BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
ewat
50p
50p
Od: 26 paź 2008, o 20:49

Re: BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.4

Post »

Ogrodowa1 pisze:
Biotit pisze:Błażej, zaiwesuj wreszcie w Quickphos z pomarańczową etykietą i wnet zapomnisz o nornicach.
Co to jest ? Bo to co znalazłam na necie nie pasuje mi na nornice. Ps mogę link poprosić i link na priw
Witam
Można ten produkt stosować na grządkach warzywnych? Najwięcej nornic mam zazwyczaj w grządkach z warzywami, jak to się ma do zdrowia naszych warzyw. Czy przypadkiem nie jest tak że wytrujemy nornice, ale niestety część substancji pozostanie w ziemi w krórej rosną nasze warzywka równocześnie trując nas.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ludzie stosują go w silosach ze zbożem, więc po tym wnioskowałem, że nic nie zostaje, jednak poczytam sobie o nim, mimo iż planuje go zastosować na długo przed wysiewem. ;:333

Póki co, na dworze zima jakaś zakręcona, bo połowe tygodnia mrozi, połowa na plusie.. no zwariować można, niestety poplony też to odczuwają. ;:222

W domu robie pierwsze testy kiełkowania. W tamtym roku czołową uprawą była u mnie kukurydza zielona, w tym postawie na pierwszym miejscu odmiane czarną. Chciałbym jednak wysiać z 6-7odmian kukurydzy. Tymczasem pierwsze próby kiełkowania.

Obrazek

Obrazek

Na dziace czosnek spokojnie czeka na cieplejszy czas. :)

Obrazek
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeszcze nie uprawiałam kukurydzy, chyba się skuszę.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kukurydza dla niektórych może być fajnym jedzonkiem, dla innych świetną ozdobą. Tak czy owak sądzę, że każdy znajdzie coś dla siebie. :)

Dziś przyszła druga paka nasion i od teraz już chyba tylko na giganty czekam. :D

Obrazek

Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:oj No to w tym sezonie Błażeja na forum mamy z głowy. Na robienie zdjęć i relacje nie starczy czasu! :;230 Mam nadzieję, że chociaż wystarczy czasu na ;:304
Widzę, że kupiłeś jakąś dynię z kolekcji Semo. Uprzejmie donoszę, że firma ta ma w swojej ofercie nasiona warzyw gigantów. Ja dałem się naciągnąć na cebulę Southport White Globe ale dla Ciebie mają więcej propozycji. ;:131
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Przyznam szczerze, że poszalałem z nasionami w tym roku ale z drugiej strony, to kupiłem takiex które w największej ilości zużywam. :) Mam plan troszke uszczknąc pola obok działki, a jakby się udało i w dodatku pogoda dopisała, to byłby fajny sezon. :)

Co do dyni, to skusiłem się na krzaczastą odmiane w wyglądzie przypominającym Hokkaido. Jak dogadam się ze znajomym, to obsadzimy nią poletko u niego i nadmiar będziemy odsprzedawać ale czas pokaże co będzie.

Zaciekawiłeś mie tymi nasionami gigantów, bo już skusiłem się wcześniej na tamtą kalarepe, a tu jeszcze jakieś inne. ;:224 Muszę przejrzeć oferte. ;:136

Obecnie u mnie start taki sobie, bo co rusz przychodzą jakies wspomnienia i tam już o tej porze sporo roślinek było w growboxie, a tu tak licho jakoś.

Jutro wysieje jakąś wczesną odmiane pora. W ostatnim roku miałem porażke straszną ze wzgldu na atakujące go szkodniki. Obecnie szukam jakiejś siatki, by pory przed nimi zabezpieczyć w sezonie.

Planuje lekką przebudowe growboxa, a w mini boxie nadal trwa test oświetlenia.

Zastanawiam sie tez czy taka siatka nie byłaby dobra dla kapusty. Troszkę bym jej też wysiał.
Awatar użytkownika
Teresa Pszczola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2016, o 17:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

BobejGS Na Ali express można kupić siatkę na owady!
Jest gęsta i wytrzymuje kilka lat. Widziałam na filmikach. ;:333
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Na pewno sobie gdzieś zakupie, jednak najpierw niech pory skiełkują. :)

Z boxa wyleciały testowe kukurydze i inne skiełkowane roślinki, a do kiełkowania poszedł por, seler, bakłażan gigant oraz nasiona szparagów, które chce.. jeszcze sam nie wiem co chce. :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Niestety kompletny brak czasu, związany z pracą i remontem u brata, mocno hamuje moje wysiewanie, pikowanie itd. Muszę jednak wkońcu się ogarnąć i wysiać cebule, drugi rzut pora i selera.

Przygotować też muszę miejscówke dla bobu oraz podłoże i pojemniki dla nich, bo już myśle konkretnie o wysiewie.

Póki co lekki zastój u mnie. :)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

BobejGS pisze:nasiona szparagów, które chce.. jeszcze sam nie wiem co chce
:;230
To tak po mojemu. Siejesz siejesz a potem zastanawiasz się po co wlaściwie tyle wysiałeś hehehe.

Jak to jest zastój to o rety.

A tak z ciekawosci - wykorzystujesz w sezonie wszystkie nasiona które kupujesz?

Masz nazwę tej żarówki? Jakas taka inna, fajna, szersza a krótka.
Awatar użytkownika
Teresa Pszczola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2016, o 17:28

Post »

Błażeju Szparagi mi wykiełkowały, chociaż gdzie mi do Twoich.
Papryka puściła kiełki po drugim wysiewie. Z pierwszej tury ani jedna nie wzeszła. A nasiona te same.
Bakłażany też śpią, ale na nich mi bardzo nie zależy, bo ostatnio krzaczory miałam wielkie, a owoców sztuk 2. ;:oj
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

W growboxie używam świetlówek liniowych, natomiast w mini boxie/propagatorze mam zastosowane dwie żarówki led, które faktycznie są takimi dużymi bańkami. Kupiłem trzy rodzaje żarówek i pierwsze były do nich za długie, drugie też jakoś nie pasowały na długość, natomoast te komponowały się ok, więc poszły pierwsze na test.

Szparagi widoczne na zdjęciu wyżej, są właśnie z pod tych żarówek, bo nie miałem czasu wcześniej ich przełożyć. Wieczorem mogę podać dokładnie jaka to żarówka.

Wczoraj natomiast coś podziałałem. Z mini boxu, wszystko powędrowało do growboxa, by zrobić miejsce.

Wkońcu doszło pierwsze podłoże do wysiewu i pikowania, więc wysiałem trzy pudełka cebuli Exhibition z profesjonalnych nasion, choć wcześniej nie planowałem uprawy cebuli z rozsady ale jak już tak mi się kliknęło w te nasiona, to wysiałem. :)

Obrazek

Wysiałem też do podłoża dwie odmiany pora, bo jakoś nie czuje tego perlitu i uprawy w nim. Ciężko mi podlewać, nie potrafie wyczuć ale zostawie je i pomyśle co dalej.

Obrazek

Obrazek

Wysiałem też mix odmian wczesnych kapust na rozsade. Jedną w wielodoniczki, drugą w taką zbiorczą skrzynke(byle tylko siostra nie widziała. :D ) zobaczymy jak będzie z kapustami w tym roku. W tamtym zebrałem trochę fajnych główek.

Obrazek

Wracając jeszcze do pytań.

W kwestii nasion, to dotychczas nasiona warzyw typu marchew, pietruszka, buraki, cebula, por itd zawsze kupowałem w ilości na dany rok, nigdy na zapas. W tym jednak pokupiłem cały szereg nasion profesjonalnych w sporych ilosciach, więc albo będe miał na kilka lat albo będe odsprzedawać nasiona w wątku sprzedażowym. Póki co nie mam czasu zbytnio o tym myśleć.

Co do szparagów, to mam rządek, a że otrzymałem nasiona, to szkoda było nie wysiać. Podobnie będzie z innymi warzywami i zapewne później będe się martwić gdzie to pomieszcze ale najwyżej kupie jakiś tani tunel 3x2 typowo do wynoszenia rozsad. Żeby się nie męczyc jak to dotychczas bywało i wkładać je do mini tunelików(choć one świetnie się sprawdzały u mnie ale ze względu na ilość było to dość uciążliwe).
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No i w sobote wysiane pomidory. :) W zasadzie drugi rzut, bo pierwsze były wysiane troszke wcześniej i już wychodzić zaczynają. W zasadzie są to głównie odmiany, które odrzuciłem w tamtym roku, plus takie bardziej sprawdzone, jak i krzyżówki Faworyta oraz Eli.

Wiem już że musze dosiać kilka odmian, byle nie myśleć za długo, bo się zrobi zbyt wiele, a później będzie kłopot jak zwykle. :wink:

Obrazek

Seler popikowany ale tylko jedna odmiana. Kolejne czekają. Będzie trzeba nadmiar rozdać. :D

Obrazek
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Błażej, moje szparagi były takie jak Twoje 2 lata temu,
w tym roku liczę, że będzie pierwszy zbiór. ;:65
Takie ilości wszelkich siewek, to tylko u Ciebie chyba jeszcze można zobaczyć. ;:215
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Z szparagami z pierwszego rzutu mam jeszcze lekko do tyłu, z racji że rzadko bywam na działce tej wiosny. Czas w jakiś dzień troszkę ruszyć tam z pracami. :)

Obrazek

Pierwsze pomidory już gotowe do pikowania. Nie bardzo będzie chyba po pikowaniu gdzie je ustawić. ;:224

Obrazek

Dogaduje z kuzynem kawałek poletka pod warzywa, a także kawałek poletka tuż przy działce, stąd na szybko wysiana nowa rozsada bobu. Na dworze jeszcze noce chłodne mają wrócić, więc licze, że na strychu, choć chłodnym będzie miał troszke lepszy start, a jak już finalnie poletko zostanie dopięte i przygotowane, to poleci w grunt. :)

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”