Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.8

Post »

opal pisze:...Nie wiedziałem tylko że kapsaicyna jest tez na nasionach i to draństwo się nie rozkłada na otwartym powietrzu i słońcu . ....
A to dziwne z ta ostrością nasion....
Chyba ostrość to jest właśnie głównie w nasionach. I im nasiona dojrzalsze tym ostrzejsze. Na mokro też są bardziej aktywne niż te po suszeniu. A w przepisach na ostre dania się bardzo często zaleca żeby dodać nasiona dla podkręcenia ostrości.
Emejcz
50p
50p
Od: 22 cze 2019, o 21:20

Post »

Zdecydowanie ostrość siedzi głównie w nasionach - wiem, bo jak na warunki polskie sporo używam chilli.

Ze swojej tegorocznej uprawy wywnioskowałem, że najostrzejsze są te papryki które dojrzały jak było ciepło i słonecznie.
Te które dojrzewały w chłodniejszym i ciemniejszym okresie są znacznie mniej ostre.
kasiekk90
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 paź 2017, o 11:10

Post »

Czy warto spróbować przezimować krzaczki habanero, które w tym roku nie zakwitły (prawdopodobnie za późno zostały wysiane) czy lepiej wysiać w następnym sezonie z nowych nasion?

Krzaczki obecnie prezentują się tak jak na zdjęciach. Jeśli zimować to prosiłabym o radę, w którym miejscu je przyciąć, bo mają praktycznie tylko jedną łodygę.

Z góry dziękuję za rady.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Od: 10 kwie 2010, o 00:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A ja widzę na zdjęciach, że się ładnie porozgałęziały.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Gbr___
100p
100p
Od: 22 wrz 2011, o 00:37

Post »

Miałem zamiar wyrzucić habanerkę, ale skróciłem krzaka i ująłem bryłę korzeniową jakieś 80% potem wsadziłem pozostałość w doniczkę z nowym podłożem może uda się przezimować na parapecie.
Obrazek

Obrazek
rafalxp
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 kwie 2019, o 09:51

Post »

Wykopałem ostatnio z gruntu dwa krzaczki i wstawiłem w doniczki,nie przycinałem korzeni itd. zobaczymy co będzie,do tego kilka miałem w donicach które wylądowały w piwnicy.Jeden krzaczek jeszcze z owocami wykopany z gruntu umieściłem na parapecie się zobaczy czy przeżyję do przyszłego sezonu bo w ub. roku też tak zrobiłem i krzaczek ma 2 sezony za sobą nie wiem czy go zostawić na 3 sezon czy go wyrzucić. :wink:
iwonaceae
200p
200p
Od: 20 lip 2018, o 00:20

Post »

rafalxp, zobaczysz jak się będzie trzymać ta krzewinka. Robię podobnie i też któregoś roku miałam chili dwusezonową, ale na trzeci rok już nie próbowałam jej przezimować.

W tym roku po raz pierwszy mam taką papryczkę:
Obrazek
Niestety kiepska jakoś zdjęcia, a sama papryczka nędzna, bo późno wysiana, a jeszcze później ją dostałam. Niestety nie znam odmiany, może ktoś będzie wiedział jak się nazywa? Charakterystyczna cecha: na początku jest niemalże biała, po czym przechodzi w żółty, pomarańczowy i jak już dojrzeje to jest czerwona. Bardzo mi się podoba ta przemiana! Jeszcze jej nie próbowałam, bo nie do końca dojrzała, ale sąsiadka, która mi ją przywiozła z Serbii, powiedziała, że to ostra papryczka!
Pozdrawiam,
Iwona
rafmaxxx
50p
50p
Od: 31 maja 2010, o 20:50

Post »

No i zebrałem już prawie wszystkie papryczki z krzaczka. Zostały ostatnie niedobitki. Co może być spowodowane tym że papryczki wyszły różnych wielkości? Bo miałem i malutkie ok. 0,5 - 1 cm i też duże ok 4 - 5 cm. Czy to może być przez mszyce, które miałem ? Ale sprawdzałem, nawet ta malutka 0,5 cm była ostra dosyć.
I mam też pytanie takie przyszłościowe: Czy ktoś próbował tak dla porównania uprawiać papryczkę zarówno na balkonie jak i w domu na parapecie i może ma jakieś w związku z tym wnioski, jakie różnice itp, gdzie lepiej? Moje zaczęły dojrzewać po przeniesieniu ich z balkonu na parapet w pokoju. Zastanawiam się już trochę co zasiać sobie w przyszłym roku i chcę się do tego trochę przygotować lepiej niż w roku obecnym.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Jak potem wygląda odbijanie z tak krótko ściętej łodygi?
Ja moje cięłam krótko ale zawsze zostawały rozgałezienia.
Gbr___
100p
100p

Post »

Foxowa pisze:Jak potem wygląda odbijanie z tak krótko ściętej łodygi?
Ja moje cięłam krótko ale zawsze zostawały rozgałezienia.
Póki co pleśnieje, może odbije na wiosnę to wstawię foty.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

:wit Zwalczaj pleśń , bo nie przezimuje .
Z domowych to ponoć cynamon ma właściwości grzybobójcze .
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

A próbowałeś kiedyś już tak zimować? Bo mi się wydaje że z tego nic nie będzie niestety. Za mocno skrócona góra, zero liści i roślina może zacząć obumierać.
Ja dwa lub trzy lata temu też przyniosłem paprykę do domu. Wykopałem, skróciłem górę i mimo że zostawiłem sporo korzeni i liści, to i tak po kilkunastu dniach spadły wszystkie liście i musiałem ją niestety wyrzucić.
Trzymam kciuki żeby się jednak udało, bo to byłby dobry sposób na przechowywanie, bo nie zajmuje wtedy dużo miejsca.
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20

Post »

;:7
Kiedyś zimowałem papryki. Habanero dość dobrze znosi zimowanie, niemniej wg mnie zbyt mocna roślina przycięta :(
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Gbr___
100p
100p

Post »

--julian-- pisze:A próbowałeś kiedyś już tak zimować? Bo mi się wydaje że z tego nic nie będzie niestety. Za mocno skrócona góra, zero liści i roślina może zacząć obumierać.
Ja dwa lub trzy lata temu też przyniosłem paprykę do domu. Wykopałem, skróciłem górę i mimo że zostawiłem sporo korzeni i liści, to i tak po kilkunastu dniach spadły wszystkie liście i musiałem ją niestety wyrzucić.
Trzymam kciuki żeby się jednak udało, bo to byłby dobry sposób na przechowywanie, bo nie zajmuje wtedy dużo miejsca.
Witaj.
Nie zależy mi na krzaku w ogóle miałem go skasować a na wiosnę wysiać z pozyskanych nasion. Jak przetrwa experyment to git jeśli zdechnie płakać nie będę. Będę wstawiał foty gdy odbije nowe pędy.
Gbr___
100p
100p

Post »

anulab pisze::wit Zwalczaj pleśń , bo nie przezimuje .
Z domowych to ponoć cynamon ma właściwości grzybobójcze .
Puszek na kikucie zawitał gdy podlałem tak od ;:167
Jak cynamonem to załagodzić :?:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”