Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu ja też już swoje dalie wykopałam.Leżą w wanience i obsychają. Muszę je czymś przysypać.
Ostatnio oglądałam program na youtube i tam radzili zasypać je perlitem.Musiałabym zakupić na all większy worek, bo w centrach ogrodniczych nie jestem pewna, czy dostanę.
Jedna karpa sporo przyrosła, a to ta co mi się najbardziej podobała.Oby tylko dobrze się przechowały.
Kupię do domku ogrodowego termometr i zobaczymy jaka będzie panowała w nim temperatura.
Czytam o Twojej rodzince ...trzymam z całych sił kciuki, aby wydobrzeli i pożegnali tego wstrętnego wirusa.U mnie w rodzinie mój chrześniak też go niestety złapał.Pracuje w DPS i miał ciągły kontakt z chorymi.Jego rodzice też są na kwarantannie i kaszlą.Czekają na wyniki już tydzień.

Dużo sił kochana ;:168
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu perlit na pewno będzie dobry, jest suchy, ale dobrze utrzymuje wilgoć. Mam worek drobnego, ale używałam tylko do mieszania z ziemią do wysiewów.
Świetnie, że te które najbardziej lubisz, będą cieszyć za rok. ;:215 U mnie wszystkie nadspodziewanie mocno przyrosły. :tan Dałam im do dołków sporo obornika granulowanego i kompostu.
Dziękuję, ;:196 staram się syna utrzymać w domu, ;:174 Sama wiesz, że to lepsze dla niego.
Pozdrawiam i życzę spokojnej pracy. ;:168

Obrazek

Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Moje dalie jeszcze ciągle siedzą w ziemi i jeszcze muszą troszkę tak wytrzymać ;:108 Po wykopaniu kilka dni je obsuszam, a potem eM zabiera je do pracy, wkłada do dużego kartonu i przesypuje torfem. Tak przechowuję je już od kilku lat i mają się doskonale.
Ta żółta chryzantemka zapowiada się na niezłą ślicznotkę i ten kolorek taki ognisty. O tej porze roku, w ogrodzie jak znalazł :heja
Przykre, co piszesz o synu. Mam nadzieję, że na domowej tlenoterapii się zakończy i syn szybko będzie wracał do zdrowia. Dla Was wszystkich dużo zdrówka ;:196
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Koleusy można uszczykiwać co ograniczy ich wzrost ..ale to zapewne wiesz :D

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Jesień w Twoim ogrodzie, Soniu, bardzo urokliwa. ;:333
Chryzantema złocista, bielutkie zawilce, ogniste koleusy...Pięknie! ;:215 ;:138
Koleusy można rozmnażać z sadzonek przez cały rok. Spokojnie dasz radę je ujarzmić. ;:108 :lol:
Zdrówka dla syna, dla całej Rodziny. ;:167 ;:167
Uważajcie na siebie. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Soniu :wit
Mam nadzieję, że Twój syn lepiej się już czuje, bardzo Ci tego życzę ;:167
Pięknie u Ciebie w ogrodzie, kolorowo, róża ma jeszcze tak dużo pączków i biały zawilec piękne kwitnie. A ta żółta strzępiasta chryzantema - cudeńko ;:333

Pozdrawiam serdecznie i otaczam dobrymi myślami Ciebie i Twoich bliskich ;:196 ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu wyrośniętymi koleusami się nie przejmuj, za jakiś czas obetniesz wierzchołki, będziesz miała z nich nowe sadzonki, a te w ścięte puszczą boczne łodyżki i dzięki temu się zagęszczą.
Śliczne są te białe zawilcehttps://images91.fotosik.pl/438/8ca6cf8c84679d08.jpg dlaczego im u mnie nie pasuje, szkoda.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

cymciu, ja karp nigdy nie myłam, bo myślę, że lepiej jak trochę ziemi na nich zostaje jako ochrona przed wysuszeniem. Tak przynajmniej jest w moich warunkach. No ale każdy ma swoje doświadczenia w tym względzie, nie ma zasady ogólnej.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dzisiaj spacer w słońcu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Iwonko chryzantema bardziej limonkowa niż żółta, ale mój aparat ją rozbiela. Wysoka i w dodatku posadziłam pod płotem, więc trudno ją sfotografować. ;:222
Dziękuję, ;:196 zdrowie dziś największą wartością. Stan syna się już nie pogarsza, więc chyba w końcu będzie przełom.

Obrazek

Obrazek

Maryniu właśnie się zastanawiam, czy takie 20 cm koleusy już uszczykiwać. ;:218

Obrazek

Obrazek

Lucynko dziękuję, ;:196 mam nadzieję, że za dwa dni będą dobre wieści o zdrowiu.
Zawilce kwitną wieloma kwiatami, jestem zaskoczona. :shock: U mnie jeszcze przymrozku nie było, więc nawet koleusy w gruncie jeszcze przyzwoicie wyglądają.
Czy w ciągu zimy też mogę uszczykiwać koleusy i się przyjmą? Nigdy nie rozmnażałam kwiatów w zimie. ;:131

Obrazek

Halszko chryzantema słabo otwiera kwiaty, za mało słońca. ;:174
Dziękuję, ;:196 syn jakoś daje radę w domu. Nawet sam robi sobie zastrzyki. ;:167

Obrazek

Obrazek

Dorotko pewnie już niedługo zetnę wierzchołki koleusom, tylko gdzie je postawię. ;:173 Stale otwieram okna, przestawianie doniczek mi się nie uśmiecha.
Białe zawilce też mnie zaskakują, bo to tegoroczny zakup, pięknie kwitną cały czas. ;:215

Obrazek

Obrazek

Wandziu eksperyment z myciem karp dalii sprawdzę dopiero wiosną. :) Piwnica u znajomych jest dość wilgotna, w ubiegłym roku bardzo ładnie się przechowały. Może mycie im nie zaszkodzi. ;:218

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu piękny brzozowy lasek, czy zbierasz tam grzybki.
Gdzie postawić doniczki z sadzonkami to i mój odwieczny problem, teraz jakoś mieszczę, ale wiosną masakra ;:306
Wczoraj było słonecznie, a dziś od rana zachmurzone, szkoda tych pięknych słonecznych dni.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Soniu
Piękny ten lasek brzozowy i miłorząb.
Ładny ten limonkowy kolor chryzantemy .
Soniu też ograniczyłam kontakty z rodziną do maksimum bo pracuję w DPS i mam świadomość, że coś mogę do domu przynieść.
Dyrekcja od marca wprowadziła zakaz odwiedzin i wyjść mieszkańców . Mieliśmy też testy dla personelu i wszyscy byli zdrowi- na szczęście.
Codziennie zarówno personel jak i mieszkańcy mają mierzoną temperaturę. Personel chodzi w maskach i w przyłbicach, i zużywamy litry płynów dezynfekcyjnych.
No cóż jakoś trzeba sobie radzić i zabezpieczać się nawet nadmiernie.
Dobrze , że stan syna jest już lepszy. Masz rację zdrowie jest najważniejsze. Reszta jest mało istotna.
Życzę aby syn szybko wyzdrowiał.
Zdrówka dla Ciebie i rodzinki życzę.
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Nie wiem Soniu czy ci podpowiem właściwie, ja koleusy czy z wierzchołków czy z bocznych uszczykuję tak z piętką jak to się mówi i wsadzam do słoiczka z wodą potem stoją aż o nich zapomnę i nagle widzę że mają potężne korzonki takie wsadzam do nowej doniczki z ziemia i tak można w kółko,nie przechowywałam nigdy starych korzeni to pewnie mój błąd ;:131 Super zdjęcia pokazujesz a na tej skarpie to jakie drzewka kulkowe masz bo nie mogę wyczaić to już kupione na pniu czy sama tworzyłaś z maliznot?
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57

Post »

Soniu, trzecie zdjęcie od dołu przedstawia piękną kompozycję. Te zielone kule na pniach to... tuje? Bardzo ładnie wyglądają w takim zastawieniu.
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, koleusy jak zielsko. :lol: Możesz je ukorzeniać o każdej porze roku. ;:108

U Ciebie słoneczko, u mnie zgniła pogoda. ;:222 Czekam cierpliwie na jej poprawę, choć tej cierpliwości powoli ubywa. Nienawidzę listopada! ;:145

Zauroczyła mnie ta śliczna cytrynowa chryzantema https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/575230d5f578e194 ;:215
I żeniszek jeszcze taki zdrowy ;:138
Ładny listopad w Twoim ogrodzie. ;:138 ;:138

Oby okazał się równie ładny pod względem zdrowotnym Rodzinki, czego życzę Ci z całego serca.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Witaj Soniu :wit
Ale masz fajny lasek w pobliżu ;:138 Miło pospacerować w słoneczną pogodę po takim terenie. Ta pistacjowa chryzantema pięknie się wyróżnia na tle barw jesiennych. I berberys też ma cudny kolor liści. Iglaki na pieńkach wśród traw ;:215 czy sama je formowałaś, czy kupiłaś gotowe sadzonki na pniu?
Soniu, duzo zdrówka i sloneczka ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”