Przydomowy ogródek Eweliny, część V.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część V.

Post »

Cieszę się, Ewelinko, że u Ciebie wszystkie sprawy się wyprostowały i życie wróciło na normalne tory. ;:333
Ufam, że już tak zostanie, czego życzę Ci z całego serca. ;:167
Ogród zachwyca swym uporządkowaniem i ogromem pięknych jesiennych roślin. ;:138
Z niecierpliwością będę czekała na obrazy z letniego ogrodu, który mimo różnych perturbacji na pewno prezentował się pokazowo. ;:215
Zdrówka życzę całej Waszej Czwóreczce, a szczególnie EMOWI. ;:97 ;:97 ;:97 ;:97
Pozdrawiam cieplutko. ;:3 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie :wit .

Dziewczyny spędzają weekend u dziadków więc mogłam w spokoju zająć się ogródkiem . Wczoraj zrobiłam sobie wykopki i wykopałam buraczki . Część już jest w słoikach a resztę zrobię jutro. Niestety nie mam tak wielkiego gara by ugotować wszystkie na raz ;:224 . Przesadziłam też kilka roślin i posadziłam nowe nabytki. Udało mi się ostatnio upolować Klona ginalla ;:138 . Ma cudownie kształtne i przebarwiające się listeczki ;:215 . Jutro czeka mnie malowanie domku dla dziewczyn. Niestety nie jest jeszcze skończony ale maluję go by zdążyć przed zimą. Mam nadzieję, że eM znajdzie jeszcze czas by trochę przy nim podłubać . Brakuje jeszcze paru rzeczy ale można się w nim bawić . Pogoda jak na październik jest bardzo przyjemna chociaż dzisiaj wiatr jest dokuczliwy. Mam jeszcze trochę planów związanych z ogrodem więc taka pogoda mi odpowiada.

Obrazek

Obrazek

Soniu dziękuję ;:196 . Suchy strumień powstał dość spontanicznie i jest to raczej chwilowe rozwiązanie. Zbiera wodę, która spływa z części parkingowej jak ja to nazywam . Nie pomyśleliśmy, że potrzebne tam będzie odwodnienie a niestety woda drze mi po rabacie. Nie ma tam trawy więc przy okazji zabierała ziemię i wszystko idzie na kostkę ;:222 . Tego roku już nic nie zrobimy ale prawdopodobnie w przyszłym trzeba zamontować kratkę i puścić wodę rurą pod ziemią do studni . Woda z pól uprawnych w normalnej sytuacji nie leci mi na działkę ;:185 . Leci sobie wzdłuż asfaltu przed naszym ogrodzeniem. Specjalnie podnieśliśmy tam działkę żeby asfalt był niżej. Wtedy w czerwcu wody było tak dużo, że po prostu przerwała nam ziemię pod ogrodzeniem i zerwała część skarpy ;:222 . Aktualnie przed ogrodzeniem od strony pól jest wykopany rów i tam wpada woda a potem na asfalt. Nie jest to jednak w 100% pewne rozwiązanie. Musimy pilnować rowu bo jak się zamuli i przyjdzie mega ulewa to znowu może nas zalać a tego bym nie chciała. Pechowo pola są tak ukształtowane, że cała woda zbiera się w tym narożniku przy naszym ogrodzeniu ;:222 . Ciężko mi to opisać słowami :roll: . Bardzo dziękuję za życzenia i Tobie również życzę zdrówka :wit .

Listki brzozy Schneverdinger Goldbirke .

Obrazek

Obrazek

Wandziu dziękuję ;:196 . Rzeczywiście jesień już widać ale na szczęście jest jeszcze ciepło i można z przyjemnością pracować na działce. Astry o tej porze roku to obowiązkowe byliny . Dodają mnóstwo koloru. Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Obrazek

Aniu dziękuję ;:196 . Córka niestety nie wdała się do mamy i jakoś nie specjalnie interesuje się roślinami :;230 . Twierdzi, że to tylko masa roboty i nic więcej . Najstarsze trawy mają już kilka lat ale sporo ich już dzieliłam i przesadzałam wiosną na tą nową część działki. Uwielbiam je ;:167 . Tego roku kupiłam sobie nowe odmiany miskantów i czekam aż bardziej się rozrosną. Hortensje też bardzo lubię i na pewno jeszcze kilka posadzę. Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Obrazek

Lucynko dziękuję za dobre słowa ;:196 . W rzeczywistości bardzo zapuściłam rabaty i trochę zarosły chwastami. W sierpniu nie miałam czasu na pielenie . No ale cóż, są sprawy ważniejsze niż ogród prawda ?? Mam trochę letnich zdjęć ale te pokażę w swoim czasie . Dziękujemy za życzenia na pewno się przydadzą i Tobie również życzę zdrowia. Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Jałowiec Horstmann
Obrazek

Pozdrawiam i pięknej niedzieli życzę :wit .
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Może córcia z wiekiem bardziej rośliny i ogród pokocha.
Wówczas pracę nie wydaje ani ciężka .
Piękna ta chryzantema.
Trawy jeszcze też pochwalebi śliczne.
Ale jak piszesz ,że mają kilka lat, to może i mojeza rok 2 -3 będą też ładniejsze.
Hortensje też masz śliczne.
Cały ogród pięknie się prezentuje. ;:180
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witaj Ewelinko!
Przede wszystkim współczuję przejść z chorobą M, ale najważniejsze że wszystko się cofnęło i nie pozostawiło śladu ;:333
Bardzo zmieniło się obejście domu od czasu kiedy pokazywałaś swój ogród w pierwszym wątku. Ogrom pracy i pieniędzy włożony, bo przecież powiększył się o drugie tyle. Przybyło mnóstwo pięknych i unikalnych roślin no i czworonożni mieszkańcy, którzy upiększają i umilają czas w ogrodzie, a czasami dodają pracy ;:306
Powstaje domek dla dziewczynek, ale widzę u sąsiadów też stoi niezła willa ;:306
Fajnie że wróciłaś i na pewno teraz będziesz wspominać lato i wklejać zaległe zdjęcia :D
Pozdrawiam cieplutko i życzę spokojnej jesieni :wit
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Twoj ogród przeszedł niesamowitą przemianę na przestrzeni ostatnich lat. Jestem pełna podziwu jak to wszystko teraz pięknie wyglada ;:215
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Pięknie zaplanowałaś i urządziłaś ogród. Dużo pracy i wysiłku ale efekty są spektakularne.
Astry, trawy i hortensje to najlepsze jesienne widoki. Podoba mi się rabata z wysokim miskantem i kołem do wozu.
Miło patrzeć jak pięknieje Twój zakątek. Jak na to wszystko czas i siły znajdujesz? I jeszcze zdążysz buraczki do słoiczków zapakować. Jestem pełna podziwu i uznania dla Ciebie.
Pozdrowienia i życzenia zdrowia dla M.
Jola
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Ewelinko i ja wpatruję się w monitor i oczy przecieram jak udało się Wam w tak krótkim czasie to wszystko zrealizować.Jesteś tytanem pracy ;:63
U Ciebie znajduję nieznane drzewka dla mnie lub iglaki.Na Twojej przestrzeni można je ładnie pokazać i wyeksponować. Hortensje, trawy uwielbiam...
Buraczki swoje to i ja chciałabym u siebie wyhodować, ale nie rosną u mnie za nic.Kupiłam ostatnio na rynku i pani zapewniała mnie, że sama robi z nich zakwas, więc zakupiłam i słoik już stoi.

Zdrówka życzę całej rodzince :)
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Ewelinko, czytam że i u Was pojawiły się kłopoty zdrowotne,dobrze że już wszystko wróciło do normy i M z zapałem nadrabia stracony latem czas. ;:215
Wspaniale zagospodarowałaś zakątki wokół domu, nawet koło zdobi a trawy dodają lekkości całej aranżacji. ;:433 ;:433
Sporo pojawiło się też hortensji, dalii, jeżówek i całe mnóstwo niskich roślinek towarzyszących. Nawet kamienny murek i suchy strumyk, pięknie wpisują się w cały krajobraz. ;:63 Szczęśliwe psiaki i radośnie roześmiana córcia dopełniają całości, tylko domek czeka na ukończenie - będą dwa, bo ten po sąsiedzku już raduje dzieci. . ;:138
Kochana, życzę Wam zdrówka i szczęścia rodzinnego w tych trudnych czasach. Ciepłej, pogodnej jesieni i opadów w normie, żeby wody z pól nie niszczyły już więcej efektów tytanicznej pracy a piękno cieszyło przez wiele, wiele lat. ;:167 ;:167 ;:4 ;:79 ;:cm
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Widzę, Ewelinko, że piesia zapozowała do zdjęcia. ;:333
Jesienne widoczki w Twoim ogrodzie bardzo jeszcze kolorowe, ;:303 a domek już cieszy dziewczynki ;:215 , które urządzają sobie w nim zabawy i tylko szkoda, że córci nie porywa ogród, ;:131 ale jeszcze młodziutka, jest więc nadzieja na zmianę nastawienia. ;:108
Teraz zdrowie najważniejsze, trzymajcie się więc zdrowo i cieplutko. ;:167 ;:3 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Kolejny tydzień za nami . Jak zawsze zleciał szybko i pracowicie. Dzisiaj deszczowa niedziela więc można trochę poleniuchować :lol: . W tygodniu skończyłam marynować buraczki, malowałam też domek dziewczynek. Zajęłam się kolejnym niezagospodarowanym miejscem na działce , posadziłam kilka hortensji, przesadziłam kilka róż. Mój eM miał dzisiaj jechać na poligon ale plany pozmieniały się i zamiast tego jedzie za tydzień na dwumiesięczne szkolenie do Torunia ;:oj . Niech się szkoli chłopak skoro ma taką możliwość ;:333 my sobie poradzimy . Dzisiaj kliknęłam zamówienie na różyczki i już nie mogę doczekać się sadzenia. Podobno zapowiada się deszczowy tydzień więc będzie czas na książki :wink: . Mam jeszcze sporo planów ale wszystko zależy od pogody i od zdrowia dziewczyn . Miejmy nadzieję, że jeszcze poświeci nam słońce.

Obrazek

Obrazek

Aniu trawy potrzebują około 3 lat aby stworzyć większą kępę . Wiele też na pewno zależy od warunków siedliskowych i od danej odmiany . Liczę na to, że Emilka jednak polubi prace w ogrodzie, chociaż póki co tego nie widzę :;230 . Zamiast zagrabiania liści wolała iść na rower no ale w sumie nie dziwię się - taki wiek. Dziękuję za pochwały ;:196 .

Obrazek

Obrazek

Marysiu faktycznie sporo się zmieniło ale to chyba dobrze . Jeszcze wiele przed nami ale nikt nie mówił, że będzie łatwo. Psy faktycznie czasami dodają mi roboty no ale cóż zrobić , przecież to żywe istoty, w kącie ich nie postawię :;230 . Sąsiedzi zbudowali domek dla wnuczka , który aktualnie mieszka dość daleko więc willa nie jest używana zbyt często. Oj, mieli tempo budowy ale znają się na rzeczy i było ich trzech a w dodatku pracowali od rana do nocy. Nasz domek na pewno nie będzie skończony tego roku no ale trudno . Zdjęcia z lata na pewno będą chociaż zbyt wiele ich nie mam . Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Obrazek

Moniko bardzo dziękuję ;:196 . Jeszcze sporo pracy przed nami ale jak widzę efekty tego co do tej pory powstało to mam sporą motywację . Pozdrawiam :wit .

Jolu dziękuję za miłe słowa ;:196 . Uwielbiam prace w ogrodzie ale niestety z tym wolnym czasem było tego roku krucho. Rabaty są trochę zapuszczone, zwłaszcza te w "starej " części działki . Tego roku w wolnym czasie skupiłam się raczej na tym nowym areale . Mam jeszcze kilka zakątków do zagospodarowania więc zdrowie na pewno się przyda i eMowi i mnie . Pozdrawiam .

Obrazek

Obrazek

Aniu-Annes wiosną sporo roślin przesadzałam ze "starej" części działki. Były to rośliny wyrośnięte, kilkuletnie więc efekt jest na pewno lepszy niż gdybym sadziła młode rośliny ze szkółki. Również uwielbiam hortensje i trawy i na pewno jeszcze posadzę kilka sztuk . Buraczki rosną u mnie nawet całkiem względnie. Gdybym jeszcze tylko nie zapomniała ich przerwać to byłyby większe :;230 . Dziękujemy i wzajemnie dużo zdrówka życzę ;:196 .

Domek dla dziewczyn nie wygląda jeszcze zbyt pięknie :roll: . Myślę, że jak skończymy będzie dużo ładniejszy. Na razie wygląda dość ponuro ale wszelkie listwy maskujące i dodatki będą w kolorze sosnowym więc nie powinno być źle. Do zrobienia pozostały jeszcze schodki, barierka, ścianka do wspinaczki, piaskownica , okiennice itd. Na efekt końcowy poczekamy do wiosny ;:224 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stasiu dziękuję za pochwały . Trawy wprost uwielbiam za ich bezproblemowość i ten szum na wietrze ;:215 . Tak jak piszesz dodają lekkości i warto je sadzić. Na pewno posadzę jeszcze nie jedną trawkę ;:224 . Niestety domek nie skończy się tego roku no ale cóż zrobić. Wiosną ruszymy z kopyta i skończymy budowę . Dziękuję za życzenia i również życzę dużo zdrowia w tym trudnym roku. Pozdrawiam .

Obrazek

Obrazek

Lucynko córka uwielbia jeździć na rowerze i żaden ogród Jej od tego nie odwiedzie :;230 . Psy w pojedynkę ładnie mi pozują ale jak tylko są dwie obok siebie to ciężko zrobić wyraźne zdjęcie. Jesień jest całkiem kolorowa i jeszcze gdyby tak słoneczko pojawiało się częściej . Zdrowie jest najważniejsze więc Tobie również życzę go bardzo dużo , pozdrawiam :wit .

Pozdrawiam i udanego popołudnia życzę .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ewelinko, jestem pełna uznania dla Twojej pomysłowości i Waszej pracy przy aranżacji ogrodu. Jest naprawdę pięknie urządzony, a ten fragment szczególnie mi wpadł w oko.https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/df52e4803a047f83 ;:138 ;:138
Bardzo ładnie jeszcze kwitną różyczki ;:333 , fantastycznie przebarwiły się hortensje ;:303 , a domek to już prawie willa dla małych panienek. ;:63 ;:63
Jeszcze te rozbujane na wietrze trawy! ;:215

Pozdrawiam cieplutko i życzę Wam dobrego tygodnia. ;:3 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Domek elegancki - już niewiele mu brakuje ;:333
Nie mogę wyjść z podziwu jak pięknie zagospodarowaliście teren i jak szybko. Ta różyczka pod murem pięknie się rozrosła - niedługo w ogóle muru nie bedzie widać.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Ewelinko, domek dla dziewczynek wyszedł ;:215 Są zachwycone, prawda?
Obejrzałam zdjęcia w jesiennej odsłonie i są wspaniałe. Napisz mi cóż to za wspaniała trawa z tymi srebrnymi kłosami? Chodzi mi o tę nad różowym marcinkiem ;:108
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Ewelinko, ależ Twój ogród się zmienił. ;:oj Niedawno pokazywałaś puste miejsca, pytałaś co i jak zaaranżować, posadzić...A tu dojrzały, spójny i piękny ogród.
Domek posłuży dziewczynkom, to super pomysł. Moja Zuza też miała, a jak wyrosła....to domek z piętrowego stał się parterowym i służy Kubusiowi do ...takich różnych chłopackich spraw. :D A babci do przechowywania zimą różnych klamotków :lol:
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Dziewczyno, ale dajesz czadu! Oj, będę ściągać, będę!
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”