Fikus lirolistny i inne kwestie związane z uprawą

Rośliny doniczkowe
aniaaaj
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 sie 2019, o 22:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fikus lirolistny i inne kwestie związane z uprawą

Post »

Cześć, 3 tyg. temu dostałam w prezencie fikusa lirolistnego. Dużo się naczytałam, ale nie znalazłam odpowiedzi na moje zmartwienia.
Fikus ma część liści skręconych wykręconych ku górze, co może być powodem?

Podlewałam go na razie dwukrotnie, był bardzo mokry gdy do mnie dotarł. Jeszcze nie nawoziłam. Stoi w osłonce, ale do podlewania wyciągam go z niej.
Nie przesadzałam go gdyż jest kupiony w sklepie ogrodniczym i pani mówiła, żeby przesadzić dopiero jak przerośnie doniczkę.
Stoi na południowym parapecie, jest światło, ale nie ma bezpośredniego słońca.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to popełniasz błędy uprawowe...

Przede wszystkim osoby sprzedające rośliny nie mają większego pojęcia o ich prawidłowej uprawie.
Akurat każdą kupioną roślinę przesadzamy zawsze niezwłocznie po zakupie. Chociażby z tego względu, że podłoże produkcyjne nie nadaje się do długotrwałej uprawy roślin.
Druga sprawa, wyjmowanie z osłonki niewiele zmieni, gdyż bryła korzeniowa musi oddychać. Doniczka musi stać na podstawce
Podłoże powinno być mieszanką ziemi i żwirku w standardowej proporcji około 3 :1.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
aniaaaj
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki za odpowiedź, myślałam, że to od zbyt dużego (choć jak na południowy parapet u mnie bez szału) słońca :)
Kiedyś czytałam, że w osłonce jest okej jak jest dużo większa od doniczki.
aniaaaj
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Oczywiście miałeś całkowitą rację Norbert... Ziemia była okropna, śmierdziała, a do tego zaczęły rozwijać się białe robaki. Roślinka w środku była otoczona jakąś siatką.
Szkoda... myślałam, że jak kupuje się roślinę drożej w sklepie ogrodniczym, a nie markecie to dbają tam o prawidłowe podłoże ;:306
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniaaj, źródło zakupu nie ma większego znaczenia, gdyż zdecydowana większość roślin idzie od producentów z Holandii, które są sadzone w typowe podłoże produkcyjne. Sklepy ogrodnicze są tutaj tylko pośrednikami.
Dlatego tak istotne jest wymiana podłoża niezwłocznie po zakupie. Spotkałem się, że niektórzy sprzedawcy o tym informują, inni nie, a gdzieś że nie potrzeba przesadzać.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
aniaaaj
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Cześć, po przesadzeniu fikusa jakiś miesiąc temu, trzymałam go ok. 1-1.5 m od okna południowego chcąc dać mu odpocząć. Wszystko było z nim wtedy super. W niedziele przestawiłam go z powrotem na parapet w jego docelowe miejsce. Wczoraj zobaczyłam żółknące 3 liście, z czego 1 już odpadł. Czy to normalna reakcja i fikus po prostu się obraził, że zmieniłam mu miejsce ?:)
Podlewam go jak praktycznie przeschnie mu podłoże, nie nawoziłam go od przesadzenia.

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak reagują Fikusy na zmianę stanowiska. Od razu powinnaś mu zapewnić jedno finalne miejsce.
Podłoże powinno być cały czas umiarkowanie wilgotne, nie powinnaś dopuszczać do zbytniego jego przesychania.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Papatya
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lis 2020, o 12:50

Post »

Obrazek
Witam serdecznie,

Czy mógłby ktoś mi doradzić, co dzieje się z moim fikusem? Podlewam dopiero jak przeschnie ziemia, ma jasne stanowisko, zraszam i czyszczę liscie, ale na kilku liściach zauważyłam brazowe plamy... Dziękuję za wasze rady
Ostatnio zmieniony 22 lis 2020, o 13:25 przez norbert76, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Za duże zdjęcie, zmniejszyłem.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przede wszystkim nie powinno się spryskiwać liści wodą w warunkach domowych. Przy suchym powietrzu i braku jego cyrkulacji jak na zewnątrz, to terapia szokowa dla rośliny. Ponadto istnieje ryzyko załapania infekcji grzybowej.

Jeszcze, co składa się na podłoże? Przesadziłaś do samej ziemi, bez dodatku rozluźniacza, czy w ogóle dalej rośnie w tym produkcyjnym podłożu?
Doniczka ma odpływ i stoi na podstawce?
W jakiej odległości stoi od okna, jaka to wystawa?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Papatya
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Od razu podkresle, ze mieszkam w Grecji, byc moze latwiej bedzie zweryfikowac warunki rosliny.
Fikus zostal przesadzony do wiekszej doniczki z podstawka.

Ziemia mieszana (w srodku zawiera kamyki), zastosowalam drenaz, tylko obawiam sie, ze zbyt mala ilosc.
Stanowisko wschodnie, okolo 2,5m od okna, takze nie jest wystawiony bezposrednio na slonce.

Dostalam go na poczatku wrzesnia i od tamtej pory nie wypuscil zadnego listka a plamy pojawily sie okolo 2 tyg temu.

Dziekuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 23 lis 2020, o 12:54 przez norbert76, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pisownia - używamy wszystkich polskich liter.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

2,5 metra od okna czy to Grecja czy Polska to za daleko.
Nie wiem co z tym słońcem, lekka dawka słońca fikusowi nie zaszkodzi.

Nie rośnie, bo ma za mało światła, za ciemne stanowisko. Postaw blisko okna. Żadnych zasłon, żaluzji, itd. Światło ma być bezpośrednie.
Podłoże ma być mieszanką ziemi i żwirku w proporcji około 3:1.
Po przesadzeniu odczekujesz miesiąc i do wiosny raz w miesiącu nawóz mineralnym nawozem do roślin zielonych. W okresie wiosenno - letnim, co dwa tygodnie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Papatya
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Super, dziękuję bardzo! :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”