alette To czarne produkują larwy jakichś muchówek, które wyjadają wnętrze rosnącej trzciny. Standard występujący w trzcinie, te muchówki są roślinożerne, więc wiesz..... Czarne to odchody lub inaczej przerobiona trzcina, jest neutralne dla pszczół. Pszczoły wywalają to przy czyszczeniu. jeśli mają ochotę

. Problem może być taki, że często te muchówki perforują trzcinę mikro dziurkami - pszczoły tego dosyć nie lubią.
Na Twoich fotach dot. pakietów które kupiłaś widać tzw. d.... stronę rurki. Zawsze tak jest, że jak się tnie trzcinę dla pszczół, z jednej strony się lekko strzępi, z drugiej strony cięcie jest całkiem gładkie. Moim zdaniem Twoja trzcina jest OK.
Kiepsko wstawiasz linki

. To co wstawiłaś dotyczy dwóch różnych rzeczy. Pszczół pasożytniczych i miesierki. Ogólnie jest tak: miesierki to obiekt westchnień większości z nas-pojawiają się w jednym roku , a w następnym rozlatują się po okolicy. Większość gatunków nie trzyma się miejsca wygryzienia. Mają mnóstwo pasożytów skutecznie redukujących ich populację-takie moje spostrzeżenia , może mylne. Pszczoły pasożytnicze przy hodowli murarki ogrodowej mają zerowe znaczenie.
gienia1230 Chaszcze nad Wisłoką, to moim zdaniem nieprzebrane ilości materiału na gniazda. Poczytaj, pooglądaj, a potem poszukaj. Co do trzciny, to najlepsza wcale nie rośnie nad zbiornikami wodnymi, tylko przy rowach, błotnistych ciekach itp. . Najlepsza dla ogrodowej tam rośnie, bo dla innych pszczół wystarczy wilgotna łąka np. "Marchewy" to murarka rogata (Osmia cornuta) , kiedyś wrzuciłem parę nudnych filmików z nimi.
markonix pisze:Jak widzę wiele osób już zaczęło łupanie rurek , ale jak wcześniej pisał Klik osoby czyniące to pierwszy raz powinny zaczekać , trzcina to ich naturalna ochrona , niejedna już osoba przejechała się na niewłaściwym przechowywaniu kokonów .
Marek nic takiego nie napisałem. Chyba źle mnie zrozumiałeś.