Rozmnażanie: pseudotsuga meneziesii var glauca...

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Azarat
100p
100p
Od: 17 sty 2009, o 15:31

Rozmnażanie: pseudotsuga meneziesii var glauca...

Post »

...czyli jedlica sina. Rośnie sobie przy płocie u mojego sąsiada i gałązki wychodzą na moją stronę. I tak wszystkie w stronę płotu przycina, ale jedna została. Bardzo podobają mi się jedlice i chciałbym je u siebie posadzić. Interesują mnie drzewa iglaste które rosną jak najwyższe, jak najszybciej. Chciałbym posadzić u siebie: jedlice zieloną, mamutowca, kryptomerie i właśnie j. sina (ciekawe gdzie ja je zmieszczę, może usunę szklarnie?) Z tych szybkich jest jeszcze metasekwoja ale ją akurat już mam i ma 3 metry wysokości a ma trochę mniej niż 10 lat. Wracając do tematu, kiedy i czy w ogóle by się udało uciąć/oderwać kawałek gałązki i ukorzenić? 100 metrów ode mnie jest szyszkująca jedlica sina (na terenie przychodni weterynaryjnej, tak z 13 m) tylko żę coś szyszki nie chcą spadać, ale zawsze mogę wziąć kawałek gałązki (ma nisko gałęzie). Ale się rozpisałem xD
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2007, o 15:33

Post »

Rozmnażanie jedlic z gałązek jest bardzo trudne.
Jedlice rozmnaża się przede wszystkim z nasion, siewki rosną bardzo szybko. Spróbuj poszukać nasion pod drzewem, szyszki wysoko na drzewie prawdopodobnie już wysypały nasiona. Może pod drzewem znajdą się nawet siewki?
W niektórych lasach można znaleźć jedlice w drzewostanie, a wtedy pod nimi zawsze jest trochę samosiewu.

Zresztą jedlice to tanie drzewka i nie powinno być problemu z kupieniem kilkuletnich, wyrośniętych sadzonek.
Roman
Awatar użytkownika
Azarat
100p
100p

Post »

W sklepie ogrodniczym niedaleko mnie jedno 2 lub 3 letnie drzewko 72 zł ;/ Jak pojadę do ogrodu botanicznego w Powsinie na wiosnę, to poszukam szyszek.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Azarat pisze:W sklepie ogrodniczym niedaleko mnie jedno 2 lub 3 letnie drzewko 72 zł ;/ Jak pojadę do ogrodu botanicznego w Powsinie na wiosnę, to poszukam szyszek.
Ile?? Po 6 złociszy sprzedaję czteroletnią (w pojemniku), na szkółce leśnej 2-3 latkę kupisz za mniej niż 1 zł.
Awatar użytkownika
Azarat
100p
100p

Post »

To sporą mają marże w tym sklepie, dobrze że nie kupiłem ;P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”