podbydgoskiego Koronowa, jest tam kilka jezior które dobrze rokowały już latem, podczas wycieczek rowerowych. No i muszę się spieszyć by zdążyć przed odwilżą bo kto wiem kiedy znowu będą w okolicy solidniejsze mrozy.
Planowałem w tym roku zrobić łuskanie kokonów i wymianę trzciny w co najmniej jednym z najstarszych ulików ale nie wiem czy uda mi się to zrobić do wiosny. Do jednego ula weszła by mi chyba cała trzcina z tego zbioru a nie mam pewności czy nie będzie brakowało. Przede wszystkim chodzi jednak o czas. Dotychczas nie robiłem łuskania a coś czuję ze potrzebował bym na to około tygodnia.
Waham się czy jednak w pierwszej kolejności nie zmodernizować mojego największego zeszłorocznego ula, który ma chyba ponad metr wysokości a od góry był w 1/4 wypełniony trzciną a poniżej były w nim nawiercone kostki z palet. No i zamiast tych kostek dał bym świeżą porcję trzciny.

@adam_k27
Poszukaj miejsca gdzie do zbiorników wodnych spływają wody z pól z nawozami lub wody z gospodarstw, trzcina lubi mniej krystaliczną wodę. Kilka lat temu byłem na Mazurach i nad krystalicznie czystym jeziorem wszędzie była średnia trzcina z wyjątkiem jednego miejsca gdzie była maga wybujała (ponad 3m łany i to na początku sierpnia) i do tego gruba a wpływały tam rowy melioracyjne. Kawałek dalej było gospodarstwo gdzie rolnik trzymał trzodę chlewną. Stąd pewnie wyrosła taka wybujała.
Awatar użytkownika
ernownik
50p
50p

Post »

Tak jak planowałem, wycieczka po trzcinę się odbyła. Miejscówka w Samociążku okazała się bardziej bogata niż przypuszczałem. Tylko wiaterek na otwartej przestrzeni bardziej dawał się we znaki. No i trzcina była bardziej połamana niż w mojej drugiej nadwiślańskiej miejscówce. No ale tam jeziorko jest bardziej osłonięte i mała przestrzeń. Naciąłem karton, w torbie Ikiei było nieco mniej niż ostatnio za to reszta towaru w postaci dociętego, związanego snopka, powędrowała do bagażnika. Po pocięciu snopka powinno wyjść ~1,5 torby Ikei.
Mina sąsiada spotkanego gdy zanosiłem snopek z samochodu do piwnicy ... bezcenna ;:138
Obrazek
Takie trzcionowe zbiory, ze względu na mrozy w mojej okolicy, były możliwe ostatnio w 2009 lub 2010 r.

Teraz można zaczynać sezon :D
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Po pocięciu snopka powinno wyjść ~1,5 torby Ikei.
to sie pojawiła nowa miara ilości trzciny :;230 :;230
Awatar użytkownika
ernownik
50p
50p

Post »

Dotychczas miarą ilości trzciny był pęczek teraz można mówić o kartonach czy torbach Ikei ;-)
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”