Rozmnażanie: pseudotsuga meneziesii var glauca...
Rozmnażanie: pseudotsuga meneziesii var glauca...
...czyli jedlica sina. Rośnie sobie przy płocie u mojego sąsiada i gałązki wychodzą na moją stronę. I tak wszystkie w stronę płotu przycina, ale jedna została. Bardzo podobają mi się jedlice i chciałbym je u siebie posadzić. Interesują mnie drzewa iglaste które rosną jak najwyższe, jak najszybciej. Chciałbym posadzić u siebie: jedlice zieloną, mamutowca, kryptomerie i właśnie j. sina (ciekawe gdzie ja je zmieszczę, może usunę szklarnie?) Z tych szybkich jest jeszcze metasekwoja ale ją akurat już mam i ma 3 metry wysokości a ma trochę mniej niż 10 lat. Wracając do tematu, kiedy i czy w ogóle by się udało uciąć/oderwać kawałek gałązki i ukorzenić? 100 metrów ode mnie jest szyszkująca jedlica sina (na terenie przychodni weterynaryjnej, tak z 13 m) tylko żę coś szyszki nie chcą spadać, ale zawsze mogę wziąć kawałek gałązki (ma nisko gałęzie). Ale się rozpisałem xD
Rozmnażanie jedlic z gałązek jest bardzo trudne.
Jedlice rozmnaża się przede wszystkim z nasion, siewki rosną bardzo szybko. Spróbuj poszukać nasion pod drzewem, szyszki wysoko na drzewie prawdopodobnie już wysypały nasiona. Może pod drzewem znajdą się nawet siewki?
W niektórych lasach można znaleźć jedlice w drzewostanie, a wtedy pod nimi zawsze jest trochę samosiewu.
Zresztą jedlice to tanie drzewka i nie powinno być problemu z kupieniem kilkuletnich, wyrośniętych sadzonek.
Jedlice rozmnaża się przede wszystkim z nasion, siewki rosną bardzo szybko. Spróbuj poszukać nasion pod drzewem, szyszki wysoko na drzewie prawdopodobnie już wysypały nasiona. Może pod drzewem znajdą się nawet siewki?
W niektórych lasach można znaleźć jedlice w drzewostanie, a wtedy pod nimi zawsze jest trochę samosiewu.
Zresztą jedlice to tanie drzewka i nie powinno być problemu z kupieniem kilkuletnich, wyrośniętych sadzonek.
Roman