MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.8

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
baba
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 cze 2018, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.8

Post »

Witajcie. Od długiego czasu jestem cichym podczytywaczem forum ale w końcu o coś muszę dopytać.
Kiedyś udało nam się namówić trochę murarek żeby złożyły kokony w kilku podrzuconych trzcinach ale w tym roku chcę pójść dalej.
Zamówiłam setkę kokonów, zabieram sie za budowę skrzynki na trzciny. Ale poza tym, na części istniejacego trawnika, miedzy drzewkami owocowymi chcę wysiać łąkę kwietną. Wiem, że pewnie zakwitnie trochę późno dla murarek ale może przyda się innym. Czy macie jakieś doświadczenia z takimi mieszankami? Bo nie ukrywam, że chciałabym żeby to były kwiaty lubiane przez wszelkie owady ale dodatkowo żeby nie rosły zbyt wysokie. I nie wiem czy szukać wśród dostępnego miliona mieszanek ;) czy może wybrać samemu kilka odmian i zrobić swój zestaw?

A inna kwestia - czesto tu piszecie o trzmielach. Nie mam dla nich żadnych "sztucznych" domków ale co roku, przez cały sezon ogród aż się trzesie od ich bzyczenia. A wszystko chyba przez to że u mnie lawenda rośnie jak chwast i przez cały okres kwitnienia jest ogrom trzmieli :)

I jeszcze - jeżeli macie miejsce bardzo polecam posadzić tawlinę jarzębolistną. Kupilismy ją kiedyś zupełnym przypadkiem i okazało się że spokojnie można przy niej siedzieć i robić atlas owadów polskich :tan Widziałam na niej owady o których istnieniu nie wiedziałam :)
Obrazek
Puszczykot
100p
100p
Od: 28 sty 2017, o 21:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dwa trzmiele , rusałka admirał i kruszczyca złotawka. Dobrane towarzystwo :) A jeśli chodzi o kwiaty...wszystko co kwitnie na wiosnę jest w zasięgu murarek. Krokusy, jasnota purpurowa, przebiśniegi fiołki . Latają przecież od początku kwietnia do czerwca nieraz. Pozdrawiam
Luck
100p
100p
Od: 18 sty 2020, o 18:32

Post »

baba pisze:Bo nie ukrywam, że chciałabym żeby to były kwiaty lubiane przez wszelkie owady ale dodatkowo żeby nie rosły zbyt wysokie. I nie wiem czy szukać wśród dostępnego miliona mieszanek ;)
Kup mieszankę dedykowaną dla pszczół lub motyli i obserwuj. Z roku na rok możesz zbierać nasiona i ją modyfikować.
Dla murarek warto posadzić wiosenne rośliny cebulowe.
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2018, o 15:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

gienia1230 bardzo daleko w prawo jest głębiej i tam jest woda i kaczki ;:333 a trzciny wycinam po jednej i tnę na potrzebne kawałki na gotowo mniej roboty i śmieci (ścinki) zostają na miejscu ;:306 moje odpady mają po 20 cm ale nie chce mi się ich zaślepiać jak mam dobre rurki ;:306
baba łąkę kwietną można siać już od marca jak jest odpowiednia pogoda ;:333

Pozdrawiam zagiel ;:215
Pozdrawiam zagiel
Awatar użytkownika
baba
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 cze 2018, o 13:09

Post »

Z cebulowych mam głównie hiacynty. Krokusy niestety bardzo nędznie rosną ale cos tam kwitnie. Dużo sasanek, ktore też się już same sieją. Teraz głównie coś pokombinuję na części trawnika
Warroza
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 sty 2019, o 12:02

Post »

Proponuję serię krótki filmików o pasożytach pszczół samotnych:
#pszczeleparazyty

https://www.youtube.com/watch?v=jMqfnsEObGM
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to dzisiejsze wycięte ;:215
Obrazek

gienia1230 a tak wygląda ten rów w całości ;:306

Obrazek

a tu wycinam :heja

Obrazek

a takie ścinki wywalam ;:145

Obrazek
Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
jurek49
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 sty 2016, o 16:58

Post »

W roku ubiegłym miałem drugi rok murarki. Rurki miałem z trzciny, papierowe fi 8 mm , pcw fi 8 mm i formatki robione własnoręcznie z sklejki. Dziś dłubałem kokony z rurek pcw, papierowych i z trzciny. Z pcw musi być b.ostry nóż aby naciąć rurkę, kokony były w miarę czyste, czasem zdarzyło się, że były jakieś choroby lub szkodniki.
Natomiast rurki papierowe ładnie się otwierały ale: najwięcej było szkodników,
Obrazek

Obrazek
rurki pomimo, że były w suchym garażu wewnątrz były z pleśnią i wilgocią. Czasami w rurce był tylko jeden lub kilka kokonów.

Obrazek
Na ten rok już rurek papierowych nie będę wstawiał do ula.
A tak wyglądały kokony w rurkach z trzciny
Obrazek
zobaczę jeszcze jak będą wyglądały kokony w formatkach, mam nadzieję, że jeszcze w tym tygodniu do nich dojdę.
Pozdrawiam
Jurek
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj byłem na trzcinie i myślę że już na ten sezon mi wystarczy ;:215 a koło mnie rośnie rdestowiec zobaczę czy dla rogatej będą pasowały otwory ;:304

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Ja też się pokusiłem o wyskok , susza w ubiegłym sezonie sprawiła że właściciel pola wykosił sporą część trzciny gdzie tylko mógł wjechać ciągnikiem , mam nadzieję że po zimie teren jednak wróci w jej posiadanie - co mu się pewnie nie spodoba . ;:224 Mam zapas trzciny dla rogatej bo może się przydać jak wyjdą na powietrze ,może jeszcze złapie mocniejszy mróz to podjadę coś jeszcze ściąć .... a czas ucieka.
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj poszedłem na rdestowca i trochę uciąłem ;:215 po powrocie do domu wylewałem z nich wodę ;:145 .Otwory w nich są wielkich rozmiarów zobaczymy czy będą zasiedlone w tym sezonie ;:306

Obrazek

W każdej chwili mogę dociąć i chyba to zrobię ;:304

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
jacula
200p
200p
Od: 28 lip 2010, o 18:31

Post »

Mam taki dylemat mamy dzisiaj 1 lutego a ja jeszcze nie zdążyłem wyłuskać swoje pszczółki z trzciny i z formatek :roll: Czy jest sens je łuskać ja za 1,5 miesiąca powinny same z nich wychodzić ? :roll:
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jacula ja też jeszcze nie wyłupałem wszystkiego ale łupię cały czas by pozbyć się roztoczy i innych pasożytów ;:145 bo jak wychodzą z rurek to się roztocza roznoszą ;:223 na pszczołach ;:222

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
jurek49
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 sty 2016, o 16:58

Post »

Dziś otworzyłem formatki robione własnoręcznie z sklejki. Może nie były zagospodarowane przez murarki całkowicie ale i tak jestem zadowolony z ilości kokonów. Na każdej formatce jest kilka miejsc z larwami muchówek, roztocza.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Jurek
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59

Post »

Cięcie trzciny zacznę może w przyszłym tygodniu, jeżeli się prognoza sprawdzi, bo niby ma być u mnie przez dwa dni + 9-10 stopni i słońce. Nie lubię marznąć na błotach. Też jeszcze łuskam, a czas goni niemiłosiernie.
Niżej fota rekordu mojej ulubionej, niewiernej O. caerulescens-gniazdo z dziesięcioma zdrowymi komórkami i przy gigantycznej jak dla niej średnicy 7 mm. Niby jest z czego się cieszyć, ale tylko niby. Niewierna założyła gniazdo w chatce, w której jej nie wystawiłem. Jeszcze gorzej, założyła w chacie, w której wystawiłem wszystkie jej kokony w sezonie 2019-wtedy żadna nie wróciła do tej chaty. Pięknisia jest kapryśna, taka chyba prawidłowość niestety.
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”