Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Karo raczej nie. ;:218 Ograniczyłam je, wycinając po trzy najstarsze pędy od strony chodnika. Niestety wystrzeliły na 250 centymetrów. Dopóki kwiaty suche, to stoją prosto, jak namokną, niestety się zwieszają i całkiem się już nie prostują.
Awatar użytkownika
Ocia
100p
100p
Od: 4 maja 2015, o 10:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit a dziękuję bardzo :D widoczek przepiękny ;:167 , niestety chyba jednak zrezygnuje z tego pomysłu, w każdym razie przy ścieżkach. A tak miało być pięknie ;:145
Co to za hortensja z przodu? Limelight już się tak zaróżowiła?
Pozdrawiam ;:131
Ola
Dziki ogród?
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Soniu dzisiaj przez przypadek odkryłam Twój piękny ogród. Jestem zachwycona urokiem Twojego ogrodu, pomysłowo obsadzonymi rabatkami, wszystko tak fajnie posadzone. Dostojne trawy, jeżówki, hortensje, dalie, szałwie, mogłabym tak dłużej wymieniać. Takie widoki muszą Cię zadowalać, satysfakcjonować, zapytam ile lat je tworzysz.
Pozwolisz, że będę częstszym gościem, na pewno coś podpatrzę i wykorzystam u siebie.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ocia hortensja po prawej Limelight, po lewej Pinki Vinki. Nie lubię kwiatów hortensji w tej fazie, bo maja taki brudny róż. Jeśli już muszą tracić biały kolor, to niech to będzie nasycony róż. ;:173

Obrazek

Obrazek

Dorotko miło Cię gościć. ;:196 Zaglądam czasem do Twojego ogrodu, ale się nie odzywam, pora to naprawić. :oops: Powoli zadowalam się wyglądem ogrodu, choć nie ukrywam, że co roku kusi mnie przerabianie rabatek. ;:14 Niestety, to chyba choroba wszystkich ogrodniczek. :roll:

Obrazek

Obrazek

Werbena Rigida dla Małgosi Clem3

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ładna ta Rigida, kupiłam kiedyś ale zaraz mi padła i jakoś tak nie spodobała mi się za bardzo.. U Ciebie za to mogę oglądać! ;:131 ;:333

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Ocia
100p
100p

Post »

Nie zgadła bym że to Pinki Vinki. W tym tygodniu w szkółce roślin widziałam kwitnącą sadzonkę i była niemal bordowa. Może wcześniej zaczęła kwitnąć, czy coś. :roll:
Werbena prezentuje się pięknie. W pierwszej chwili myślałam że ta trawka to jej listki (przeglądam na telefonie) :wink:
Ola
Dziki ogród?
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu ogród masz piękny ;:215 wiadomo że my zawsze chcemy jakieś zmiany wprowadzić, coś nowego dosadzić, to taka niespokojna dusza ogrodnika w nas tkwi. Taka piękna jest ta kompozycja, śliczne zestawienie kolorystyczne https://images92.fotosik.pl/418/f741cefae1f2a45f.jpg
Serdecznie zapraszam do mnie, a jak czytam że byłaś nie raz to tym bardziej mi miło.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Mnie też się podoba ta werbena. Czy się rozsiewa?
Muszę koniecznie zadbać wiosną o jeżówki.
Wytoczę wojnę ślimakom
Wczoraj wieczorem zauważyłam masę tych gołych. Pozbierałam, ale pewnie przyjdą następne.
Powinnam wysypać granulki, ale jakoś mi sumienie nie pozwala
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne hortensje i trawy zawsze je u ciebie podziwiam .
O to zdjęcie mi chodziło https://www.fotosik.pl/zdjecie/dbfb5e3f ... a.Przcudny widok ;:180
a te bordowe, ładne to dilijka czy asterki ??
Bo nie poznaję ?? :oops:
Rozchodniki, wypiękniały.
A jezówki wciąż u ciebie w pełnej krasie ;:333
pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu Rigidę posiałam raz i już co roku mam samosiejki. Najlepiej posadzić w grupie, wtedy wygląda zjawiskowo. ;:215 U mnie nigdy nie przeżyła zimy, nawet tegorocznej, kiedy patagońska pięknie odbiła od korzeni.

Obrazek

Obrazek

Olu moja Pinki Vinki rośnie po północnej stronie domu, więc później kwitnie i przebarwia się też wolniej.
Werbenę Rigidę potraktowałam w tym roku po macoszemu. :oops: Wiosną się przyłożę i posadzę więcej, będzie mocniejsza plama koloru. Kwitnie od czerwca prawie do przymrozków.

Na zdjęciach turzyce Ptasie Łapki i The Beatles. Troche poturbowane, M czyścił karcherem kostkę. :roll:

Obrazek

Obrazek

Dorotko dziękuję, ;:196 to trochę przypadkowe zestawienie, bo Rrigida to samosiejki, same się wpasowały w rabatę. :)
U Ciebie przybywa róż, a ja biję się z myślami ile moich przeżyje, kolejna rewolucja by mnie czekała wiosną. ;:223

Obrazek

Obrazek

Gosiu Rigida się sieje, ale słabiej niż patagońska, więc łatwiej ją opanować. ;:108 Na początku siewki są takie same, ale już przy drugiej parze liści da się odróżnić od patagońskiej. W tym roku motyczką potraktowałam wszystkie, więc za dużo Rigidy nie przeżyło.
U mnie po ostatnich deszczach bezskorupowe też przyszły z działki, która od piętnastu lat nie była koszona. Nie miałam litości i niebieskie granulki kupiłam. Zawsze M się z golasami rozprawiał, ja się okropnie brzydzę. W tym roku nie ma czasu, więc chemią się posłużyłam. Nie pozwolę im pożerać swoich upraw. ;:134
Wykiełkowała mi orlaja, martwię się, bo wiosną pewnie nie ma co liczyć na samosiejki. ;:145

Obrazek

Obrazek

Aniu zielony to miskant Moorning Light, a szary po prawej to trzcinnik Overdam.
Bordowe to dalie, wszystkie w kolorze zbliżonym do czerwonego posadziłam na jednej rabacie.
Rozchodniki dziękują za pochwałę. ;:196 Zapominam je fotografować, a teraz bzyczki je oblegają.

Obrazek

Obrazek

Rabata pod oknami, którą rzadko pokazuję, teraz trawy ją zdominowały.

Obrazek

Cisy w miejscu wykopanych bukszpanów ukorzeniły się i zaczynają być widoczne.

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Soniu Rigidę kupiłam kwitnącą jako bylinę w profesjonalnej szkółce stąd mnie zdziwił jej brak w następnym sezonie... ;:131
Ale to nie jedyna roślina,którą kupuje się na jeden sezon przecież... ;:131
Biała róża kwitnie imponująco! ;:138
Mam pytanie do Ciebie bo masz więcej doświadczenia w tym temacie niż ja,czy przesadzenie teraz hortensji ma szanse powodzenia.Przesadziłam great.. i na razie średnio wygląda mam konieczność pilnego przesadzenia Annabelli i się waham ona jest średniej wielkości.

Miłego dnia! ;:196
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Soniu
Róże , hortensje ładnie się prezentują.
Ale Twoje dalie urocze.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Soniu, bogactwo roślin w Twoim ogrodzie jest niezwykłe - dalie, róże, hortensje, rozchodniki, trawy ... no wszystko ;:63 ;:63
Cudownie wszystko dopasowane, wyeksponowane.
Czy rigida jest niższa od w. patagońskiej? Jest fajnym uzupełnieniem na rabatach.
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
Ocia
100p
100p

Post »

Trawy super, rabata przed oknem też pięknie wygląda.
Ja nie wiem ale twoje rabaty wyglądają tak że człowiek ma wrażenie że wszystko jest na swoim miejscu, jakby właśnie tam miało rosnąć. Mnie jeszcze to przerasta.
Coraz bardziej się zakochuje w hortensjach i trawach, to źle bo coraz więcej tych "miłości" ;:124
Ola
Dziki ogród?
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu te przypadkowe zestawienia roślinne, dla mnie są najciekawsze co widać na Twoim zdjęciu. Lawendowa dalia jest śliczna, obficie zakwitła, czy ona jest niska.
Pozdrawiam Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”