Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Pierwszy raz robię z tej trawy i aksamitki.
Aksamitka jest skuteczna zarówna ta rozpierzchła jak i błyszcząca.
O błyszczącej pisze Różański https://rozanski.li/1961/tagetes-czy-ar ... -estragon/
a tu poczytaj o rozpierzchłej http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=2776.0
Co do skuteczności anty..... chorobowych to bardzo dobra okazała się cytrynówka.
Musiałabyś się cofnąć do postów wcześniejszych. i poczytać.
Ona jest dobra i na żołądek i na przeziębienie.
Będę mieć w przyszłym roku sporo dziewanny, to koniecznie zrobię.
Aksamitka jest skuteczna zarówna ta rozpierzchła jak i błyszcząca.
O błyszczącej pisze Różański https://rozanski.li/1961/tagetes-czy-ar ... -estragon/
a tu poczytaj o rozpierzchłej http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=2776.0
Co do skuteczności anty..... chorobowych to bardzo dobra okazała się cytrynówka.
Musiałabyś się cofnąć do postów wcześniejszych. i poczytać.
Ona jest dobra i na żołądek i na przeziębienie.
Będę mieć w przyszłym roku sporo dziewanny, to koniecznie zrobię.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- 10p - Początkujący
- Od: 11 paź 2020, o 23:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dr Różański to mój guru 

- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
Polecam serdecznie nalewkę z rokitnika na przeziębienia i tym podobne. W moim przypadku za każdym razem poprawa jest z dnia na dzień ;) szkoda, że zeszłoroczna już się skończyła.. tegoroczna jest w trakcie produkcji
w przyszłym roku zerwę każdy owoc z rokitnika do zera 

Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
-
- 10p - Początkujący
Nigdy nie piłam i nie robiłam
mój rokitnik na działce nawet nie kwitnie
Gdy tylko zobaczę na bazarze to kupię

Gdy tylko zobaczę na bazarze to kupię

-
- 10p - Początkujący
Interesuję się leczeniem ludowym grzybami. Oficjalna medycyna już też szuka wśród nich leków.
Wypróbowałam sama nalewkę na kurkach (pieprznik jadalny).

Przepis I- jeśli chcemy wykorzystać właściwości kurek, jako środka przeciwko pasożytom, w tym wirusom i grzybom to powinniśmy przyrządzić je w sposób następujący: Nalewka z kurek na wódce dla dorosłych na robaki ludzkie każdego gatunku (proporcje dla jednej osoby) Sposób przygotowania: Niewielką garść kurek bardzo dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, drobno pokroić, aby otrzymać ilość o zawartości 2, 3łyżek stołowych. Pokrojone kurki wsypać do słoika (200ml), zalać 150ml wódki i zakręcić pokrywkę. Słoik podpisać ?nalewka z kurek?, aby ktoś się nie pomylił. Odstawić do lodówki, ponieważ nalewka powinna dojrzewać w stałej temperaturze 6-8 stopni w okresie 14 dni. Nalewki nie filtrować, a przed każdym spożyciem wstrząsnąć. Pić przed snem po 1 łyżeczce nalewki uważając, aby nie przedostały się pokrojone grzybki.
Kuracja przeciwpasożytnicza na robaki ludzkie bez alkoholu Przepis na suszone kurki pozwoli korzystać z ich właściwości przeciwpasożytniczych w ciągu całego roku Przygotowując je w taki sposób, nie niszczymy składników leczniczych (hitinmannozy i kwasu trametonolinowego), które są bardzo wrażliwe na obróbkę termiczną. Sposób przygotowania: 0,5 ? 1kg kurek oczyścić, dokładnie wypłukać, osuszyć, następnie rozłożyć na tacy lub na blasze piekarnika. Kurki najlepiej suszyć na słońcu od 3 do 5 dni, dopóki nie zrobią się ciemne ? wysuszone ?na wiór?, na noc chowając do domu. Po wysuszeniu zmielić w młynku i przechowywać w szczelnie zamkniętym, szklanym pojemniku, w ciemnym miejscu. Najlepiej spożywać w postaci kanapki np. chlebek posmarowany masłem i posypany proszkiem z kurek, przykryty liściem sałaty. Można również dodawać do potraw takich jak np. kasze, twarożek, surówki itd. jako przyprawę, ale należy pamiętać, aby potrawy nie były gorące. Nie przekraczać dawki 1-2 łyżeczek na dobę. Czy do celów leczniczych można kurki suszyć w piekarniku lub suszarce do grzybów? Można, ale suszyć trzeba w temperaturze do 50 stopni, aby zachować jej wszystkie właściwości lecznicze. źródło : Michał Tombak /http://sekrety-zdrowia.org/kurki-wlasci ... lecznicze/
Przepis II- Nalewka smakowa bo właściwości lecznicze zniknęły podczas gotowania kurek: Będziemy potrzebować pół litra spirytusu i 20 dkg kurek. Żeby przygotować nalewkę z kurek musimy najpierw kurki delikatnie obgotować ? wrzucić na wrzątek, po czym ostudzić. Tak przygotowane kurki wkładamy do butelki lub słoika, po czym zalewamy spirytusem albo wódką. Łatwo możemy stwierdzić kiedy nalewka jest gotowa ? grzyby opadną wtedy na dno słoja lub butelki. Nalewka z kurek jest najlepsza podawana dobrze schłodzona.
Wypróbowałam sama nalewkę na kurkach (pieprznik jadalny).

Przepis I- jeśli chcemy wykorzystać właściwości kurek, jako środka przeciwko pasożytom, w tym wirusom i grzybom to powinniśmy przyrządzić je w sposób następujący: Nalewka z kurek na wódce dla dorosłych na robaki ludzkie każdego gatunku (proporcje dla jednej osoby) Sposób przygotowania: Niewielką garść kurek bardzo dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, drobno pokroić, aby otrzymać ilość o zawartości 2, 3łyżek stołowych. Pokrojone kurki wsypać do słoika (200ml), zalać 150ml wódki i zakręcić pokrywkę. Słoik podpisać ?nalewka z kurek?, aby ktoś się nie pomylił. Odstawić do lodówki, ponieważ nalewka powinna dojrzewać w stałej temperaturze 6-8 stopni w okresie 14 dni. Nalewki nie filtrować, a przed każdym spożyciem wstrząsnąć. Pić przed snem po 1 łyżeczce nalewki uważając, aby nie przedostały się pokrojone grzybki.
Kuracja przeciwpasożytnicza na robaki ludzkie bez alkoholu Przepis na suszone kurki pozwoli korzystać z ich właściwości przeciwpasożytniczych w ciągu całego roku Przygotowując je w taki sposób, nie niszczymy składników leczniczych (hitinmannozy i kwasu trametonolinowego), które są bardzo wrażliwe na obróbkę termiczną. Sposób przygotowania: 0,5 ? 1kg kurek oczyścić, dokładnie wypłukać, osuszyć, następnie rozłożyć na tacy lub na blasze piekarnika. Kurki najlepiej suszyć na słońcu od 3 do 5 dni, dopóki nie zrobią się ciemne ? wysuszone ?na wiór?, na noc chowając do domu. Po wysuszeniu zmielić w młynku i przechowywać w szczelnie zamkniętym, szklanym pojemniku, w ciemnym miejscu. Najlepiej spożywać w postaci kanapki np. chlebek posmarowany masłem i posypany proszkiem z kurek, przykryty liściem sałaty. Można również dodawać do potraw takich jak np. kasze, twarożek, surówki itd. jako przyprawę, ale należy pamiętać, aby potrawy nie były gorące. Nie przekraczać dawki 1-2 łyżeczek na dobę. Czy do celów leczniczych można kurki suszyć w piekarniku lub suszarce do grzybów? Można, ale suszyć trzeba w temperaturze do 50 stopni, aby zachować jej wszystkie właściwości lecznicze. źródło : Michał Tombak /http://sekrety-zdrowia.org/kurki-wlasci ... lecznicze/
Przepis II- Nalewka smakowa bo właściwości lecznicze zniknęły podczas gotowania kurek: Będziemy potrzebować pół litra spirytusu i 20 dkg kurek. Żeby przygotować nalewkę z kurek musimy najpierw kurki delikatnie obgotować ? wrzucić na wrzątek, po czym ostudzić. Tak przygotowane kurki wkładamy do butelki lub słoika, po czym zalewamy spirytusem albo wódką. Łatwo możemy stwierdzić kiedy nalewka jest gotowa ? grzyby opadną wtedy na dno słoja lub butelki. Nalewka z kurek jest najlepsza podawana dobrze schłodzona.
- Teresa Pszczola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szkoda, że trafiłam za późno na przepis z dziewanną.
Już nigdy nie wykopię dziewanny z ogrodu.
-
- 10p - Początkujący
Ja ją sobie ściągnęłam z lasuTeresa Pszczola pisze:Szkoda, że trafiłam za późno na przepis z dziewanną.

Piwo porter - zrobione, piwo pilsner - zrobione, cydr jabłkowy - robi się. Ciekawe czy przetrwa to wszystko do przyszłej wiosny/lata
(taki mam zamiar ale może być ciężko
).

(taki mam zamiar ale może być ciężko

- Teresa Pszczola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Baszka2 Ja też tak pierwszą dziewannę sciągnęłam do ogrodu.
I wysiewa się w najbardziej niespodziewanych miejscach. Tylko jest ozdobą,
a nie rośliną użyteczną.
a nie rośliną użyteczną.

-
- 10p - Początkujący
Zawsze je lubiłam. Działkę mam głównie leśną, mam tam już 2 inne dziewanny0 białą i czerwoną, rosną same w tych samych miejscach od kilku lat. Niestety nie wysiewają się tak jak ta wielkokiatowa. Zacznę szukać innych...
a więc teraz będzie też użytecznaTeresa Pszczola pisze:Baszka2 Ja też tak pierwszą dziewannę sciągnęłam do ogrodu.
a nie rośliną użyteczną.

-
- 10p - Początkujący
- Od: 31 lip 2020, o 13:54
Dziwanna rośnie u mnie przy okolicznych rowach. Też robię z niej nalewkę. Pomaga na żołądek oraz układ sercowo-naczyniowy podobnie jak nalewka z wiśni.
Składniki na wiśniówkę zasypaną cukrem:
- 1 kg wiśni (waga z pestkami)
- 750 ml mocnej wódki o mocy około 65%
- pół kg cukru lub miodu.
Wykonanie:
Wiśnie drylujemy, zasypujemy cukrem lub miodem i zalewamy alkoholem. Odstawiamy w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Potrząsamy słojem co kilka dni. Po miesiącu zlewamy z wiśni oraz osadu i butelkujemy. Po upływie kolejnego miesiąca wiśniówka jest gotowa. Pita z umiarem pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Smak każdy z nas zna. Polecam teraz póki są jeszcze wiśnie.
Składniki na wiśniówkę zasypaną cukrem:
- 1 kg wiśni (waga z pestkami)
- 750 ml mocnej wódki o mocy około 65%
- pół kg cukru lub miodu.
Wykonanie:
Wiśnie drylujemy, zasypujemy cukrem lub miodem i zalewamy alkoholem. Odstawiamy w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Potrząsamy słojem co kilka dni. Po miesiącu zlewamy z wiśni oraz osadu i butelkujemy. Po upływie kolejnego miesiąca wiśniówka jest gotowa. Pita z umiarem pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Smak każdy z nas zna. Polecam teraz póki są jeszcze wiśnie.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Baszka, tak wyrosły mojej dziewanny wielkokwiatowe.
Siałam je sama, miałam sporo roślin i nie bardzo wiedziałam gdzie je posadzić.
I okazało się, że trafiłam im z miejscem. Niektóre porosły do 3 metrów
Na zdjęciach to tak tego nie widać, ale coś niesamowitego.

Tak wyglądają z daleka

Nazbierałam trochę kwiatów, ale co ciekawe. One otwierają się skoro świt,
jak jeszcze nie ma właściwie słońca, ale już widać i wtedy właśnie jest na nich mnóstwo pszczół
i innych owadów. Potem jak już jest słońce to się zamykają.
Coś pięknego te dziewanny.
Nie wiem jak one się zachowają po przekwitnięciu, bo to roślina dwuletnia i ciekawa jestem czy rozeta przepadnie
czy coś wyrośnie na przyszły rok z niej?
Nastawiłam nalewkę i nie wiem czy zostawić taki wytrawny ten macerat czy dać trochę miodu?
Siałam je sama, miałam sporo roślin i nie bardzo wiedziałam gdzie je posadzić.
I okazało się, że trafiłam im z miejscem. Niektóre porosły do 3 metrów

Na zdjęciach to tak tego nie widać, ale coś niesamowitego.

Tak wyglądają z daleka

Nazbierałam trochę kwiatów, ale co ciekawe. One otwierają się skoro świt,
jak jeszcze nie ma właściwie słońca, ale już widać i wtedy właśnie jest na nich mnóstwo pszczół
i innych owadów. Potem jak już jest słońce to się zamykają.
Coś pięknego te dziewanny.
Nie wiem jak one się zachowają po przekwitnięciu, bo to roślina dwuletnia i ciekawa jestem czy rozeta przepadnie
czy coś wyrośnie na przyszły rok z niej?
Nastawiłam nalewkę i nie wiem czy zostawić taki wytrawny ten macerat czy dać trochę miodu?
-
- 10p - Początkujący
Jestem zachwycona! moje teraz rzadko mają 2m ... piękne, piękne. Co do nalewki ja nie dodaję nic bo to na lekarstwo ale gdy Ci smakuje i masz tak dużo kwiatów to zrób słabszą i dodaj do smaku co chcesz - zaskoczysz znajomych 

- jokaer
- -Moderator Forum-.
Baszka, dziękuję.
Ja to też się nimi zachwycam, przepiękne rośliny.
Jeszcze jedna fotka z pszczółką

Już wiem co zrobię z tą nalewką. Zleję ten macerat.
Dodam miodu do płatków i zaleję winem białym
Ja raczej nie za dobrze znoszę mocny alkohol, chyba nie mam tego enzymu.
W każdym razie zrobiłam tak z syropem sosnowym.
Robiłam syrop i go zlałam. Ponieważ cukru jednak w nim jest sporo to nie zalewałam wodą
tylko zalałam te pędy winem białym. Próbowałam, pyszne.

Ja to też się nimi zachwycam, przepiękne rośliny.
Jeszcze jedna fotka z pszczółką

Już wiem co zrobię z tą nalewką. Zleję ten macerat.
Dodam miodu do płatków i zaleję winem białym

Ja raczej nie za dobrze znoszę mocny alkohol, chyba nie mam tego enzymu.
W każdym razie zrobiłam tak z syropem sosnowym.
Robiłam syrop i go zlałam. Ponieważ cukru jednak w nim jest sporo to nie zalewałam wodą
tylko zalałam te pędy winem białym. Próbowałam, pyszne.