W moim ogrodzie cz.40

Zdjęcia naszych ogrodów.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: W moim ogrodzie cz.40

Post »

Zdjęcia Twojego nieba, Marysiu, niesamowite. ;:138 Jesteś artystką w oddawaniu niebiańskich obrazów. ;:303
Nad takim oregano kilka razy już dumałam pełna żądzy zakupienia i za każdym razem porzucałam zamiar. ;:131 Może jeszcze kiedyś zafunduję je sobie, może....
Widzę ładnie kwitnącą dalijki, marcinki, chryzantemkę, śliczną ketmię białą z oczkiem, różyczkę i fuksję, trójsklepkę, startujące cynię i eukomisa i takie cóś ładnie fioletowo kwitnące ;:215 ;:215 , czego nijak nie umiem rozpoznać. ;:7
Podziwiam odwagę spotkania towarzyskiego i nawet zazdroszczę, bo mnie tej odwagi brakuje. ;:108 Nawet z dziećmi spotykaliśmy się wyłącznie na działce i z zachowaniem dystansu. Głównie najmłodsza latorośl pilnuje nieustannie, byśmy nie zapomnieli, że wirus grasuje i sieje spustoszenie, ;:131 ale on pracuje w takiej korporacji, która m.in. takimi problemami się zajmuje i od marca pracują tam wyłącznie zdalnie.

Wczoraj balangowaliśmy na działce wespół z najbliższymi sąsiadami, ;:136 dzisiaj lało i wiało, więc czas spędziłam w domu, jutro musi być taka pogoda, bym wreszcie mogła wsadzić cebule hiacyntów. ;:3

Pozdrawiam cieplutko i nieustająco życzę zdrówka wszystkim domownikom. ;:167 ;:167 ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!

Jest dość ciepło jak na październik i to nie tylko w dzień. Wieczory, noce i ranki niesamowicie ciepłe, a przymrozki widzę dopiero pod koniec października czyli jeszcze 2 tygodnie doniczki mogą stać na zewnątrz.
Halny zrzucił niesamowite ilości orzechów więc mieliśmy z M niezłą gimnastykę :heja
Spadają też liście wprowadzając jesienną atmosferę, ale dzisiaj przez chwilę po skoszeniu jesieni nie było widać, bo trawka po deszczach pięknie się zazieleniła.

Bożenko niech wszystko ładnie się przyjmie i rośnie ku uciesze ogrodniczki. Chryzantemki rosną u mnie od lat nie okrywane więc u Ciebie tym bardziej powinny dać radę.
Niestety jesień wkracza nieubłaganie, ale i tak dobrze że przymrozków nie ma. Teraz jak Ci towarzysz od grzybobrania odjechał będziesz pewnie tylko bliskie wypady uskuteczniać. :D Pozdrawiam ;:168

Kasiu dynie powoli zjadamy i rozdaję a arbuz czeka aż zbiorę się na odwagę i zaryzykuję rozkrojenie ;:224 Fioletowe kwiatki to Vernonia. Bylina jesieni. Fuksja rośnie od 3 lat w gruncie jedynie na zimę okrywam gałązkami iglastymi...no ale zimy są jakie są. W zimie znika i na wiosnę odbija.
Dziękuję Kasiu ;:168

Ewelinko dzisiaj widać było Tatry bo przewiało ładnie, ale śniegu nie widać i przymrozków na razie nie ma. Zima nie straszna jak kołderka ogród przykrywa a ostatnio zimy bezśnieżne więc najmniejszy minus groźny dla ogrodu. Latem mniej czasu na komputer, bo wieczory krótkie a dni najchętniej spędzamy na powietrzu albo pracując albo odpoczywając. Po wietrze i deszczach nastała przyjemna jesień więc korzystajmy z niej.
I ja pozdrawiam :wit

Aniu Dziękuję pięknie ;:168
Fuksja jest gruntowa a jedynie na zimę trzeba wyściółkować mocno albo okryć... ja kładę warstwę gałęzi iglastych na kilka roślin i na fuksję też. Kwiatuszki dziękują za miłe słowa.
Głóg na zdjęciu to taki zwykły, zbieram suszę i dodaję do zielonej herbaty w zimie. Mam jeszcze dwuszyjkowy, który ładnie kwitnie na różowo, ale jest młodziutki i nie owocuje.
Pozdrawiam ;:4

Lucynko bo wiesz jak niebo wygląda niesamowicie to biegnę ;:65 po aparat ;:177
Jak oregano się rozrośnie to przecież podzielimy ;:134
Ketmia do Ciebie oczkiem mruga :wink: a reszta dziękuje za pochwały! to cóś to Vernonia tegoroczny nabytek ;:333
Lucynko spotykam się z moją sąsiadką koleżanką regularnie co dwa tygodnie, bo mi mleczko przywozi więc stwierdziłam, że jedziemy... z córkami też się spotykamy, a syn co prawda w domu cały czas pracuje ale jego wybranka jeździ do pracy...na razie jest ok a co będzie...nie wiemy ;:131
Jeszcze nie wsadzałam żadnych cebul, wszystko wykopane w lecie czeka a trochę jeszcze dokupiłam więc muszę się sprężyć z przygotowaniem miejsca.
Bardzo dziękujemy za cenne życzenia i Wam również zdrówka i ciepłej pogody jak najdłużej Obrazek ObrazekObrazek

Jesienne róże...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Spóźniony floksik!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Heptakodium szaleje i nawet fruczak przekonał się do niego
Obrazek

ale dolne kwiatki już różowieją

Obrazek

Obrazek

a niebo dzisiaj takie podzielone...
Obrazek

Dobrej nocy kochani ogrodnicy! :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Całe szczęście, że ja nie mam czasu się nudzić.
Nic nie zamawiam :D
Za to poprzesadzałam kilka roślin i stwierdziłam, że renowacja rabatki uda się swoim sumptem.
Tylko musze dokupić jedną lub dwie roślinki.
Chyba, że jeszcze cos znajdę na rabatach do przesadzenia ;:306
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Dziękuję za informacje o głodu. I o tej fuksji. ;:196
Piękne marcinki.
a ta ruda chryzantema prześliczna.
Kwitnień jeszcze masz duzo Marysiu. Wszystko pięknie się prezentuje.
I jeszcze piękne nieba, jak zawsze. Czyli u ciebie niebiańsko i pięknie :) ;:173
Pozdrówki zostawiam ;:196
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Marysiu, pięknie.
Heptakodium ślicznie kwitnie, bardziej jako krzak czy drzewo? Jak duże je masz?
Pozdrawiam - Justyna
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Marysiu, poczytałam o Vernonii i powiem, że nie tylko ona ładna, ale - co ważne - kwitnie gdy większość roślin już kończy. ;:333
Jeszcze nic nie sadziłaś? Ja już skończyłam sadzenie cebul. ;:131 No, pod warunkiem, że znowu jakiś ogrodniczy nie napatoczy mi się po drodze. ;:306 Miejsce jeszcze by się znalazło.
ŚLICZNA różyczka i taka bogata w kwiatki! ;:138 ;:138
Ketmie u Ciebie kwitną na całego ;:333 , a moje już właściwie skończyły pokaz. Zresztą nie tylko one. Dzisiaj wykopałam karpy części dalii, które nie tylko przekwitły, ale i pąków nie miały. ;:108
Ta różowa, która Ci się podobała, nie wytworzyła nasion ;:185 , ale za to karpę wyprodukowała potężną. ;:215 Spróbuję ją przechować, jeśli sztuka się powiedzie, to kilka osób może się ucieszyć. ;:303
Wzajemnie mrugam w kierunku ketmii. :roll: Jest taka śliczna! ;:215
Strasznie u mnie dzisiaj zimno zarówno na działce i w domu. Chmury, bardzo niska temperatura na dworze, brak ogrzewania i ciepłej wody w domu (rura pękła) ;:223 Jak nie kijem go to pałką. :oops:

Najważniejsze to trzymać się zdrowo, czego Wam życzę z całego serca. ;:167 ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu, wszystko się przyjęło. Na grzyby mam koleżankę co tam też wypadamy, ale one powiedziały już stop. Bardzo małe ilości obecnie zbieramy.Zapasy i tak uzupełnione, nawet mogłabym je jeszcze z pieniężyć . U mnie mokrawo, czyli na grzyby jadę. Pa!
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Witaj Marysiu ;:128 . Jak ten czas szybko leci..dopiero szykowaliśmy ogrody do nowego sezonu a tu już zwijać się trzeba ;:oj . Co prawda u ciebie ciągle jeszcze kolorków nie brakuje , piękna ketmia...coś mnie na nie wzięło :;230 . No i oczywiście nie sposób nie pochwalić nieba pięknie uchwyconego ;:180 . Pozdrawiam serdecznie i jeszcze długo ładnej pogody życzę. ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam z krainy deszczowców! Mamma mia jak ja mam dość listopadowej pogody!
Szum deszczu przyprawia mnie już o mdłości.

Gosiu u mnie zaczyna się właśnie tak! szukam jakiejś konkretnej roślinki, którą chciałabym mieć...no ale nie kupię przecież rośliny w cenie przesyłki, no to przeglądam ofertę...kończy się jak zwykle! :D
Znowu się nudzę, bo od dwóch dób leje jak z cebra...nie zamawiam chociaż byłam już parę razy w różnych sklepach, bo oferty przysyłają kusząc wyprzedażami, ale wypełniam koszyk i zamykam nie wysyłając ;:306
A czego szukasz?

Aniu proszę bardzo ;:168
I mnie ta ruda chryzantemka chwyciła za serducho, a mam ją od ubiegłej wiosny i ładnie się rozrasta no i ten płomienny jesienny kolorek ;:215
Teraz niestety wszystko skulone od wody i zimna nawet zdjęć nie robię.
Bardzo dziękuję i posyłam serdeczności ;:196

Justynko Heptakodium rośnie tak wysoko jak mu pozwolisz i tak samo może być krzewem, ale i drzewkiem...jak poprowadzisz. Ja go tnę ostro, a ono i tak pięknie kwitnie i to najważniejsze. Ma też wspaniałą łuszczącą się korę. Mogę posłać przed wiosną patyczki, a nuż uda Ci się ukorzenić ;:333
Nie cięte dorasta do 5 m, a moje ma mimo cięcia chyba 4 m.

Lucynko Vernonia jest ciekawą rośliną ale dość wysoką i gałązki niestety się pokładają, chyba że jako starsza roślina będzie zachowywała się inaczej.
W dalszym ciągu nie sadziłam nic, jedynie liliom wymieniłam podłoże, bo rosną w pojemnikach i bardzo się rozrosły. Wykopałam mieczyki, a dalie jeszcze nie i mam zamiar w miejsce dalii posadzić większość cebulowych. Oczywiście w pojemnikach i w nowym podłożu. Ketmia biała sadzona rok temu więc ledwo się zadomowiła i pewnie dlatego późno kwitnie ale różowa jest niesamowita, bo dzisiaj patrzyłam to obsypana kwiatkami i nic nie robi sobie z deszczu i zimna. Jak tylko biała poczuje jesień to od razu pakuję i wysyłam ;:215
Trzymam kciuki za ziemniaczki ;:215
Zimno i mokro u mnie okropnie, na szczęście w domu cieplutko a niech tam niech licznik bije ;:306
Wiem już że awaria usunięta i masz cieplutko w domu...no i nie leje tak u Ciebie.
Dziękuję za serdeczne życzenia i ściskam życząc zdróweczka ;:167 ;:196

Bożenko bardzo się cieszę ;:168 Grzybki chyba nie lubią zimna więc siedząc grzejąc się w ściółce.
Na pewno uda się jeszcze przed świętami coś spieniężyć, a ja już próbowała to i owo i jest wszystko pyszne ;:196

Zuziu jak miło że jesteś ;:168 Niestety taka kolej rzeczy co dobre szybko mija a potem zostaje tylko czekanie! Kolorki teraz skurczone bo zimno i leje ale może jeszcze słonko zaświeci i kwiatuszki się podniosą.
Dziękuję za miłe słowa, życzenia i pozdrowienia ;:168 Ściskam cieplutko i życzę dużo zdrówka na ten dziwny czas ;:196

Nie mam zdjęć z ogrodu, ale zainteresowanym donoszę, że rozkroiliśmy arbuz i wszyscy domownicy byli zaskoczeni pysznym, słodkim i soczystym miąższem.

Obrazek

Obrazek

A na parapecie grudzień!

Obrazek

Jakby mnie nie było to znaczy, że buduję kajak albo arkę ;:306 Pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Marysiu, mogą być patyczki ;:108 a nóż się uda.
Smaczny arbuz, aż zapachniało mi. Po 17 zaczęło wiać i leje deszcz, ale to zapowiadali.
Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Marysiu mam nadzieję, że trochę przestało padać, bo u mnie pada mocniej. Bardzo się cieszę, że dalie u Ciebie kwitną. A wernonię widziałam u jednej z dziewczyn na zlocie, była olbrzymia, miała chyba ze 3 metry. O tak, ,,swój,, arbuz jest pyszny.
Dobrej nocy.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
No brawo Marysiu, arbuz ci się udał.
Mój został posadzony i ścięty przez męża przy koszeniu trawy w czerwcu.

U mnie popadało cały dzień wczorajszy. Ale dziś mam słońce ;:138

Pozdrówki zostawiam ;:196
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
''Buduję arkę'' ;:306 :;230 Pan Bóg przecież obiecał ,że potopu drugi raz nie będzie :lol:
Za to poczucie humoru między innymi Ciebie lubię ;:196
Ajjj i u nas paskudnie ,marcinki wytarmoszone.
Brawo za zdrowy arbuzik ;:333
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

No, no, Marysiu. :lol: Ciekawy u Ciebie październik! :shock: Za oknami masz listopad, na parapecie grudzień. A w domku ciepły lipiec? :roll:
U nas też zimno i mimo bezdeszczowej dzisiaj pogody nie wychyliłam nosa za drzwi, nie chcę zmarznąć, nie chcę się przeziębić, nie chcę chorować. ;:185 ;:185 Zdecydowanie wolę siedzieć w czterech ścianach z książką przed oczami. ;:108
Zastanawiam się, czy jesień jeszcze pokaże swoje przyjazne oblicze, czy listopad, a może jeszcze październik sypnie śniegiem, postraszy mrozem.... ;:218 W nocy z piątku na sobotę mam mieć przymrozek ;:oj , a to w mojej strefie klimatycznej wyjątkowa rzadkość.
Ty budujesz arkę, a ja pewnie zacznę saneczki przygotowywać. ;:224

Trzymajcie się cieplutko i dbajcie o zdrowie. ;:167 ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Marysiu, gratuluję takiej słodkości i soczystości arbuza - aż niewiarygodne, że to w Polsce jest już możliwe ;:215 ;:303
Ja też ostatnio narzekam na tak spore opady deszczu, no ileż można. Jak są jakieś przerwy w opadach to ok, ale przecież non stop pada i pada, leje i leje....
Wszystkiego dobrego ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”