MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.8

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
alette
100p
100p
Od: 11 kwie 2013, o 17:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.8

Post »

Gienia1230 nie ma za co, przypomniało mi się o tych krokusach, ktoś tutaj pisał niedawno. Znalazłam dziś ciekawe artykuły o murarkach i tych innych pszczółkach fachowo nazywanych Pasożytnicze pszczoły - te dwa artykuły diametralnie się różnią, więc już nie wiem, o co chodzi. Tu pod fotką link do artykułu pierwszego, a to link do drugiego artykułu;
Obrazek

Luck jakbyś mógł wstawić fotki tych domków, dla murarki i drugiego dla wszystkich owadów ?

Skoro już mi się taki gorszy sort trafił, co to jest to czarne zaczopowanie rurki? - to ja już nie wiem, czy zostawić to jak jest - tak jak Ty Gienia1230,czy rozłupywać te rurki?
Gdybym nawet wiedział, że jutro świat przestanie istnieć, to jeszcze dziś zasadziłbym drzewko jabłoni.
Marcin Luter
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alette, ta fotka to gniazdo miesierki- tak jest podpisane to zdjęcie - widać na powiększeniu. Czy masz na myśli tę na czarno zaczopowaną trzcinę na Twojej fotce (pierwszej) w poście z 8 września? Nie wiem, może to zwykłe śmieci a może i jakiś kokon, może niech się bardziej doświadczeni odezwą. Jeju, wyluzuj dziewczyno , dasz radę ;:215 :)
Zagiel, niestety zbiorników z trzciną w moich okolicach niet. Są stawy, zagospodarowane, oczyszczone, nad Wisłoką co najwyżej chaszcze a najbliższy większy zbiornik to Solina, Myczkowce (prawie godz. drogi), tam raczej trzciny nie widziałam.
Ciekawi mnie w jaki sposób wyciąga się kokony z nawierconych otworów w pniach, drewnie?
Pozdrawiam! Gienia.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alette, Nie mogę już edytować, krokusy kupiłam, takie z większymi kwiatami, coby się w kwiatku pomieścili wszyscy chętni i pszczółki i trzmiele.
Kupiłam tez siatkę , ( na Krety ), cieniutka , można ja ciąć nożyczkami, wymodelować, marszczyć, zaginac , jak tylko się komu podoba. W nietypowym położeniu mam rurki i z twarda siatka byłby problem. Taniocha po 3.19 metr a bardzo silna.
Jakoś ja uformujemy by trzcinę zabezpieczyć.
Obrazek
Pozdrawiam! Gienia.
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59

Post »

alette To czarne produkują larwy jakichś muchówek, które wyjadają wnętrze rosnącej trzciny. Standard występujący w trzcinie, te muchówki są roślinożerne, więc wiesz..... Czarne to odchody lub inaczej przerobiona trzcina, jest neutralne dla pszczół. Pszczoły wywalają to przy czyszczeniu. jeśli mają ochotę :wink: . Problem może być taki, że często te muchówki perforują trzcinę mikro dziurkami - pszczoły tego dosyć nie lubią.
Na Twoich fotach dot. pakietów które kupiłaś widać tzw. d.... stronę rurki. Zawsze tak jest, że jak się tnie trzcinę dla pszczół, z jednej strony się lekko strzępi, z drugiej strony cięcie jest całkiem gładkie. Moim zdaniem Twoja trzcina jest OK.
Kiepsko wstawiasz linki :) . To co wstawiłaś dotyczy dwóch różnych rzeczy. Pszczół pasożytniczych i miesierki. Ogólnie jest tak: miesierki to obiekt westchnień większości z nas-pojawiają się w jednym roku , a w następnym rozlatują się po okolicy. Większość gatunków nie trzyma się miejsca wygryzienia. Mają mnóstwo pasożytów skutecznie redukujących ich populację-takie moje spostrzeżenia , może mylne. Pszczoły pasożytnicze przy hodowli murarki ogrodowej mają zerowe znaczenie.

gienia1230 Chaszcze nad Wisłoką, to moim zdaniem nieprzebrane ilości materiału na gniazda. Poczytaj, pooglądaj, a potem poszukaj. Co do trzciny, to najlepsza wcale nie rośnie nad zbiornikami wodnymi, tylko przy rowach, błotnistych ciekach itp. . Najlepsza dla ogrodowej tam rośnie, bo dla innych pszczół wystarczy wilgotna łąka np. "Marchewy" to murarka rogata (Osmia cornuta) , kiedyś wrzuciłem parę nudnych filmików z nimi.
markonix pisze:Jak widzę wiele osób już zaczęło łupanie rurek , ale jak wcześniej pisał Klik osoby czyniące to pierwszy raz powinny zaczekać , trzcina to ich naturalna ochrona , niejedna już osoba przejechała się na niewłaściwym przechowywaniu kokonów . ;:108

Marek nic takiego nie napisałem. Chyba źle mnie zrozumiałeś.
Luck
100p
100p
Od: 18 sty 2020, o 18:32

Post »

Luck ile ty masz tych domków? Bo rozumiem, że pilnujesz, żeby w domku dla murarek była odpowiednio przygotowana trzcina? A ten uniwersalny domek to jak robisz? Nie czyścisz rurek w ogóle?...
Mam dwa domki z trzciną ( jeden dzięki murarkom, które dostałem od żagiel) - z założenia tylko dla murarek. Wszystkie kokony są wyjmowane i czyszczone w zimie.

W trzecim domku ( w zasadzie to był pierwszy) mam różne pomoce gniazdowe - nawiercone pieńki, cegłówki, łodygi różnej średnicy. Nie wyjmuję z niego żadnych kokonów - ograniczam się do prac konserwacyjnych. Mieszka w nim np sporo nożycówek (w łodygach pokrzyw), których nie można łuskać - mają delikatne kokony. Pszczółki te czyszczą na wiosnę gniazda i wykorzystują ponownie (inaczej niż murarki) . W zamierzeniu domek ten ma być różnorodny i pełni również funkcję ozdobą w ogrodzie.

-- 14 wrz 2020, o 19:24 --

markonix, wiem, że myszy przegryzą karton - kokony trzymam w kartonie ale myszy nie mają do niego dostępu.
kenaj5389
200p
200p
Od: 11 cze 2018, o 14:46

Post »

Megachille ligniseca 13.09.2020
Obrazek

Obrazek
klik
1000p
1000p

Post »

kenaj5389 Sam oznaczasz, czy masz wsparcie? Dla mnie wszystkie miesierki z rudą szczotą są takie same.
W kluczu czerwiec-sierpień, czyli jednak opóźnienie w tym roku jest u Ciebie tak jak u mnie, chyba równe.
W zeszłym roku zdaje się miałeś Megachile z białawą szczotą, czyli potencjalnie kolonijne. Coś z tego wyszło?
kenaj5389
200p
200p

Post »

Mam wsparcie z oznaczaniem to nie jest takie proste przy uliku jeszcze nic nie robiłem. Tej miesierki to były ostatnie dni 15.09. już jej nie było.Uliki czyszczę w listopadzie albo w marcu część rurek zostawiam nie ruszane co drugi rok.

Obrazek
Szczotka jest żółto- pomarańczowa.
klik
1000p
1000p

Post »

kenaj5389 Chodziło mi o Twój post z 18 lip 2019, o 16:55. Zamknęły gniazda? Miesierki? No bo tak wyglądały. Pytałem się Ciebie czy mają białawą szczotę. Odpowiedziałeś, że tak. Biaława szczota występuje u M.rotundata i M. leachella. Na S VI szczota jest czarna u obu podobno. Obie mają tendencje do grupowego gniazdowania. Zdaje się, to nie jest częsty przypadek u Megachile. Coś wyszło z gniazd?
Ogólnie szalejesz gatunkowo! Zazdraszczam :) ja miałem kiepski rok.
kenaj5389
200p
200p

Post »

Mam działkę obok lasu mieszanego z dużą ilością roślin zielnych ok 150m jest nieużytek ale nie wiem jak długo gdyż szykuje się tam budowa jakiegoś zakładu jest sporo błonkoskrzydłych.
klik
1000p
1000p

Post »

U mnie trwa budowa domów jednorodzinnych wokoło, wszędzie wokoło. Parę lat temu były same łąki i kwiaty np. z mnóstwem świerzbnicy. No ale nie o tym chciałem gadać.
Nie wiem , ale mam odczucie, że nie odpowiedziałeś mi na pytanie.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marek nic takiego nie napisałem. Chyba źle mnie zrozumiałeś.
Poradziłeś Gieni oczywiście w dobrej wierze aby się wstrzymała z rozłupaniem rurek - to dobra rada ...Spotkałem ostatnio w mojej pracy osobę , która czyta również ten wątek (( pozdrowienia Kasiu :wit - kiedy konto ?)) i już wyjęła kokony z rurek , trochę z ciekawości , ale nie ma pomysłu jak je przechować . Te jakieś 120 kokonów to tylko dla początkujących kłopot , niby dużo - a mało , nawet mała strata boli przy takiej ilości . Lepiej więc zaczekać do wczesnej wiosny i wtedy się pobawić z rurkami bo nawet pozostawione trzcinki na zewnątrz są lepsze od kokonów w lodówce - o czym sam autor tych słów się przekonał . :;230- taki był zamysł ... a wyszło ? ;:304
klik
1000p
1000p

Post »

Przecież wiesz, że na tym forum jestem głównym przeciwnikiem trzymania kokonów w lodówce. Jak trzymałeś pół roku w lodówce, to wiesz ......
Kasiu jeżeli czytasz:
1. Weź słoik 1l z zakrętką twist.
2. Zrób dziury w zakrętce o średnicy 0,5 - 1,0 cm (kilka)
3. Umieść to w cieniu, pod dachem: ganek, szopa, drewutnia itp. , itd. Nie może kapać na nie i nie mogą się grzać w słońcu. Garażu nie polecam, bo może być za ciepło.
4. Zajrzyj co miesiąc, czy wszytko OK.
No i to cała filozofia. Na wiosnę polecą......
Ajj zapomniałem: słoik musi być czyściutki, suchy, umyty w zmywarce, kilka razy wypłukany, bez resztek majonezu :wink: .
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O to to! Właśnie takiej podpowiedzi szukałam - oczekiwałam ;:304 ! Słoików ci u mnie dostatek, rozmiarów wszelakich, jednak tak jak postanowiłam, nic nie będę przy rurkach grzebać aż do marca . O ile doczekam , mój pesel zaczyna się (niestety ) cyfrą 46. Nie jestem już w stanie szukać po rowach, chaszczach materiału na rurki, mam póki co zapas. Zamurowanych rurek jest raptem kilkanaście, myślę, że w przyszłym roku będzie ich kilkadziesiąt , i będzie radocha :heja :tan. ;:304
Pozdrawiam! Gienia.
kenaj5389
200p
200p

Post »

klik pisze:U mnie trwa budowa domów jednorodzinnych wokoło, wszędzie wokoło. Parę lat temu były same łąki i kwiaty np. z mnóstwem świerzbnicy. No ale nie o tym chciałem gadać.
Nie wiem , ale mam odczucie, że nie odpowiedziałeś mi na pytanie.
Pewnie chodzi o tą Megachile rotundata z białą szczotką, a czy z tych rurek coś wyszło to nie mam pojęcia dużo rurek zostawiłem nie rozłupanych.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”