Ogród zielonej
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród zielonej
Karo raczej nie.
Ograniczyłam je, wycinając po trzy najstarsze pędy od strony chodnika. Niestety wystrzeliły na 250 centymetrów. Dopóki kwiaty suche, to stoją prosto, jak namokną, niestety się zwieszają i całkiem się już nie prostują.

Co to za hortensja z przodu? Limelight już się tak zaróżowiła?
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Soniu dzisiaj przez przypadek odkryłam Twój piękny ogród. Jestem zachwycona urokiem Twojego ogrodu, pomysłowo obsadzonymi rabatkami, wszystko tak fajnie posadzone. Dostojne trawy, jeżówki, hortensje, dalie, szałwie, mogłabym tak dłużej wymieniać. Takie widoki muszą Cię zadowalać, satysfakcjonować, zapytam ile lat je tworzysz.
Pozwolisz, że będę częstszym gościem, na pewno coś podpatrzę i wykorzystam u siebie.
Pozwolisz, że będę częstszym gościem, na pewno coś podpatrzę i wykorzystam u siebie.
- cyma2704
Ocia hortensja po prawej Limelight, po lewej Pinki Vinki. Nie lubię kwiatów hortensji w tej fazie, bo maja taki brudny róż. Jeśli już muszą tracić biały kolor, to niech to będzie nasycony róż.

Dorotko miło Cię gościć.
Zaglądam czasem do Twojego ogrodu, ale się nie odzywam, pora to naprawić.
Powoli zadowalam się wyglądem ogrodu, choć nie ukrywam, że co roku kusi mnie przerabianie rabatek.
Niestety, to chyba choroba wszystkich ogrodniczek.

Werbena Rigida dla Małgosi Clem3

Dorotko miło Cię gościć.

Werbena Rigida dla Małgosi Clem3

- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ładna ta Rigida, kupiłam kiedyś ale zaraz mi padła i jakoś tak nie spodobała mi się za bardzo.. U Ciebie za to mogę oglądać!

Nie zgadła bym że to Pinki Vinki. W tym tygodniu w szkółce roślin widziałam kwitnącą sadzonkę i była niemal bordowa. Może wcześniej zaczęła kwitnąć, czy coś.
Werbena prezentuje się pięknie. W pierwszej chwili myślałam że ta trawka to jej listki (przeglądam na telefonie)

Werbena prezentuje się pięknie. W pierwszej chwili myślałam że ta trawka to jej listki (przeglądam na telefonie)

- korzo_m
Soniu ogród masz piękny
wiadomo że my zawsze chcemy jakieś zmiany wprowadzić, coś nowego dosadzić, to taka niespokojna dusza ogrodnika w nas tkwi. Taka piękna jest ta kompozycja, śliczne zestawienie kolorystyczne https://images92.fotosik.pl/418/f741cefae1f2a45f.jpg
Serdecznie zapraszam do mnie, a jak czytam że byłaś nie raz to tym bardziej mi miło.

Serdecznie zapraszam do mnie, a jak czytam że byłaś nie raz to tym bardziej mi miło.
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Mnie też się podoba ta werbena. Czy się rozsiewa?
Muszę koniecznie zadbać wiosną o jeżówki.
Wytoczę wojnę ślimakom
Wczoraj wieczorem zauważyłam masę tych gołych. Pozbierałam, ale pewnie przyjdą następne.
Powinnam wysypać granulki, ale jakoś mi sumienie nie pozwala
Muszę koniecznie zadbać wiosną o jeżówki.
Wytoczę wojnę ślimakom
Wczoraj wieczorem zauważyłam masę tych gołych. Pozbierałam, ale pewnie przyjdą następne.
Powinnam wysypać granulki, ale jakoś mi sumienie nie pozwala
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Piękne hortensje i trawy zawsze je u ciebie podziwiam .
O to zdjęcie mi chodziło https://www.fotosik.pl/zdjecie/dbfb5e3f ... a.Przcudny widok
a te bordowe, ładne to dilijka czy asterki ??
Bo nie poznaję ??
Rozchodniki, wypiękniały.
A jezówki wciąż u ciebie w pełnej krasie
pozdrawiam
O to zdjęcie mi chodziło https://www.fotosik.pl/zdjecie/dbfb5e3f ... a.Przcudny widok

a te bordowe, ładne to dilijka czy asterki ??
Bo nie poznaję ??

Rozchodniki, wypiękniały.
A jezówki wciąż u ciebie w pełnej krasie

pozdrawiam

- cyma2704
Maryniu Rigidę posiałam raz i już co roku mam samosiejki. Najlepiej posadzić w grupie, wtedy wygląda zjawiskowo.
U mnie nigdy nie przeżyła zimy, nawet tegorocznej, kiedy patagońska pięknie odbiła od korzeni.

Olu moja Pinki Vinki rośnie po północnej stronie domu, więc później kwitnie i przebarwia się też wolniej.
Werbenę Rigidę potraktowałam w tym roku po macoszemu.
Wiosną się przyłożę i posadzę więcej, będzie mocniejsza plama koloru. Kwitnie od czerwca prawie do przymrozków.
Na zdjęciach turzyce Ptasie Łapki i The Beatles. Troche poturbowane, M czyścił karcherem kostkę.

Dorotko dziękuję,
to trochę przypadkowe zestawienie, bo Rrigida to samosiejki, same się wpasowały w rabatę.
U Ciebie przybywa róż, a ja biję się z myślami ile moich przeżyje, kolejna rewolucja by mnie czekała wiosną.

Gosiu Rigida się sieje, ale słabiej niż patagońska, więc łatwiej ją opanować.
Na początku siewki są takie same, ale już przy drugiej parze liści da się odróżnić od patagońskiej. W tym roku motyczką potraktowałam wszystkie, więc za dużo Rigidy nie przeżyło.
U mnie po ostatnich deszczach bezskorupowe też przyszły z działki, która od piętnastu lat nie była koszona. Nie miałam litości i niebieskie granulki kupiłam. Zawsze M się z golasami rozprawiał, ja się okropnie brzydzę. W tym roku nie ma czasu, więc chemią się posłużyłam. Nie pozwolę im pożerać swoich upraw.
Wykiełkowała mi orlaja, martwię się, bo wiosną pewnie nie ma co liczyć na samosiejki.

Aniu zielony to miskant Moorning Light, a szary po prawej to trzcinnik Overdam.
Bordowe to dalie, wszystkie w kolorze zbliżonym do czerwonego posadziłam na jednej rabacie.
Rozchodniki dziękują za pochwałę.
Zapominam je fotografować, a teraz bzyczki je oblegają.

Rabata pod oknami, którą rzadko pokazuję, teraz trawy ją zdominowały.

Cisy w miejscu wykopanych bukszpanów ukorzeniły się i zaczynają być widoczne.

Olu moja Pinki Vinki rośnie po północnej stronie domu, więc później kwitnie i przebarwia się też wolniej.
Werbenę Rigidę potraktowałam w tym roku po macoszemu.

Na zdjęciach turzyce Ptasie Łapki i The Beatles. Troche poturbowane, M czyścił karcherem kostkę.

Dorotko dziękuję,

U Ciebie przybywa róż, a ja biję się z myślami ile moich przeżyje, kolejna rewolucja by mnie czekała wiosną.

Gosiu Rigida się sieje, ale słabiej niż patagońska, więc łatwiej ją opanować.

U mnie po ostatnich deszczach bezskorupowe też przyszły z działki, która od piętnastu lat nie była koszona. Nie miałam litości i niebieskie granulki kupiłam. Zawsze M się z golasami rozprawiał, ja się okropnie brzydzę. W tym roku nie ma czasu, więc chemią się posłużyłam. Nie pozwolę im pożerać swoich upraw.

Wykiełkowała mi orlaja, martwię się, bo wiosną pewnie nie ma co liczyć na samosiejki.

Aniu zielony to miskant Moorning Light, a szary po prawej to trzcinnik Overdam.
Bordowe to dalie, wszystkie w kolorze zbliżonym do czerwonego posadziłam na jednej rabacie.
Rozchodniki dziękują za pochwałę.

Rabata pod oknami, którą rzadko pokazuję, teraz trawy ją zdominowały.

Cisy w miejscu wykopanych bukszpanów ukorzeniły się i zaczynają być widoczne.

- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Soniu Rigidę kupiłam kwitnącą jako bylinę w profesjonalnej szkółce stąd mnie zdziwił jej brak w następnym sezonie...
Ale to nie jedyna roślina,którą kupuje się na jeden sezon przecież...
Biała róża kwitnie imponująco!
Mam pytanie do Ciebie bo masz więcej doświadczenia w tym temacie niż ja,czy przesadzenie teraz hortensji ma szanse powodzenia.Przesadziłam great.. i na razie średnio wygląda mam konieczność pilnego przesadzenia Annabelli i się waham ona jest średniej wielkości.
Miłego dnia!

Ale to nie jedyna roślina,którą kupuje się na jeden sezon przecież...

Biała róża kwitnie imponująco!

Mam pytanie do Ciebie bo masz więcej doświadczenia w tym temacie niż ja,czy przesadzenie teraz hortensji ma szanse powodzenia.Przesadziłam great.. i na razie średnio wygląda mam konieczność pilnego przesadzenia Annabelli i się waham ona jest średniej wielkości.
Miłego dnia!

- ewita44
- Od: 11 maja 2018, o 19:38
Soniu
Róże , hortensje ładnie się prezentują.
Ale Twoje dalie urocze.
Róże , hortensje ładnie się prezentują.
Ale Twoje dalie urocze.
- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
Soniu, bogactwo roślin w Twoim ogrodzie jest niezwykłe - dalie, róże, hortensje, rozchodniki, trawy ... no wszystko
Cudownie wszystko dopasowane, wyeksponowane.
Czy rigida jest niższa od w. patagońskiej? Jest fajnym uzupełnieniem na rabatach.

Cudownie wszystko dopasowane, wyeksponowane.
Czy rigida jest niższa od w. patagońskiej? Jest fajnym uzupełnieniem na rabatach.
Trawy super, rabata przed oknem też pięknie wygląda.
Ja nie wiem ale twoje rabaty wyglądają tak że człowiek ma wrażenie że wszystko jest na swoim miejscu, jakby właśnie tam miało rosnąć. Mnie jeszcze to przerasta.
Coraz bardziej się zakochuje w hortensjach i trawach, to źle bo coraz więcej tych "miłości"
Ja nie wiem ale twoje rabaty wyglądają tak że człowiek ma wrażenie że wszystko jest na swoim miejscu, jakby właśnie tam miało rosnąć. Mnie jeszcze to przerasta.
Coraz bardziej się zakochuje w hortensjach i trawach, to źle bo coraz więcej tych "miłości"

- korzo_m
Soniu te przypadkowe zestawienia roślinne, dla mnie są najciekawsze co widać na Twoim zdjęciu. Lawendowa dalia jest śliczna, obficie zakwitła, czy ona jest niska.