Mój ogród niepokazowy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród niepokazowy

Post »

Halszko, raz jeszcze pochwalę chryzantemy ;:303 , po czym kieruję wzrok na grudnika. ;:333 Zapowiada ładne w delikatnym różu (a może białe) kwiatki. ;:215
Na Mikołaja dostałam dwa grudniki. Malutkie, mniejsze niż Twój. Jeden różowiutki, drugi majtkowy. ;:131 Mam nadzieję, że za rok dorównają starszemu bratu. ;:7
Zdrówka. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki Wandziu, jak widzę takie kolorki na niebie, to zaraz biegnę po telefon, bo taki spektakl zwykle szybko się kończy :wink:
Ja sobie radzę z różnymi badziewiami wchodzącymi w kadr przycinając trochę fotki, choć nie zawsze się da :)
Grudnik mi się spodobał, zobaczymy, czy jemu spodoba się u mnie :D

Danusiu właśnie w tym jest problem, że w drodze ze sklepu do domu to tyle razy został obrócony, że chyba mu się w głowie zawróciło ;:306 Teraz już stoi na miejscu i nie dotykam go, ale czy to pomoże ;:7

Lucynko, ja nie mam większych złudzeń, że mój grudnik doczeka do przyszłego roku :;230
Już tyle razy próbowałam je zatrzymać na dłużej i do tej pory mi się nie udało ;:223 Tak wiec będzie traktowany jak kwiat jednosezonowy, albo stroik świąteczny a jeśli przetrwa do następnych świąt to ucieszy mnie taki bonus :D

Sara Gold mnie zadziwiła w tym roku. Przetrwała kilka mroźnych nocy w dobrej kondycji a w zeszłym roku zmarzła w fazie pąków od pierwszego październikowego przymrozku :?

Dzisiejsza fotka
Obrazek

Miłego wieczoru, i spokojnej nocki ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Halinko do domu trzeba jakoś dostarczyć.Nie lej za dużo wody,lepiej mniej.
Coś takiego sobie zapisałam.Od VI-IX podlewamy co 3-5 dni.Od VIII-X ograniczyć podlewanie,chłodne miejsce.Od V podlewamy co 15 dni,pojawiające się młode pędy w tym czasie uszczykiwać.W II i III znowu ograniczamy podlewanie.W XI znowu wznawiamy podlewanie i zasilanie.
Kiedyś po wsiach pelargonie rosły tylko na parapetach .Moja też stoi w domu w skrzynce.Jak na razie sobie radzi.Twoja ma tyle miejsca,jak królowa ma cały parapet.
Miłego dnia.
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Halszko
Zdjęcia z krajobrazem ciekawe.
Chryzantemki dalej podziwiam.
A grudnika i pelargonii zazdroszczę , że kwitną.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu dziękuję za porady dotyczące grudnika. Zobaczymy czy mi się uda go nie zabić :;230
Moja pelargonia dzieli parapet z Tofikiem :lol:
Pamiętam takie czerwone pelargonie w domu mojej babci, nazywała je Krakowiaki

Ewo dziękuję, pelargonia tylko jedna zachowała kwiaty, reszta przycięta zimuje w piwnicy. A grudnik jest u mnie od przedwczoraj, nie wiem jak długo się utrzyma ;:7

Dobrej nocki Wam życzę ;:168 ;:196

Obrazek
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Mimo grudnia wciąż widać kolor na rabatach. Te chryzantemy masz niesamowite. W dobrym miejscu je posadziłaś, że nawet spore przymrozki im nie przeszkadzają ;:138
Jeszcze trochę i zostaną nam tylko domowe kwiatki do pokazywania. Jakoś też nie mam szczęścia do grudników. One ponoć nie lubią nadmiernej troski :wink: Wydaje mi się też, że te marketowe to są takie "jednorazowe". Kolor Twojego zapowiada się ciekawie. Mój zeszłoroczny wciąż nie zawiązał pąków ;:224
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Tytuł wątku wprowadza w błąd 8-) . Ten ogród jest jak najbardziej pokazowy taki różnorodny, bogaty. Wszystko tu masz, liliowce i floksy i chryzantemy, no i ulubione moje róże.
Grudnik jest dość łatwy w uprawie ale mnie się udało zabić ze dwa. Po prostu przelałam i podgniły. Na szczęście są niedrogie i można sobie pozwolić na eksperymenty. Najważniejsze to nie przelać.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

No proszę piękne anturium.
Tofik też musi mieć skąd patrzeć na świat. :D nie dziwię mu się.
Miłego dnia. ;:7
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie mili goście :wit :wit
Dziś był piękny słoneczny dzień grudniowy, zachęcający do krótkiego spaceru po ogrodzie przy okazji uzupełniania jedzonka w karmnikach :D

Obrazek

Co prawda śniegu niewiele, ale nie znika w zacienionych miejscach
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Izuś dzięki ;:180 prawie wszystkie chryzantemy rosną pod południową ścianą domu oprócz złocistej igiełkowej Sary, która ma też słoneczne ale bardziej przewiewne miejsce.
Grudnika traktuję jako ozdobę świąteczną a jeśli przetrwa i zakwitnie po raz drugi to będzie miła niespodzianka :D

Kasiu witaj w moim wątku, dziękuję za miłe słowa ;:196 Tak, masz rację, sporo mam różnorodnych kwiatów, ale wydaje mi się, że rosną u mnie chaotycznie, bez planu, na zasadzie wciskania nowych nabytków w wolne miejsca. I robi się miszmasz. No cóż, człowiek uczy się całe życie i prawdopodobnie na tym polega zabawa ;:306

Danutko, moje anturium ma już kilka lat i będę je musiała wiosną przesadzić do większej doniczki i nowej ziemi, bo ma coraz drobniejsze kwiatki.

Kochane kobietki, życzę Wam miłego, zdrowego weekendu ;:168 ;:196 ;:167

A na deser kilka dzisiejszych fotek moich ulubienic :tan No jak ich nie sfotografować jak same pchają się w obiektyw ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Halszka
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Halszko, no popatrz, u Ciebie i śnieg, i słoneczko, ;:215 a u mnie chmurzyska i chmurzyska. ;:145
Wprawdzie wczoraj poprószyło białym, ale w nocy, a rano już tylko gdzieniegdzie białawe plamy się ostały. ;:222
Przepiękne anturium Ci kwitnie. ;:138 ;:138 ;:138 Ja nie umiem obchodzić się z tą śliczną roślinką. ;:7
Zdrowego, słonecznego weekendu życzę. ;:3 ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Chryzantemy wyglądają zadziwiająco dobrze nawet w tych niskich temperaturach. W ogóle mróz nie robi na nich wrażenia. Ja po raz pierwszy posadziłam dwie chryzantemy na wiosnę ale zrobiłam błąd, że nie obcięłam ich na krótko, tylko pozwoliłam rosnąć ile chciały. Czy trzeba ciąć chryzantemy?
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko dziś u mnie też ani śniegu, ani słońca ;:185
Moje anturium jest trochę zabiedzone, ma chyba ciut za małą doniczkę i mało papu dostawało przez co ma drobne kwiatki. Lubi wilgotne podłoże i ciepło. Ja podlewam deszczówką albo przegotowaną wodą.
Dziękuję Lucynko za życzenia i również życzę Tobie dobrego tygodnia i zdrówka ;:167 ;:168

Kasiu, ja właściwie nie obcinam ani nie uszczykuję chryzantem, choć są takie zalecenia fachowców. Zawsze sie boję, że opóźni się ich kwitnienie i zwłaszcza te późne odmiany nie zdążą zakwitnąć przed zimą. Niskich samokrzewiących odmian właściwie nie trzeba przycinać, bo i tak rosną jako zgrabna kulka. Te średnie można by trochę regulować, ale z wyżej wymienionego powodu tego nie robię. Mam też całkiem wysokie, te które jeszcze kwitną i te muszą być przywiązane, bo mają sporo ponad półtora metra :wink: myślę, że nawet przycięte urosłyby wysokie, bo taka ich natura, tyle, że kwitnienie byłoby opóźnione. A nawet nie przycięte zaczęły kwitnąć pod koniec października ;:108

Parę fotek sprzed dwóch dni ze ;:3
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam serdecznie, milego wieczoru i spokojnej nocy ;:168 ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Niewiele, niewiele ale troszkę białego miałaś :)
I ładnie śnieżek żurawiki przystroił ;:333
Ach te twoje twardzielki chryzantemy. Wciąż piękne ;:63 ;:63 ;:63
Pozdrówki zostawiam ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Halszko, nawet odrobina bieli czyni otoczenie jaśniejszym i taki czyściutkim. ;:215
Mam malutkie pytanko - co to jest na pierwszym zdjęciu?
Pozdrawiam cieplutko. ;:3 ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Bardzo słoneczne te Twoje zdjęcia. I jeszcze przecudna złocista chryzantema. ;:173 U nas ostatnio strasznie mało słonka. Chyba zacznę w końcu brać witaminę D3.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”