Najważniejsza wiadomość - w poniedziałek (było by w niedzielę ale była wtedy tak piękna pogoda, że poszliśmy z kijkami na 14 km spacer po okolicy) więc w poniedziałek ukończyłem układankę

Układałem codziennie od 2 godz. do 5-6
Przez te 2 m-ce były tylko dwie przerwy - raz 7 dni, drugi raz 3 dni i jeszcze 2x po 1 dniu.

Ostatnie zdjęcia róż - 10 XI
ta pierwsza rosnąca nad furtką, kwitnie tylko raz - w tym roku po raz pierwszy od 15 lat ponowiła kwitnienie

Dziękuję Arkadiuszu za miłe słowa. Staram się pokazać urodę roślin.
Będą krokusiki odłożone Jadziu, mówiłem, że zebrałem nasiona pigmejki i wysiałem w doniczce (w linku co mi podałaś, było mówione, że muszą przezimować) i .... kot przewrócił doniczkę i wysypał
 zebrałem ziemię ale w którym miejscu są tam teraz nasiona .... nie wiem
  zebrałem ziemię ale w którym miejscu są tam teraz nasiona .... nie wiem   
 Joanno, bukszpany ładnie rosną - nie dam się tym robalom
 a puzzle, jak widzisz ułożyłem. Teraz zacząłem je naklejać - dzisiaj przełożyłem już 1/3 obrazka.
 a puzzle, jak widzisz ułożyłem. Teraz zacząłem je naklejać - dzisiaj przełożyłem już 1/3 obrazka. Bardzo miłe słowa Jolka
 i ... nie mylisz się - w sezonie mieszkam na ogrodzie
  i ... nie mylisz się - w sezonie mieszkam na ogrodzie   
 Doradzić w sprawie krzewów ... chyba nie pomogę - karczuję co się da, by rosły róże i kwiaty

Może nie do końca, bo rosną np. różaneczniki - warto mieć taką rabatę z kilkoma różnymi, wysokimi i niskimi, z różanecznikami bo są zimozielone i azaliami gubiącymi liście.
Mamy też jedną tawułę japońską, dwa berberysy o różnych kolorach, biały i różowy hibiskus ogrodowy, dwie różne budleje, lilak Meyera ...
Aha - miało być bezobsługowo - są takie rośliny?

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i .... byle do wiosny

Nie idzie takiemu wytłumaczyć jak nie czuje tego bluzza ogrodowego
 Nie idzie takiemu wytłumaczyć jak nie czuje tego bluzza ogrodowego  Jak myślisz jeden krzak czerwonej jeden żółtej czy grupowo zrobić szpaler np.3 takie 3 takie.
 Jak myślisz jeden krzak czerwonej jeden żółtej czy grupowo zrobić szpaler np.3 takie 3 takie. 

Człowiek całe życie się uczy a i tak głupi umiera.
 Człowiek całe życie się uczy a i tak głupi umiera.