Słupki drewniane okorowane jak zabezpieczać przed wkopaniem
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 lut 2014, o 10:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Słupki drewniane okorowane jak zabezpieczać przed wkopaniem
Rozumiem ze drewno w ziemi wieczne nie będzie ale jak na razie to nie stać mnie na inny materiał wiec chce go jak najlepiej zabezpieczyć żeby chociaż te 5 lat wytrzymało. Z tymi "skarpetami" dobry pomysł tylko muszę pomyśleć nad zgrzaniem tej foli 

Dlatego zamiast impregnować (co dobre to i tak drogo wychodzi), warto zainwestować w odpowiednie drewno - najlepiej w naszym klimacie akacjowe. Takie słupki potrafią naprawdę długo stać i to bez żadnej impregnacji.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 lut 2014, o 10:10
Ja mam niestety sosnę i chce ja jak najlepiej zaimpregnować. Akacja jest mocnym drzewem i na pewno wytrzyma więcej. Pamiętam jak mój dziadek chodził na wierzby żeby wycinać kołki na podpory, wkopywał takie sierze po ścięciu i tylko obcinał odrosty , a później ładnie wyschły i trzymały parę lat. Łaty z tartaku jednak trzeba zaprawić żeby trochę wytrzymały
wiec zależny mi na dobrym zabezpieczeniu ?

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Grubą folię budowlaną zgrzewałem starą lutownicą (ciągnąłem jak krawędzią żelazka). Początkowo przez aluminiową folię spożywczą a potem już na żywcapucyk19 pisze:Rozumiem ze drewno w ziemi wieczne nie będzie ale jak na razie to nie stać mnie na inny materiał wiec chce go jak najlepiej zabezpieczyć żeby chociaż te 5 lat wytrzymało. Z tymi "skarpetami" dobry pomysł tylko muszę pomyśleć nad zgrzaniem tej foli
Można moczyć około 3-4tygodni w oleju najlepiej krezolowym. ale to też ma ograniczoną wytrzymałość , Ja stosuje kołki impregnowane w autoklawie pierwsze mam już 20 lat i nic się z nimi nie dzieje , Mają delikatnie zielono żółty kolor.

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 kwie 2020, o 19:11
- Kontakt:
Myślę, że w kwestii zabezpieczenia drewna możesz uzyskać pewne podpowiedzi na blogach internetowych firm, które na co dzień pracują z materiałami drewnianymi.
czy nie lepiej zainwestować w metalowe słupki , w składach złomu kupić można , tak tylko pytam
- mandorla
- 200p
- Od: 12 paź 2018, o 21:53
Metalowe dla odmiany trzeba zabezpieczyć przed rdzą
.
Ja mam słupki drewniane, zabezpieczone niby takim czarnym preparatem przeciw próchnieniu; pewnie za jakiś czas przegniją, ale może do tej pory wymyślę coś skuteczniejszego
edit: No, chyba że chcesz zabetonować te metalowe...?

Ja mam słupki drewniane, zabezpieczone niby takim czarnym preparatem przeciw próchnieniu; pewnie za jakiś czas przegniją, ale może do tej pory wymyślę coś skuteczniejszego

edit: No, chyba że chcesz zabetonować te metalowe...?
Pozdrawiam słonecznie, Ika
moja działka jest na wsi z dala od ruchu ulicznego pomiędzy polami , miałem z tzw demobilu rury po instalacji grzewczej , najpierw przyspawałem do nich uchwyty na belki poprzeczne i nakrętki by przeciągnąć drut pod siatkę potem pomalowałem zabetonowałem , do środka wlałem beton i założyłem zielona siatkę , stoi już kilka lat , osobiście taki miałem plan i tak zrobiłem ale każdy z nas ma inne plany miłego dnia
- mandorla
- 200p
- Od: 12 paź 2018, o 21:53
Do siatki to wiadomo, że słupki trzeba dać metalowe i zabetonowane, drewniane nawet by mi do głowy w takim przypadku nie przyszły. Ale np. moje słupki mają robić wyłącznie za podpory dla roślin, a konkretnie dla malin - przecież czegoś takiego betonować nie będę. Jak drewno przegnije - to trudno, wkopię nowe słupki, albo te same, tylko głębiej. 

Pozdrawiam słonecznie, Ika
jacha no może cię źle zrozumiałem jak do malin to można zrobić drewniane
Słupki drewniane - jak nie zabezpieczone długo nie wytrzymają (jedne 5 lat, inne 7 lat) moje wytrzymały od 4lat do 6-ciu. Trochę z przerażeniem czytam jak wprowadzają niektórzy syf do własnego środowiska stosując lepiki itp. dziadostwa.