W growboxie używam świetlówek liniowych, natomiast w mini boxie/propagatorze mam zastosowane dwie żarówki led, które faktycznie są takimi dużymi bańkami. Kupiłem trzy rodzaje żarówek i pierwsze były do nich za długie, drugie też jakoś nie pasowały na długość, natomoast te komponowały się ok, więc poszły pierwsze na test.
Szparagi widoczne na zdjęciu wyżej, są właśnie z pod tych żarówek, bo nie miałem czasu wcześniej ich przełożyć. Wieczorem mogę podać dokładnie jaka to żarówka.
Wczoraj natomiast coś podziałałem. Z mini boxu, wszystko powędrowało do growboxa, by zrobić miejsce.
Wkońcu doszło pierwsze podłoże do wysiewu i pikowania, więc wysiałem trzy pudełka cebuli Exhibition z profesjonalnych nasion, choć wcześniej nie planowałem uprawy cebuli z rozsady ale jak już tak mi się kliknęło w te nasiona, to wysiałem.
Wysiałem też do podłoża dwie odmiany pora, bo jakoś nie czuje tego perlitu i uprawy w nim. Ciężko mi podlewać, nie potrafie wyczuć ale zostawie je i pomyśle co dalej.
Wysiałem też mix odmian wczesnych kapust na rozsade. Jedną w wielodoniczki, drugą w taką zbiorczą skrzynke(byle tylko siostra nie widziała.

) zobaczymy jak będzie z kapustami w tym roku. W tamtym zebrałem trochę fajnych główek.
Wracając jeszcze do pytań.
W kwestii nasion, to dotychczas nasiona warzyw typu marchew, pietruszka, buraki, cebula, por itd zawsze kupowałem w ilości na dany rok, nigdy na zapas. W tym jednak pokupiłem cały szereg nasion profesjonalnych w sporych ilosciach, więc albo będe miał na kilka lat albo będe odsprzedawać nasiona w wątku sprzedażowym. Póki co nie mam czasu zbytnio o tym myśleć.
Co do szparagów, to mam rządek, a że otrzymałem nasiona, to szkoda było nie wysiać. Podobnie będzie z innymi warzywami i zapewne później będe się martwić gdzie to pomieszcze ale najwyżej kupie jakiś tani tunel 3x2 typowo do wynoszenia rozsad. Żeby się nie męczyc jak to dotychczas bywało i wkładać je do mini tunelików(choć one świetnie się sprawdzały u mnie ale ze względu na ilość było to dość uciążliwe).